[#1] jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM
czesc,
jak w temacie, chcialbym pod ikonka ramu widziec napis RAM a nie RAM DISK - jak to zrobic by zaraz po uruchomieniu bylo RAM?

Dzieki.
[#2] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@peceha, post #1

Ja mam to zmienione w wszystkich swoich amigach. Jak bede w domu to sprawdzę jak to było.
[#3] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@Risc, post #2

dzieki wielkie.. czekam cierpliwie.
[#4] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@peceha, post #3

RELABEL RAM: "RAM"
tylko trzeba to sobie dodać w s-s
[#5] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@Kilos, post #4

dzieki !!
co za wstyd
a ja chcialem to zrobic z RENAME dlatego nic nie wychodzilo ...
[#6] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@peceha, post #5

Nie ma się co wstydzić. Ja też zupełnie zapomniałem. Dzięki @kilos za tipsa.
[#7] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@peceha, post #1

co jest przyczyna zachowania ikonek jak na obrazku (ikony RAM dla uscislenia) ?

Myslalem ze oryginalna nazwa RAM DISK jest za dluga i powoduje przesuniecie ikonki ram w prawo. Po zmianie komenda RELABEL dalej wystepuje to samo.

opis do obrazka:
1. po wlaczeniu kompa
2. po wybraniu WINDOW > CLEAN UP
3. zaznaczam wszystkie ikonki
4. wybieram z menu co wybieram :)
5. odpalam kompa ponownie
[#8] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@peceha, post #7

Jeśli ram dostaje ikonę domyślna z def_icons to musisz na tej ikonie zrobić SNAPSHOT.
[#9] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@Norbert, post #8

ale ja robie snapshot (punkt 3 i 4) - mimo tego poszedlem na calosc szeroki uśmiech i wybralem tylko ikonke RAM i specjalnie dla niej zrobilem snapshot - i tez nie zadzialalo - po restarcie jest przesunieta
[#10] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@peceha, post #9

A nie jest czasem tak, że położenie ikonki RAM jest pobierane z Kickstartu? Wtedy nie da się raczej zmienić jej położenia. Oczywiście to tylko moje domysły.
[#11] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@peceha, post #7

Odpowiedz jest prosta.
Snapshot kazdej ikony wykonuje sie zawsze lokalnie, czyli tam gdzie lezy plik #?.info nalezacy do ikony.
Czyli w twoim przypadku wykonuje sie w RAMie. Nie dziwota wiec ze po resetcie pozycja ikony jest inna. Gdyz ikona ramdysku jaka posiadasz jest kopia pliku ikony ktora lezy gdzies indziej.
Aby pozycja tej ikony byla zachowana to po Snapchocie musisz podmiec orginal ikony.
[#12] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@Phibrizzo, post #11

Panowie, zapominacie o ważnym wpisie do startup-sequence żeby tak zapisana ikona zadziałała:
IF EXISTS ENVARC:Sys/def_ramdisk.info
   Copy ENVARC:Sys/def_ramdisk.info RAM:Disk.info >NIL:
EndIf
[#13] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@Umpal, post #12

Osobiscie nie zapomnialem, bo zauwazylem ze ikone RAM Dysku ma niestandardowa. Oryginalna wyglada inaczej. Dlatego domyslilem sie zapewe ma taki wpis w s-s. Dlatego napisalem o kopii pliku ikony.
[#14] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@Phibrizzo, post #11

jesli dobrze zrozumialem:
1. robie "snapa" dla RAM
2. w katalogu prefs/env-archive "nadgrywam" te "snapnieta" ikonke RAM-u na def_disk.info
3. restart
4. bez zmian

to chyba zle zrozumialem

EDIT to #11
ok. rozumiem - musze dla ramu dac inna nazwe ikony i dodac te linijke w ss.
Jesli dobrze pamietam to ikona RAM-u podmienila mi sie sama gdy w ICON EDITOR nagralem moje wypociny jako domyslna ikone danego typu - tej linijki w s-s a ni w u-s - nie moge znalezc

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2016 16:16:47 przez peceha
[#15] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@peceha, post #14

Dobrze zrozumiales.
Pytanie tylko czy nadgrywasz poprawny plik.

Popatrz na post wyzej, czy plik ktory powiniwnes podmienic nie nazywa sie tak jak napisal kolega np: "def_ramdisk.info".

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2016 16:16:23 przez Phibrizzo
[#16] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@peceha, post #14

Jak już zrobisz snapshot dla ikony ram dysku to wtedy skopiuj RAM:disk.info do sys:prefs/env-archive/sys jako def_ram.info zastępując ten plik jeśli on istnieje.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2016 16:18:08 przez HanSolo
[#17] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@HanSolo, post #16

tak teraz zrobilem:
1. ustawilem te ikonke na wasciwe miejsce i dalem snapshot
2. przegralem te ikonke do prefs.... jako def_ram.info (nie bylo tam wczesniej takiej)
3. znowu jest przesunieta po resecie

dodam te podana linijke do s-s i zobacze co wyjdzie ale zrobie to za godzine bo teraz musze zniknac

Dzieki za wskazowki
[#18] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@peceha, post #17

Jeśli używasz deficons to ikonka nazywa się def_ramdisk.info i nie wymaga wpisu do ss.
[#19] Re: jak zmienic domyslna nazwe RAM DISK na RAM

@Umpal, post #12

Dziekuje wszystkim - dziala.

Nie uzywam devicons wiec rozwiazaniem okazalo sie dopisanie kopiowania ikonki do ramu (oczywiscie ikony na ktorej wczesniej wykonalem "snapshot-a").
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem