[#1] Fast ATA
Witam

czy moze ktos powie mi cos o uzytkowaniu Fast ATa w wersji MKI z Allegro CDFS lub MKII.

Jak sie maja transfery na tym kontrolerze.

Czy da sie mocno odczuc zmiane w uzytkowaniu systemu.

Bo zastanawiam sie czy nie lepiej kupic kotroler scsi do blizadra 1260 (tyle ze duzy dysk na scsi kosztuje za duzo )

Podpowiedzcie bo che zakupow dokonac w przyszlym tygodniu
[#2] Re: Fast ATA

@ZimA, post #1

Jak masz mozliwosc kupic scsi do blizzarda to lej na fata. Ja na swoim BPPC i fastata2gold wyciagam chyba cos kolo 8 mega.

[#3] Re: Fast ATA

@Fazior, post #2

ciekawe jak by wygladal transfer z hdd na scsi do CDRW podpietego do standardowego portu IDE

Chodzi mi o nagrywanie plytek. Jak by to dzialalo :)
[#4] Re: Fast ATA

@ZimA, post #1

Zawsze SCSI, nigdy FastATA. Miałem obie opcje, a teraz mam tylko SCSI.

[#5] Re: Fast ATA

@ZimA, post #3

standardowy kontroler w A1200 dziala w PIO-0 do okolo 3mb/s

1x to okolo 150kb/s

bez FastATA z szybkim dyskiem mozna wypalac z iso_image z 8x predkoscia pelna plyte 80 minut w okolo 10 minut. ja majac FastATA i tak wolalem wypalac plytki z 4x predkoscia.

[#6] Re: Fast ATA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

kurcze kupuje fast ate

bo niestety kontroler scsi juz wyszedl.

A powiedzcie mi.

Czy mozna zauwazyc "mniejsze zamulanie" amigi przy transferach np z cd na hdd.

Czy ogolnie zauwazalne jest przyspieszenie operacji dyskowych majac FastAte??
[#7] Re: Fast ATA

@ZimA, post #6

Pewnie ze jest zauwazalne, w koncu po to się ja kupuje:) No i przy okazji likwiduje pare dodatkowych problemow, np ograniczenia w wielkosci partycji, uzywanie duzych dyskow no i masz dwa kanaly IDE zamiast jednego. Jak juz kupujesz Fate to polecam przelutowac podstawki pod romy na plycie, zastapic je podstawkami precyzyjnymi znaczy, no i nakladke na gayla to najlepiej zlapac jakims klejem.

[#8] Re: Fast ATA

@ZimA, post #6

FastATA niestety zamula dosyć mocno system podczas transferu, niezaleznie od tego czy transfer jest między urządzeniem na niej a pamięcią, czy pomiędzy urządzeniami. SCSI jest dużo lepszym rozwiązaniem, bo przy podobnych (a czasem wyższych) transferach jakie daje FastATA nie zamula systemu. Przyczyna - SCSI w Ami (przynajmniej te podpięte do Blizzardów) używa DMA, FastATA nie.
Do tego na Blizzardzie wyciągniesz z Fatą jakieś 5 MB/s, wyższe transfery daje Apollo - do 8 MB/s. Teoretycznie Fata może osiągnąć 16 MB/s, ale ja nie słyszałem, aby komuś udało się przekroczyć 10 MB/s. Dla porównania goła A1200 to około 1 MB/s, z jakąś dobrą kartą turbo jakieś 3 MB/s.

Konkluzja: jak nie masz już SCSI, to FastATA wyraźnie wpłynie (pozytywnie) na pracę komputera. Jeżeli masz jednak możliwość użycia SCSI, to tylko SCSI. Dyski SCSI nie są takie drogie (spójrz na Allegro, interesują Cię dyski 50 pin, albo inaczej Narrow).
[#9] Re: Fast ATA

@ZimA, post #1

Jak sie maja transfery na tym kontrolerze.

Sam kontroler jest dobry, z tym ze ma jeden powazny blad - nie ma wlasnego procka i niestety dzialajac pod kontrola 68k, nie osiaga swojej predkosci (16 MB/sek), czesto zamulajac system (o zaradzeniu na samo zamulanie kosztem predkosci HDD, wspomne pozniej). Ale nie ma co porownywac do standardowego. To niebo i ziemia.

Czy da sie mocno odczuc zmiane w uzytkowaniu systemu.

W stosunku do stanadardowego kontrolera na plus, a do SCSI penie na minus. Nigdy nie uzywalem SCSI.
[#10] Re: Fast ATA

@ZimA, post #6

Czy mozna zauwazyc "mniejsze zamulanie" amigi przy transferach np z cd na hdd.

Wrecz przeciwnie. Podczas kopiowania czegos, bardziej zamula system niz na standardowym kontrolerze. Jest jednak bardzo proste rozwiazanie - nalezy obnizyc priorytet partycji z 10, na -1 lub 0. Wplynie to minimalnie na spowolnienie predkosci HDD, gdy bedziesz cos robil, ale cos za cos.

Czy ogolnie zauwazalne jest przyspieszenie operacji dyskowych majac FastAte??

No pewnie. Chyba warto cos przekopiowac w 10 min na FastATA, niz czekac pol godziny na standardowym :)
Dodatkowo podlaczysz 4 urzadzenia i nie bedziesz mial problemow z dyskami 256 GB nawet na samym OS3.1 :)
[#11] Re: Fast ATA

@Andrzej Drozd, post #9

Moze profanem jestem ale ja tam wiekszej roznicy miedzy fata a scsi na bppc nie widzialem.

[#12] Re: Fast ATA

@Fazior, post #7

przelutowac podstawki (...) zlapac jakims klejem i wysadzic w jakims bunkrze

Ostatnia modyfikacja: 15.11.06 14:14
[#13] Re: Fast ATA

@Andrzej Drozd, post #12

hehe

moja ami juz jest tak okablowana i poklejona ze juz jej bardziej nic nie oszpeci :)

Kupuje ta fast ate pobawie sie bo nigdy jej nie mialem.

Teraz niech mi ktos powie jakich tasm sygnalowych uzyc (jakie dlugosci maxymalne, ilu przewodowe 40 czy 80).
[#14] Re: Fast ATA

@ZimA, post #13

Ja mam te standardowe, "chyba" najgorsze, no i wiec "chyba" dlatego nie moge uzywac trybow pio4+ (pio5), poniewaz od razu wyskakuje blad odczytu/zapisu na HDD. Na starym Seagate byly problemy takze na pio4 i czasami przy duzych plikach lubil sie powiescic. Zreszta nawet na pio3 mozna odczuc duzo wiekszy komfort i predkosc w prownaiu do standardowego kontrolera. Ogolnie tasmy jak najkrotsze i najlepszej jakosci. 80 zylowych nie podlaczalem i nawet nie bede probowal. Chyba ze jest gdzies na ten temat wyczerpujaca lektura :)
[#15] Re: Fast ATA

@Andrzej Drozd, post #14

To ja mam takie pytanie. Czy warto podłączać HDD i CDROM na
osobnych kanałach ? Czy to bez różnicy ?
[#16] Re: Fast ATA

@Andrzej Drozd, post #14

> Ja mam te standardowe, "chyba" najgorsze, no i wiec "chyba" dlatego nie moge uzywac trybow pio4+ (pio5), poniewaz od razu wyskakuje blad odczytu/zapisu na HDD.

przed padnieciem mojej fastaty (moze jeszcze cos tam dziala) tez zaczely mi wyskakiwac "wyimaginowane" bledy dokladnie jak zalaczylem tryb resident, pozniej to nawet po odpaleniu bez s-s samo ata3prefs lub ata3driver "feezowal" system. aha najwiecej bledow wyskakiwalo jak zaladowalem nowsza wersje SFS1. najlepsza z ostatnich moim zdaniem to 1.252, bo z nowszymi i tez SFS2 nie mozna nawet MOSa wystartowac jesli ktos nie wiedzial i do tej pory nie wystartowal to podmienic na starsza. SFS2 mam w RDB tylko partycja jest nie aktywna.

[#17] Re: Fast ATA

@Andrzej Drozd, post #12

Ja mam przelutowane podstawki na precyzyjne, a zamiast nakladki na Gayla mam przylutowane bezposrednio do ukladu kable:D

[#18] Re: Fast ATA

@Fazior, post #17

Fazior ty shizolu :P

ja mam setki kabli do zlacza kart turbo ;) i innych :P
[#19] Re: Fast ATA

@zyga64, post #15

najlepiej na osobnych kanalach. nagrywarke ustawic na mniejszy tryb pio mode. ja wypalalem plyty DVD na A1200 z tego co wiem to ja jedyny

[#20] Re: Fast ATA

@Fazior, post #17

a jak tam z motylkiem juz wystartowales z grex-em?

[#21] Re: Fast ATA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #20

Nie nie dalo rady. Powtorze sie raz jeszcze caly czas mam ramliberror i nie wiem co z tym zrobic.

[#22] Re: Fast ATA

@Fazior, post #21

pobawic sie ustawieniami pamieci w menu karty,
sprawdz wszystkie kombinacje, jest ich sporo.

[#23] Re: Fast ATA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #22

Pamięciami w menu karty sie bawilem ale nic to nie dalo. Jedyna zmiane w nastawieniu ami do mosa zauwazylem jak mialem flasha z Bvision cos tam nawet dysk zaczal mielic cos sie czytalo. Z grexowym flashem jest sekunda i ramliberror.

[#24] Re: Fast ATA

@Fazior, post #23

no to dziala. wywal wszystkie niepotrzebne sterowniki z mosa. sprawdzales na podpietym jednym dysku i wlaczona tylko jedna partycja w sfs? i jaka masz wersje sfs?

[#25] Re: Fast ATA

@zyga64, post #15

Czy warto podłączać HDD i CDROM na
osobnych kanałach? Czy to bez różnicy ?

Warto gdy np. HD ma pracowac na pio4, natomiast nagrywarka lub stary dysk na pio0

Gdy oba napedy beda podlaczone do jednego portu, to nie beda mogly pracowac, jeden na pio4, a drugi na pio0. Gdy jeden bedzie na pio4, to drugi moze miec najnizej pio3.

Ogolnie sa same wady takiego rozwiazania:

1. Urzadzenie na drugim porcie bedzie aktywne dopiero po odpaleniu s-s i linijki c:ata3.driver
Ale gdy odpalisz Ami z dosu, to bez problemu odpalisz drugi naped, wpisujac ta linijke recznie.

2. Nie odpalisz tych urzadzen pod MOSem (jednak tutaj nie jestem pewny, poniewaz aktualnie mam HDD i CDRW na jednym porcie. Drugi jest wolny). Chociaz slyszalem cos o supporcie od EIDE (?). A FastATA bez problemu dziala na sterownikach EIDE, uzywajac dwoch portow, z tym ze ograniczeniem jest pi0. Trzebaby to kiedys sprawdzic :)

3. Jezeli jeden naped bedzie ustawiony na pio4, a drugi na pio0, to predkosc tego pierwszego znacznie spadnie.

4. Pecetowcy twierdza ze lepiej nagrywarki miec na drugim porcie (poniewaz sa szybsze transfery i mniejsze przeklamania). Ale jak to jest naprawde to nie wiem. Pozatym FastATA i tak nie wykorzystuje swojej pelnej mocy w A1200.
[#26] Re: Fast ATA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

przed padnieciem mojej fastaty

Ja mam tak od samego poczatku. Po prostu nie uzyje PIO5 (blad odczytu/zapisu)i juz. Stary dysk sie czasami zawieszal na PIO4 (bez pokazywania bledow). Po zawieszeniu zamulilo caly system i pozostal reset.
[#27] Re: Fast ATA

@Andrzej Drozd, post #25

> A FastATA bez problemu dziala na sterownikach EIDE, uzywajac dwoch portow, z tym ze ograniczeniem jest pi0. Trzebaby to kiedys sprawdzic :)

dziala. po odpaleniu sterownika, ktory lata/podmienia scsi.device na porcie primary masz 4 urzadzenia, jesli masz zrobiona odpowiednia tasme.

[#28] Re: Fast ATA

@Kitech, post #4

co sądzicie o tym sprzęcie??

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=73&sid=70299cd7818bfade0e07983e4f48a9e0

200pln dla mnie nie jest to tak tragicznie drogo a ineteresuje mnie wlasnie owy scsci kontroler.

Benedykt

[#29] Re: Fast ATA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #27

Czyli Secondary na FAcie dalej jest nieaktywny.
[#30] Re: Fast ATA

@Andrzej Drozd, post #29

tak, bo to dziala na innej zasadzie. z mosem ten eide.device i tak nie bedzie dzialac, bo mos ma inny natywny scsi.device w obenym wersja 50.21, a to jest hack na standardowe scsi.device, albo w ogole podmienia scsi.device po zaladowaniu. z mosem ponoc dzialaja jedynie adaptery idefixa. dokumentacja fastaty jest juz udostepniona LINK, ale dokumentacji scsi.device mosa nie widzialem, moze daloby sie napisac nawet modul z hackiem do extmodules

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem