kategoria: A1200
[#1] A1200 Karta Turbo
Witam!
Od jakiegos czasu jestem szczesliwym posiadaczem A1200, ale jest to wersja Golas:)
Mam okazje kupic karte Blizzard 1220/4 FPU68882 32Mhz 4Mb Ram. Czy instalacja tej karty wymaga jakis modyfikacji na Mobo? Czy uwazacie ze ta karta moze byc za słaba , czy warto dołozyc i kupic ACA? Ogólnie nie chce wydac za duzo kasy, gdyz musze jeszcze pare rzeczy kupic do mojej A600.
Jestem ciekaw waszych opinii na temat tego turbo jesli ktos sie z nim spotkał.
[#2] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #1

Za ile możesz kupić? Karta idealna do grania w whdload, tylko ramu troszkę mało, przydałoby się co najmniej 8, ale to może być nie do zrobienia, jeśli to to, pewnie adapter trudny do znalezienia.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2015 15:04:55 przez lysyzastary
[#3] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #1

Fajna karta, RAMu będzie brakowało ale przyspieszy A1200 jakieś 4 razy. Dodatkowe rozszerzenie do 8MB, nie do dostania. Żadnych modyfikacji, po prostu władasz i grasz.
[#4] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #1

Jeżeli masz okazyjną cenę i sprzęt w dobrej kondycji ... bierz :) Phase5 Rulez OK
[#5] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #1

Blizzard to Blizzard :) Lepiej jakbyś namierzył wersję z 30tką :) Karty ACA są współczesne.
Ja osobiście uważam, że lepiej mieć oryginalnego klasyka niż nowe rozwiązania... nawet kosztem mniejszej wydajności.
Jak mówisz że masz ACA to Amigowcy powiedzą "ok, fajnie. To dobra karta.",
a jak masz Blizza :D to mówią "jakiego, skąd, za ile kupiłeś, pokaż".

Odbiór jest inny kiedy sprzęt oryginalny :) Co nie zmienia faktu, że ACA wymiata.
Ja mam Blizza z 30tką i też wymiata :)
[#6] Re: A1200 Karta Turbo

@lysyzastary, post #2

Moge ją łyknąc za niecałe 400zł, tylko ten RAM, troszke mało. A ten adapter? mysle ze musiałbym miec jakiegos dziwnego farta.
[#7] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #6

Czy ja wiem, czy 4MB Fastu to za mało do WHDLoad ? Hmmm...
[#8] Re: A1200 Karta Turbo

@biax, post #7

Ok widze same pozytywne komentarze, wiec wezme:) Dzieki!
[#9] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #8

Ja mam tę kartę, kupiłem rok temu na eBay'u za 1 ojro
Bardzo mi się podoba, pomimo tego, że ma "tylko" 4MB. Tylko nie mam do niej tysiącdwusetki na razie

Ma jakiś taki ładny kształt. Tylko ścieżki mogłyby być złocone jak w B IV...

Aha, w Aminecie jest chyba schemat jak zrobić adapter i podłączyć kość SIMM do tej karty rozszerzając ją do 8 MB OK

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2015 16:01:27 przez Umpal
[#10] Re: A1200 Karta Turbo

@Umpal, post #9

Jesli chcesz moge ją od ciebie odkupic za 2 ojro przebitka 100% kupiłeś jako Erzatzteil? Nicht geprüft i takie tam?:)
[#11] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #10

Nie wiem, bo nie znam niemieckiego . Po prostu kliknąłem "kup teraz" (czy jak tam szło) i tyle.
Twoja oferta jest bardzo kusząca, ale nie kupiłem na dalszy handel, tylko dla siebie, do użytku ;)

Aaa, w opisie było, że karta jest używana, ale sprawna (porównałem z opisem z angielskiego ebaja :)). Gość wystawił też B IV, ale ten był już od 1 ojro i skończyło się wysoko. Nie wiem, może się pomylił, ale nie napisał mi brzydkiego maila, więc sumienie mam spokojne :)

A wracając do karty, to do WHDLoad i innych powinna być w większości wystarczająca. Nie wiem, dlaczego jest tyle komentarzy, że 8MB, to minimum. Warum?

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2015 16:20:24 przez Umpal
[#12] Re: A1200 Karta Turbo

@Umpal, post #11

Miales mega szeczescie i tyle! Moze dla niemców to turbo jest za słabe i kazdy zaczyna zaczyna od B IV.
[#13] Re: A1200 Karta Turbo

@Umpal, post #9

Super cena jak za tą kartę.
ja moją rok temu za 60ojri wypchnąłem, na ACA500 nie ruszała.
do A1200 to A1230 IV z 030 50MHz i 64MB się nadaje, także miałem i była ciut lepsza od AcA1233 lub AcA1232, ponieważ na nich nie ma FPU, a montaż na 1233 unieważnia gwarancję.

400zl było by mi za dużo, za 4MB Ram
[#14] Re: A1200 Karta Turbo

@micromars, post #13

Ogólnie z tego co widze to ciezko jest kupic turbo do A1200 za rozsądną cene, a pozatym wazne jest to do czego sie tego uzywa, mi tam wystarczy do WHDLoad i słuchania modów:)
[#15] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #14

W tej cenie wyjdzie nowa Karta z iComp, Jens produkuje wówczas nowe ACA1221, będą od 60€ w górę według rozszerzenia i funkcjonują na AcA500.
[#16] Re: A1200 Karta Turbo

@micromars, post #15

Brzmi niezle, ale chciałbym posiadać równierz choc jedną karte klasyczną.
[#17] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #16

Czy karta "klasyczna" oznacza w tym wypadku po prostu stara?
[#18] Re: A1200 Karta Turbo

@wali7, post #17

Tak stara, antyczna, ładna:) Tak samo jak i Amiga klasyczna.
[#19] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #1

Nikt nie zauważył że przynajmniej nie będzie problemu z PCMCIA :) Pewnie przy obsadzeniu 8MB ten port by się "blokował". Jak pisali koledzy Blizz IV roxx, ale ceny jakie teraz ta karta osiąga są kosmiczne. Jak na swoją musiałem kilka lat temu musiałem wysupłać niecałe 300 zeta to płakałem że drogo, teraz spokojnie wystawiłbym za 3x tyle i pewnie by poszła. BFaza jednak robiła dobre karty - biorąc pod uwagę że większość z nich działa do tej pory - a te niedziałające to pewnie po nieudanym/zbyt hardkorowym OC, albo BPPC z padniętą flaszką :)

Co do "używalności" takiej karty, będzie na pewno troszkę szybciej i można sobie pozwolić na odpalenie większości gier na HDD (tych które mają własny installer) z ikony i bez kombinacji z odpalaniem bez s-s. Wygoda i jeszcze raz wygoda. Co do WHDLoad, to na bank będzie brakowało pamięci aby grać z Preload. No coś za coś. Na plus że ta karta nie będzie się grzała tak jak Blizzard z 030 na pokładzie.

Wyjścia widzę dwa. Kupić poużywać, jak się trafi okoliczność, to zamienić na coś lepszego. Albo nie kupować i kisić grosz na coś lepszego już od razu. Ciekawe jak ceny Blizzarda IV na ebay w Europie? Ktoś badał rynek?

Bo jeżeli o tą konkretną kartę chodzi to jest to najlepsza karta do A1200 w kwestii kompatybilności z WHDLoad. Przewaliłem kilka giga preinstalowanych gier i żadna nie sprawiała większych problemów. Jeżeli coś się działo to przeważnie pomagało wyłączenie cache w tooltype.
[#20] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #18

To ACA jest nieładna?
[#21] Re: A1200 Karta Turbo

@wali7, post #20

Nic takiego nie stwierdziłem, chyba ze myslisz ze cos sugeruje!?
[#22] Re: A1200 Karta Turbo

@Red_Bullet, post #19

Karte juz kupiłem:) Takze zobacze sobie jak to bedzie wygladac.
[#23] Re: A1200 Karta Turbo

@tom256, post #3

RAMu będzie brakowało ale przyspieszy A1200 jakieś 4 razy.

Mam taką kartę na pamiątke, w szafie. O ile dobrze pamiętam to wyrabia 7 MIPS.

Gry zoptymalizowane pod 020 (np. Gloom lub Breathless) szybciej działają na tej karcie niż na BlizzardziePPC z 040/25 MHz.
Także pamięć CHIP, FAST i odświeżanie AGA (szczególnie w DBLPAL) są szybsze.

Gdy przeszedłem z tego Blizzarda na BlizzardaPPC, to nie wytrzymałem powolności WB oraz powyższych gier i podkręciłem 040 do 40 MHz.

Dopałka ta świetnie sprawdzi się z WHDLoad, jednak nie należy za bardzo upiększać WB, aby nie tracić pamięci. Być może także Prayer2 uciagnie mp3 w najniższej jakości.

PS. Moja karta nie jest na sprzedaż.OK
[#24] Re: A1200 Karta Turbo

@wali7, post #20

Piterku, ACA jest ładna i to bardzo ... sam mam dwie sztuki i sobie chwalę :)
Blizzard czy też Apollo, mają w sobie ślad minionego czasu, powiew i posmak retro ... szczególnie jeśli chodzi o mniej rozbudowane konfiguracje. Stary sprzęt ma to "coś" w sobie co wyzwala w nas, ten dreszcz emocji i pozwala na swoisty "back in time". Sam poluję na retro stuff, aczkolwiek uważam, że nowe produkty ACA są niejako przedłużeniem oraz kontynuatorem linii produktów DCE czy Phase5 ...
[#25] Re: A1200 Karta Turbo

@biax, post #24

A mi się jakoś ten Blizz 1220 nie podoba. Bardzo ładną kartą jest bez wątpienia Blizz IV, Blizza PPC też mile wspominam, chyba w tych kartach najbardziej mnie fascynowała ich masywność.
Natomiast do grania o wiele przydatniejsza wydaje mi się któraś ACA z 020 lub 030, mają powalającą ilość pamięci, gwarancję, i przyzwoitą cenę. I też są ładne (ten czerwony laminat ma w sobie coś :) ).
[#26] Re: A1200 Karta Turbo

@Red_Bullet, post #19

Ceny Blizarda 1230IV na ebayu to tak 200++ ojro... i to tak bardziej w strone ++ idzie... Mimo tego że ACA wychodzi taniej to i tak wole Blizza, klimacik jest no i polityka Jensa średnio mi pauje, jak dla mnie to wyciąganie kasy na wszelkie możliwe sposoby, no ale cóż to tylko moje zdanie.
[#27] Re: A1200 Karta Turbo

@wali7, post #25

Tak czy inaczej Blizz 1220 ma 32 MHz (mój ma "tylko" 28 MHz) i można go naprawdę nazwać "kartą turbo", a nie tylko rozszerzeniem RAM. Problemem jest jednak mała ilość pamięci, ale wystarczy do wszystkich, typowo amigowych gier.

ACA taktowana 16 MHz lub 20 MHz, chyba jest daleko za tą kartą w kwestii takich gier jak Gloom, Breathless, Alien Breed 3D oraz TKG, Nemac IV, itd. Ja uważam że ta karta jest po prostu świetna i szczęka opadała w tamtych czasach gdy porównało się jej prędkość do gołej A1200.

PS. Generalnie szkoda że C= fabrycznie nie montowało w płytach głównych A1200 pamięci Fast 4 MB i dla 020 nie użyło oscylatora 28-32 MHz. Taka A1200 jako golas wykosiłaby cały rynek. Oczywiście przyjmując że cena byłaby identyczna.
[#28] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #1

[#29] Re: A1200 Karta Turbo

@Geeman, post #1

Popatrz jeszcze za 1230LC Apollo/Elbox/M-TEC rozszerzenie to ma 8MB max ...bywa do kupienia czasem nawet o połowę taniej niż Blizzard 1230. W eFUNZINe jest nawet za 450zł ...tylko byś musiał się dopytać czy aktualne. Minus tego rozszerzenia to klapka nie chce się za bardzo domykać , tak jakby coś źle wymierzyli projektując :) ..no ale coś za coś.
[#30] Re: A1200 Karta Turbo

@companiero, post #29

W Blizzardzie IV z koscią 64MB też się klapka nie domyka :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem