kategoria: A1200
[#1] Cloanto Kickstart 3.1
Szybkie pytanie techniczne do posiadaczy KS3.1 bo nurtuje mnie ciekawość

Czy też macie naklejkę licencyjną tylko na 1 kości a na 2 naklejkę z nabazgranym długopisem "A1200 3.1 ROM", co nie do końca odpowiada zdjęciu produktu? W dodatku kości różnią się od siebie na pierwszy rzut oka?

Z góry dzięki za zaspokojenie ciekawości

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2015 15:28:11 przez RaNGuN
[#2] Re: Cloanto Kickstart 3.1

@RaNGuN, post #1

ja mam tak samo
[#3] Re: Cloanto Kickstart 3.1

@eross, post #2

Ja również.
[#4] Re: Cloanto Kickstart 3.1

@RaNGuN, post #1

Licencja jest na zestaw nie na kość. W A1200 mamy dwie kości w A600 jedną.
Papier z napisem ma dwie funkcje:

1) Chronić oczko pod spodem przed dostaniem się promieni UV do wnętrza kości - UV kasuje zawartość kości.
2) Pomóc w rozróżnieniu kości przy montażu - jest na niej oznaczenie U6B i na płycie głównej jest też takie oznaczenie - wtedy wiadomo czy ma być zamontowana w górnej czy dolnej podstawce.

Kości są zawsze te same czyli albo *160 albo *400. Te drugie są 40 pinowe i droższe w zakupie hurtowym o około 40%. Kasowanie UV zajmuje około 20 min na parę kości. Programowanie około 30 minut na parę kości.

Normalna cena sklepowa zestawu do A1200 powinna być około 99 zł + prowizja Allegro + koszty wysyłki. Te 99 zł zawiera koszt modułów x 2 plus licencja plus marża sprzedawcy plus VAT.
Druga naklejka = licencja podnosi koszty zestawu o około 18 zł.

Mogą różnić się kolorem obudowy bo mogą pochodzić z różnych serii produkcyjnych.

EPROMy to niestety przeżytek ale nikt nie chciał kupować droższych i lepszych pamięci FLASH. Jedna sama kość FLASH kosztuje 35 zł.
Do tego licencja, prowizja Allegro, marża, wysyłka, VAT.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2015 19:43:05 przez pong777
[#5] Re: Cloanto Kickstart 3.1

@pong777, post #4

UV zajmuje około 20 min na parę kości. Programowanie około 30 minut na parę kości.

nie sądzę żeby Cloanto kupowało nie skasowane używki a jeśli już nawet to 5 min wystarczy, a że na parę i więcej to oczywiste, bo kasowarki mieszczące jeden układ są raczej niespotykane, zapis sztuki 27C160 to też pewnie około 5 min, mniejszych pojemności odpowiednio krócej

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2015 20:49:22 przez Kilos
[#6] Re: Cloanto Kickstart 3.1

@Kilos, post #5

Jak tu można się sporo dowiedzieć na tym forum......skąd wy to ludziska wszystko wiecie ?!
[#7] Re: Cloanto Kickstart 3.1

@pong777, post #4

Oki, dzięki za wszelkie wyjaśnienia.

Z technicznego punktu widzenia cieniutki biały papier raczej mocno przed promieniami UV nie ochroni Osobiście zaprogramowane EPROMy zaklejam czarną taśmą klejącą lub jeśli są już zaprogramowane docelowo to dedykowanymi do tego naklejkami z metalizowaną powłoką odbijającą światło. Opis bez wątpienia pomoże w rozróżnieniu kości.

Z czasem programowania i kasowania zgadzam się z Kilos, chociaż programując samemu trzeba pamiętać, że trzeba jeszcze kość włożyć do programatora (nie każdy ma ZIF`a), czasem wyprostować nóżki, załadować plik, zaprogramować, sprawdzić, fakt chwilę to zajmuje, ale w 30 minut to rzeczywiście można zaprogramować 2 kości i wypić jeszcze spokojnie 2 browary

Nie wiem też w jaki sposób dla End User`a lepszy byłby ROM we FLASH niż w EPROM, wydaje mi się nawet (choć nie chce mi się szperać po datasheet`ach), że Data Retention Time może wbrew pozorom być lepsze w EPROMie

Tego, że kostki są 42PINowe a nie 40PINowe jak na zdjęciu od razu nie zauważyłem. Czyli np. u mnie w FastATA po 2 nogi z każdego EPROMa by sobie dyndały wesoło w kierunku Gayle`a Ważne tylko by jak już w chyba kultowym Kickstarcie do A600 nogi były regularnie myte mydłem Oczywiście z technicznego punktu widzenia to nie problem, ale jak się przez kilka lat buduje Amigę 1200 i stara się zadbać o każdy detal to jednak trochę słabo.

A na koniec sprawa o której Pong też napisał na końcu - czyli cena. Nie da się ukryć, że jeśli komuś nie zależy na wizualnych detalach to komplet kości z legalnym KS3.1 za 49PLN jest OFERTĄ BARDZO ATRAKCYJNĄ i nie ma co do tego dyskusji. Szkoda tylko, że zdjęcia nie przedstawiają tego co się kupuje, a są to jakieś zdjęcia poglądowe. Są ludzie którym zależy na szczegółach, i np. ja bym dał te wspomniane 99PLN za to co na zdjęciu, wiedząc, że za 49PLN jest to co jest (czyli PRAWIE to co na zdjęciu)...

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2015 10:24:47 przez RaNGuN
[#8] Re: Cloanto Kickstart 3.1

@RaNGuN, post #7

Temat już załagodzony na prv :)
[#9] Re: Cloanto Kickstart 3.1

@pong777, post #8

Nie było znów aż tak ostro Ale potwierdzam, no i szacun dla Pong`a
[#10] Re: Cloanto Kickstart 3.1

@RaNGuN, post #7

No właśnie, estetom zależy na wyglądzie w środku. W dobie przezroczystych obudów będzie ich (nas) coraz więcej. Dlatego naklejki obie powinny być ładne, a jak nie to zdjęcie zmienione... na samej podstawie niezgodności towaru ze zdjęciem przysługuje zwrot - ale to już inna sprawa. (w sumie dobrze, że przeczytałem ten temat, bo mógłbym zamówić i się wkurzyć)

Sytuacja ta może też być polem do popisu dla Cloanto lub dilera, żeby sprzedawać takie naklejki nie wiem, chociażby za dopłatą lub dla kogoś, kto zacznie je robić za nich... :)

Ja też mam sporo kości brzydko wyglądających i jakieś ładne, estetyczne naklejeczki chętnie bym dokupił OK

np do bootrom do CDTV w stylu takim
lub do wspomnianych kości kickstart, których mam trochę :)
[#11] Re: Cloanto Kickstart 3.1

@zmiennik, post #10

Zamówienie dowolnych naklejek w dowolnej ilości sztuk w będzie tanie w konfrontacji z innymi amicenami. Kwestia przygotowania projektu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem