[#1] Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25
Cześć, problem taki...

przeczytałem już wątek: https://www.ppa.pl/forum/amiga/29639/naprawa-portu-serial-i-kabel-null-modem-do-a500/2

tutorial: https://www.exec.pl/artykul.jsp?nid=99&Amiga_Explorer_-_czyli_laczenie_Amigi_z_PC_za_pomoca_kabla_null_modem

oraz "official doc" :)
http://www.amigaforever.com/kb/13-105

- schemat z exec.pl to ponoć to samo co sprzedają na amikicie, spora różnica niż ten z amigaforever - dlaczego?

no ale nie zrażając się i przeczytawszy że "null modem to null modem" i serial wszędzie taki sam, postanowiłem pełen entuzjazmu zmontować takie coś:

https://www.dropbox.com/s/rim7nq2kd0y1bxk/usb-db25.jpg

czyli: PC -> RS232 na USB (PC widzi jako COM5) -> DB9 F <-x-> DB9 F -> DB25 F -> Amiga 1200

wszystko podłączone, odpalone zgodnie z instrukcją i... Amiga Explorer nie może zrobić Setupu

pytanie, czy to w ogóle ma prawo zadziałać? :) czy może problem z portem...

chwilowo nie mam miernika żeby popatrzyć po pinach który z którym a wtyczki zalane na amen

pzdr

Aha... kabelek to "RCA Thomson serial null modem cable - exchange data between 2 PCs" - czyli mniemam iż zkrosowany.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2017 20:50:44 przez madness77
[#2] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@madness77, post #1

Witaj. To raczej jest problem z tym adapterem ze złącza szeregowego do USB. Z nimi często jest problem. Ja kiedyś miałem dekoder satelitarny (MPG2) Fergusona i nowsze wersje softu wgrywało się przez port szeregowy. I niestety żeby to dobrze działało musiałem mieć złącze szeregowe na płycie głównej peceta bo to na USB nie działało.
[#3] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@gilban, post #2

Właśnie sobie przypomniałem, że mój stary desktop ma zupełnie zwykłe RS-232C z tyłu :)
Wywalam adapter USB. Sprawdzam w BIOSie czy Serial aby na pewno aktywny.
Ustawienia: link - czy z FIFO czy bez, nie ma różnicy, próbuję z różnymi wartościami buforów.

...niestety efekt, ten sam: "The Setup process failed"

Przydałby się drugi komp z RSem, to bym sprawdził ten kabel po PC-PC (nówka sztuka, ale cholera go tam wie), a tyle lapków w domu i żaden nie ma...

i jeszcze log:

SYSTEM INFORMATION
PlatformId: 2
Version: 10.0
BuildNumber: 0x00003AD7
CSDVersion: 
Shell32: 10.0.15063.502
AExplorer: 2010.0.1.0

AEXPLORER PROPERTIES
Connection: COM1 (19200 baud)
PacketSize: 512
MaxRetries: 50

> [0 bytes]
COM WRITE ERROR: 512 bytes should have been written (code 0, timeout 5000)

AEXPLORER PROPERTIES

> [0 bytes]

AEXPLORER PROPERTIES

> [0 bytes]

czyli nie widać drugiej strony

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2017 01:20:30 przez madness77
[#4] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@madness77, post #3

A czy ten kabel szeregowy jest to na pewno null modem? Czy może zwykły kabel? Bo patrząc na schemat null modem na stronie Wikipedii mamy pokazane jak to wygląda: https://en.wikipedia.org/wiki/Null_modem
[#5] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@gilban, post #4

Ja używałem zwykły kabel firmy HAMA.
[#6] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@madness77, post #3

Wez miernik i sprawdź połączenia. Mam podobny kabel jak nie taki sam i musiałem przerabiać te przejsciowke z racji tego ze niestety nie było odpowiednich połączeń. Chińska robota.
[#7] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@madness77, post #3

a po stronie Ami odpaliłeś AExplorer/wklepałeś komende wg manuala?
[#8] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@gilban, post #4

Dokładnie ten: link
[#9] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@tbone, post #7

Tak
[#10] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@madness77, post #8

Ten kabel z tego co wiem nie działa z Amigą. Sam mam taki. Polecam inny, na eBayu.

http://www.ebay.pl/itm/2-5m-DB9-DB25-Serial-Data-Transfer-Null-Modem-Cable-/380480273119?hash=item5896643adf

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2017 11:45:44 przez Hexmage960
[#11] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@Hexmage960, post #10

Witam
A jaki komunikat wyświetla aexplorer na PC podczas próby połączenia z Amigą (nie poprzez funkcję setup)?
Próbował Pan z innymi portami USB i numerami portów COM?
Na moim starym netbooku aexplorer raczy łączyć się tylko poprzez jeden z trzech dostępnych gniazd USB na portach com1 i Com8, natomiast w innym desktopie muszę ustawić com10 (mimo iż niższe porty są wolne to AE na nich nie działa).
Pozdrawiam
Krzysztof
[#12] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@Krzysiek2, post #11

To pytanie nie do mnie, bo ja używam tego kabelka z eBayu do łączenia dwóch Amig ze sobą.
[#13] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@Krzysiek2, post #11

Ok. Wszystko jasne. Pomierzyłem ten kabelek multimetrem. Okazało się, że piny są jeden do jednego czyli 1-1 2-2 ..... 9-9. Brak przeplotu. Ale to nic, będzie robił za przedłużacz. Krótką przejściówkę na DB25 zrobię sobie w wolnej chwili. Pzdr.
[#14] Re: Kabel Null Modem PC USB Amiga DB25

@madness77, post #13

Dobre wieści!

Połączenie działa. Do mojego "przedłużacza" dorobiłem przejściówkę zgodnie z tym pinoutem:

Nullmodem_(9-25)

tylko że zamiast żeńskiej DB9 użyłem męskiej wtyczki aby podłączyć się pod posiadany wcześniej kabel...

Połączenie działa wyśmienicie, zarówno na standardowym COM1 z płyty głównej jak i przez (w moim przypadku) COM6 który jest wirtualnym portem po USB (kabelkiem z pierwszego postu).

pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem