kategoria: A1200
[#1] ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory
Czesc,

po kilkunastoletniej przerwie wracam do amigi I juz mam pierwsze pytanie.

Dzis wymienilem ROM w mojej a1200 I zaraz po uruchomieniu twardy dysk mial NDOS na kazdej prtycji.
Przeformatowalem wszystko i zarzucilem tam workbench-a (3.1 CLOANTO).
Komputer sie uruchamia ale brakuje kolorow w kazdym trybie graficznym - po 4 w wiekszosci z nich a w PAL LR tylko 32.
Dodatkowo po uruchomieniu WB na belce widze dostepne okolo 1.3 mega wolnego (na starym ROM-ie bylo okolo 1.7), I calosc dziala WYRAZNIE wolniej (na twardzielu jest czysty workbench - nic wiecej).

Czy ktos moze mnie oswiecic o co chodzi?

Dzieki.

Dodalem:
Jesli odlacze twardziela to computer wogole nie startuje - stacja dyskow nie tyka I jest czarny ekran - jak go podlacze to stacja dyskow dziala ale wystepuja efekty jak opisalem powyzej

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2016 20:10:04 przez peceha
[#2] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@peceha, post #1

Zamontuj poprzedni ROM, jeśli to 3.0 to bez problemu uruchomisz WB 3.1 i porównaj.
[#3] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@Jacenty, post #2

Po zamianie ROM-u na ten wczesniejszy (3.0) workbench (3.1) dziala normalnie (znaczy duzo szybciej), wolnej pamieci jest 1.7 I dostepna paleta kolorow jest 256 (dysk sformatowany pod ROM-em 3.x pokazuje jako NDOS pod ROM-em 3.0 i odwrotnie).

Stacja dyskow jednak startuje pod 3.x tylko ma duzo dluzszy stan "bezczynnosci".

Czy to co sie dzieje z tymi kolorami (ubywa pod 3.x) moze znaczyc ze nowy rom jest uszkodzony?

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2016 22:33:20 przez peceha

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2016 22:34:01 przez peceha
[#4] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@peceha, post #3

Raczej stawiałbym na ulubioną zabawę amigowca, czyli "które patche się ze sobą gryzą". Przede wszystkim - skoro nie wykrywa Ci AGA to stawiałbym, że SetPatch nie działa. Ale podobno ROM od Cloanto SetPatcha nie potrzebuje. Ciekawym co siedzi w Twojej sekwencji startowej (obecnie zakładam, że do poprawnego działania komputera z nowym ROMem wystarczy modyfikacja pliku s:startup-sequence).
[#5] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@recedent, post #4

jak zobaczyc co jest w startup-sequence majac tylko czysty WB ? (w tej chwili nie mam NIC do amigi - nie mam jak przeniesc programow z aminetu, nie mam zadnego edytora tekstu - CF na pcimcie i WIFi bede mial po niedzieli dopiero).

Chcialem uzyc komendy c/edit ale nic nie pokazuje - aja poprostu zapomnialem przez tyle lat.
[#6] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@peceha, post #5

ed s:startup-sequence
[#7] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@Krashan, post #6

Dzieki.

Oto s-s (pominalem 5 pierwszych zasrednikowanych lini opisowych):

c:version >NIL: exec.library 45 20
if WARN
c:setPatch QUIET
endIf

c:version >NIL:
C:addBuffers >NIL: DF0: 15
FailAt 21

c:makeDir RAM:T RAM:clipboard RAM:ENV RAM:ENV/Sys
c:copy >NIL: ENVARC: RAM:ENV ALL NOREQ

resident >NIL: c:assign PURE
resident >NIL: C:Execute PURE

a reszta na focie

[#8] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@recedent, post #4

Wywalilem te linie sprawdzajace exec.library - czyli setPatch uruchamia sie na pewno I kolory wrocily - dzieki. Komputer tez szybciej odrysowuje wszystko na ekranie.

Szkoda tylko ze jako efekt uboczny tryb euro72 productivity stracil kilka pikseli na Overscan-ie (bez setPatch-a mial hRes=680 a po wlaczeniu setPatch-a hRes=656).

Pamiec jednak nie wrocila - nowy ROM 3.x zabiera okolo 0.7 mega (stary 3.0 okolo 0.25).

DODALEM:
faktycznie w opisie ROM-u 3.x I WB 3.1 (Cloanto) podaja ze setPatch jest zbedny. Wiec chyba cos jest dalej nie w pozadku.

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2016 23:46:27 przez peceha
[#9] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@peceha, post #7

Uruchom Setpatcha, bez tego nie ma trybow AGA. Ogolnie to ten ROM Cloanto to jeden wielki badziew, lepiej sobie samemu stworzyc wlasny Remusem. Czyli wywal te linijki sprawdzajace c:Version, if i endif.
[#10] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@peceha, post #8

Prawdopodobnie jakis modul jest zwalony w tym ROMie, skoro alokuje tyle chipu, albo masz jakis chipozerny tryb graficzny ustawiony.
[#11] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@Don_Adan, post #10

SetPatch juz sie uruchamia.

Mam ustawiony euro72 productivity (640x400) + overscan.
Jezeli wstawie stary ROM (3.0) to przy tym samym trybie (i overscan-ie) zabiera okolo 0.25 mega.

Napisze tam gdzie zamawialem ROM 3.x - moze toche wiecej sie dowiem

Dzieki.
[#12] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@Don_Adan, post #10

Problemy zgłaszane przez użytkowników są na bieżąco zgłaszane do szefostwa Cloanto. Problem z nie działającą na niektórych konfiguracjach fizyczną stacją dysków został potwierdzony i naprawiony - występuje w wersji .61 ROMu a jest poprawiony w .62
Nad problemem AGA pracują. Jeśli tylko wyjdzie jakiś patch zrobimy akcję serwisową ponownego wgrania nowej zawartości na kości.
Autorami patchy nie są jakieś dziwne postaci tylko Piru, Toni Wilen itd.
[#13] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@peceha, post #11

Jak masz SetPatcha od OS 3.9 to mozesz spawdzic czy rzeczywiscie jest cos do patchowania w tym ROMie czy tez nie. Mozesz uruchomic z CLI albo bez s-s, wtedy lista zmian powinna sie wyswietlic.
[#14] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@pong777, post #12

Nie wiem, nie widzialem ostatniego ROMu Cloanto, ale o ile dobrze pamietam to poprzedni ich ROM to byl custom 3.9. Exec z OS 3.9 ze zmienionym tekstem z Amiga inc na Cloanto.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2016 19:10:57 przez Don_Adan
[#15] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@pong777, post #12

Nie możemy całkowicie wyłączyć SetPatcha. Aby działały tryby AGA trzeba zamienić w S-S wpis z

C:SetPatch

na

C:Version >NIL: exec.library 45 20
If WARN
  C:SetPatch QUIET
Else
  C:SetPatch NOROMUPDATE QUIET >NIL:
EndIf
[#16] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@pong777, post #15

Teraz to faktycznie setPatch nie zostanie wylaczony. Niestety w wielu miejscach na sieci podawana jest bledna informacja, ze zmaina w s-s powinna wygladac nastepujaco:

If WARN
EndIf

dodatkowo, S-S znajdujacy sie w WB 3.1 ma taki wlasnie wpis.

Dzieki za informacje.
[#17] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@peceha, post #16

Moze to I trywialne ale gdy wpisuje w s-s:
c:SetPatch NOROMUPDATE QUIET

to mi wywala:
wrong number of arguments
SetPach failed returncode 20

ktos pomoze?
[#18] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@peceha, post #17

Zalezy jakiej wersji setpatcha uzywasz, wystarczy samo:
c:setpatch quiet
jak masz OS 3.1.
Jak masz OS 3.5 lub 3.9 to wywal z devs: plik romupdates, czy jak on sie tam nazywa.
Zadne opcjonalne startupy nie sa potrzebne, a tylko fragmentuja pamiec i spowalniaja wcztywanie sie systemu o ulamek sekundy.
[#19] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@Don_Adan, post #18

OK, dzieki.

Mam 3.1.

Czyli wracam do zapisu wczesniejszego:
c:setPatch quiet
[#20] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@Don_Adan, post #18

Z kolorami to problemów nie mam,
Ale z DiskBufer w A2000 pod OS3.9 BB2,.
Cloanto 3.X Rom postanowił wszystkie Floppy z ignorować, ani jeden nie działa.

Na szczęście mam 3x Kick w tym 3.1\3.x\1.3, inaczej bym szału dostał.

http://www.a1k.org/forum/attachment.php?attachmentid=120876&d=1456317034

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2016 19:53:37 przez micromars
[#21] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@micromars, post #20

Moze gratis dostales NoClick w ROM-ie?
[#22] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@micromars, post #20

Porownaj wersje modulow z 3.1 i 3.X, a potem mozesz rypnac dobra wersje z ROMu 3.1 i zaladowac LoadModule.
[#23] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@micromars, post #20

Trochę mnie zmartwiłeś bo dziś zamówiłem do A2k, żeby się pozbyć resetu przy starcie.
Choć rzadko używam flopa w tej Amidze, fajnie by było aby działał.
[#24] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@Raybeez, post #23

Rom działa, wydaje się nawet dużo szybsze scsi mej G-Force 040.

ponad 2,5MB/s dawno jusz nie miałem na omni.scsi i tej starej płycie.

szybkość mej A600 Vampire i 3,5MB na pewno nie osiągnie.

No nie, wyobrażałem sobie nieco więcej z Cloanto Romu
[#25] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@micromars, post #24

Miałem G-Force 040 i SCSI na tej karcie i kilka dysków SCSI 50 PIN, chyba żaden nie osiągał nawet 2 MB/s (ROM 4.15). Chyba że masz GuruROM to powinno być szybciej. Na TekMagic 2060 (tekscsi2.device) mam od 4 - 6.5 MB/s podobno da się 10 MB/s ale jak to zrobić :)
[#26] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@micromars, post #20

Cloanto 3.X Rom postanowił wszystkie Floppy z ignorować, ani jeden nie działa

Też się zdziwiłem. No niestety, trochę lipa.
[#27] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@micromars, post #20

Odebrałem dziś z paczkomatu ten ROM 3.x dla A2k i powiem Ci że stacja dysków mi działa. Zasugerowałem się wpisem o GVP G-Force 040 a pewnie nie chodzi o A2k i na innych forach (EAB) też widziałem już wpisy o niedziałającym flopie...

Ja z tym kickiem mam inny problem - z libsami - 68040.library dla 060 i bez SetPatch'a się nie obejdzie. Napiszę jutro do sprzedającego, który chyba sam wgrywa te kicki czy by mi nie wgrał 040 i 060 jak potrzebuję.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2016 23:25:29 przez Raybeez

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2016 23:25:54 przez Raybeez
[#28] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@Raybeez, post #27

Pousuwałem wszystkie usprawnienia z s-s, został C:SetPatch QUIET. Bez tego są problemy z MMULibsami dla 060 i procek wykrywany jako 68EC040, a z setpatchem wszystko śmiga i już bez resetu przy starcie, tak że trochę zabawy i jest super!
[#29] Re: ROM 3.x CLOANTO - maksymalnie 32 kolory

@pong777, post #15

Ważne

Cloanto wprowadziło oficjalne zmiany do sekwencji startowej.
SetPatch teraz wykonuje się odpowiednio dla wersji kości ROM zainstalowanych w Amidze oraz dodatkowo zwraca uwagę na wersję samego SetPatcha.
Wiadomo, ten z OS 3.1 nie obsługuje przełącznika NOROMUPDATE natomiast można zastosować Aminetową wersję SetPatcha i najlepiej ją potraktować Imploderem aby weszła na dyskietkę.

FailAt 21
If WARN
Else
  C:Version >NIL: C:SetPatch 44 16
  If WARN
  Else
    C:SetPatch NOROMUPDATE QUIET
  EndIf
EndIf

I problemy z "No AGA" powinny się skończyć raz na zawsze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem