[#1] Amiga i GG
Witam!

Odpoałem ostatio swoją Amigę. Zainstalowałem kartę sieciową, AmiTCP4.0DEMO, Sambę i Voyagera. I to wszystko działa ale za nic nie mogę odpalić ani AmiGG ani Gadami.

W AmiGG pojawia się komunikat "Can't create application" lub wogóle wiesza się Amiga, a w Gadami wyskakuje komunikat "nieudana inicjalizacja" czy coś takiego.

Czy ktoś zna lekarstwo na to lub czy jest jakiś inny klient GG na Amigę.

Moja Amiga to C= 1200 ROM 3.0 z turbo M-TEC 1230LC z 4MB Fast.

I jeszcze jedno pytanie. Czym najlepiej naprawiać błędy "Checksum error" na dyskach?

Z góry dięki za jakieś podpowiedzi.

Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga i GG

@dolek, post #1

Pewnie problem z klasami MUI.Przeczytaj Read.Me i sprawdź co i jak.
[#3] Re: Amiga i GG

@dolek, post #1

AmiGG i 4MB RAM to nieporozumienie ;)

[#4] Re: Amiga i GG

@dolek, post #1

Zapewne brakuje Ci jakichś klas MUI. Odpal SnoopDOS-a i zobacz czego program szuka. Swoją drogą autorzy obu programów mogliby się trzymać zasady, że sprawdza się zawsze otwarcie klas i bibliotek z dysku (a przynajmniej tych, których nie ma w gołym systemie)...

[#5] Re: Amiga i GG

@adater, post #3

AmiGG i 4MB RAM to nieporozumienie

A to też prawda... Pozostaje tylko Gadami, albo wyposażenie się w jakiegoś np. Blizzarda 1230-IV z 32 MB RAM.

[#6] Re: Amiga i GG

@dolek, post #1

najlepiej sciagnij snoopdosa i obadaj czy nie ma problemów z biliotekami

[#7] Re: Amiga i GG

@Grzegorz Kraszewski, post #5

OK Dzięki za informacje. Jutro powalczę z Gadami i Snoopdosem.

A czym naprawiać "Checksum error" na dysku twardym?
[#8] Re: Amiga i GG

@dolek, post #1

przy takim konfigu najlepsze jest Gadami w poprzedniej wersji, bo nie uzywa xml2.library, ktore lyka ponad 800kb pamieci.

> czy jest jakiś inny klient GG na Amigę.

Jabberwocky z wlaczonym pluginem GG na serwerze twojego konta jabbera.

[#9] Re: Amiga i GG

@dolek, post #7

> A czym naprawiać "Checksum error" na dysku twardym?

jak w FFS to QuarterBackTools i DiskSalv naprawi, a jesli da sie odczytywac dane to szybciej bedzie zgrac na inna partycje, a ta partycje sformatowac i spowrotem dane przegrac.

[#10] Re: Amiga i GG

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Można też użyć AmiBackTools lub DiskSalv.
[#11] Re: Amiga i GG

@Grzegorz Kraszewski, post #4

O doprawdy...
To odpal sobie kiedyś AmiGG bez jakiejś klasy albo biblioteki której wymaga dla sprawdzenia swojej śmiałej tezy. ;)
Jeśli wywala się na tworzeniu aplikacji to na pewno nie chodzi tutaj o brak jakiejś klasy czy biblioteki - sprawdzenie tego czy te zasoby istnieją jest wcześniej. Jeśli brakuje jakichś zasobów to nie dochodzi do budowania aplikacji, która, de facto, swoją drogą jest stanowczo zbyt duża jak na 4MB.

[#12] Re: Amiga i GG

@MinisterQ, post #11

>4MB Fast.

Lol....tym mnie ubawiłeś ...weź sobie przynajmniej simma z 8mb załatw a jeśli Mtec nie pozwala na więcej niż 4mb to kup se przynajmniej 040 ;)

[#13] Re: Amiga i GG

@pwe, post #12

Rozumiem że wszyscy tu mają wypasine Amigi i w ogóle więc naprawdę można się pośmiać z tych którzy mają tylko 2MB CHIP lub ewentualnie +4MB FASTU. Szkoda że większość to AmiPC 'towcy. Może bardziej konstruktywne odpowiedzi, a nie naśmiewanie się ze słabej konfiguracji. W dzisiejszych czasach trudno jest dostać karty rozszerzeń nie przepłacając cza nie.

To tyle co ma do powiedzenia.

[#14] Re: Amiga i GG

@pwe, post #12

Powiedział ten. co chciał mp3ójek na 030/28 słuchać :) .
[#15] Re: Amiga i GG

@Grygus, post #14

Teraz mam 040/33 i 16mb ram...problem w tym że nie mam jak czytać...no chyba że odpalę Aos-a z dyskietki

[#16] Re: Amiga i GG

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

A gdzie można zlaleźć starszą wersję Gadami?

A to log ze SnoopDosa przy odpalaniu najnowszej werski Gadami ściągniętej ze strony autora:

L.p. Nazwa procesu Funkcja Nazwa obiektu Opcje Rez.

1 Gadami Open CON://///AUTO/CLOSE/WAIT Odczyt Ok
2 Gadami ChangeDir System:Internet/Gadami
3 Gadami Open ENV:OpenURL.prefs Odczyt Ok
4 Gadami Load L:OpenURL-Handler Ok
5 Gadami LockScreen Workbench Ok
6 Gadami ToolType DEBUG Bîâd
7 Gadami LockScreen Workbench Ok
8 Gadami ChangeDir SYS:

Nistety dalej nie wiem co ten błąd oznacza i jak go wyeliminować.

Czy to Gadami da się w ogóle odpalić na 4 MB Fastu?
[#17] Re: Amiga i GG

@dolek, post #16

A nie ma tam takiego czegoś jak "wymagania minimalne"?

[#18] Re: Amiga i GG

@dolek, post #16

Ten blad to nie blad :) oznacza tylko ze w tootypach ikonki nie jest wlaczona flaga uruchamiajaca jakas opcje. (ta akurat odpowiedialna jest za sprawdzanie i zapisywanie kolejnych krokow podcas uruchamiania i dzialania programu)

[#19] Re: Amiga i GG

@11MASTEr, post #18

Zgadza się. Ten log SnoopDOSa niestety nie zdradza co jest przyczyną błędu. Czy w opcjach SnoopDOSa włączyłeś rejestrowanie wszelkiego rodzaju akcji (tam można ptaszkować co się chce)?
Moim zdaniem coś nie gra w bibliotekach lub klasach MUI.
[#20] Re: Amiga i GG

@dolek, post #16

> A gdzie można zlaleźć starszą wersję Gadami?

Gadami 0.47c

[#21] Re: Amiga i GG

@MinisterQ, post #11

To odpal sobie kiedyś AmiGG bez jakiejś klasy albo biblioteki której wymaga dla sprawdzenia swojej śmiałej tezy.

Brzydkie podejrzenia to moja druga natura . Przepraszam i zwracam honor :D.

[#22] Re: Amiga i GG

@Grzegorz Kraszewski, post #21

I tym oto sposobem trafiłeś na tzw. "czarną listę" MiniQ

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem