kategoria: A600
[#1] Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock
właśnie przyszła mi płyta z allegro, było napisane że wyświetla dyskietkę startową i faktycznie wyświetlała po podłączeniu ze 2 razy :P
wyskakiwało też guru przy próbie włączenia, teraz jest tak że nie chce się włączyć i świeci ciągle caps lock, nie mam pojęcia czy świecił wcześniej bo nie miałem podłączonej klawy, podłączyłem jak przestała się uruchamiać całkowicie, wiem że większość z was oddało swoje kryształowe kule na serwis, bo są strasznie awaryjne ostatnio (chińszczyzna) ale jak komuś została to może wywróży co to może być :)
może ktoś miał podobne objawy ?
[#2] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@QUAD, post #1

ja miałem kilkukrotnie, zawsze kondensatory + elektrolit na płycie czyli ogólnie rzecz biorąc problem z zasilaniem

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2015 18:23:30 przez Kilos
[#3] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@Kilos, post #2

poukręcałem kondzioły, płyta już się moczy w izopropanolu, troszkę późno się skapłem że lutownicę zostawiłem w pracy, muszę poszperać po szafkach za kondensatorami i zamówić brakujące, dam znać jak wlutuję co z tego wyszło :P
[#4] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@Kilos, post #2

Problem powrócił po wymianie kondensatorów, wszystko działało, w piątek przyszły do mnie tasiemki do dysków 2,5'' więc postanowiłem sobie zainstalować do tej amigi kartę CF, karta działała kiedyś z moją A1200 po podłączeniu zrobiłem 3 partycje, na jednej zainstalowałem WB 2.1, amiga normalnie się uruchamiała, postanowiłem pozostałe partycje formatnąć i z jedną miałem problem, jakiś błąd wyskakiwał przy szybkim formacie, więc postanowiłem zrobić zwykły format i wtedy amiga się zresetowała i już nie uruchomiła, powrócił problem z przed wymiany kondensatorów, jest identycznie, czarny ekran i swiecący capslock, dodam też że po wymianie kondensatorów amigę zostawiłem na 18 godzin z jakimś demkiem i działała normalnie, domyślam się też że samo podłączenie dysku też nie jest problemem po prostu taki zbieg okoliczności że problem powrócił akurat w tym momencie.
Odłączyłem wszystko, fdd, hdd, zostawiłem tylko klawiaturę i jest bez zmian :/
Jakieś sugestie ?
[#5] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@QUAD, post #4

Przeczyść w środku wtyczkę od zasilacza. Moja, kiedy nie do końca styka, to się dzieją dziwne rzeczy(Paula działa jakby chciała a nie mogła-cicho gra, czasami się flopy nie ładują....)
EDIT: Możesz również spróbować:
Przeczyścić izopropanolem styki PATA, oraz stacji dyskietek(po obydwóch stronach, i po stronie ami i po stronie flopa)
Przeczyścić(np. igłą) styki w kablu PATA, oraz kablu stacji dyskietek.
Przeczyści izopropanolem powierzchnie styku taśmy od klawiatury.

Jezeli te działania nic nie dadzą, możesz również spróbować uciąć 1mm lub mniej z końca taśmy od klawiatury-styki się wycierają i tracą przewodność

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2015 13:36:36 przez redstonecraftpl
[#6] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@QUAD, post #4

Ja po zakupie swojej A600 trafiłem po paru uruchomieniach na ten sam objaw.
Dokładnie przeanalizowałem płytę w okolicy zasilania.
-tam była uszkodzona ścieżka.
Wymieniłem kondensatory, naprawiłem połączenie CapsLock przestał świecić.

Pojawił się za to problem z wyświetlaniem - chyba kolor niebieski mi sie pojawił.

W końcu oddałem płytę koledze "jarob" z forum ppa.
On doszukał się jeszcze innej usterki - a finalnie jeszcze kolejnej czyli plyta nie widziała pamięci zewnętrznej...

Po tym serwisie - za grosze - płyta odpukać działa OK
Polecam takie wyjście - chyba że chce Ci się śledzić schematy i sprawdzać zasilanie większości układów w płycie.

pomysł http://eab.abime.net/showthread.php?t=73265 pomysł

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2015 14:02:28 przez Fiszer18
[#7] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@Fiszer18, post #6

Powiadasz pan, że nie działał ci jeden kolor. Na kompozycie czy SCART? Mi nie działa chrominancja na kompozycie(obraz jest czarno-biały), za to na SCART wszystko pięknie działa.. Any ideas, please?
[#8] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@redstonecraftpl, post #7

nie tyle co jeden kolor - co pokazało kolorem właśnie że jest jakiś błąd...
[#9] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@QUAD, post #1

U mnie winowajcą (na tą chwilę) był kondensator nad U36 i U14 znajdujący się pod stacją.
Oczywiście przy próbie odlutowania go odpadł razem z padami :(
Ale bez tego kondzioła Amiga normalnie się uruchomiła, jedyną dziwną rzeczą którą zauważyłem, to było mruganie diody caps pomysł
Reszta śmigała.

Z racji urwanych padów wraz z kondziołkiem wykorzystałem lakier przewodzący i tak udało mi się zamontować nowy kondensator.
I Amiga dalej fryga i ma się dobrze.
[#10] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@Tom Rain, post #9

Dlatego lepiej jest ukręcić stary kondensator niż go próbować wylutować.
[#11] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@jarob, post #10

Faktycznie! Dają się ukręcić ze złomowanego pcb telewizora (tak na próbę) czyli... czyli będzie łatwiej z wymianą kondensatorów w mojej drugiej A600.
[#12] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@jarob, post #10

Witam.
Mam problem z Amigą 600, po załączeniu tylko czarny ekran dioda power miga10 razy(rozjaśni się) później mignie caps lock i procedura powtarza się. Odłączyłem fdd, klawiaturę, bez zmian. Zasilacz ok, rom ok, sprawdzone na innej A600. Wymieniłem część elektrolitów i bez zmian. Kondensatory SMD nie są niskoimpedancyjne, takie mieli w sklepie. Co jeszcze mogę sprawdzić? Wszystkie układy dociskałem i bez zmian, czarny ekran pulsująca dioda power. Proszę o podpowiedzi.
[#13] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@smarki1980, post #12

Twoja usterka nie ma nic wspólnego z tematem tego wątku.

W Twoim przypadku wymiana kondensatorów nie wystarczy.
To musi obejrzeć fachowiec, bo albo jest przerwana któraś ścieżka, albo uszkodzony któryś z układów.
[#14] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@jarob, post #13

Znasz jakiegoś szpenia co był by w stanie ogarnąć temat. Sprawdziłem wszystkie układy robią się ciepłe oprócz GAYLA. czy usterka moze być w ukadzie resetu?
[#15] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@smarki1980, post #14

Na pewno nie jest to usterka w układzie resetu.

Jednym z ludzi którzy mogą się tym zająć jestem ja.
[#16] Re: Amiga 600 czarny ekran + świecący caps lock

@jarob, post #15

To może zechciałbyś sie tym zająć. Podaj namiar gdzie mam podesłać płytę. I ile mnie to będzie kosztować (mniej więcej)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem