kategoria: Sprzęt
[#1] Uruchamianie gier bez myszy - modyfikacj pada?
Witam,
Mam A500 bez myszy i joysticka. Nie spodziewałem się, że o ile same gry nie wymagają myszki to często dograne przed nie trainery i inne modyfikacje do uruchomienia samej gry wymagają np przesunięcia kursora gdzie skrót na LAmiga+strzałki nie działa. Czy posiadając takiego pada:

https://www.aliexpress.com/item/Consumer-Electronics-Shop-Free-shipping-6-Button-Wired-Pad-Gamepad-Controller-For-Mega-Drive-Megadrive-Sega/32599434047.html

Mogę go jakoś zmodyfikować by np krzyżak Amiga uznała za ruchy w osi X i Y? Zależy mi tylko na włączeniu gier a nie w pełni funkcjonalnej myszy.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2016 14:12:27 przez Piecho
[#2] Re: Uruchamianie gier bez myszy - modyfikacj pada?

@Piecho, post #1

Joy/pad wpięty w port myszki nie zastąpi myszki.
Aczkolwiek były jakieś pady z psx przerobione w ten sposób że gałki analogowe pozwalały sterować myszką.

----edit
Hmmm, ale ten pad musiałby być wpięty w port myszki, takie coś.

To już lepiej kupić "trumienkę", podpiąć i spokój.

A emulacja na klawiaturze to działa tylko pod systemem

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2016 14:21:35 przez agrajek
[#3] Re: Uruchamianie gier bez myszy - modyfikacj pada?

@Piecho, post #1

A co zamierzasz za każdym razem przepinac pada miedzy portami myszy i joya ?

Kup mysz.
[#4] Re: Uruchamianie gier bez myszy - modyfikacj pada?

@Norbert, post #3

Jedyna opcja to kupno adaptera za ~50zł na USB i myszki, samej myszy pewnie nie dostanę - a jeśli, to sporo drożej.

Chciałem w ten weekend pograć, tak będę musiał znowu czekać. Może są w takich trainerach jakieś skróty klawiszowe na ominięcie? To moje pierwsze zetknięcie z Amigą, wiele nie wiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem