to może jeszcze raz ja...
Gotek jako emulator stacji dyskietek do Amigi, spisuje się w miarę dobrze, posiadam te zakupiony na aukcji od kolegi Ponga w wersji z pendrivem 16GB. Do tego dokupiłem przedłużkę kabla sygnałowego na wiadomo jakim portalu aukcyjnym... ale drogo. nie posiadając absolutnie żadnych zdolności elektronicznch wyprowadziłem go przez szparę wymontowanej stacji dyskietek...
zdjęcie choć kiepskie poniżej

masz tam widok na goteka przyklejonego do obudowy na wysokości litery A, lepsze sdjęcie zaserwuję jak wrócę do domu.
Co do funkcjonalności oprogramowania HxC.. nie wypowiem się ad Cortex bo go nie mam ale na HxC proces ładowania wygląda nasępująco.
wgrywasz sobie na pendrive co tam chcesz.
wpinasz pendrive do Goteka.
włączasz Amigę
ustawiasz przyciskami pozycję 00
ładuje się oprogramowanie emulatora
wybierasz katalog i grę/demo/program zgodnie z tym jak to zapisałeś
strzałkami klawiatury i enterem przyporządkowujesz obrazy dyskietek
jeśli obraz jest jednodyskietkowy klepiesz F7, jeśli wielodyskietkowy klepiesz F10. System restartuje się zaczynając od pozycji 01 gdzie zwykle przyporządkowujesz pierwszą dyskietkę.
jeśli gra/demo/soft prosi o kolejną dyskietkę, klikasz gusikami aż ustawisz odpowiedni slot. System zaczyna czytać ten ADF zgodnie z zasadami tak jakby normalnie czytał dyskietkę.
Na całe multum przetestowanych obrazów dyskietek, gotek z firmware HxC przeczytał wszystkie. Jedynie problem miał (u mnie) z zapisem stanu gry Cannon Fodder - trzeba było zapisywać do formatu hfe (dostajesz to na pendrive, pewnie to komplet danych od gościa Francuza który temat wykminił), oraz do Celtic Legends... jeszcze nie wiem jak temat ugryźć ale pod winuae save też nie działa.
Sprzęt od Lotharka, szczególnie na karty SD w zgrabnej obudowie z wyświetlaczem wygląda dość miodnie ale podejrzewam że to to samo co zwykły gotek w chińskiej obudowie tylko lepiej zrobiony. Opcja "dyskietkowa" wymaga nieco roboty, podklejania pod obudową