kategoria: Sprzęt
[#1] [czyszczenie] płyn do plasitku
Czy taki środek jest bezpieczny dla Amigi? No i czy jest sens go kupować? Usuwa zabrudzenia?
[#2] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@_arti, post #1

Zalety:
-ożywia kolory

Ożywi żółć pożółkłej Amigi OK

Arti.. chyba przekonała Cię pani z pomocy technicznej

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2016 13:30:58 przez Vato
[#3] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@_arti, post #1

Moim zdaniem nie ma sensu go kupować. Płyn do mycia naczyń + ciepła woda i szczotka zrobią Ci to samo.
[#4] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@Krashan, post #3

Tak plyn do naczyn i szczotka ja tak stosuje.
Minusem jest to ze niszcza sie i wycieraja naklejki papierowe z nadrukiem.
[#5] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@JacK_Swidnik, post #4

Problem w tym, że niektóre obudowy mają tak mocne zabrudzenia, że płyn do mycia naczyń nawet ich nie rusza - jakby wgryzły się w plastik. No i myślałem, że coś takiego da radę. Nie?

Już chciałem to nawet do zmywarki wrzucić

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2016 14:31:23 przez _arti
[#6] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@Vato, post #2

Wow, tego zdjęcia z zegarami użyłem gdzieś w 2003 roku, w swoim pierwszym komercyjnym projekcie - plakacie z reklamą bezlimitowego dostępu do Internetu dla lokalnego ISP Ale #feels :D
[#7] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@_arti, post #5

Mógłbyś użyć Dimer ale jak go szybko nie spłuczesz i zrobisz za mocny roztwór z obudowy mogła by zostać "papka" plastiku.
[#8] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@TechNineWonder, post #7

Rozumiem, odpada. A coś pomiędzy wodą z płynem a HClO4?
[#9] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@_arti, post #8

[#10] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@_arti, post #5

Już chciałem to nawet do zmywarki wrzucić
Jak Ci żona pozwoli, to wcale nie jest to zły pomysł. Plastiki można tak czyścić, chociaż ja wolę popracować szczotką.

W przypadku zabrudzeń, które „poszły w plastik” sprawa jest trudna. Generalnie są dwa rodzaje płynów do czyszczenia. Pierwsze z nich oparte są na wodzie + środki piorące. Są raczej bezpieczne dla plastiku, ale mogą sobie nie dać rady. Drugie bazują na rozpuszczalnikach organicznych i tu już musisz uważać. Najbezpieczniejsze dla plastików są preparaty na alkoholach i occie (np. płyny do mycia szyb). W miarę jako tako są różne pochodne nafty i benzyny, ale bez próby w mało widocznym miejscu nie zaczynaj. Potem mamy hardcore, czyli rozpuszczalnik nitro, karbamidowy, specyfiki na bazie acetonu. Są w stanie rozpuścić wiele rodzajów plastiku i nieodwracalnie zniszczyć powierzchnię.

Silne preparaty (benzynowe i wyżej) często też po użyciu uniemożliwiają równomierne wybielenie chemiczne – masz plamy i przebarwienia.
[#11] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@_arti, post #8

Nie że odpada tylko jak weźmiesz czysty i zaczniesz smarować pędzlem to może być katastrofa ale jak rozrobisz np: 1/10 czy coś koło tego i z psikasz atomizerem i dopiero później pędzel szczotka to efekt może być zadowalający.

Ogólnie Dimer rozpuści chyba każdy bród ale ABS może też chyba uszkodzić w za dużym stężeniu.

Ale jak byś wlał do miski czyste i włożył obudowę i zaczął myć bez rękawiczek to mogło by być małe ziazia:)

Najlepiej to abyś sobie podbił do jakiegoś znajomego mechanika aby Ci dał setkę na testy. Albo kupić np: na pewno bardziej umyje tym niż tym co zalinkowałeś.

Ja ostatnio myłem silnik efekt był zadowalający
[#12] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@Krashan, post #10

Ale z pigułą czy czymś innym?
[#13] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@TechNineWonder, post #11

Zgaduję, że dimer działa na zasadzie zmydlania węglowodorów. Jest silnie zasadowy (żrący) i agresywny wobec aluminuim, więc pewnie zawiera solidną dawkę wodorotlenku sodowego (tzw. soda żrąca). Pod jego działaniem smary, tłuszcze i oleje zamieniają się w mydła, substancje rozpuszczalne w wodzie. Plastiku raczej nie powinien zeżreć (chociaż w przypadku retroplastików zawsze trzeba zrobić próbę), chociaż może trochę nadgryźć, na pewno doskonale go odtłuści. No i trzeba dimer bardzo dokładnie spłukać, rękawiczki gumowe obowiązkowo, a ja bym i okulary ochronne założył.
[#14] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@_arti, post #12

Z pigułą. Jak zaczniesz eksperymentować z czymś innym, to możesz zepsuć/zasyfić zmywarkę. I masz ciche dni + wydatek...
[#15] Re: [czyszczenie] płyn do plasitku

@Krashan, post #13

Wydaje mi się że dobrze zgadujesz z aluminium wchodzi chyba trochę w "reakcję". Po za tym to na silniku też są różnego rodzaju plastiki. Tylko na Amige trzeba po prostu sprawdzić jak zareaguje. Najważniejsze w tym wszystkim jest spłukać myjką ciśnieniową no ale bez myjki pewnie też się da.

Z chemii domowej to też dobry jest Cillit Bang. I po brudzie...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem