[#1] APOLLO 1240/40 problem
Żeby nie było. Wiem że 3 tematy niżej jest coś podobnego.

Sprawiłem sobie APOLLO 1240/40 32MB RAM (1 podstawka) w miarę to chodziło ale no właśnie. Chciałem ustawić zegar karty więc w tym celu zachciało mi się wlutować gniazdo baterii.
No i skończyło się. Apollo nie widzi RAM'u.

- Amiga po włożeniu kostki pamięci do karty nie startuje (cZarny ekran).
- Dowolnej wielkości RAM nie zmienia tego stanu (czarny ekran)
- Zworki na karcie mam prawidłowo ustawione.

Objawy po teście (kombinowaniu)
- Jak apollo ma włożony RAM ale wyjętą zworkę Ram to amiga odpala na samym CHiPiE
- Jak wyjmę z Apollo RAM i i zworkę zostawię na swoim miejscu Ami też odpala

Co zrobiłem?
- styki wyczyszczone i poukładane w całości (trochę czasu zajęło mi to
cieniutką igiełką)
- karta nie działa na dowolnie wybranych kostakach pamięci (mam ich trochę)
- karta nie działa w różnych amigach mam dostęp do 2 (dzięki Lokaty OK )
- nie jest to wina złego zasilania
- poprzedniemu właścicielowi działało ale jak mi pisał czasami musiał
podociskać RAM

POMOCY BO SAM JUŻ NIE WIEM CO MAM ZROBIĆ

[#2] Re: APOLLO 1240/40 problem

@flash5, post #1

Wiec skoro dzialalo, a teraz nie dziala po Twoich modyfikcjach musisz wlasnie tam szukac problemu.
1) pozamieniales polaryzacje baterii;
2) odlutowales jakis element obok miejsc lutowania;
3) polutowales za duzo niz trzeba bylo;- zwarcie;
4) podczas montazu/demontazu uszkodziles karte np. odbiles jakis element z karty.

rada: musisz wszystko dokladnie poogladac i posprawdzac. POWODZENIA!!

[#3] Re: APOLLO 1240/40 problem

@flash5, post #1

Typowy objaw niestykajacych MACH-ow. Wyjmij je i wyczysc dokladnie, zobacz czy sie nozki nie poodginaly itp.
[#4] Re: APOLLO 1240/40 problem

@mcbarlo, post #3

Może być też gorsza sprawa - pole elektromagnetyczne z lutownicy mogło uszkodzić ROM karty...

[#5] Re: APOLLO 1240/40 problem

@mcbarlo, post #3

Chciałem podziękować za dobrą i trafną radę faktycznie jedyny układ którego nie czyściłem to były machy. Po wyczyszczeniu i poukładaniu nóżek wszystko w moim desktopie hula jak należy :)

PS Co do lutowania to może i marny ze mnie elektronik ale nie nagrzewam eelementów dłużej niż 3-6 sekund więc marne szanse na przegrzanie czy spalenie elementu :)

PS II Wszystkim dziękuję za rady, cóż amiga uczy pokory a ja o tym zapomniałem

Ostatnia modyfikacja: 17.02.07 23:26
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem