kategoria: Sprzęt
[#1] joystick adapter i WinUAE
Czy ktoś może jest w posiadaniu adaptera DB9 to USB takiego jak w tej aukcji:
http://www.ebay.pl/itm/Universal-DB9-to-USB-joystick-adapter-/181514462569?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item2a431ae569
i może coś o nim więcej powiedzieć? Chciałbym zrobić prezent ojcu, tak aby używał tego adaptera pod WinUAE. Kiedyś bardzo lubił grać w Supaplex na swoim ulubionym dżoju MegaBoard.
Pytanie jest następujące: czy pod WinUAE oryginalne dżojstiki będą wykrywane poprzez wspomniany adapter?
[#2] Re: joystick adapter i WinUAE

@michash, post #1

za tą cenę to lepiej kup adapter Ryś.
Nie dość, że ma tą funkcje o którą Ci chodzi, to jeszcze parę innych i to polski produkt, od Polaka-Amigowca z polskiego sklepu. :)

strona Rysia
sklep gdzie można go kupić
bedziesz potrzebował też tego
[#3] Re: joystick adapter i WinUAE

@zmiennik, post #2

Wszystko spoko tylko że mi chodzi o to aby USB podłączyć do PC, a od strony DB9 podłączyć oryginalny amigowy dżojstik. Adapter Ryś z tego co widzę umożliwia podłączanie peryferiów pecetowych do Amigi, a mi chodzi o sytuację odwrotną.
[#4] Re: joystick adapter i WinUAE

@michash, post #3

Wystarczy, że dorzucisz przejściówkę jak na schemacie z opisu PC, Mac - JoystickToUSB lub kupisz taką przejściówkę.
[#5] Re: joystick adapter i WinUAE

@michash, post #3

ja doskonale rozumiem co chcesz uzyskać i Ryś tą funkcje spełni.

Ryśka podłączasz kablem usb2usb do komputera, a do niego podłączasz amigowy joystick przez tą przejściówkę za 6zł co wklejaliśmy ze spidim i grasz w WinUAE. Sprawdzałem to przed chwilą, działa jak powinien. Polecam :)

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2015 21:18:24 przez zmiennik
[#6] Re: joystick adapter i WinUAE

@zmiennik, post #5

Dzięki bardzo za info chłopaki. Czyli Ryś, w porównaniu do adaptera z ebay, jest urządzeniem uniwersalnym. A tak z ciekawości: czy Ryś obsługuje też inne urządzenia na DB9 oprócz amigowych?
[#7] Re: joystick adapter i WinUAE

@michash, post #1

to będzie w 100 % działało i podłączysz joya do pc i w zupełności wystarczy
joyToUsb

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2015 23:40:22 przez pabloz
[#8] PC to Amiga Joystick Adapter Cable??

@pabloz, post #7

mam pytanko czy dzięki temu adapterowi http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=285

da się podłączyć taki joystick???
http://allegro.pl/yoystick-pc-raider-for-use-with-ibm-pc-i5531384759.html

do Amigi 1200

proszę o odpowiedź
[#9] Re: PC to Amiga Joystick Adapter Cable??

@dawidkle, post #8

Powinno się dać podłączyć.

...ale jest tyle joyów i padów do Amigi czy C64 że po co się bawić w przejściówki ?

Np. ten temat

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2015 20:06:26 przez Vato
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem