@zyga64,
post #15
Czy warto podłączać HDD i CDROM na
osobnych kanałach? Czy to bez różnicy ?
Warto gdy np. HD ma pracowac na pio4, natomiast nagrywarka lub stary dysk na pio0
Gdy oba napedy beda podlaczone do jednego portu, to nie beda mogly pracowac, jeden na pio4, a drugi na pio0. Gdy jeden bedzie na pio4, to drugi moze miec najnizej pio3.
Ogolnie sa same wady takiego rozwiazania:
1. Urzadzenie na drugim porcie bedzie aktywne dopiero po odpaleniu s-s i linijki c:ata3.driver
Ale gdy odpalisz Ami z dosu, to bez problemu odpalisz drugi naped, wpisujac ta linijke recznie.
2. Nie odpalisz tych urzadzen pod MOSem (jednak tutaj nie jestem pewny, poniewaz aktualnie mam HDD i CDRW na jednym porcie. Drugi jest wolny). Chociaz slyszalem cos o supporcie od EIDE (?). A FastATA bez problemu dziala na sterownikach EIDE, uzywajac dwoch portow, z tym ze ograniczeniem jest pi0. Trzebaby to kiedys sprawdzic :)
3. Jezeli jeden naped bedzie ustawiony na pio4, a drugi na pio0, to predkosc tego pierwszego znacznie spadnie.
4. Pecetowcy twierdza ze lepiej nagrywarki miec na drugim porcie (poniewaz sa szybsze transfery i mniejsze przeklamania). Ale jak to jest naprawde to nie wiem. Pozatym FastATA i tak nie wykorzystuje swojej pelnej mocy w A1200.