kategoria: A1200
[#1] Jak i z czym ?? najlepszy obraz......
Jak i na czym i najtaniej uzyskać najlepszy obraz z naszej Ami?! Ja ma podłączoną za pomocą kabla popularnego z allegro RBB to Scart do TV 20'. Nie kreci mnie taki uzyskany obraz ponieważ jak by był cały czas w ruchu tzn. DRGA, ostrość tez szału nie robi jak i kolorów za super to nie ma ......co polecicie i czego warto szukać......Pozdrawiam.
[#2] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@RTRkiller, post #1

[#3] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@RTRkiller, post #1

Pod jaki tv podłączasz komputer? Możesz sobie sprawić starego crt'ka np. 1084.
[#4] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@RTRkiller, post #1

Tylko sony pvm. Nie ma lepszego obrazu. Zaden lcd, chyba ze chcesz miec laaagi w demach
link
[#5] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@pabloz, post #4

Te monitory są nie do zabicia. Jedyne co to wypalał się w nich kineskop jak był zastosowany w monitoringu. Wypalał się obszar na którym nie było obrazu z kamer. Taka kratka się wypalała.
[#6] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@pabloz, post #4

aleś mu poleciiił
30 kilo złomu za ponad 1000zł hahahah! Ja rozumiem, że obraz i wejścia z tyłu... ale cena to przegięcie.
Wiem, że niektórzy są masochistami ale jadąc na party wolę zabrać lekkiego LCD 15" za który zapłaciłem 100zł OK
[#7] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@Vato, post #6

Jak rozumiesz ze obraz i wejscia ok ...to po co wysmiewasz. Moze kogos stac ? By tbe way..ja kupilem ostatnio za nizsza kwote. A odwzorowanie kolorow, sharpness i plynnosc bez lagow jest cuuuudooo, warta wiekszej kasy.
Taki lcd za 100 zl :))) hehehe
A chlopak nie bedzie siedzial na party nonstop tylko w domu wiekszosc czasu :) a na party to mu sprzedasz ten swoj lcd za 50 zl :)
[#8] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@Vato, post #6

Jak tytuł wątku wskazuje, chodzi o najlepszy obraz. Przedstawiono ciekawe rozwiązanie, a że drogie ... Domyślam się, że można kupić dużo taniej.
[#9] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@pabloz, post #7

Jak już mam wydać 1000 zł na monitor do Ami, to zdecydowanie wolę kupić Indivision (ECS lub AGA, w zależności od Ami którą masz) i jakiś lepszy monitor LCD np. mój EIZO L565 kupiony na Allegro za 60 zł (niska cena sprzętu jest zaletą, nie wadą). Obraz jak żyleta, monitor ma wbudowany dźwięk. No i nie do pobicia waga sprzętu, był już na wielu spotkaniach.
[#10] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@wali7, post #9

tak tak... mam Indivisionn ECS i moim zdaniem polecanie komus takiego czegoś to smieszność.. ( bez urazy Wali) ...Lagi, brak synchronizacji i przekłamanie kolorów... potestuj dobrze proszę.
Indivision ECS powinno być wycofane z produkcji . KONIEC w tym temacie

LCD nigdy nie dorówna jokość CRT

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 09:23:21 przez pabloz

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 09:24:06 przez pabloz

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 09:25:51 przez pabloz
[#11] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@pabloz, post #10

Hmmm, nie wiem co u Ciebie jest nie tak. Nie mam ani lagów, ani utraty synchronizacji, ani przekłamań kolorów. Być może dlatego, że mój EIZO to wysokiej klasy monitor profesjonalny, niegdyś wart kosmiczne pieniądze, obecnie do kupienia za grosze.
Nikt nie przekona mnie do siedzenia przed lampą rentgenowską (którą w istocie jest każdy kineskop), niezbyt wielkiej mocy, ale jednak. Doi tego znany efekt bombardowania oczu cząstkami naładowanego elektrycznie kurzu. Dziękuję, ale oczu nie wymieniam co 5 lat.
[#12] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@wali7, post #11

Zapraszam do siebie Wali ... naprawde . Posiedzimy poamigujemy i Ty mi pokażesz jak dobrze skonfigurować Indivision a ja Ci pokaże ja wygląda scrolling na CRT sony PVM. Żona upiecze ciasto i zrobi dobrą kawę...
[#13] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@pabloz, post #12

Chętnie bym przyjechał, ale niestety Lublin to kawał drogi. Może uda się spotkać na jakimś zlocie.
Na pewno będę na SACPie, będę miał Indivisiona i EIZO (chociaż nie wiem z jakim komputerem ;) ).

Co do CRT, to nigdy ich nie lubiłem. Jak tylko pojawiły się pierwsze LCD, to kupiłem (służbowo - do pracy).

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 10:08:02 przez wali7
[#14] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@wali7, post #13

na SACPa sie nie wyrobie. Ale na AmiParty moze bys wapdl.. nocleg zapewniam :)
[#15] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@Vato, post #6

VATo te monitory są idealne, sam się nieraz zastanawiałem i może kiedyś sobie kupie bo mi się podoba :P
[#16] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@pabloz, post #14

PVM to najlepsze rozwiązanie. Swoją droga, amigowe scandoublery wprowadzaja lag? Toż samo to powinno je z automatu dyskwalifikowac. Ciekawe jak wielki dają input lag. Mierzył to ktoś,
[#17] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@QUAD, post #15

a tu film link
[#18] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@QUAD, post #15

Ja nie mówię, że nie są bo widziałem porównania i testy.
Ale cena jest do dupy qrva! Nie kupię kineskopu za 1000zł już wolę mieć te niewidoczne lagi w Workbenchu czy tam w Locomotion i używać monitorka amigowego, który mam i LCDka który zabieram na zloty bo wygrywa... wagowo :)
[#19] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@Vato, post #18

Byzyduuuraaa! nie jesteś prawdziwym amigowcem w takim razie, prawdziwy amigowiec nie patrzy na cenę tylko dąży do perfekcji heheheh

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 12:23:43 przez QUAD
[#20] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@Vato, post #18

No w workbenchu sa niewidoczne..e w demach ....masakra
[#21] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@pabloz, post #14

Pabloz: kupiłeś razem z kablami? Bo te wtyczki to takie raczej nietypowe są. Czy oprócz RGB ten egzemplarz, który kupiłeś ma inne wejścia? Composite, chroma/luma, VGA? I jakie rozdzielczości obsługuje, jakie zakresy hsync/vsync? Czy jak podłączę wyjście VGA z CV64 przez przejściówkę to wyświetli mi np. 1024x768 w 75Hz?

Mam akurat trochę wolnej gotówki i rozważam zakup ale... żeby to zrobić musiałby wywalić inne monitory. Ten musiałby obsłużyć Amigę, c64, c128, małe atari, spectrum i Mista.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 12:32:48 przez Jenot
[#22] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@Jenot, post #21

Heja. Ten monitor miał jeden kolega na Pixela Heavenie i kupił go za 100kę.
Pogratulowałem farta bo jakość jest rzeczywiście lepsza , ale nie dramatycznie.
Nadal jest przeplot i max rozdzielczość to jak w dvd, bo w tej technologi ponoć nie da się więcej bo sygnałem czasowym jest częstotliwość prądu i przy takim odchylaniu nie da rady więcej, (nie jestem elektronikiem).
Bardzo dobre jest odwzorowanie kolorów i ogólnie lepsza dynamika obrazu, bo ekran jest lepiej wykonany.
Do użytku codziennego - tylko jak będzie tanio, bo nie jest to 400% lepiej niż z innymi monitorami i gabaryty urządzenia są duże wgłąb nawet przy rozmiarze ekranu 14''.
Jeśli dobrze pamiętam to nie ma tam złącza RGB a tylko cinch i YbCBCR, bo przecież miał stać w studio telewizyjnym wg. konstruktorów.
Pozdr
[#23] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@Jenot, post #21

Wszystko ci obsluzy z retro ale w zakresie 50-60hz. Ja kupilem model PVM-2130 QM. Tu jest scart i rgb (amiga,atari, console) oraz dwa wejscia line composite po bnc. Kupujesz przejscowke rcabnc za 50gr i conmodorek smiga z mistem bedzie gorzej poniewaz nie ma vga ale chyba jest core do rgb . Chroma luma brak w tym modelu
[#24] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@michalmarek77, post #16

Jeśli jest lag to ja go nie zuważyłem, czyli kwestia pomijalna a jestem czepialski w tych kwestiach. Oczywiście na ewentualny lag będzie się dokładał monitor LCD ze swoją elektroniką- może tu jest problem u ciebie Pabloz?

Co do zaproponowanego rozwiązania przez Pabloza, to się zgadzam, dobry CRT z obsługą natywną PAL obecnie jedno z najlepszych i puki co niedoścignionych rozwiązań jeśli chodzi o jakość obrazu PAL

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 12:56:24 przez BULI
[#25] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@Mikrobi, post #22

Model PVM-2130 QM ma rg I scart. Dal tak malo bo kupil 14 cali. Ja mam 21
To jest monitor do gier i dem a nie do zadnego workbenchowania itp
[#26] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@pabloz, post #25

Jak podłączę przez euro do monitora LCD lub TV 42" to też nie widzę lagów ani w grach ani w demach. Klasyk to klasyk :) A kiedy gram "na ścianie" za pomocą projektora to mam sygnał przez żółtego czincza a fun jest jak trza!

Zapytaj ilu ludzi na tym forum ma taki monitor w użyciu
...a potem się zapytaj "to dlaczego taki doradzacie?!?!?!"

Odpowiedzą że chciałeś zgodnie z tematem "najlepszy obraz" i teraz już wiesz, że powinieneś dopisać "w kwocie do (i tu Twoja maksymalna kasa na to)

Na tym forum jest masakrycznie dużo maniaków OK
[#27] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@Vato, post #26

Spotkamy sie na zlocie jakims to ci pokaze laaagi paluszkiem..tiuu tiuuu. Postawimy obok crt i odrazu wywalisz swoje 42 cale i sciane zburzysz :)
[#28] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@BULI, post #24

dobry CRT z obsługą natywną PAL obecnie jedno z najlepszych i puki co nie doścignionych rozwiązań jeśli chodzi o jakość obrazu

Tylko jeżeli przez jakość obrazu rozumiemy odwzorowanie kolorów i ewentualnie płynność animacji. Niestety jeżeli chodzi o geometrię, ostrość i przyjazność dla oczu, CRT są słabe.
[#29] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@pabloz, post #27

Też mam CRT (taki łod jakiejsi firmy Commodore czy cuś...) i znam różnicę.
Z 42 calami nie latam na zloty raczej i też go nie wyrzucę zanim nie kupię 60 cali.
Jeżeli smużenie to lagi no to sory :) Dla mnie to taki klimat niektórych starawych LCD.
Nie przeszkadza mi w graniu na klasyku, na zlotach gdzie i tak głównie się gada i pije piwo :P

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2015 13:36:39 przez Vato
[#30] Re: Jak i z czym ?? najlepszy obraz......

@wali7, post #9

Mam pytanie, jak podłączasz tego Eizo L565 do amigi?
Do 500 da radę go podłączyć?
Znalazłem taki na sprzedaż oraz L557 tylko nie wiem czy by się nadawał?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem