[#1] NAPĘD ZEWNĘTRZNY IOMEGA ZIP 100 MB W AMIDZE 1200
Witam!
Szukałem w internecie tak jak radziliście w ostatnich odpowiedziach, żeby nie być znowu posądzonym o lenistwo. Niestety intenet mam od niedawna i nic ciekawego nie znalazłem (może źle szukałem). Chodzi mi o NAPĘD ZEWNĘTRZNY IOMEGA ZIP 100 MB. Znalazłem na Allegro kilka ofert i zastanawiam się nad kupnem, ponieważ ceny tych urządzen są relatywnie niskie w porównaniu do cen stacji gęstych dyskietek do Amigi 1200. Pamiętam, że kiedyś w ofertach kilku firm można było nabyć takie napędy. Te na allegro są zewnetrzne i mam kilka pytań: 1)co potrzeba, by podłączyć taki napęd do amigi 1200? Jakieś specjalne kable, karty, oprogramowanie?
2)Te napędy miały czytać wszystkie rodzaje dyskietek od dd, hd, po te 100 mb. Może ktoś używa takiego napędu i powie mi, czy da się na nim formatować pecetowskie dyskietki ( do takich mam dostęp w pobliskim sklepie) tak, żeby miały 1,76mb?
3)Czy do Amigi 1200 można podłączyć zewnętrzny napęd DVD czy tylko CD?
4)Pod co podłączyć zewnętrzny napęd zip i CD/DVD? Nie chce niszczyć oryginalnej obudowy desktop amigi. Gdzie kupić kable do podłaczenia, na Efunzine nic takiego nie widziałem.5) Czy napedy zip i CD moga być podłączone jednocześnie do amigi? Czy do takiego podłączenia potrzebne są jakieś "rozgałęzienia"?
Przy okazji:słowo wytrzyma jest słowem z języka potocznego i powinienem je wpisać "wytrzyma" może kolega byłby wtedy bardziej wyrozumiały :P
Pozdrawiam i będę się w przyszłości starał nie robic takich szkolnych błędów. OK
[#2] Re: NAPĘD ZEWNĘTRZNY IOMEGA ZIP 100 MB W AMIDZE 1200

@ender, post #1

Do ZIPa nie włożysz dyskietki 1.44 bo dyskietki ZIPowe są zupełnie inne (kształt). Stacja którą potrzebujesz to LS120, spokojnie działa z Amigą, czyta i zapisuje swoje własne dyskietki 120 MB (niezbyt dostępne, ale przy odrobinie cierpliwości do znalezienia) i standardowe 1.44 w formacie PC (amigowych nie czyta żadnych). Nie wiem czy poza modelami z IDE jeszcze jakieś występują. Jeśli chodzi o IDE, to musisz wyposażyć się w FastATA lub interfejs na 4 urządzenia bo będziesz musiał wybrać - CD czy LS120.
Stacje LS120 bywają na Allegro: http://www.allegro.pl/item168626977_fdd_i_ls120_super_disk_drive_panasonic_okazja_.html (nietanio, ale od razu z jedną dyskietką 120 MB, więc chyba warto)
[#3] Re: NAPĘD ZEWNĘTRZNY IOMEGA ZIP 100 MB W AMIDZE 1200

@ender, post #1

Adpowiem tak. Jeśli planyjesz podłączać do Amigi zewnętrzne urządzenia ZIP, JAZ, CDROM, DVD, to najpierw załatw sobie SCSI w Amidze. Odpadną ci problemy ze sterownikami (system oa razu je zobaczy) i odpadną ci problemy z kabelkami. Innym wyjściem jest USB w Amidze. Tylko tu jest mały problem, bo np. nagrywarki podłączone przez USB nie są obsługiwane przez programy do wypalania, a system je widzi bezproblemowo.
[#4] Re: NAPĘD ZEWNĘTRZNY IOMEGA ZIP 100 MB W AMIDZE 1200

@ender, post #1

Napędy ZIP 100 MB zewnętrzne były tylko SCSI (na początku wypuszczono podłączane do portu szeregowego, ale było to nieporozumienie, działało koszmarnie wolno i szybko zaprzestano produkcji), natomiast ZIP 250 MB były tylko na USB. Wewnętrzne były (jedne i drugie) IDE.
Reszte opisali moi poprzednicy.

Ostatnia modyfikacja: 25.02.07 20:15
[#5] Re: NAPĘD ZEWNĘTRZNY IOMEGA ZIP 100 MB W AMIDZE 1200

@AS, post #4

ZIP 100 i 250MB są rowniez na port rownolegly.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem