[#1] Sterowniki do CDROM
Witam wszystkich. Ten temat był już częściowo przeze mnie poruszany w innym wątku, ale tak dawno, że nie mogę go znaleźć. Onegdaj zainstalowałem sobie AmigaOS 3.9. Zanim jednak mogłem tego dokonać zainstalowałem AmigaOS 3.1 i dograłem sterowniki do CDROMu atapi (wersja Demo), aby płyta z AmigaOS 3.9 w ogóle zaczytała. Wersja demonstracyjna jak wszyscy wiecie charakteryzuje się tym, że co jakiś czas (niezbyt długi) informuje mnie o tym i jest to bardzo upierdliwe. Raz że muszę to oglądać (uszło by hakoś) a dwa co najgorsze - wywala mnie do pulpitu podczas gdy ja jestem w jakimś programie (np. Protrackerze) lub grze! Szlag mnie już trafia bo cierpliwość mi się skończyła!!! Jednej rzeczy nie rozumiem. Skoro zainstalowałem sterowniki do CDROMU z płyty instalacyjnej AMigaOS 3.9 to czemu to cholerstwo nadal wyskakuje? Jak w najprostrzy sposób to zlikwidować?
Proszę pomóżcie kochani bo już nie wyrabiam... wrrrrrrrrrr.
Oto co mi się ciągle pojawia (w małym systemowym okienku o nazwie "atapi.device"):

"This is a demo version of the atapi.device.
If you like this program, get the real thing!
CacheCDFS with the CD32 Emulator,
please contact:

Hirsch & Wolf OHG
Mittelstr. 33
56564 Neuwied
Germany
tel.: ++49-2631-83990
Fax.: ++49-2631-839931"

Do wyboru tylko opcja "OK". Zaraz po nim wyskakuje kolejne okienko również nazwane "atapi.device" w którym można przeczytać:

"This is a demo version of the atapi.device.
I believe you have used this demo long enough.
Thank you for trying an Elaborate Bytes product."

Pozdrawiam

Azzorek

P.S.

Tylko na Boga nie radźcie żebym zakupił ten pakiet od tego Niemca. Nie po to wydałem 200zł na AmigaOS 3.9 aby jeszcze bulić za sterowniki do CDROM, które podobno ten system posiada!!!

[#2] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #1

A może pakiet AsimCDFS? nie pamiętam czy był darmowy ale chyba tak.

[#3] Re: Sterowniki do CDROM

@Lord_10up, post #2

Myślałem raczej o wywaleniu tych starych sterów lub ich wpisów i zastąpienie je we właściwy sposób tymi co instalują się z AmigaOS 3.9 :( - tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać :( . Przechodzenie na jakiś inny pakiet to raczej ostateczność, chyba że nie ma innego wyboru :/ .

Pozdrawiam

Azzorek

[#4] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #1

Nie znam Twojego pakietu, więc nie wiem jak go wywalić. Ale przegraj z CD-OS3.9 pakiet CacheCDFS na inną partycję niż systemowa. Postaw OS3.1 od nowa, zainstaluj Cache CDFS z twardziela i postaw OS3.9. Nie mówię, że to najkrótsza droga, ale jest to jakieś wyjście.
Pozdro.

P.S.
Jeśli ten co Cię wkurza sam się odpala co jakiś czas, to pewnie siedzi w startup-sequence, user-startup lub WBStartup.

[#5] Re: Sterowniki do CDROM

@Kitech, post #4

Kitech napisał(a):
> P.S.
> Jeśli ten co Cię wkurza sam się odpala co jakiś czas, to pewnie
> siedzi w startup-sequence, user-startup lub WBStartup.

Problem polega na tym, że ten requester jest zaszyty bezpośrednio w atapi.device. Tak więc bez zhackowania go nie da sie tego wyłączyć. A firma Elaborate Bytes o ile mi wiadomo już dawno zmieniła barwy na niebieskie (bynajmniej nie chodzi o Pegaza ;) )

[#6] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #1

Na płycie 3.9 jest tylko cd filesystem, a nie ma obsługi atapi. Musisz zdobyć własny sterownik atapi.device, a było ich kilka z tym, że wszystkie shareware. Popróbuj z innymi, a w ostateczności zablokuj wyskakujące okienka w MCP.
[#7] Re: Sterowniki do CDROM

@cholok, post #6

Na płycie z AmigaOS 3.9 jak najbardziej jest sterownik i filesystem w normalniej wersji (nie demo).

[#8] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #1

Może wśród urządzeń w DEVS:DOSDrivers, które są zamontowywane na starcie jest dalej takie, które montuje dla tej demonstracyjnej wersji atapi.device?

[#9] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #1

Skasuj te atapi.device, a w mount liście od CD0: zmień device z atapi.device na scsi.device. Nowe scsi.device z AmigaOS3.9 obsługuje już wszystkie urządzenia podpięte pod standardowy kontroler IDE Amigi. Nawet można botować system z CDRomu (chociaż akurat tego nie moge przetestować bo mam tylko nagrywarkę SCSI).
[#10] Re: Sterowniki do CDROM

@grxmrx, post #7

Powtarzam, jest filesystem, ale devica nie ma. Jestem pewien.
[#11] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #1

Nie czytalem wszystkiego (bo nie mam tyle czasu), ale mala wskazowka ode mnie (moze o to Ci chodzi):

potrzebujesz 3 plików:
L:CacheCDFS
DEVS:atapi.device
DEVS:DOSDrivers/CD0

Na płytce z OSem 3.9 znajdziesz je zapewne w katalogu Workbench 3.9.
Te 3 pliki to cały pakiet CacheCDFS! Używałem go na kicku 3.0 i wszystko grało bez żadnych requesterów.

[#12] Re: Sterowniki do CDROM

@cholok, post #10

A scsi.device? ok, racja

[#13] Re: Sterowniki do CDROM

@grxmrx, post #12

scsi.device jest w romie, na płycie jest tylko patch, ale skoro obsługuje ide to nie ma problemu; w każdym razie żadnego atapi nie ma.
[#14] Re: Sterowniki do CDROM

@cholok, post #13

Cholok ma rację :(. NIe ma płycie żadnego device do CDROM, ani atapi ani scsi :(:(:( . Czyli z tego widzę, że leżę :/ . Ale wiecie co to skandal, że na płycie z systemem za 200zł nie ma pełnego podstawowego sterownika obsługującego urządzenie IDE ! I co teraz? Mam bulić kolejnę kasę? Ech.... szkoda słów :[ .

Pozdrawiam

Azzorek

[#15] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #14

A próbowałeś jak radził kmilota? Scsi.device jest w romie, a na płytce jest amiga os update, który powinien obsłużyć cd.
[#16] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #14

Setpatch w osie 3.9 łata wiele funkcji w tym scsi.device i dlatego jest dodatkowy reset przy starcie, chyba że używasz setpatch z opcją noromupdate. A połatany scsi.device jest potrzebny do obsługi cdromu i dużych dysków.
[#17] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #14

Jak to nie ma? Po sainstalowaniu AmigaOS3.9 masz już w pamięci Amigi nowy scsi.device obsługujacy CDRomy.
[#18] Re: Sterowniki do CDROM

@El Amigos, post #11

Tylko bez atapi.device. Mając AmigaOS3.9 używa się scsi.device.
[#19] Re: Sterowniki do CDROM

@kmilota, post #18

W takim układzie mam wywalić atapi.device z systemowego "Devs" i CDROM będzie działać? A jak się edytuje tę mountlistę od CD0? Wsyd się przyznać ale nie bardzo chyba wiem jak ją znależć :(. Myślałem że wystarczy uaktywnić plik CD0 (w systemowym Devs/DOSDrivers) i wybrac opcję "informacje" , ale nic z tego :/.

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 17.08.06 16:29
[#20] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #19

Wywalać nie musisz, wystarczy że w pliku devs:dosdrivers/cd0 zmienisz linijkę
device = atapi.device na device = scsi.device.
[#21] Re: Sterowniki do CDROM

@Sylwester, post #20

No właśnie tam nie ma żadnej linijki, przynajmniej w oknie ikonka/Parametry :/:/.

Pozdrawiam

Azzorek

[#22] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #19

Odpal plik CD0 dowolnym edytorem. Możesz też jeszcze raz zainstalować pakiet CDFS korzystając z installera w CDFS (wtedy sam Ci stworzy właściwe mountlisty).

[#23] Re: Sterowniki do CDROM

@Kitech, post #22

Kurdę edytor, zapomniałem na śmierć :). Ustawiłem wszystko jak radziliście i na razie nic nie wyskakuje (minęło 25 minut). Z ciekawości pytam teraz: nie można wywalić tego atapi.device? Nie lubię śmieci na dysku...

Pozdrawiam

Komandor Azzorek z Facece

[#24] Re: Sterowniki do CDROM

@Azzorek, post #23

Wywal śmiało.
[#25] Re: Sterowniki do CDROM

@cholok, post #24

WYWALIŁEM!!!!!! Ufff jaka ulga. Wreszcie WSZYSTKO działa jak należy!!!
Dzięki chłopaki za pomoc. Problem rozwiązany!!!!!! Jeszcze raz wielkie dzięi wszystkim.

Serdecznie pozdrawiam

Azzorek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem