kategoria: Sprzęt
[#1] Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi
"Zapragnąłem" w koncu podłączyć Amigę do monitora bo konfigurowanie systemu na Amidze podpiętej pod telewizor, siedząc na podłodze jest mało ergonomiczne

Na szybko kupiłem eBay`owy konwerter SCART-HDMI. Konwerter to standard który jest na eBay`u - ok 25USD z darmową wysyłką, powiem szczerze - działa to fatalnie. Obraz jest rozciągnięty, w pionie nie mieści się na monitorze (można overscanem wyregulować by od góry prawie cały obraz się mieścił, ale z dołu wystaje sporo poza monitor), do tego całość rozmyta, pionowe pasy, artefakty i gubenie synchronizacji (obraz co jakiś czas się rwie lub w ogóle zanika na kilka sekund). Szczerze odradzam zakup tego badziewia Przy okazji jeśli ktoś z Was z Wrocławia lub okolic chciałby sprawdzić jak to urządzenie działa to mogę pożyczyć do testów.

W związku z powyższym aktualny zostaje temat związany z wyborem monitora który będzie się dało postawić na biurku, oczywiście musi dobrze działać z Amigą, w miarę kompaktowe wymiary umożliwiające zabranie na zlot będą dodatkowym atutem, na tą chwilę rozważam:
-BenQ BL702A (chyba dobry, problem z brakiem pamięci ustawień dla różnych trybów graficznych, no i brak głośników - problematyczne przy zlotach)
-BenQ BL912 (j/w ale ma złącze DVI, potencjalna zaleta)
-IndiVision AGA Mk2cr + "jakiś monitor się znajdzie" (problematyczny, ale możliwy montaż z FastATA, no i cena...)
-używany mały TV LCD 19-22"

Czy ktoś z was może się podzielić doświadczeniami z pierwszymi 3 urządzeniami z mojej listy, możecie coś doradzić w tej sprawie, może jakieś inne urządzenia/monitory? Jakie macie doświadczenia z trybami z HighGFX na w/w urządzeniach?
[#2] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@RaNGuN, post #1

Konwerter to standard który jest na eBay`u - ok 25USD z darmową wysyłką, powiem szczerze - działa to fatalnie.

Gdybyś poczytał trochę nasze forum przed zakupem, to byś nie wtopił tych 25USD. No ale z drugiej strony, jaka cena taka jakość :P.

Pod koniec tego roku firma Sakura zaoferuje alternatywne urządzenie: AMIV. Zoptymalizowane do pracy z Amigą.
[#3] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@strim_, post #2

Akurat tak się składa, że o tym bardziewiu dowiedziałem się czytając forum Było ogłoszenie w dziale giełda, były nawet filmiki pokazujące, że działa dobrze. No ale działa tak jak kosztuje Na szczęście to nie duża wtopa, nie raz bywały większe

Co do AMIV - bardzo fajny projekt, na spokojnie się zapoznam ze szczegółami, ale już na szybko widzę, że to urządzenie by mi bardziej pasowało niż Indivision. Co mogę powiedzieć, niestety trafiłem na forum info o eBay`owym badziewiu, a nie trafiłem na AMIV, z braku czasu na dokładne śledzenie forum może się tak zdażyć

Mam nadzieję, że zgodnie z marketingowymi tradycjami będzie się dało kupić AMIV "pod choinkę"

Mimo wszystko będę wdzięczny za opinię użytkowików Indivision i wspomnianych monitorów BenQ.
[#4] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@RaNGuN, post #1

bo pewnie kupiłeś tanszą o 20$ podróbkę tego urządzenia, ja spotkałem się z inną jakością tego "scandoublera". Kipper i inni chwalili sobie to urządzenie na EAB.

link
link

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2015 12:36:40 przez charliefrown
[#5] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@charliefrown, post #4

Kupiłem takie urządzenie: link

Czy mam rozumieć, że to podróbka tego: link i, że ten droższy działa lepiej/dobrze.

Czy naprawdę nikt się nie podzieli wrażeniami z używania BenQ pod Amigą, albo Indivision?
[#6] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@RaNGuN, post #5

Czy naprawdę nikt się nie podzieli wrażeniami z używania BenQ pod Amigą, albo Indivision?

ale przecież już sam sobie odpowiedziałeś, pisząc np:
BenQ BL702A (chyba dobry, problem z brakiem pamięci ustawień dla różnych trybów graficznych, no i brak głośników - problematyczne przy zlotach)

poza tym monitor ten jak i Indivision, i podobne były już omawiane tu na forum, gdzie ludzie dzielili się wrażeniami, wystarczy poszukać.

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2015 13:57:29 przez zmiennik
[#7] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@zmiennik, post #6

Testy a i owszem czytałem, bo inaczej bym nie dotarł chociażby do symboli monitorów ich podstawowych wad i zalet. Jednak nie widzę nigdzie porównania monitorów BenQ do Indivision (są testy/opinie o każdym z tych urządzeń z osobna), a chodzi mi o porównanie które z rozwiązań jest lepsze (monitor VGA działający z Amigą czy scandoubler) - chodzi mi o subiektywną opinię kogoś kto korzystał z obu rozwiązań i jest w stanie się na ten temat wypowiedzieć.

Doprecyzuję pytanie: czy chcąc korzystać z Amigi w zakresie - zabawa systemem w trychach z HighGFX oraz demka/gierki lepiej kupić BenQ 17 / 19 czy Indivision, czy "inne"?

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2015 15:17:28 przez RaNGuN
[#8] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@RaNGuN, post #5

tak to urządzenie w większej obudowie powinno być lepsze, zakładając, że chińczycy nie wrzucili tam bebechów z tego mniejszego urządzenia. Trzeba by było popytać ludzi z EAB od kogo kupili.

Wydaje mi się, że najpewniej kupować te wersje oznaczone nazwami jakiegoś producenta:
np to link lub link

Nie możesz napisać do sprzedającego i odesłać? Zapewne wciąż jesteś chroniony przez PayPal.
[#9] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@RaNGuN, post #7

Jeśli chcesz używać HighGFX to wg. mnie tylko Indivision AGA Mk2 wchodzi w grę. Po prostu bez scandoublera te tryby nie działają dobrze. A przynajmniej ja nie znalazłem takiego monitora, z którymi by działały.

Mam wspomniany Indivision i z nim te tryby działają praktycznie perfekcyjnie.

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2015 19:55:12 przez strim_
[#10] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@strim_, post #9

Ok, dzięki za info, o taką informację mi chodziło. Natomiast nawiązując do porannej rozmowy to chyba wolę poczekać na AMIV, bardziej mi pasuje urządzenie zewnętrzne, no i "nasze rodzime" Rozumiem, że funkcjonalnie (w tym obsługa trybów HighGFX) AMIV będzie co najmniej nie gorszy od Indivision?

Jeśli chodzi o zwrot eBay`owego badziewia to się to nie kalkuluje, zapłaciłem za to 23USD z darmową wysyłką (był akurat jakiś "off"), przesyłka zwrotna na Tajwan będzie kosztować prawie tyle co zapłaciłem. Zakup konwertera "w miarę dobrego" za ok 50USD... hmmm, chyba przy tej kwocie to lepiej wygospodarować kasę na SD.
[#11] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@RaNGuN, post #10

zawsze możesz kupić sobie któryś z tych monitorów LED/LCD co działają bez scandoubler'a a później i tak dokupić AMIV :)
No bo AMIV też trzeba do jakiegoś monitora podłączyć :)
[#12] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@RaNGuN, post #1

Monitor do amigi tylko crt z rgb. Ja ostatnio dostalem monitor pogladowy novius. Wszystko przy tym jest slabe. Kolory zywe.. kontrast.. ostrosc, czarny jest czarny..wiele wyjsc. Miod
[#13] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@RaNGuN, post #10

w tym obsługa trybów HighGFX

AMIV nie będzie miał obsługi HighGFX. Przynajmniej nie na początku, być może w jakimś przyszłym update firmware. Więc jeśli to jest dla Ciebie krytyczne, to nie czekaj i kupuj Indivision ;).

AMIV będzie co najmniej nie gorszy od Indivision?

AMIV działa na innej zasadzie niż Indivision, więc ciężko uzyskać dokładnie tą samą funkcjonalność. Przyszłymi update'ami chcemy obsłużyć większą ilość Amigowych trybów, ale na początku na pewno jedynym obsługiwanym będzie PAL (Lo/Hi/SuperHi-Res).
[#14] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@pabloz, post #12

Niestety mnie od samego patrzenia na CRT oczy bolą, a co by było po włączeniu i próbie używania Kwestia wady wzroku.

Co do zakupu monitora a później AMIV to temat też wymaga przemyślenia bo np. BL702A nie bardzo bo nie ma DVI, BL912 ma DVI ale nie ma HD720p/HD1080i a jeśli AMIV będzie działał z rozdzielczością 800x600 to nie jest to jego natywna rozdzielczość (pewnie będzie ciężko znaleźć jakiś LCD z natywną 800x600) - więc kolejne skalowanie bez sensu, itd, itp A do AMIV/Indivision może kupować nie będę musiał bo w pracy mi się wala kilka monitorów 17"/19"/21"/22" i nie ma co z tym zrobić Niestety, żaden nie jest na liście podejrzanych o działanie z Amigą na przelotce VGA.
[#15] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@strim_, post #13

Oki, jeszcze raz dzięki za szczere info.

Elektronika analogowa nigdy nie była moją mocną stroną, wszystko co wykracza poza wykorzystanie tranzystora do zasterowania jakimś obciążeniem jest dla mnie generalnie czarną magią, więc nawet nie próbuję zrozumieć jak te urządzenia działają i jakie są między nimi różnice

Temat do poważnego zastanowienia. HighGFX ważne ale nie krytyczne. Niby więcej wiedzy, ale i tak nie wiadomo co zrobić żeby było dobrze
[#16] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@RaNGuN, post #15

było już wrzucane ale masz jeszcze raz

benek
link

droższy konwerter którego nie kupiłeś a który jest całkiem niezły
link
[#17] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@Mariodj, post #16

Ok, dzięki jeszcze raz.

Benka widziałem na różnych testach, a kolejnego konwertera raczej nie zaryzykuję, zwłaszcza, że w sumie nie do końca wiadomo na co się trafi Przy cenie 50USD lepiej kupić Benka za 400PLN
[#18] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@Mariodj, post #16

Rozpatruję zakup takiego BenQ pod 2 Amigi (w tym 1 z kartą graficzną).
A czy dałoby się podłączyć jakoś C64 do niego?
Czy muszą być oddzielne sygnały synchro i RGB?
[#19] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@virago, post #18

Trzeba by jakiegoś fachowca dopytać , ja nie próbowałem bo i takowych kabli nie posiadam ale raczej wątpliwa sprawa. Wersja 15 cali ma tylko vga 17tka juz dodatkowo dvi. Do Ami do palu Benq pracuje naprawdę ładnie, mój model z January 2015 nie rozciąga się idealnie w productivity ale Biax ma model February 2015 i u niego elegancko to już pracuje na pełnym ekranie.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2015 12:55:25 przez Mariodj
[#20] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@Mariodj, post #19

.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2015 12:49:42 przez zmiennik
[#21] Re: Konwerter SCART-HDMI eBay i wybór optymalnego monitora do Amigi

@virago, post #18

Żeby podłączyć C64 potrzebujesz konwertera np. takiego: link. Jest też na Allegro jeden tuner TV z wyjściem VGA i też będzie działał: link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem