kategoria: A500
[#1] Amiga 500+ ARIII
Nie wiem co się stało, ale cos się stało.....

Mam taki problem, mam 2 szt. ARIII obie wkładałem do A500+ i obie działały.
Jeden ARIII ver. 3.09 a drugi v3.17. Dziś zrobiłem przeróbkę baterii na płycie, wlutowałem gniazdo na baterie plastykową i wstawiłem diodę pomiędzy + baterii a Plusem na płycie głównej.

dokładnie to zrobiłem w ten sposób, ze bateria od strony plusa na płycie ma 3 punkty lutownicze, w jeden wolny wlutowałem diodę, następnie wylutowałem z jednej strony rezystor R413 (odlutowałem go od strony baterii i w ten sposób powstał "mostek" pomiędzy dioda a rezystorem, który zlutowałem.

Podłączyłem Amigę do zasilania i od tamtej pory nie działa mi ARIII w wersji 3.09.
Podczas włączania pokazują się cuda na ekranie, lub jest ekran ARIII z informacją ze jakiś wirus jest.... ale nic nie można zrobić.
Jak przełożę ARIII na ver. 3.17 wszystko jest OK.

Myślałem ze po prostu najzwyczajniej padł sobie AR III ver. 3.09. Ze smutkiem się z tym pogodziłem lub i nie pogodziłem...

ale zmieniłem Amigi i się okazuje ze na Amidze 500 z płytą 8a.1 z 1,5MB Ramu działają oba AR III.

Więc coś się stało w Amidze 500+ ze nagle nie chce współpracować z ARIII, a wcześniej działała bez żadnego problemu.

teraz pytanie co mogło paść w Amidze 500+?

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2015 02:18:50 przez Oxyron
[#2] Re: Amiga 500+ ARIII

@Oxyron, post #1

Najpierw wylutuj to co przylutowałeś. Czyli tę baterię i zobacz czy znów jest wszystko dobrze. I przy okazji mam pytanie czy się złapałeś grzejnika lub czegoś uziemionego przed grzebaniem przy Amidze.
[#3] Re: Amiga 500+ ARIII

@gilban, post #2

sprawdziłem kilka rzeczy, w sumie wymieniłem wszelkie duże scalaki (oprócz Agnusa) i problem nadal ten sam ... ale może opisze problem bardziej dokładnie.

Amiga startuje, ale... ma jakiś problem i wskakuje we "frezee w ARIII" ekran jest jakiś dziwny, informuje o jakimś wirusie.... i jak wpisze reset to Amiga startuje od ekranu powitalnego i niby wszystko OK.

Piszę, ze niby ok ... bo jakoś się dziwnie zawiesza w WB, ale jak uruchomię "Technological Death" lub grę "Swiv" to jest OK, jakoś się nie zawiesza.... a pod WB jakoś się zawiesza.... dodam, ze zegar działa, więc bateryjka jest OK.

Podejrzewam raczej cos innego.... ze stacja mi dotknęła laminatu (położyłem ja na kartce... ale może cos się "oślizgło" i gdzieś cos do czegoś mogło się dotknąć.

W każdym razie wymieniałem "Paule" 2 układy CIA, Motorole, ROM przekładałem 2.04 na 1.3... Denise i Garego tez wymieniałem... efekt ten sam .... po wpięciu ARIII v3.09 ...Amiga ma problem z wystartowaniem, jak podepnę AR 3.17 to wszystko jest OK....
... może padl w jakiś dziwny sposób AR III, już sam nie wiem.... ogólnie dziwna sprawa
[#4] Re: Amiga 500+ ARIII

@Oxyron, post #3

a jeszcze dodam, ze jak robię freeze to wskakuje mi menu ARIII i mam taką oto informacje:

".aptr debugentryVirus at reset found! ! !"

o wpisaniu "X" nie udaje się przywrócić kontynuacji z przed freeze.
[#5] Re: Amiga 500+ ARIII

@Oxyron, post #4

ustaliłem następne fakty .... Amiga 500+ działa 100% stabilnie ale bez tego AR III 3.09, jak jest włożony w Amidze to w WB się wiesza dziwna sprawa...jakoś się przestały lubić ze sobą

A jeszcze mam pytanie .... przy włączonej Amidze można przełączać przełącznik SLOMO ?
[#6] Re: Amiga 500+ ARIII

@Oxyron, post #5

Amiga na 100% jest OK, podpiąłem do niej ACA500 zainstalowałem WB, eksperymentowałem z kartami CF ... w sumie kilka godzin i Amiga się ani razu nie zawiesiła.
Jak podłączę MegaRamHD to Amiga potrafi mi się kilkakrotnie zawiesić, myślałem, że może to kwestia zasilaczy.... więc sprawdziłem na kilku, ale najmocniejszy jaki mam to 4,5A dla 5V.
Kwestia ARIII coś jednak jest na rzeczy bo nie startuje, ma ogólnie problem przy włączeniu Amigi do zasilania jest charakterystyczny objaw w postaci, ze mignie dioda flopa tak na około 1s. i tyle, trzeba zrobić 3 klawisze aby Amiga stanęła, ale uruchamia się w trybie freeze ARIII i tutaj jak wpisze "reset" to Amiga dopiero pokazuje ekran powitalny i działa bez problemu.
Natomiast jak ja wcisnę Freeze, to wskakuje menu w ARIII, ale już nie da się powrócić do poprzedniej pracy z przed "Freeze". Po ARIII mogę chodzić, raczej wszystkie opcje działają.
Przetestowałem RAM z poziomu ARIII tez jest OK.

W innym temacie ktoś napisał, ze ARIII w wersji 3.09 ładuje się do RAMu pod $200000, natomiast ARIII w wersji 3.17 do RAMu pod adres $400000. Więc może gdzieś tutaj tkwi problem?

No i to zawieszanie się gdy jest wpięty MegaRamHD tez jest zastanawiające, zwłaszcza ze ACA500 chodzi w 100% super.

Amiga bez MegaRamHD tez działa w 100% OK. To zawieszanie się w WB , tez nie jest takie samoistne.... dzieje się to gdy chcę coś zrobić ... przykładowo otwieram dyskietkę, wchodzę do jakiegoś katalogu ..zawiesza się po tym jak zrobię klik na jakiejś ikonie. A jak np. formatuje CF a to trwa i trwa...... i w tym czasie nic innego nie robię to działa stabilnie i sobie spokojnie tą kartę CF sformatuje.

może cos z ROMem ? (docisnąłem wszelkie scalaki na płycie)

ktoś ma jakiś pomysł ?
[#7] Re: Amiga 500+ ARIII

@Oxyron, post #6

Co prawda nie mam karty ACA500 ale podobno adresuje ona pamięć slow czyli $C00000 wiec może problem tkwi w obszarze $200000 - $400000 zegar powinien się adresować pod $DC0000. . Wywal zegar na próbę wtedy się dowiesz ..
[#8] Re: Amiga 500+ ARIII

@lukzer, post #7

Ja mu już wcześniej pisałem aby wylutował tę bateryjkę i przetestował Amigę bez niej. To że A500+ z różnych względów nie była w 100% kompatybilna z A500 zwykłą to chyba każdy powinien wiedzieć. A MegaRamHD był dziwny już wcześniej. Swoją drogą ARIII jest takim swoistym wirusem skoro służy do łamania gier.
[#9] Re: Amiga 500+ ARIII

@lukzer, post #7

zegar działa dobrze, wyciągałem tez baterie ale nadal to samo... to nie kwestia zegara... moze zrobię zdjęcia, jak to wygląda. Hmm, a może mi się już wszystko miesza i AR v3.09 nie działa poprawnie na 500+, może ktoś sprawdzić ?

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2015 08:34:58 przez Oxyron
[#10] Re: Amiga 500+ ARIII

@Oxyron, post #9

A500 plus z oryginalnym ROM (2.04) nie "trawi" AR-III v.3.09 - działa tylko z v3.17 .
Oczywiście jak do pluski wsadzimy ROM 1.3 to wszystko działa aż miło .
Winnym jest tylko i wyłącznie ROM Amigowy a nie wersja płyty Amigi .
[#11] Re: Amiga 500+ ARIII

@oldmagneto, post #10

OKI, w takim razie pozostało mi testowo podmienić ROM w 500+ na 1.3 i sprawdzić czy wszystko jest OK. - dam znać.
[#12] Re: Amiga 500+ ARIII

@Oxyron, post #1

A'propos ktoś ostatnio pytał o wyciąganie grafik z gier,
da się tym AR łatwo wyciągnąć sprity?
[#13] Re: Amiga 500+ ARIII

@rePeter, post #12

ogólnie da się wyciągać grafikę , sprinty i muzykę.
[#14] Re: Amiga 500+ ARIII

@Oxyron, post #13

No i problem rozwiązany

Jednak już mi się pomieszały te moje Actiony Replaye .... zmieniłem ROM 2.04.175 na 1.3 i wszystko działa. Czyli potwierdzam, ze Action Replay v3.09, nie współpracuje z ROMem 2.04.175.

Więc mam następne pytanie.... można przeflancować Action Replay? bo ogólnie oba modele wyglądają identycznie (PCB jest dokładnie takie samo w 2 wersjach). Jeżeli zmiany są tylko w obu flash'ach to przeprogramowanie powinno skutkować upgradem na wersje 3.17.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem