[#1] Jak rozpakować plik zip
Mam w katalogu "C" unzip. Na partycji GAMES, w katalogu CADAVER plik Cadawer_ADF.zip. Wydaje w CLI komendę : unzip -d GAMES:CADAVER/Cadaver_ADF i dostaje zwrot unzip failed returncod 10. Gdzie popełniam błąd ? Sugeruje się informacjami w sieci. Próby rozpakowania tego pliku pod PC: niby się da ale ADF zapisane na dyskietkę wczytują grę ale gra ostatecznie się nie uruchomi.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2015 13:09:52 przez KrisbA
[#2] Re: Jak rozpakować plik zip

@KrisbA, post #1

unzip Cadawer_ADF.zip -d GAMES:CADAVER
[#3] Re: Jak rozpakować plik zip

@AceMan, post #2

nie działa. zwrot unzip canot find either Cadaver_ADF or Cadaver_ADF.zip. Katalog z plikiem był otwarty
[#4] Re: Jak rozpakować plik zip

@KrisbA, post #3

To podaj mu dla pewności pełną ścieżkę.
[#5] Re: Jak rozpakować plik zip

@AceMan, post #4

teraz coś zadziałało ale z dwóch plików adf ostatecznie dostałem jeden
[#6] Re: Jak rozpakować plik zip

@KrisbA, post #5

[#7] Re: Jak rozpakować plik zip

@KrisbA, post #1

Tsgui nagrywa adfy spakowane zipem na dyskietkę. " w locie"
[#8] Re: Jak rozpakować plik zip

@KrisbA, post #1

cd GAMES:CADAVER
unzip Cadaver_ADF.zip
[#9] Re: Jak rozpakować plik zip

@Don_Adan, post #8

Opisze temat jeszcze raz: Mam plik Cadaver.zip, w środku są dwa pliki cadaver.adf dysk1 i dysk2. Po rozpakowaniu pod PC otrzymuje dwa pliki adf od dość długich nazwach. Oba przeniesione kartą cf do Amigi są widoczne - całe długie nazwy z rozszerzeniem adf. Mogę taki plik zapisać na dyskietce przy pomocy ADFBlitz ( ADFBlitz widzi ten plik), ale gra potem wczytuje się pierwszy dysk cały i potem drugi ale chyba nie do końca bo gra nie uruchomi się. Jeśli ten plik o długiej nazwie z rozszerzeniem ADF przeniosę z karty cf do jakiegoś katalogu to ucina jego nazwę i ADFBlitz już go nie widzi. Mogę zmienić jego nazwę na krótszą i potem wprowadzić ją z klawiatury w ADFBlitz i dyskietka zostanie zapisana, niestety objaw jest ten sam pierwszy dysk wczyta się drugi niby też, a gra się nie uruchomi. Można gdzieś ściągnąć gry w formacie lha z tym na razie nie miałem problemów.
[#10] Re: Jak rozpakować plik zip

@Don_Adan, post #8

unzip nie da się rozpakować jakieś bzdury wychodzą
[#11] Re: Jak rozpakować plik zip

@KrisbA, post #9

Może sam obraz dyskietki ma błędy i dlatego gra się nie uruchamia?
[#12] Re: Jak rozpakować plik zip

@Rafał A-3000, post #11

biorę to pod uwagę, właśnie szukam jak taki adf sprawdzić przed zapisem na dyskietke
[#13] Re: Jak rozpakować plik zip

@KrisbA, post #12

Może w WinUAE da się je uruchomić i sprawdzić, czy tam wystartuje.
Można jeszcze sprawdzić nagraną dyskietkę jakimś programem. DOS-ową np. FixDiskiem - "check all files". Co do pozostałych (niedosowe) to niestety nic mi do głowy nie przychodzi.
[#14] Re: Jak rozpakować plik zip

@KrisbA, post #10

Po pierwsze sprawdz czy ten unzip dziala, wpisz z CLI:
unzip
powinny sie wyswietlic informacje o nim, ja uzywam wersji v5.0 z 1992 roku.

Po drugie jako argument podaje sie nazwe archiwum do rozpakowania, czyli cadaver.zip albo cadaver_adf.zip, bo w koncu nie wiem jakiej nazwy sam uzywasz.
Po trzecie przy plikach z dlugimi nazwami rozpakowywanymi na partycje typu FFS, nastepuje rozpakowanie pliku/dysku drugiego na plik/dysk pierwszy, choc normalnie (moj) unzip sie pyta czy zastapic dany plik.

Mozesz jeszcze uzyc pakietu XAD:

xadunfile games:cadaver/cadaver.zip games:cadaver/

albo skroc/zmien nazwy plikow na PC-cie, albo spakuj kazdy dysk do innego archiwum.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2015 21:31:52 przez Don_Adan
[#15] Re: Jak rozpakować plik zip

@Don_Adan, post #14

Po trzecie przy plikach z dlugimi nazwami rozpakowywanymi na partycje typu FFS, nastepuje rozpakowanie pliku/dysku drugiego na plik/dysk pierwszy, choc normalnie (moj) unzip sie pyta czy zastapic dany plik.

Może tu jest problem bo rzeczywiście unzip pytał się co kwitowałem poleceniem yes. Po takiej operacji w katalogu miałem jeden plik ale o skróconej - niepełnej nazwie
Sprawdzę jutro teraz nie mam dostępu do amigi
[#16] Re: Jak rozpakować plik zip

@Don_Adan, post #14

w takim razie jak ten plik rozpakować żeby nie zapisał jednego na drugim ? dać No jak się będzie unzip pytał ?
[#17] Re: Jak rozpakować plik zip

@KrisbA, post #16

Zdaje się, że Unzip ma opcję Rename? Użyj jej w trakcie rozpakowywania. :)
[#18] Re: Jak rozpakować plik zip

@OSH, post #17

Można użyć nakładki Voodoo-X i wypakować jeden plik, zmienić nazwę i wypakować drugi. Ale tutaj potrzeba MUI i trochę pamięci. A600 to za mało.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem