[#1] HD Video Converter: Scart to HDMI
Witam.

Czy ktoś z was miał styczność z urządzeniem poniżej i może wyrazić swoją opinię?
link
[#2] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@TonySpontano, post #1

Mam powiedzmy to samo, przyszło 2 tygodnie temu. Od tego czasu cieszę się ostrym obrazem. Działa.
[#3] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@AD99, post #2

a jak tryby interlace? lapie dblpal i inne o wyzszych taktowaniu?
[#4] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@AD99, post #2

Znalazłem film prezentujący to urządzenie.
Jutro zakupię i możliwe, że nagram coś na potrzeby forum.
[#5] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@michal_zukowski, post #3

Zapomniałem dodać małą ale ważną rzecz-obcina kawałek lewej strony. Nie ważne jaki typ obrazu ustawisz w tv(16:9,4:3 itd.).
Ten konwerter automatycznie przechodzi w pal albo ntsc, można sobie ręcznie też przełączyć. Ja mam podłączony scart i do tv już po hdmi ładnie idzie. Nie testowałem jeszcze na innym tv z braku czasu. Jutro dam znać co i jak. Z tego co widziałem na YT to jest wersja, która pozwala przesuwać obraz " góra-dół,lewo-prawo". Oczywiście jest trochę droższa.
[#6] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@AD99, post #2

Przy poruszajacych sie obiektach tez? Nie probuje na sile wygladzac krawedzi ani z duzych powierzchni z ditheringiem robic jednej z plamami kolorow? Nie robia sie artefakty przy poruszajacych sie obiektach?
Mialem tez cos takiego i w zasadzie dobrze to wyswietlalo obrazki statyczne a przy ruchomych jakbym dostawal naglej wady wzroku.
[#7] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@softiron, post #6

W grach nie zauważyłem nic takiego, co napisałeś. Działa normalnie jak po scart. U mnie to był mus kupić coś takiego, bo mam tylko w tv wejście hdmi/ypbbr. Sprawdzę oczywiście jeszcze raz jutro i napiszę, bo już dzisiaj nie mam możliwości.
[#8] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@AD99, post #7

Mam dokladnie takie samo pudelko jak w poscie pierwszym. Niestety scrole rozmazuja sie jak diabli. Temat byl walkowany wielokrotnie, takie konwertery sa naprawde kiepskie do szybkich gier.
[#9] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@Aniol, post #8

Czyli nie polecasz tego urządzenia?
[#10] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@TonySpontano, post #9

Jeśli lubisz gry ze scrolem to na takim konwerterze będzie bolało.Statyczny obraz jest całkiem ok. Osobiście, pobawiłem się trochę tym ustrojstwem i kupiłem BENQ BL912. Niebo a ziemia.
[#11] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@TonySpontano, post #1

Kupiłem jako wzmacniacz sygnału HDMI do wąpierza. Jak na razie jedzie pociągiem z Chin
[#12] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@AD99, post #2

Znaczy da się podłączyć na wejście HDMI i Euro i ma wyjściu wybrać jeden z dwóch sygnałów? Przydałoby mi się coś takiego właśnie do Vampire.
[#13] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@TonySpontano, post #1

Panowie - był wątek o tym urządzeniu jakiś czas temu. U mnie działa to bardzo dobrze a jak za cene 100 pln to wręcz idealnie :

[#14] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@miroll, post #13

Nie widziałem tego wątku.
U Ciebie na dynamicznych scenach działa Ok? Nie ma problemu jak napisał kolega powyżej ze scrolem?
[#15] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@miroll, post #13

Oddaj mój fotel
[#16] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@TonySpontano, post #14

Troche sie rwie ale co począć. Wszystko jest na filmach. Mi specjalnie to nie przeszkadza, a praktycznie to wogole. Mam 3 sztuki C1084S (w tym jeden box razem z paragonem z Baltony) i ich nie używam od momentu zakupu tego konwertera. Scroll scrollem ale zdrowie ważniejsze :) Pomijam już tak drobny fakt ze 17tke lcd mozna nawet w szafie na ubrania zmiescić a ze starym bańkowcem był wieczny problem pt. gdzie to trzymać.
[#17] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@TonySpontano, post #14

Ja mam to urządzenie:

link
link
scrolle nie są złe. Działa w trybie 50Hz, więc nie ma stutteringu. Jednakże, może się mylę, odpalałem to tylko raz, wydaje mi się, że to nie jest pełne 50 fps, tylko 25fps. Niemniej jednak pograłem trochę w Slam Tilt i dla mnie było całkiem ok.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2017 13:24:16 przez infboras
[#18] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@infboras, post #17

Mam podobne pudełko. Ale tylko 720p. Z jednej strony scart a z drugiej strony hdmi i zasilacz z diodą..
Podpięty jest magnetowid Aiwa i działa normalnie . Obraz jest pełny 4.3. Z Ami jeszcze nie testowałem.
[#19] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@Voyox, post #18

Filmy i dema to jedno a istniejący przy różnych konwerterach input lag uniemożliwiający nieraz gierkowanie to jeszcze coś innego.
Widzę, ze nikt nie wspomniał o tym problemie a różne ustrojstwa są już polecane... więc zalecam dobrze testować.

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2017 14:03:01 przez Vato
[#20] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@Vato, post #19

Dokładnie: input lag - kolejny kluczowy parametr, na który musimy zwracać uwagę. W opiniach na Ali też się pojawiają takie komentarze, że grając są opóźnienia. Chociaż są też opinie przeciwne, że opóźnienia nie występują.
[#21] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@Adinfo, post #20

Bo u Chińczyka kupując 2 razy ten sam produkt, otrzymujesz 2 razy coś innego.
Nie wiedziałeś?
[#22] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@Vato, post #21

Jakoś w większości przy kupowaniu od majfrendów zawsze trafiłem na innego sprzedającego, w końcu to "mała populacja".
[#23] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@radzik, post #12

Dokładnie tak, jest przełącznik. Przetestowałem trochę dzisiaj moje urządzenie i nie mam żadnych opóźnień w grach(ani innych rzeczy), a grałem w różne. Wszystko działa normalnie jak po podpięciu scarta. To co zauważyłem to- po podpięciu Amigi przez Scart(db23) obcina kawałek lewej strony. Po podpięciu z Amigi composite(pod przejściówkę scart)-obcina kawałek prawej strony
Nie jest to takie upierdliwe, bo obcięty kawałek jest mały i np. w workbenchu okno jest całe, ale przesunięte. Testowane na dwóch tv-24 i 65 cali(na A500 i A1200).
Może podajcie na jakich konkretnie grach widać jakieś buble.
[#24] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@Aniol, post #10

zrobiłem dokładnie tak samo.
Teraz obraz mam tak zajebisty że robić nie musze. Powaga. Przelotka i BenQ rulez :D
[#25] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@TonySpontano, post #1

Zauważyłem jedną rzecz w tym Twoim podanym konwerterze, tam jest przełącznik cvbs/hd. Tu rodzi się pytanie czy obsługuje tylko composite(cvbs), czy również pełny scart. Bo jak tylko cvbs, to uzyskasz obraz jak z modulatora. U mnie jest przełącznik scart/hd.
[#26] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@AD99, post #25

Możecie polecić jakiś sprawdzony konwerter ze SCART na VGA lub DVI? Jakoś jeszcze nie dorobiłem się niczego z HDMI.
[#27] Re: HD Video Converter: Scart to HDMI

@mareq, post #26

Witamy po 8 latach :) Nadal w BB jesteś?
Na VGA to najlepiej odpowiedni monitor i zwykła przejściówka VGA.
Wyjdzie Ci to lepiej i bez lagów a z niektórymi monitorami NECa nawet taniej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem