kategoria: Sprzęt
[#1] Uszkodzona stacja dyskietek czy nośniki?
Witam!
Zamontowałem w A500 stację Alps df354h090f. Niestety mam tylko taką, wiem, że są z nią problemy.
Mam tylko dyskietkę z WB1.33, Extrass 1.33 i X-Copy. Dostałem je od jednego z Forumowiczów - mówi, że sprawdzał je przed wysyłką. Ładowanie WB czy X-Copy to droga prze mękę. kilkanaście minut mielenia i klikania w komunikaty o błędach:

http://imgur.com/a/ugs9O

Jest jakiś sposób, żeby sprawdzić co jest uszkodzone/zużyte?
Mogę jakoś w X-Copy bez użycia myszy sprawdzić stan dyskietek lub stacji? Gdy raz udało mi się załadować program, kursor nie reagował na klawisz amigi + strzałki.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 19:31:39 przez Piecho
[#2] Re: Uszkodzona stacja dyskietek czy nośniki?

@Piecho, post #1

Niedawno przerabiałem identyczną stację i też miałem z nią problemy. Okazało się że za słabo poprzecinałem ścieżki, sprawdź to. Po poprawieniu przecięć hula jak marzenie.
Pozdrawiam
[#3] Re: Uszkodzona stacja dyskietek czy nośniki?

@Tomuś, post #2

Z tego co wiem to trzeba przeciąć jedną ścieżkę? Zobacz na zdjęciu, ja sprawdzałem miernikiem - jest przecięta. Nawet ją teraz poprawiłem, ale bez zmian.
[#4] Re: Uszkodzona stacja dyskietek czy nośniki?

@Piecho, post #3

Dwie ścieżki pin 2 i 34

Edit:
Dopiero zobaczyłem Twoje foto, pin od scalaka też musisz oderwać.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 20:17:58 przez Tomuś
[#5] Re: Uszkodzona stacja dyskietek czy nośniki?

@Tomuś, post #4

Nie przeciąłem za 34, może to jest błąd. W opisie ani na zdjęciu nie widzę,. żeby tam trzeba było przeciąć.

Na 100% ciąć?

Który PIN od scalaka? Narysujesz mi dokładnie?

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2016 20:21:09 przez Piecho
[#6] Re: Uszkodzona stacja dyskietek czy nośniki?

@Piecho, post #5

W sumie też teraz nie widzę instrukcji żeby go przeciąć ale ja mam przecięty

Nóżkę układu którą łączysz z pinem drugim (u Cb oznaczone jako "/DC" oderwij od płytki i podłóż jakiś izolator pod spód tak jak na fotce którą ja dodałem.
[#7] Re: Uszkodzona stacja dyskietek czy nośniki?

@Tomuś, post #6

Przeciąłem ścieżkę tej nóżki. bałem się odrywać.
Wczytuje WB bez błędów, wielkie dzięki : )
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem