kategoria: Sprzęt
[#1] SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?
Takie proste pytanie, co lepiej kupić do amigi SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?
gotek zwykły czy z hxc?
[#2] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@neo2k, post #1

Mam tylko goteki więc powiem coś o nich. Jak już zdecydujesz się na goteka to tylko z HxC. Cortex ma niedopracowania i trudności z zapisem. Używam i jestem zadowolony. Możesz sobie podłączyć alfanumeryczne LCD i widzieć nazwy obrazów dyskietek. Emuluje tylko jedną stację fdd (HXC obsługuje dwie), ale mi to jakoś nie potrzebne. Cena jest przystępna
[#3] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@snifferman, post #2

Na hxc jest juz soft do kopiowania plikow z pendrive. Hxcmount.
Cortex tego nie posiada.
[#4] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@neo2k, post #1

Mam jedno i drugie przy czym SD C jeszcze nie używałem w praktyce. Po prostu nie pasuje "od ręki" do obudowy a gotek tak. Może nie wygląda to super, ale daje się zamontować w środku jak zwykła stacja dyskietek. Zapewne jak będą te nowe obudowy do A1200 (z miejscem na ekranik od SD C) to będzie lepiej - tylko wtedy trzeba by zamówić dodatkowy moduł od kippera żeby wyprowadzić przyciski na zewnątrz obudowy.
Gotek jest znacznie tańszy a pod względem oprogramowania (zakładając, że ma wgrane HxC) niewiele ustępuje wersji SD C. Do tego tak jak już wspomniano - można do niego zamontować LCD 2x16 i brzęczyk (którego HxC na razie nie obsłuży). Wymaga to jednak trochę umiejętności lutowniczych.
[#5] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@jimmy, post #4

LCD 2x16 i brzęczyk (którego HxC na razie nie obsłuży)

Przecież SD HxC rev C ma w komplecie LCD i brzęczyk. Oba działają od początku istnienia tego modelu. Wersja slim nie ma wyświetlacza, ale można dodać na I2C (brzęczyk ma w komplecie).

Ja też mam zarówno SD HxC (mam rev B i F) jak i Gotka (z firmware HxC). Jak dla mnie na zdecydowany plus jest jakość wykonania HxC - pełna profeska. Za to Gotek jest jak każda tania chińska elektronika... Wg. mnie warto wesprzeć Lotharka - polskiego producenta HxC.

W przypadku użycia firmware HxC różnice w funkcjonalności między Gotkiem i HxC SD nie są duże.
[#6] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@strim_, post #5

O możliwości dodania LCD i brzęczyka pisałem w kontekście GOTEKa. Przewinęła mi się też w pamięci informacja, że w HxC ma być obsługa brzęczyka (dla goteka). Zresztą Architect2000 w swojej wersji emulatora FDD też o tym pisze.

Co do porównania jakości - zapewne masz rację. Cóż z tego skoro cena prawie 2 x wyższa.
Na alle pojawia się czasem rev C w cenie 225 PLN - wtedy jest to już akceptowalna różnica. Do rev C przydałyby się te zewnętrzne obudowy (można je kupić od Lotharka ale tylko "razem" z emulatorem). Wtedy to naprawdę fajnie wygląda - czy działa jako DF0 - nie wiem. Chętnie bym taką zakupił bo mam tylko "golca" świecącego elektroniką.

Co do wspierania Lotharka - oczywiście zgadzam się. Tyle, że wtedy lepiej kupić Rev F i umieścić w zewnętrznej stacji dyskietek bo tak jak pisałem gorzej z zamocowaniem tego w Amisi bez jakichś dodatkowych stelaży czy kleju.

Nie wiem natomiast jak działa rev C czy F podpięte przez zewnętrzny interfejs. Zapewne będzie problem tak jak z gotekiem czyli brak możliwości pracy jako DF0 bez przeróbek okablowania.
[#7] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@jimmy, post #6

Mam goteka z hxc i hxc wer c od lotharka o oba działają jako df0. A hxc c po podłączeniu zewnątrz do disk Drive z interfejsem działa jako df1.
Często używam i tak i tak.
[#8] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@JacK_Swidnik, post #7

Nieprecyzyjnie się wyraziłem - chodziło mi o pracę jako DF0 ale po wpięciu stacji (goteka czy SD C/F) jako external drive (wtedy jest do nich najwygodniejszy dostęp bez grzebania w obudowie). Oczywiście będą działać jako DF1 ale to nie wystarczy dla wielu gier więc zastosowanie emulatora traci sens. Pozostaje praca w tandemie tj. wgranie ADF do DF1 -> kopia do DF0 na zwykłą dyskietkę i uruchamianie z DF0.
Dlatego też u mnie póki co gotek jest zamontowany w środku jako DF0 a SD C leży w pudełeczku.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2016 08:30:08 przez jimmy
[#9] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@neo2k, post #1

Jeżeni nie masz problemu z dopłaceniem różnicy, z montażem oraz z zamianą *.adf na *.hfe, to polski HxC bezapelacyjnie - jakość wykonania, kompatybilność i stabilność - stoi na najwyższym poziomie.

Gotek natomiast jest tańszy, chiński, łatwiej go zamontować, no i czyta pliki *.adf.

Powinieneś chyba zacząć od tego, do jakiej Amigi jest on Ci potrzebny i dlaczego nie pójdziesz w dysk twardy / kartę pamięci, a stacji nie zostawisz oryginalnej?
[#10] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@zmiennik, post #9

Mam HXC od Lotharka a chciałem jeszcze zakupic goteka.
Używam tego z A1200 i A500, dodatkowo kupiłem inną A500 by podrezać obudowę i wpasowac w nią na stałe HxC.
Pytanie o Gotek wynika stąd, że wydaje się być bardziej user friendly.
[#11] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@neo2k, post #10

Czy gotek z HxC może robić save'y w grze jak HXC SD?
[#12] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@KrystianPoland, post #11

Nie wiem jak jest w HxC SD, ale tu opisywałem próby z Gotekiem z HxC
link

Generalnie da się ;)

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2016 17:22:50 przez devlin
[#13] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@KrystianPoland, post #11

Tak bezproblemowo. Gotek HxC obsługuje 2 formaty plików - ADF i HFE natywnie.
[#14] Re: SD C - HXC Floppy Emulator czy gotek?

@neo2k, post #1

Ja wolę HxC. Dlaczego? Dlatego, że potrafi obsługiwać obrazy zapisane ze zmienną prędkością zapisu (chyba tak to się nazywało). To znaczy, że jeśli masz obrazy ADF extended, albo IPF możesz bez problemu uruchomić obrazy z oryginalnymi grami, tzn. takie co mają zabezpieczenia. Zwykły ADF nie jest w stanie zapisać informacji o zmiennej prędkości obrotowej stacji dyskietek. To tylko obraz systemu plików.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem