kategoria: A500
[#1] Instalacja HDD w A500 / A500+
Witam z nowym problemem

Mam MegaRAMHD i chce zainstalować na CF system, Problem mam natomiast z jedną kwestią.
MegaRAMHD będę pewnie przekładał pomiędzy rożnymi Amigami a mam:

Amiga 500 ROM 1.3 rev 6.a
Amiga 500 ROM 1.3 rev 8a.1 (będę wlutowywał dodatkowe 512k)
Amiga 500 ROM 2.4 rev 8a

Więc w sumie dwa różne ROMy wiec jaki system instalować na CF, lub czy ewentualnie montować 2 x CF z jakimś przełącznikiem Master/Slave i w zależności od ROMu Amigi przełączać CF Master (bo chyba MegaRAM nie widzie 2 dysków ?
[#2] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #1

Jesli kilka możliwości.
- dwa systemy na jednej partycji. W zaleznosci jaki kick taki wgrywa sie system
- kazdy system na osobnej partycji. Ten dla kick z wiekszym priorytetem. W kick2.x wybor poprzez bootmenu
- systemy na osobnych partycjach. Dla kick1.3 ffs a dla kick2.x ffs dc. A500+ widzi obie partycje, A500 tylko swoją
[#3] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Norbert, post #2

a jaki największy dysk może być w MegaRAMHD, cos czytałem, że 2GB , można to jakoś obejść ?
[#4] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #3

Ja mam 1Gb
Przy większym robił zamęt przy robieniu partycji
[#5] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@KRISS, post #4

no ja właśnie podpiąłem wszystko w całość, ale HDToolBox nie widzi mi karty CF
Wcześniej na tej CF instalowałem pod WinUAE WB 2.0 i Amiga 600 mi ładnie startowała a teraz na Amidze 500 + nie chce wystartować... cos musze jeszcze zrobić by wystartował z CF ???
[#6] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #5

Scsi.device nie obsluguje dysku w a500.
[#7] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Norbert, post #6

Tak tez myślałem, ze trzeba wpisać elsat.device .... ale to chyba nie wystarczy ... nie mam pojęcia jak to ugryźć
[#8] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #7

Sprawdź, czy masz elsat.device wpisując w shell version elsat.device.

Jeśli napisze, że nie ma elsat.devoce, to albo masz wyłączony kontroler w rozszerzeniu, albo jest on uszkodzony.
[#9] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #7

Poczytaj to, ja to przerabiałem niedawno
[#10] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@KRISS, post #9

Więc tak.... krok dalej.

Niestety ponieważ nie mam WB 2.X na dyskietkach i posiadam tylko WB 3.0 i WB 3.1 to na tych dyskietkach próbuje cokolwiek zrobić z tym MegaRAM HD.

Udało mi się poprzez HDToolBox utworzyć 2 partycje na karcie 256MB. Oczywiście HDToolBox nie wykrył sam ustawień, więc najpierw kartę włożyłem w czytnik USB w laptopie i podejrzałem jak w WinUAE wykrywa kartę i jakie parametry mam wpisać na "Żywej Amidze".
Udało się zrobić partycje po restarcie Amigi i uruchomieniu z dyskietki WB 3.1 Install ukazał mi się WB z dwoma ikonami DH0xxx i DH1xxx (xxx= jakieś znaczki/krzaczki).

Problem natomiast mam nadal, ponieważ jak chcę formatować partycje, to ładuje coś z dyskietki i nic więcej się nie dzieje ... wiec ogólnie nie wiem dlaczego nie mogę z formatować partycji :(
[#11] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #10

EDIT: A z której dyskietki uruchamiasz formatowanie? Użyj dyskietki Workbench 3.1, tam jest w pełni działające polecenie Format.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 13:48:02 przez SuperBuster11
[#12] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@SuperBuster11, post #11

nie ma znaczenia czy startuje z WB 3.1 Install czy z WB 3.1 Workbench - zawsze to samo ... cos się ładuje i koniec
[#13] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #10

Prawdopodobnie program FORMAT z WB3.x nie dziala na kick2.x
Zobacz co pokaże sie w CLI
Wpisz w CLI:
Format DRIVE DH0: NAME Workbench FFS
[#14] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Norbert, post #13

nic nie pokazuje

po wpisaniu z "ręki" laduje z dyskietki i po chwili pokazuje się w linii niżej normalny kursor
[#15] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #12

Masz dyskietkę instalacyjną od MegaRAM-u HD ???????????????
[#16] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@KRISS, post #15

nie mam dyskietki instalacyjnej w ogóle na dyskietce... tylko w ADF - ale powiem szczerze nie wiem jak przegrywać ADF na dyskietki ... wiem masakra :( ale jeszcze do tego nie doszedłem
[#17] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #16

Bez tego ani rusz
Masz kabel NulModem??????????
[#18] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@KRISS, post #17

nie mam ale mam A1200 z zainstalowanym na CF WB 3.1 , mam tez pcmcia<>CF ale tez nie wiem jak to wszystko uruchomić, może pomożesz i w ten sposób by się udało stworzyć dyskietki

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 14:25:32 przez Oxyron
[#19] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #12

Dyskietkę do Megaram HD znajdziesz tutaj, strona jest po czesku więc, to jest bezpośredni link do archiwum. Jeśli nie wiedział byś w co klikać.

Tu jest strona Elsat, ale nie wiem jakie jest hasło do ftp.

//Aha czyli masz dyskietkę to nic.

Z dyskietki z Megram HD i tak chyba nie da się zbootować, czyli uruchom WinUAE zamontuj obraz adf w stacji dysków i przekopiuj z CLI za pomocą Copy. Polecenia są na PPA.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 14:34:03 przez amizet
[#20] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@amizet, post #19

mam dysk instalacyjny MegaRAMHD ale w pliku ADF. dlatego napisałem, ze jak by mi ktoś wyjaśnił jak przegrywać pliki z CF(PCMCIA) na Amidze 1200 na dyskietki to bym mógł wszystko w sumie zrobić szeroki uśmiech
[#21] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #18

Do przenoszenia z PC na Amigę plików najlepszy właśnie jest kabel nul modem.
Załatw sobie taki, ułatwia życie
[#22] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #20

Z dyskietki z Megram HD i tak chyba nie da się zbootować, czyli uruchom WinUAE zamontuj obraz adf w stacji dysków i przekopiuj z CLI za pomocą Copy. Polecenia są na PPA.

Takie trochę na opak ale można tak zrobić.

Oczywiście uruchom WinUAE do DF0: zamontuj WB 3.1.adf do DF1: Megaram.adf. Zamontuj kartę CF naciśnij start wcześniej ustaw prędkość stacji dysków na 800% co by długo nie czekać. Powinno zadziałać.

Włóż kartę CF do Amigi 1200 przekopuj z karty CF na dyskietkę. I teraz ma to czego potrzebujesz na dyskietce.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 14:42:06 przez amizet
[#23] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@KRISS, post #21

Nie sądze.
Lepszy jest pendrive, hdd, plyta CD/DVD, lan, wifi, ZIP itd,itp
W przypadku przegrania instalki MegaRamHD wystarczy dyskietka 720kb

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 14:39:04 przez Norbert
[#24] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #20

Jak masz plik na karcie CF to po prostu przeciągasz go na napęd FDD z poprzednio sformatowaną dyskietką i to wszystko; nagrywa ci ADF-a na dyskietkę
[#25] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@KRISS, post #24

O to coś nowego na czystym Workbench-u da się tak robić? O to chyba muszę to sprawdzić.

A nie no racja nagrywa obraz adf w postaci pliku, tylko co dalej będzie miał obraz adf na dyskietce i brak dostępu do tego obrazu.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 14:45:52 przez amizet
[#26] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Norbert, post #23

Proponuje, ze włączę Amigę 1200 podłączę do niej adapter PCMCIA<>CF i na kartę CF w FAT nagram potrzebne pliki ADF... potrzebuje tylko dane jak uruchomić czytnik PCMCIA na Amidze.
[#27] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #26

To już lepiej, jak już wspominałem wyżej, kup kabel do podłączenia Amigi z PC.
Naprawdę ułatwi ci to życie
[#28] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@KRISS, post #27

jak na razie to widzę same schody.... nie mogę przekopiować jakieś pliki na dysk CF np. pod WinUAE ? Przecież Amiga 1200 mi startuje mam WB 3.1, wszystkie partycje widoczne (2 karty CF widzi poprawnie)

Moj screen Amigi 1200
[#29] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Oxyron, post #26

potrzebujesz tylko czterech plików:
fat95 w L:
compactflash.device w DEVS:
mountliste CF0 w DEVS:DOSDRIVERS

na dyskietce 720kb zostanie jeszcze wiele miejsca
[#30] Re: Instalacja HDD w A500 / A500+

@Norbert, post #29

A nie mogę tego mieć na CF ? przecież w WinUAE ADFy widzę jak dyskietki, wiec tylko muszę to przekopiować na CF ... cos mi z tym copy w shelu nie wychodzi .... źle pisze składnie, nie macie jakiegoś ADF z narzędziami dyskowymi ... chyba to się nazywało DiskManager ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem