[#1] virtual ram
mam pytanie czy są programy w których wyznaczam obszar dysku który przez komp(a1200 040/33 16mb ram wb3.0 ks3.0 1.3gb Hdd cd-rom mitsumi 6X)bedzie widziany jako pamićć np.mam 16mb ram i wyznacze sobie na dysku 128 mb i w sumie mam 144mb ram
[#2] Re: virtual ram

@coco, post #1

Z zamierzchłych czasów pamiętam, że było coś takiego jak VMM (zapewne na Aminecie znajdziesz, to jest freeware chyba). Bardzo dawno temu próbowałem nawet tego używać. Raczej z ciekawości. Przy prędkości dysku na Amidze Classic to raczej jest ciekawostka. Zresztą na każdym komputerze pamięć wirtualna to pomyłka. Dla mnie zawsze użycie pamięci wirtualnej to była sytuacja awaryjna. Wolę dorzucić jeszcze jeden gigabajt do RAMu niż znosić to mielenie choćby najszybszym dyskiem. Programy takie jak ImageFX, ArtEffect mają własną pamięć wirtualną i w ich preferencjach ustala się wielkość pliku (plików) wymiany na dysku. To działa nawet całkiem sensownie. Oczywiście tylko w tych programach. Nie powiększa to ilości RAMu w systemie.
[#3] Re: virtual ram

@coco, post #1

Nie do konca tak, jezeli Twoj procek ma uklad MMU to sa programy, ktore potrafia wykorzystac dysk twardy, gdy zabraknie ramu, tworza sobiwe plik wymiany i uzywaja go jako RAMu, ale dzieje sie to w tle i RAMu jak masz 16, to bedziesz mial 16 i tego nie przeskoczysz:)..chyba ze wsadzisz wiekszego SIMMa:)

[#4] Re: virtual ram

@MDW, post #2

Nie do konca sie zgodze jeli chodzi o ImageFX w preferencjach ustala sie bufor dla pamieci wirtualnej .Natomiast sama pamiec jest przydzielana dynamicznie w zaleznosci od potrzeb (o ile oczywiscie miejsce na hdd na to pozwala) co do VMM jesli mamy pamiec zalozona na osobnej parycji ktora zostanie specjalnie stworzona do tych celow to dziala to calkiem sensownie ( o ile posiadmy cos na wzor fast ata) poza tym tak jak wyzej cucow nie nalezy oczekiwac.

Benedykt

[#5] Re: virtual ram

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

I jeszcze jedna uwaga, nie zadziala z kazdym programem, a z niektorymi mimo, ze zadziala podupadnie na stabilnosci...

[#6] Re: virtual ram

@MrT, post #3

Oj widzę, że nie używałeś VMM. Jak miałem A4000 z oryginalną kartą procesorową 68040/25MHz i 16MB na płycie głównej, to miałem zawsze to cudo włączone. No i Workbench spokojnie dodawał tą wirtualną pamięć do systemu. Gdyby nie to że zakupiłem CSPPC, to dalej bym korzystał z VMM.
[#7] Re: virtual ram

@kmilota, post #6

czy pamięć wirtualne w Twoim przypadku była wykorzystywana przez sam system AmigaOS czy tylko przez programy wykorzystujące witrualną pamięć

[#8] Re: virtual ram

@QkiZ, post #7

Jeżeli system widział dodatkową pamięć to programy działające pod systemem również.

[#9] Re: virtual ram

@kmilota, post #6

Jezeli predkosc pamieci mialaby spac do predkosci dysku to ja dziekuje... To, ze jest VMM odpalony nie oznacza, ze pracuje. W przeciwienstwie do Windows VMM uzywal wirtualnej jak brakowalo pamieci fizycznej, a nie caly czas. :)
[#10] Re: virtual ram

@MDW, post #9

Ty może dziękujesz,ale ktoś inny dzięki temu wyświetli sobie np jakiś obrazek w wysokiej rozdzielczości i mu to wystarczy bo.. zrobi to!
A to że komuś to jest nie wygodne to trudno.

[#11] Re: virtual ram

@Prince, post #10

Racja. Tylko niech ten ktos potem nie mowi o tym, ze na Classic jest duzo bardziej bezproblemowy niz nowe Amigi. :)
[#12] Re: virtual ram

@MDW, post #11

Oj nie! Nie to miałem na myśli. Ja kiedyś byłem bardzo happy gdy na swojej słabej Amidze (nie pamiętam A500 czy 1200) obejrzałem obrazek w 24bit w jakiejś "większej" rozdzielczości podesłany przez kolegę pecetowca.
Nie mam na myśli używalności (daleeeeko do tego) tylko o samej możliwości na zasadzie "choćby po trupach"

Podobnie teraz mi brakuje jakiejś aktualnej przeglądarki PDF, stron WWW oraz animacji. Nawet nie wymagam aby te rzeczy było realtime, tylko aby wogóle były....

[#13] Re: virtual ram

@Prince, post #12

Co racja to racja - ami zawsze była w stanie odpalić prawie każdy format...
[#14] Re: virtual ram

@QkiZ, post #7

Pamięć wirtualna założona przez VMM będzie wykorzystana w zasadzie przez każdy program który zażąda przydzielenia pamięci, gdy nie będzie odpowiedniego bloku w dostępnym fizycznym Faście. Po prostu VMM dopisuje obszary pamięci wirtualnej do ogólnosystemowych zasobów, tylko że z najniższym priorytemem (możliwe że można go zmienić, tylko po co), i każdy program rezerwujący pamięć (najwyklejszym malloc() ) ją dostanie w razie takiej potrzeby. Tak więc, po wydaniu polecenia Avail otrzymasz również informacje nt. tej pamięci.
Inna sprawa, że poza znacznym spowolnieniem, część programów wyłoży się przy próbie skorzystania z tej pamięci (nie pamiętam dokładnie, ale chyba w VMM można założyć "czarną listę" programów, które nie będą mogły skorzystać z tej pamięci).
[#15] Re: virtual ram

@coco, post #1

Co do programow, to wciaz na partycji systemowej mam VMM i GigaMem. Nie pamietam juz ktory byl lepszy. Tak czy inaczej kiedys gdy mialem malo ramu, to probowalem tego uzywac. WB oraz RamDysk korzystaly z tego, jednak niektorych programow nie mozna bylo zmusic do pracy. Nie udalo mi sie to zrobic np. z Octamedem aby korzystal z virtualnej podczas samplowania. Ogolnie programy dosyc niebezpieczne i dzialaj ostroznie, poniewaz mozna sobie "zalatwic" partycje i danych juz nie odzyskac. Na poczatku pobaw sie na plikopartycji ktora jest na partycji z duzym buforem.
[#16] Re: virtual ram

@QkiZ, post #7

Jeśli system widzi tą wirtualną pamięć jako fast, to inne programy także ją widzą. Dodatkowo jeśli jakieś programy drastycznie zwalniały, albo się wieszały z tą wirtualną pamięcią, to VMM umożliwiał ustawienie jak który program miał korzystać z pamięci wirtualnej.
[#17] Re: virtual ram

@wali7, post #14

Dokładnie. W VMM można ustawić dla poszczególnych programów ustawienie priorytetów, a nawet wyłączyć możliwość korzystania przez "złośliwe" programy.
[#18] Re: virtual ram

@MDW, post #9

A ty myślisz, że jak działa VMM. Nasz motorilowski MMU pięknie się sprawuje. Używasz jakiś program, to pracuje on w Faście i tylko jak mu zabraknie pamięci to zaczyna używać wirtualnej. Jak potem uruchamiasz jakiś inny pamięciożerny program, to nieużywany program ląduje do wirtualnej, a nowy pracuje w Faście. I to pięknie pracuje, szczególnie na twardzielach podpiętych pod SCSI, bo podczas transferu danych, procesor główny nie jest obciążany.
[#19] Re: virtual ram

@wali7, post #14

ja mam vmm i w życiu mi to nie zadziałało tak jak opisujecie. podobno działa z programami, które to obsługują, ale nie posiadam takich :D

[#20] Re: virtual ram

@QkiZ, post #19

Mi dzialalo chyba z ktoryms pagestreamem... Zanim zmienilem pamiec z 8 na 16 mega w drzewniejszych czasach...

[#21] Re: virtual ram

@Kaczus, post #20

a ja mam takie pytanie czy da sie za pomoca vmm "udawac" pamiec typu chip??? bo tego zawsze mi brakuje

Benedykt

[#22] Re: virtual ram

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

nie za bardzo, bo MMU obsługuje pamięć wirtualną, ale tylko dla CPU, a do Chipu poprzez DMA masz podpięty cały chipset (w VMM jest możliwość ustawienia ChipRAM, o ile mnie pamięć nie myli, ale to jest chyba tylko pamięć dla buforu danych... tak czy inaczej, u mnie VMM nie udawał ChipRAM).
co do zmniejszenia obciążenia Chipu pozostają stare metody:
- przeniesienie części struktur systemowych do Fastu (różne patche to załatwiają)
- używanie FBlit
- z FBlitem przełączenie NewIcons na tryb RTG
- zmniejszenie rozdzielczości/ilości kolorów otwieranych ekranów
- otwieranie programów na ekranie WB zamiast na własnych
... więcej nie znam (ale pewnie ktoś jeszcze coś dopowie)
[#23] Re: virtual ram

@wali7, post #22

no wlasnie wiele sie naczytalem o tym fblicie ale roznicy w ilosci pamieci nie widze zadnej......

Benedykt

[#24] Re: virtual ram

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

FBlit oszczedza pamiec graficzna (Chip) kosztem Fast. Dzieki FBlitowi (swojego czasu gdy uzywalem AGA) bez problemu moglem odpalic kilka okien IBrowse, WB w 64 kolorach, i pare innych programow. Bez FBlita juz przy starcie dobrze podabajerowanego systemu zostaje ci mniej niz 1 MB Chipu. Musisz sobie podlaczyc net do sprzetowej Ami, to zobaczysz ze bez FBlita nie zrobisz nic. Mozesz to tez potestowac na WinUAE, odpalajac WB na emulowanej AGA z FBlitem i bez.

Aha, a wracajac do tego ze nie widzisz roznicy. Oznacza to ze w zlym miejscu wpisales linijke z FBlitem w s-s. Musisz starac jak najbardziej na poczatku i dodatkowo poczytaj dokumentacje jak go skonfigurowac (dok jest po polsku). Standardowe ustawienia sa neutralne ale nie optymalne :)

Ostatnia modyfikacja: 25.07.06 22:06
[#25] Re: virtual ram

@coco, post #1

polecam VMM + specjalna, osobna partycja ktora vmm bedzie uzywal do zapisywania. ustawia mu sie to w opcjach. nie uzywalem czesto, ale jak bylo potrzeba to bardzo sie przydawal
[#26] Re: virtual ram

@QkiZ, post #19

A masz MMU?
[#27] Re: virtual ram

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

Nie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem