[#1] konfiguracja routera bez neta
Teoretycznie, czy jest możliwe dostanie się do konfiguracji routera DSL poprzez przeglądarkę gdy nie ma się w ogóle dostępu do internetu? I oczywiście przy założeniu, że ma się odpowiedni sprzęt i zainstalowane Miami.
[#2] Re: konfiguracja routera bez neta

@R-Tea, post #1

oczywiscie. przeciez router i komp to lan, internet jest tu calkiem zbedny
[#3] Re: konfiguracja routera bez neta

@Valwit, post #2

Czy to wymaga jakiejś specjalnej konfiguracji Miami? Podłączyłem router do Amigi jednym z gniazd LAN. Miami nie chce pójść online. Daje komunikat, że nie może uzyskać mojego lokalnego adresu IP.
[#4] Re: konfiguracja routera bez neta

@R-Tea, post #3

Wylacz proxy serwer jesli korzystasz z niego.
Wpisujesz dobre IP routera?
[#5] Re: konfiguracja routera bez neta

@Norbert, post #4

Gdzie te proxy wyłączyć?

Jeszcze nie zdążę odpalić IB żeby wpisać adres IP routera (192.168.0.1 wg manuala) a już Miami (wystartowane z WBStartup) daje ten komunikat, że nie może uzyskać mojego lokalnego addresu IP.

Ostatnia modyfikacja: 15.07.06 21:57
[#6] Re: konfiguracja routera bez neta

@R-Tea, post #5

Co to za router w ogole? Komp skonfigurowany jako router czy co? W robocie na ogol sie wpinam przec port consoli, ale chyba co innego masz na mysli:)

Sprobuj jakims telnetem;)

Ostatnia modyfikacja: 15.07.06 22:00

Ostatnia modyfikacja: 15.07.06 22:01
[#7] Re: konfiguracja routera bez neta

@R-Tea, post #5

Moze na routerze masz skonfigorowane przyznawanie numerow po adresach
mac karty... A w Amidze masz inny...

[#8] Re: konfiguracja routera bez neta

@MrT, post #6

Normalny sprzętowy router DSL 1 x WAN, 4 x LAN.
Chcę się dostać do jego konfiguracji przez przeglądarkę, ale jak Miami jest offline to się nie da, bo potrzebny jest do tego przecież protokółł http. Bez Miami nie ma http i amen.
[#9] Re: konfiguracja routera bez neta

@R-Tea, post #8

w miami dynamicznie uzyskujesz polaczenie?

[#10] Re: konfiguracja routera bez neta

@Kaczus, post #9

tak, do tej pory wszystko miałem ustawione na DHCP.

Może najlepiej będzie jak schowam gdzieś aktualną konfigurację Miami, żeby przy starcie utworzyć nową? Który plik mam schować?

Ostatnia modyfikacja: 15.07.06 22:24
[#11] Re: konfiguracja routera bez neta

@R-Tea, post #10

Ustaw tymczasowo stale IP i daj online.
Mozliwe ze router ma wylaczona obsluge DHCP.
Potem juz tylko logowanie na router i konfiguracja wedlug potrzeb.
[#12] Re: konfiguracja routera bez neta

@R-Tea, post #10

1) w miami ustaw na dhcp: IP i GATE, MASK
2) routery zazwyczaj maja reset na obudowie przytrzymaj go z 10 sec. powinien sie zresetowac i zaladowac ustawienia fabtyczne
3) miami online - chwilke potrwa
4) musisz podac haslo i login -> te rzeczy niestety musisz poszukac u producenta
5) jesli z dhcp nie da rady spawdz tak ip:192.168.0.1 maska:255.255.255.0

Miami.config a jesli nie jestes pewien to spytaj snoopdos'a

[#13] Re: konfiguracja routera bez neta

@Norbert, post #11

Dzięki, poszło. W końcu dostałem się do routera. W tym czasie nie miałem jednak wyjśćia na zewnątrz - provider kontroluje TTL. Mój router ma opcję podbijania TTL, ale okazało się że dopiero od firmware 3.07, a ja miałem 3.05. Zassałem najnowszy firmware 3.10 i zrobiłem update. Pomogło jak ręką odjął :)
[#14] Re: konfiguracja routera bez neta

@11MASTEr, post #12

@ 11MASTEr

1) w miami ustaw na dhcp: IP i GATE, MASK

Aktualnie tam mam ustawuione w Miami. Również router (ten sam co twój) ma włączone Dynamic IP.

Ostatnia modyfikacja: 15.07.06 23:52
[#15] Re: konfiguracja routera bez neta

@R-Tea, post #13

Czy mógłbyś podać nazwę routera. Może mo się też wkrótce przyda to TTL.
[#16] Re: konfiguracja routera bez neta

@TomK, post #15

patrz artykuł 11MASTEr'a w dziale Sprzęt.
[#17] Re: konfiguracja routera bez neta

@R-Tea, post #14

Skoro ten sam to trzeba było walic na priv :)

[#18] Re: konfiguracja routera bez neta

@11MASTEr, post #17

a tak masz watek do ktorego mozna zawsze odeslac.
[#19] Re: konfiguracja routera bez neta

@R-Tea, post #10

Może najlepiej będzie jak schowam gdzieś aktualną konfigurację Miami, żeby przy starcie utworzyć nową? Który plik mam schować?

To dobry zwyczaj. Ja z lenistwa przed jakimiś zmianami robię kopię całego katalogu. Jak mi coś nie pójdzie to nie grzebię, nie szukam tylko kopiuję stary katalog i z głowy. Robię tak na przykład przed każdym update Ambienta czy jakiś bibliotek. Całą partycję systemową kopiuję. To trwa chwilunię, a potem mam w razie czego piękny backup. Miami miałem chyba 3 katalogi. Tak mi było wygodniej. :) To jest jeden z niewilu plusów amigowych systemów - można sobie skopiowac katalog i wszystko będzie grało. No chyba, że jest to GoldED/MorphED. :(

[#20] Re: konfiguracja routera bez neta

@Valwit, post #18

Niby racja; lecz dla niecierpliwych (po avatarze widac ze Ciebie to nie dotyczy:)) te kilka godzin/dni bez oczekiwanej informacji to udreka.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem