[#1] Amiga 1200 i dysk SSD PATA?
Hej!
Tak się ostatnio zastanawiałem czy są dyski SSD 2.5" na PATA i okazuje się, że nie dość że są, to jeszcze dostępne i wcale nie jakieś mega drogie. Wpadł mi w oko dysk Transcend 330 32GB.

Czy ktoś z Forumowiczów próbował takiego rozwiązania w Amidze 1200? System mam połatany pod duże dyski (w tej chwili mam 2 x CF 4GB), więc intuicja podpowiada mi, że wszystko powinno zaskoczyć bez problemów. Tylko jak to z Amigami bywa, to co powinno działać nie zawsze działa, a to co totalnie nie ma racji bytu działa. Stąd moje pytanie :).
[#2] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@tomekwojcik, post #1

Ja mam u siebie karte SD32GB podłączoną prze adapter sd-ide.
Konwencjonalny dysk 80GB też działał bez problemów.
Miałem też podłączony dysk SSD crucial M550 256GB sata podłączony przez adapter. Również działał.

Dodam tylko że różnic w prędkościach kopiowania nie było. Używam systemu 3.9
[#3] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@snifferman, post #2

Dodam tylko że różnic w prędkościach kopiowania nie było. Używam systemu 3.9

I nie będzie gdyż kontroler IDE w A1200 to PIO 0 czyli max 3.3MB/s w praktyce jest mniej (2.7-2.8MB max.)
Dysk SSD ma jednak sporo niższy czas dostępu (liczony na nanosekundach) od klasycznego dysku HDD, który robi to w milisekundach.
[#4] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@waldiamiga, post #3

Nie spodziewam się żadnych różnic w szybkościach pomiędzy moim aktualnym setupem (2 x CF podłączone przez adapter w kształcie dysku 2.5") a dyskiem SSD. Zwłaszcza w kontekście tego, że mam ustawiony MaxTransfer tak, żeby WHDLoad działał.

Po prostu zastanawiałem się, czy takie coś zadziała. Widzę, że szanse są, że zadziała. Dzięki! :)
[#5] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@tomekwojcik, post #4

Gdzieś widziałem na youtube kogos kto wlasnie taki dysk podlaczyl i mu to dzialalo. Ogolnie uwazam, ze taki dysk ma sens instalacji z uwagi na jego duzo wiekszą zywotnosc w porownaniu z karta CF.
[#6] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@tomekwojcik, post #4

np. cos takiego:

https://www.ebay.com/itm/new-4GB-IDE-44-PIN-SSD-drive-flash-memory-module-DE4PA-04GD51AC1SN-B147/112605295928?hash=item1a37cc7538:g:McgAAOSwridZ5Zon

Ja osobiscie juz zajechalem kilka kart CF... takze, raczej szukac bede bardziej zywotnego rozwiazania.

trzeba tez przyznac, ze jest to dosc eleganckie urzadzenie. Zadnych tasm, adapterow, po prostu plug and play.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2017 13:52:51 przez umbro

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2017 13:53:34 przez umbro
[#7] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@tomekwojcik, post #1

Wpadł mi w oko dysk Transcend 330 32GB.

Ten dysk początkowo używałem w PowerBook G4, ale ostatecznie wylądował właśnie w A1200 z Fast/ATA i działa idealnie . Transfery jakie na nim mam to ok 6-7 MB/s , a zaletami są:

- bezproblemowy start A1200 - dysk się nie rozkręca, więc kickstart od razu widzi ten dysk
- dużo szybszy odczyt niż z HDD ( czas dostępu jednak robi swoje ) :)
- SSD jest trwalsze od kart CF ( zajechałem już dwie )

No i najważniejsze, SSD w AMIDZE ! ;) ;) ;)
[#8] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@umbro, post #6

Ja raczej tak z ciekawości zapytałem. Mam w Amidze 2 x CF 4GB i prawdę mówiąc nie mam nawet 1GB zajętego. 32GB dysku SSD to byłaby trochę przesada. Znowu z drugiej strony, 128MB RAM i adapter USB... ;)

Żywotność jest dużym argumentem za. Jedną kartę CF (Kingston "z kwiatkiem") już wykończyłem pomimo sporadycznego korzystania z komputera. Podejrzewam, że flash w tym dysku miałby większą żywotność.

To co Ty podlinkowałeś to też spoko opcja :).
[#9] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@tomekwojcik, post #8

Ja osobiście w mojej A600 używałem adaptera IDE->MSATA takie dyski ssd są dużo tańsze niż te specjalnie robione pod IDE.
[#10] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@jarokuczi, post #9

A jaki masz ten adapter? Na Alledrogo widzę tylko takie, co to mają złącze IDE po boku i raczej nie zmieściłyby się w sankach.
[#11] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@tomekwojcik, post #10

Mam sztukę kupioną od gościa z tej aukcji Adapter ATA 2,5" IDE 44pin mSATA mPCIe Gdańsk

Tak się prezentuje na tle dysku 2,5 cala

Jedyny mankament tego rozwiązania to lekko przygaszona dioda od dysku jeśli ten nie pracuje. Podczas operacji dyskowych dioda świeci mocniej.
[#12] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@umbro, post #6

No, nie bardzo jest tak pięknie. Musisz zrobić/kupić riser złącza IDE bo kondensatory nie pozwolą na montaż.
[#13] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@tbone, post #12

Też się nad tym zastanawiałem i uznałem, że lepiej byłoby kupić pionowy SSD, a są takie w ofercie. Jednak dochodzi inna kwestia: Jak to podłączyć do np. peceta żeby zrobić kopię, odzyskiwanie danych, czy przesłać większą ilość plików? Bez złącza męski-męski się nie obejdzie, a to już trochę za dużo kombinowania jak dla mnie. Wydaje mi się, że znacznie lepszym i wygodniejszym rozwiązaniem jest - jak już któryś kolega wyżej nadmienił - adapter mSATA na IDE44. Można wymontować markowe SSD (np. Samsunga) z jakiegoś padniętego urządzenia, których ostatnio coraz więcej, i mieć bardziej niezawodny dysk. Sam myślę nad takim rozwiązaniem (choć póki co moje karty SD (SanDisk i GoodRAM) oraz CF (Transcend 8GB) działają bezproblemowo).
[#14] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@jarokuczi, post #11

Masz to jakoś do sanek przymocowane? Problemy z diodami to normalna sprawa. W mojej Amidze mam adapter IDE -> 2 x CF i czasem dioda HD działa dobrze, czasem świeci się cały czas a czasem wcale. Już się przyzwyczaiłem :).

No i pozostaje kwestia samego dysku. Jak tak na szybko spojrzałem co jest oficjalnie dostępne to wyszło mi na to, że praktycznie niedostępne są dyski mniejsze niż 120GB. To chyba lekka przesada. Czy Amiga w ogóle by to obsłużyła?
[#15] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@tomekwojcik, post #14

Najnowszy scsi.device obsluguje do 128 GB, albo powyzej 128 GB, nie pamiętam teraz.

Edit, a jednak powyżej 128 GB link

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2017 20:36:38 przez SuperBuster
[#16] Re: Amiga 1200 i dysk SSD PATA?

@tomekwojcik, post #14

Moja A600 nie ma sanek ze względu na turbo ACA620. Osobiście miałem to zmontowane w ten sposób, że taśmą izolacyjną przykleiłem ten adapter do taśmy hdd. Konstrukcja była na tyle lekka, że sie nie była w stanie ruszyć za bardzo taśmy sygnałowej. Gdybym mocno rzucał Amigą to mogło by sie ruszyć ale na pewno by nie wypadło i narobiło szkód.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem