kategoria: A1200
[#1] PCMCIA + jaka karta ?
Cześć,
Pytanie do szanownych kolegów. Ponoć amiga nie gada ze wszystkimi kartami CF przez interface pcmcia.

Ja mam obecnie taki zestawik: adapter pcmcia + karta 4GB platinum. WB 3.1 z zainstalowanymi sterami do fat32 (generalnie jechalem z tej instrukcji: https://devdef.blogspot.com/2014/01/amiga-1200-pcmcia-compact-flash-guide.html)

kartę CF sformatowalem w windows 10 do systemu fat32.

Niestety po włożeniu karty do pcmcia pojawia mi sie dysk ale nie mozna go otworzyc, ani sformatować.

Jak myślicie jest to kwestia błędnej konfiguracji czy jednak mojego zestawu karta pcmcia + karta cf ?
[#2] Re: PCMCIA + jaka karta ?

@umbro, post #1

Na początek sprawdziłbym inną kartę.
Ja mam trzy identyczne CF Sandiska 512 MB i jeden z nich nie działa zupełnie (na PC normalnie), zaś dwie pozostałe grają z Amigą aż miło.
[#3] Re: PCMCIA + jaka karta ?

@umbro, post #1

Polecam kombo: PCMCIA, adapter CF do SD i karta SD. Działa niezawodnie.
[#4] Re: PCMCIA + jaka karta ?

@Drakon, post #2

To ja przy okazji, czy ten adapter PCMCIA ma być dowolny? np. tu mam we Wrocławiu: http://allegro.pl/adapter-czytnik-compactflash-cf-do-pcmcia-fvat-gw-i6988865087.html

Brać i pójdzie czy jednak mam patrzeć na jakieś parametry?
No i dwa, prosze o przykład kart które pójdą, czy są jakieś konkretne parametry o których decyduje to czy pójdzie czy nie np. pojemność? Widziałem nowe karty Sandisk ale 32GB, wg mnie zdecydowanie za dużo jednak nie wiem czy to ma znaczenie.

W moim przypadku jest Amiga1200
[#5] Re: PCMCIA + jaka karta ?

@Creonix, post #4

Ja zakupilem karte CF sandisc 1gb. Sluży mi ona do przenoszenia danych z PieCa naa dysk twardy Amigi. Nie widze sensu kupowac coś większego niż 2gb.
[#6] Re: PCMCIA + jaka karta ?

@Stoopi, post #5

Też tak sądzę, przecież 1-2 GB to już i tak ogromna ilość.

Poszukam mniejszych pojemności bo te 32GB i wyżej nie są zbyt tanie (ok. 180-200 zł)
Ale jak z tym adapterem, pójdzie? Ten z linka powyżej?
[#7] Re: PCMCIA + jaka karta ?

@Creonix, post #6

Z linka który podałeś nie mam pojęcia. Natomiast na allegro sprzedają takie interfejsy koledzy z forum, czyli Sordan i Jacekk84, do nich uderzaj. :]
[#8] Re: PCMCIA + jaka karta ?

@Stoopi, post #7

Ok
[#9] Re: PCMCIA + jaka karta ?

@umbro, post #1

Hej,
Faktycznie była to wina karty - zakupiłem kartę marki SanDisk i wszystko gra.

Mam dodatkowe pytanie , jakiej wielkości maksymalnie można tam włożyć kartę CF z systemem FAT32 ?
[wyróżniony] [#10] Re: PCMCIA + jaka karta ?

@umbro, post #9

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem