[#1] Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto
Panowie spostrzezenia,uwagi,itp itd :)
uzywany pod o.s 3.9
jak i co ustawić,zmienić,skasować wzgledem normalnego romu 3.1
co dziwne u mnie na początku były błedy i zwisy po zmianie z normalnego romu 3.1 :)
płyta główna 2b z aca 1231
[#2] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@phl22, post #1

Mam go też już, ale nie testowałem jeszcze. W najbliższym czasie zamierzam porobić krótkie testy porównawcza z oryginalnym 3.1.
[#3] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@phl22, post #1

ciekawe kiedy w necie pojawią się wsady kickstart 3.x by cloanto
pong777pomysł
[#4] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@phl22, post #1

co dziwne u mnie na początku były błedy i zwisy po zmianie z normalnego romu 3.1 :)

A co zrobiłeś, żeby pozbyć się zwisów ?
[#5] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@phl22, post #1

W WB 3.x w wersji Commodore edytujemy wpis w S-S i nanosimy zmiany z

C:SetPatch QUIET

na

C:Version >NIL: exec.library 45 20
If WARN
C:SetPatch QUIET
EndIf

Zwisy będą jak nóżki dobrze nie zakontaktują z podstawką albo nie zrobimy tego wpisu.
Ten wpis trzeba zrobić na Ami uruchomionej jeszcze na ROMie przed zmianą na nowy kick.

Co do OS3.9 przetestuję w najbliższym czasie.

@maliniak: lepiej byłoby jakby się nie pojawiły.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2016 09:35:21 przez pong777
[#6] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #5

A cuś takiego jak wsad kickstart 3.x by cloanto do A500/2000 ?
Jest w przyrodzie i ofercie?
M.
[#7] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@pong777, post #5

@pong777 - czy jest możliwość wgrania wsadu 3.1 z poprawkami Cloanto do zakupionego u Ciebie kicka 3.1 (A1200)? Szkoda, że nie wiedziałem wcześniej bo bym się wstrzymał z zakupem. Rozumiem, że bez odesłania do Ciebie się nie da?
[#8] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@jimmy, post #7

licencja dotyczy org kicka 3.1 więc nie może wgrać nowego wsadupomysł
[#9] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@dez3, post #8

Zdaję sobie z tego sprawę - miałem na myśli zakup licencji (pong777 sprzedaje je chyba też osobno za 20 PLN - może coś pokręciłem) i wgranie nowego wsadu do zakupionych już kości.
W tej sytuacji to musiałbym sprzedaż stary kick i kupić kolejny.
[#10] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@g0trek, post #4

Hi co dziwne zwisy były i są czasem jak zabbotuje bez start-upa
możliwe że w romie nóżki nie stykają tak jak pong pisał thx sprawdze nózki :)
Jak system się wgra to nie ma żadnych zwisów i działa chyba stabilnie :)
nie miałem czasu się dłużej pobawić ale teraz 3 dni wolnego wiec będzie zabawa :)
[#11] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@moneo, post #6

Jest
Tzn . cloanto wydał takiego kicka

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2016 00:38:59 przez maliniak
[#12] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@phl22, post #1

Ja się podłącze do tematu:
Zakupiłem tego kicka 3.1 i u mnie w A1200 WB3.1 z FASTATA Amiga nie widzi nie widzi urządzeń na drugim kanale IDE.
Na oryginalnym kicku jest OK.
Czy na tą przypadłość też jest jakaś poprawka?
[#13] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Marcin74, post #12

podaj więcej informacji
1.Jaka wersja WB?
2.jaka FAST-ATA?/sterowniki?
3.jeżeli masz AmigaOS 3.9 to HDToolBox jaką pokazuje wersję scsi.device?
[#14] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@phl22, post #1

witam
dziś podociskałem nóżki romów i co dziwne dalej mam zwisy po odpaleniu bez s-s
amiga dalej się wiesza suspend ram 8000004
co dziwne jak odpalam normalnie z dysku i acatune mapuje rom to system działa normalnie
troche dziwne bo jakby było coś z romami to by pewnie acatune nie kopiował ich i amiga by się zapętlała z zabotowaniem ? nie wiem co o tym myśleć :D
[#15] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@dez3, post #13

WB 3.1 Cloanto
FAST ATA III z najnowszymi sterownikami ze strony Elbox 99v9.4a3.8
OS 3.1
Teraz sytuacja wygląda tak, że jak na drugim kanale IDE podłącze CD-ROM to go nie widzi a jak na drugim kanale podłącze ZIP250 a na pierwszym kanale HDD i CD-ROM to wszystkie 3 urządzenia widzi w ATAprefs niby jest OK ale i tak nie obsługuje mi ZIPa - po włożeniu dyskietki nic się nie dzieje. Na oryginalnym Romie po włożeniu dyskietki zip pojawia się ikonka dyskietki i działa prawidłowo. No i na oryginalnym Romie nie zależnie od tego na którym kanał podłącze CD to działa prawidłowo. W sumie to nie przeszkadza mi to, że Cd będzie na pierwszym kanale a ZIP na drugim żeby tylko ten zip mi zadziałał.
Ma ktoś może pomysł jak to ugryźć?
[#16] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@phl22, post #1

A dostałeś może jakąś instrukcję montażu? Czy tylko same kości? Do mnie niestety przyszły same kości bez ani me ani be czy też kukuryku. Na dobrą sprawę nawet nie wiem jak je zamontować. Która kość w które gniazdo, czy trzeba przesunąć kość o jedno oczko w gnieździe etc. Ogólnie jestem rozczarowany, jak na obecną chwilę, zakupem.
[#17] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #16

Do a1200?

Rom 0 lub A dajesz na dół, rom1 lub B dajesz na górę. Napewno masz tam napisane jakieś oznaczenie 0.1.A.B tak?

Kości dajesz do prawej strony, po lewej stronie mają być widoczne styki z podstawki.

look -> link
[#18] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #16

Hej
ja kupowałem a Amikit
1 kostka jest na naklejką cloanto a na niej wersja romu i numer seryjny a
na drugier pisze rom2,amikit dołączył kartkę z instrukcją a na niej obrazki rom 1 na dole a rom 2 u góry i z lewej wolne 1 piny
Prawdę mówiąc ja też jestem rozczarowany bo wiele to nie wniosło do ami a tylko dodało problemów.
[#19] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@maliniak, post #17

Właśnie chcę podmienić kostki i nie ma żadnego oznaczenia. Na jednej jest naklejka z kluczem a na drugiej kości jest tylko biała naklejka. I to tyle. Bądź mądry i pisz wiersze! Chyba zadzwonię do sprzedawcy o ile ma telefon podany w aukcji.
[#20] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #19

Telefonu nie ma :\. A żeby jeszcze było ciekawie to przy przesunięciu kości jeden pin wystaje z prawej strony. Normalnie ręce mi opadają. Sprzedającemu należą się ogromne "brawa" za takie podejście. ... podesłał same kości i mam to sobie zainstalować a jak coś skopce to będzie moja wina, gdyż źle zainstalowałem. Niestety dzisiaj już nic nie zrobię z tym, odkładam instalację na później. Musze skrobnąć list do sprzedawcy, kolejny.
[#21] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #20

Jeśli kupowałeś od JacekK84 to napisz PM do użytkownika @pong777 z naszego forum - to ta sama osoba. Możesz też mailem - kontakt bardzo sprawny jak były problemy z przesyłką inpostu.

Ja też dostałem kości bez instrukcji ale wystarczyło chwilę pogrzebać. Jeśli dobrze pamiętam to ta kość bez naklejki z licencją to "B" (ja miałem na niej naklejkę z oznaczeniem tej kości). Na płycie A1200 jest przy gnieździe kickstart napisane która kość do jakiego gniazda a kwestie z której strony mają wisieć nóżki ustaliłem na podstawie zdjęć z sieci/forum.
[#22] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #20

Mam te same kości mogę Ci pomóc :) jak coś to pisz na pw

ogólnie nie ma filozofii ta z naklejka cloanto idzie niżej (przeciwna strona niż porty) obie kości wypełniają podstawki w 100 % więc nie ma wolnych pinów, pamiętaj tylko wypustkami w dobra stronę je włożyć

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2016 17:03:24 przez kataklysm
[#23] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@kataklysm, post #22

To już coś. Dzięki. Kości co mam mają po 21 pinów na stronę.

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2016 17:14:19 przez Tomski
[#24] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@kataklysm, post #22

Jeszcze raz dzięki za pomoc w uruchomieniu.

Reasumując to kość z kluczem należy zamontować na dole, kość z samą białą naklejką na górze(patrząc od frontu Amigi 1200). "Nacięcie" na kościach jest od lewej strony(od strony gniazda PCMCIA)Kości mają po 21 pinów, w moim przypadku ale np. na necie widziałem zdjęcia z innymi oryginalnymi kościami Cloanto, które miały 20 pinów. Kości należy włożyć bez przesunięcia w gnieździe czyli nie zostają wolne gniazda na piny w podstawce.
Bez dysku Amiga 1200 uruchamia się z nowym ekranem powitalnym - SUKCES:). Ale, żeby nie było różowo to dalej z podłączonym dyskiem twardym już jest gorzej. Sypie błędami typu software failer. Podejrzewam, że mam coś źle w s-s. Powalczę dalej z tym to zobaczę co wyjdzie. Zauważyłem, że oryginalna myszka chodzi tylko w pionie przy lewej krawędzie tak w Boot Menu jak i w przypadku uruchomienia bez S-S, aby wybrać opcję bez S-S muszę wcisnąć literkę S, gdyż myszkę nie jestem w stanie przesunąć w poziomie. Przed wymianą kości "przestawiałem ikonki" w WB na starych kościach i mycha działała ok.
Nie jestem pewien czy ten wpis w S-S jest poprawny:

C:Version >NIL: exec.library 45 20

czy ma być 45 SPACJA 20? Czy też coś innego?
[#25] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #24

hej jak pisałem wyżej ja mam romy z amikit-a i mam 1 pin wolny z lewej wolny :)
a co do setpatcha u mnie to nie działało wiec zmieniłem tylko nazwe amigaromupdate żeby nie patchowało się.Zauważyłem u mnie że dużo gier whd ecs nie działa a na poprzedfnim romie 3.1 było ok
[#26] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@phl22, post #25

Właśnie chcę wrócić z oryginalnymi ustawieniami jakie miałem dla starego ROM'u 3.1. Zmieniłem myszkę na inną i ta już działa ok. Czyli pierwsza myszka co testowałem ROMy jest felerna z jakiegoś powodu choć wcześniej działała.
[#27] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #26

Jest pewien SUKCES :). Amiga wreszcie uruchomiła się z dysku twardego :).
Ale po kolei.
Uruchomiłem, któryś tam raz z kolei ami bez S-S i po wielokrotnych grzebaniach w S-S, aż w końcu zaświtało mi aby sprawdzić numer wersji zmienionych rzeczy w ROM'ie Cloanto. Sprawdziłem numer wersji i jest tak:
- scsi.device 43.46
- exec.library 45.21
- expansion.library 40.3
- mathieeesingbas.library 40.4

Z FFS nie wiedziałem co mam sprawdzić i tego już nie sprawdzałem.

Następnie przywróciłem ORYGINALNE ustawienia S-S jakie miałem przed zmianą ROM'u. A mój system to AOS3.9 z DOpusem 5.82 oraz Apollo 1260/80 z 64MB modem oraz modułem SCSI(przez to trwa trochę dłużej bootowanie niż normalnie tylko z IDE). Dysk mam na oryginalnym IDE w A1200. W S-S mam RemApollo z ładowaniem 6 modułów aktualizujących. Po uruchomieniu się systemu sprawdziłem ponownie numer wersji:
- scsi.device 43.35
- exec.library 45.21
- expansion.library 40.3
- mathieeesingbas.library 40.4

Wyszło z tego, że RemApollo zmieniło scsi.device na starszą wersję(tą którą mam na dysku twardym). Spróbowałem zmienić RemApollo tak aby już nie aktualizował scsi.device ale to wtedy Amiga rebootowała się bez końca i nie uruchamiała systemu. Na obecną chwilę poprzestałem na tym i wróciłem do ustawień oryginalnych S-S(z updatem scsi.device). Muszę zmienić to RemApollo z tym, że nie bardzo wiem jak to teraz zrobić. Założę inny watek na PPA aby doradzić się jak to zrobić, gdyż to już nie dotyczy ROM'u Cloanto.
MIPS'y jak i MFlops'y praktycznie nie zmieniły się przy wymianie ROM'ów i wynoszą odpowiednio ~106 i ~42. Ale tego to raczej nie należało się spodziewać aby uległo zmianie. Odczyt dysków jest również prawie identyczny na obu romach i jest na poziomie 2,37MB/s. W końcu scsi.device się nie zmieniło:). Jak już uda mi się zrobić tak aby scsi.device się nie aktualizowało to sprawdzę czy się zmieni.
Ogólnie kupując ROM Cloanto chciałem pozbyć się resetowania Amigi(RemApollo) przy każdym uruchamianiu systemu ale na razie jak widzę nie wiem czy wymiana ROMu to zmieni.

Zapomniałem dodać, że u mnie SetPatch w S-S ma postać:
C:SetPatch QUIET NOROMUPDATES

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2016 22:11:53 przez Tomski

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2016 22:19:01 przez Tomski
[#28] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Tomski, post #27

Jesli za pomocą RemApollo remapowałes ROM do FASTRAM, aby przyspieszyc troche Amigę, to kupno ROM Cloanto nie bylo dobrym wyborem. Resetowanie pozostanie
[#29] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@Norbert, post #28

Na to wychodzi na obecna chwilę. Choć już nowsze scsi.device zawarte w romie Cloanto pozwoliło by na pozbycie się rebootowania(tak myślę) aby móc używać dysków większych niż 4GB. A ja taki mam w ami, 9.1GB. Będę chciał całkowicie pozbyć się RemApollo, o ile to będzie możliwe oraz wskazane. O tym założę nowy wątek z tym, że już nie dzisiaj(6h wystarczy na dzisiaj amigowaniaszeroki uśmiech).
[#30] Re: Rom 3.1 Amiga 1200 Cloanto

@kataklysm, post #22

Moduły te występują w 2 wersjach:

27C160 - po 21 (łącznie 42) nóżki - wtedy wypełnia całą podstawkę - 100 ns opóźnienia (większa pojemność kości)
27C400 - po 20 (łącznie 40) nóżek - wtedy kość idzie identyk jak stary ROM 3.0 - do prawej ją wyrównujemy z podstawką - 150 ns opóźnienia (std pojemność kości)

Lekkie wycięcie idzie w stronę portu PCMCIA zawsze.

Proszę pamiętać o wyłączeniu SetPatch'a.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem