kategoria: A600
[#1] A600 uszkodzona płyta główna
Witajcie

Po odpaleniu mojej A600 nic się nie dzieje. Diody się nie świecą. Sprawdziłem napięcia na gnieździe od FDD i mam 7.6V w miejscu 12V i w zasadzie 0V tam gdzie powinno być 5V - czyli jakieś zwarcie...
Od czego zacząć ? (dławik wydaje się być ok)

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2016 14:59:45 przez wojtek_77
[#2] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #1

Czy zasilacz daje dobre napięcie ? Wpierw bym od tego zaczął. Jakby płyta robiła zwarcie to zapewne byłyby jakieś ślady. Zasilacz ma troszkę watów.
[#3] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Hubez, post #2

Zasilacz wydaje się być sprawny. A500 śmiga na nim. Może jest za słaby ?
5V - 2,5 A
12V - 1,0 A
-12V - 0,1 A
[#4] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #3

Kondensatory masz wymienioneOK
Mi startowała kiedyś A600 po paru minutach
Wymieniłem kendziorki i jest OK
[#5] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@KRISS, post #4

Kondensatorów jeszcze nie wymieniałem. Założyłem że bez wymiany przynajmniej się odpali, a tu nic.
Czy oprócz kondensatorów coś innego może być przyczyną ?
[#6] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #5

Przyczyn może być wiele, zimny lut, uszkodzona scieżka przez wylany elektrolit, uszkodzony jakiś układ, podstawka pod kick... itd...
[#7] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #5

Wylutuj kondensator 10uf obok układu 555 powinna wstać. Później wymień kondensatory
[#8] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@kataklysm, post #7

Kondensator wylutowany, płyta nadal nie wstaje. Czy wymiana kondensatorów pomoże, czy jeżeli płyta nie wstała powinienem szukać jeszcze czegoś innego ?
[#9] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #8

Jeśli masz takie napięcia jak piszesz to moim skromnym zdaniem masz albo poważną awarie płyty i kondensatory tu nie pomogą albo masz zwyczajnie przerwę gdzieś na płycie, kto wie może nawet na gnieździe zasilania. Zobacz czy nie masz zwarcia na płycie pomiędzy pinami 1-2 i 3-4 na gnieździe zasilania stacji dysków. Zasilacz ciężki czy lekki ?
[#10] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Esio, post #9

Pomiar rezystncji na złączu stacji dyskietek
1-2 okolo 82 ohm (to chyba malo i domyślam się że tu powinno byc 5V)
3-4 nie ma zwarcia, na mierniku widze że ładuję jakiś kondensator

Co do zasilacza to nie mam odniesienia, mam jeden zasilacz, wydajność prądową podałem w innym wpisie. Wydaje mi się, że jest ciężki, na pewno jest duży

Koś ma jeszcze jakieś pomysły ?

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2016 20:37:10 przez wojtek_77
[#11] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #10

A masz połączenie między 1 pinem fdd a gniazdem zasilania ? 89 ohm to nie jest mało.
[#12] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Esio, post #11

Tak, jest połączenie
[#13] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #12

Zobacz jeszcze czy pin 2 i 3 są połączone z gniazdem zasilania. Jak są to będzie nieciekawie. Bo wtedy bym postawił na zasilacz, tylko czemu działa na Amidze 500. Nie wiem gdzie mieszkasz, nie masz nikogo w pobliżu z forum żeby podmienić zasilacz ?
[#14] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #12

Cześć. Zmierz napięcia na gnieździe zasilania Niedawno naprawiałem podobny przypadek i zwarcie robił jedne z kondensatorów filtrujących. Jeśli sobie nie poradzisz to mogę pomóc z tą płytą.
[#15] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Marcin74, post #14

Dziękuję za dotychczasowe porady. Co do tej pory zrobiłem:

- kondensator 10uf obok układu 555 - wylutowany
- wymieniony kondensator 1000uF przy gnieździe zasilacza
- wylutowany kondensator 470uF przy gnieździe zasilacza

Przy takim stanie elementów na płycie pomiar na gnieździe zasilania wskazuje napięcia
7,65V - tam gdzie powinno być 12V
-16,7V - tam gdzie powinno być -12V
0V - tam gdzie powinno być 5V

Zasilacz bez obciążenia podaje właściwe napięcia.

Kondensatory zamówiłem, do wymiany jest większość jak widzę lecz nie mam pewności, czy to w one stanowią tu problem.

Marcin74 - dziękuję za ofertę pomocy, jeszcze się nie poddaję - może przy Twojej i innych pomocy będę miał ta satysfakcję że przelutoję to i owo i płyta ruszy Oczywiście jak już mi ręce opadną to chętnie skorzystam z Twojej pomocy.

Macie jakieś kolejne wskazówki ?

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 20:55:39 przez wojtek_77
[#16] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #15

Koniecznie podmień zasilacz. Nie podoba mi się zupełny brak 5V i za wysokie -12V tak jakbyś nie miał masy.Stawiam ciągle na jakąś przerwę na masie albo nie wydalający zasilacz.

A teraz weź zasilacz ATX i wtyczkę zasilania FDD podłącz do gniazda zasilania FDD w amidze.
I obowiązkowo podłącz diody LED i monitor w celu podglądu sytuacji.
[#17] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Esio, post #16

Esio - chyba mamy pierwszy mały sukces !!! Amisia odpaliła
Nie wpadłbym na to przez to że moja A500 śmiga jak ta lala na tym zasilaczu.

Po zastosowaniu się do Twoich uwag mam:
- ekran startowy (jakość słaba, ale stawiam na kondensatory)
- napięcia na gnieździe zasilacza
12V tam gdzie powinno być 12V
5V tam gdzie powinno być -12V
5V tam gdzie powinno być 5V

Kondensatory do wymiany, to już wiem. Czy powinienem się spodziewać jeszcze jakiś niespodzianek ?

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2016 22:17:05 przez wojtek_77
[#18] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #17

Witajcie

Dziękuję wszystkim za dobre rady. Czekam na dostawę kondensatorów, po wymianie napiszę jaki jest efekt.

Pozostaje sprawa zasilacza, który radzi sobie z A500+. Macie jakieś pomysły dlaczego nie radzi sobie z A600 ?
[#19] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #18

Tak jak pisałem powyżej dopóki nie sprawdzisz na innym zasilaczu amigowym nie możesz być na 100% pewien, że to jego wina. Ciągle mi tu śmierdzi jakąś przerwą na płycie. No ale czas pokaże. Znajdź jakiegoś amigowca w okolicy i upewnij się w tym temacie.
Zły obraz masz przez rgb czy cinch lub modulator ?
[#20] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #17

No i masz przyczynę.
5V włazi ci na tor -12V. Pozostaje sprawdzić w którym miejscu.

Wcześniej napisałeś, że przy podłączonym zasilaczu masz:
"Przy takim stanie elementów na płycie pomiar na gnieździe zasilania wskazuje napięcia
7,65V - tam gdzie powinno być 12V
-16,7V - tam gdzie powinno być -12V
0V - tam gdzie powinno być 5V"

5V uciekło i zsumowało się z torem -12V dając -17V
Tor -12V pod lupę.
[#21] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@djludek, post #20

Napięcie -12V potrzebne jest do zasilania filtrów audio (układ U15 wg schematu), może warto tam zacząć? Sprawdz napiecia na nóżkach 4, 10, 11 i 12
[#22] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@djludek, post #20

Na mój gust, to jest przerwa na masie między gniazdem zasilania, a masą płyty głównej.
[#23] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@jarob, post #22

Witajcie

Eksperymentów ciąg dalszy. Wciąż przed wymianą kondensatorów. Brak 470uF na wejściu oraz 10uf obok układu 555.

Co zrobiłem - zastosowałem zasilacz ATX, podpiąłem wszystkie napięcia pod gniazdo zasilania i oto wyniki:
- Esio - obraz nadal kiepski na złączu RGB, bez modulatora, najsłabszy na ekranie startowym "z dyskietką"
- djludek - nie sprawdzałem napięć na U15 - A600 się odpaliła zatem zakładam że jest ok
- podłączyłem "ożywioną" stację fdd (bardzo brudna była, zaśniedziała, stalowe elementy zardzewiałe) - stacja ku mojemu zaskoczeniu CZYTA
- wgrał się WB 2.1
- wgrał się Rick Dangerous 2 i 1/2
- jest dźwięk

Obserwacje:
- stacja FDD po włączeniu przez chwilę szuka dyskietki po tym się wyłącza i jak przegapię ten moment muszę amigę ponownie uruchomić aby odczytała dyskietkę
- jakość obrazu, mam nadzieję że się poprawi po wymianie kondensatorów

Czekam na kondensatory, po ich wymianie dalsze eksperymenty.

Wciąż nie mogę zrozumieć, dlaczego mój zasilacz radzi sobie z A500+...

Dziękuję za kolejne wskazówki - do usłyszenia

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2016 22:18:54 przez wojtek_77
[#24] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #23

A jakie masz napięcia na płycie jak podpiąłeś zasilacz ATX pod gniazdo zasilania?
[#25] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #23

W stacji dyskietek wymień albo wyczyść czujnik włożenia dyskietki i powinno być OK.
Zasilacz od A500+ może działać z inną Ami dobrze a na tej akurat być może jest za duży pobór prądu i zaczyna działać zabezpieczenie prądowe w zasilaczu. Wydajność zasilacza ATX jest kilkukrotnie większa to i daje radę. Ja nadal skłaniam się ku twierdzeniu, że coś z tą płyta masz nie tak ale wymień najpierw kondensatory i po wymianie sprawdź na tym zasilaczu od A500+.
[#26] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Marcin74, post #25

Jak ma takie dziwne napięcia to nic dziwnego że amigowy zasilacz nie daje rady. Skoro na innej Ami działa to znaczy, że jest OK i nie ma co sie czepiać zasilacza. Podłącz ATX bez napięcia -12V i szukaj dlaczego w torze -12V masz 5V. Usuniesz przerwy i zwarcia i będzie smigać.
[#27] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@djludek, post #26

Witajcie

Eksperymentów ciąg dalszy po wymianie wszystkich kondensatorów

djludek - sprawdziłem napięcia z podłączonym zasilaczem ATX, są wzorcowe. Amiga się odpala, zrobię jeszcze test pamięci i grafiki. Dobry pomysł z tym odłączeniem -12V. Potestuję jutro i napiszę co znalazłem.

Marcin74 - masz chyba rację z tym czujnikiem w fdd. Po dzisiejszym odpaleniu amiga zachowywała się tak jakbym wkładał dyskietkę do stacji, próbowała czytać i wracała po chwili do ekranu startowego. Jutro zawalczę z czujnikiem i napiszę co się zmieniłoa

Dzisiejsze wyniki testów:
- na zasilaczu od A500+ nadal się nie odpala
- zmierzone napięcia na wejściu z zasilaczem od A500+:
5V - tam gdzie powinno być 12V
-18V - tam gdzie powinno być -12V
0V - tam gdzie powinno być 5V"

Załączam zdjęcia obrazu ekranu startowego, widać że nie jest OK. Podłączone przez złącze RGB

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2016 22:18:08 przez wojtek_77
[#28] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@wojtek_77, post #27

Ciągle upieram się na problem z masą. Kombinuj inny zasilacz do amigi, zapytaj na ppa czy ktoś nie mieszka w pobliżu. Będziemy mieli raz na zawsze temat zasilacza opanowany. Dopiero jak na innym zasilaczu z amigi nie wystartuje będziemy mieli pewny punkt zaczepienia.
[#29] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@Esio, post #28

Witam. Pozwolę się podpiąć pod temat. Mam problem z moją Amigą wczoraj działała ok po wymianie kickstartu na taki z opcją wyboru 1.3 albo 3.1. Dzisiaj chciałem odpalić i nie powiodło się. Pojawia się czarny ekran świecą się diody power i hdd i nic po za tym. Niestety na elektronice się zupełnie nie znam, dlatego poszukuje kogoś z okolicy Siemianowic Śląskich kto mógł by się tym zająć za odpowiednią opłatą.
[#30] Re: A600 uszkodzona płyta główna

@rex1985, post #29

A dobrze włożyłeś układ do podstawki czyli nóżka 1 i 42 musi być odgięta tak aby nie wchodziła do podstawki. Jak coś jestem z Tychów
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem