[#1] Fajna czcionka
Zakładam temat tylko w celu poinformowania, że na Aminecie znalazła się bardzo fajna czcionka nieproporcjonalna dla Amigi. Polecam, wygląda super - jest czytelna i atrakcyjna:

http://aminet.net/package/text/bfont/Dina

A tutaj zrzut ekranu z programu WordWorth na Amidze 1200 z AGA. Czczionka Dina widoczna jest tutaj na belce okienka.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2017 01:23:59 przez Hexmage960
[#2] Re: Fajna czcionka

@Hexmage960, post #1

Tutaj przykład tekstu zapisanego tą czcionką:

[#3] Re: Fajna czcionka

@Hexmage960, post #2

Jakoś nigdy nie gustowałem w czcionkach które mają kreskę o grubości jednego piksela. Kojarzą mi się ze Spectrumem.
[#4] Re: Fajna czcionka

@Hexmage960, post #1

Wygląda jak normalna, pecetowa czcionka w 4:3, czy innym 800x600.
No chyba że nie używasz 4:3 (czyli pobliskiego 640x512), tylko zboczonego 640x256.
Sori, ale nie wiem o co chodzi.OKOKOK
[#5] Re: Fajna czcionka

@Andrzej Drozd, post #4

@ZbyniuR

Jest też wersja pogrubiona (Bold).

@Andrzej Drozd

Nie jest to zwyczajna czcionka. Nie spotkałem się z tak czytelną czcionką (tylko Helvetica, Courier itp.). Szczerze polecam sprawdzić u siebie!!!

Używam 640x512.
[#6] Re: Fajna czcionka

@Andrzej Drozd, post #4

Lol. Przeciez 640x256 to jest tryb 4:3 tylko z nieproporcjonalnymi pikselami.
On moze byc tylko zle wyswietlany na dzisiejszych monitorach vga, hd, etc.
Znawco AmigaOS
[#7] Re: Fajna czcionka

@Hexmage960, post #1

najfajniejszy jest "topaz 8" i koniec, i kropka.
[#8] Re: Fajna czcionka

@groovebox, post #7

Topaz jest super ale Amiga od zarania dziejów wspierała wiele czcionek i możliwość tworzenia własnych. Polecam Dina.font każdemu programiście.
[#9] Re: Fajna czcionka

@Hexmage960, post #5

Używam 640x512.

Spoko i przepraszam za to 640x256. Myślałem ze ktoś zrobił w trybie 640x256 i wygląda jak w normalnym 4:3. Ogólnie, ja już ten problem przerobiłem i cały czas wzoruję się na tym artku z PPA - link

No, ale jeżeli jest lepsza czcionka, podobna do tej z Win7, to spoko. Akurat piszę teraz z Win7 i screen który zapodałeś, ma identyczną czcionkę.
[#10] Re: Fajna czcionka

@michalmarek77, post #6

Hehe, ale przyznaj że nie odpaliłeś na swojej (?) A1200 trybu 1024x768? Ja często go odpalam na A1200 z Apollo 040 i AGA. A codziennie używam 800x600 (to co fabryka dała).
Odpal sobie mądralo na pececie 640x256.szeroki uśmiech
[#11] Re: Fajna czcionka

@Andrzej Drozd, post #10

Pamiętam też w latach 90-tych jakiś żałosny artek pecetowca, ktory z A500 przeszedł na peceta i coś marudził o tym, że Amiga nie potrafi pracować w 800x600. Jak mu tam bylo, temu pecetowcowi? Timing, Toner, czy Tiner. Głupi jakiś był, bez A1200. A czy Ty bez A1200 jesteś mądry?szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem