[#1] REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?
Cześć
Stałem się posiadaczem płyty głownej a500+ rev 8A, która niestety choruje ;) no i bardzo chciał bym ją uzdrowić :) Objaw po włączeniu przez scart mam taki że ekran jest ciemno czerwony / bordowy. Mam inną płytę z której będe powoli przekładał wszystko co się da i może dojdę co jej dolega Jednak może znawcy tematu coś podpowiedzą odnośnie koloru na TV? Jest jeszcze jedna rzecz która mnie nurtuje. Mianowicie "brak" kondensatora w lewym górnym rogu. Przeglądam fotki w necie tych płyt i kurcze wszystkie mają tam kondensator… Prośba o podpowiedź :) A może ktoś jeszcze się na tej fotce czegoś dopatrzy...

obrazek pewnie maly bedzie na forum wiec link jeszcze http://www.fotoszok.pl/upload/a8334361.jpg

pozdrawiam
[#2] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #1

A może zaznaczysz na zdjęciu o które miejsce chodzi ?

a co do kolorów to masz tutaj wskazówki:
http://www.ppa.pl/sprzet/kolorki-2.html

Co do kondensatora to jeśli kiedyś coś lutowałeś nie powinieneś mieć problemu żeby popatrzeć i stwierdzić czy coś tam kiedyś było :P Raczej nikt nie usunął resztek cyny czy innych pozostałości żeby Cię zmylić :)

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 01:27:18 przez kataklysm
[#3] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@kataklysm, post #2

Samiuśki lewy górny róg. Po kondensatorze ostało się tylko "białe kółko" na płycie. Być może wystrzelił...
[#4] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@groovebox, post #3

Pokaż zdjęcie, białe kółko z zakreskowaną jedną stroną oznacza polaryzacje kondensatora ale nie ma pewności, że kiedykolwiek tam był

Zdjęcie zrób z obu stron PCB

PS. Jeśli chodzi o to wolne miejsce po lewej u góry to raczej nic tam nigdy nie było ale jak zrobisz dokładne tego miejsca to powiem Ci więcej (pamiętaj z obu stron)

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 02:46:50 przez kataklysm
[#5] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #1

Ja tam mam 3300uf 10V - taki jak ten obok niebieski.
Moja plyta glowna to 8a.1
[#6] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #1

fabrycznie powinien tam być kondensator 1000uF na 10V, jak będziesz wyciągał układy to sprawdź stan podstawek, zdjęcie jest słabej jakości, ale ta pod Agnusa wygląda jakoś podle z jednej strony
[#7] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@Kilos, post #6

Dzięki Panowie.
No właśnie ja nie jestem w stanie stwierdzić na oko, po lutach czy tam coś siedziało więc może te fotki lepszej jakości okażą się bardziej pomocne.
Co do tego agnusa, to fakt że na fotce wygląda to bardzo słabo, w rzeczywistości troche porysowane jest w tym miejscu (co na fotce wydaje się zryte jak nie wiem )
Czerwony kolor mówi właśnie o problemie z Agnusem lub ROM. Rom na pewno odpada bo już wsadzony z mojej Amigi. Jednak Rom na płycie z Fotki był walnięty, wsadzony do mojej amigi i sprawdzony.

Kolejny krok to może wyjął bym tego agnusa i podmienił. Ale czy 8375 zadziała w rev6A? Ew. czy mogę tego z z 6A 8372A wsadzić zamiast tego 8375?

http://www.fotoszok.pl/upload/547f585f.jpg

http://www.fotoszok.pl/upload/e13e065e.jpg

http://www.fotoszok.pl/upload/034032d1.jpg

http://www.fotoszok.pl/upload/90986072.jpg
[#8] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #7

Nie możesz zamieniać Agnusa pomiędzy rev.6 a rev.8. Do tego nie ma portów myszy i joya do tego to samo nie wypadło tylko ktoś to wylutował, Czy to może Amigowa wersja programu "Usterka"?
[#9] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #7

Na moje oko przebieg zdarzeń wyglądał tak, że ten kondensator wystrzelił, a nóżki które po nim zostały, zostały potraktowane szczypcami czyli w brutalny sposób wyrwane. A świadczą o tym dziury w kroplach cyny:

Nie wiem jak istotną rolę pełnił ten kondensator, ale też nie wydaje mi się, aby to on był sprawcą "czerwonego screena". Celowałbym raczej w Agnusa.

Pozdro.
[#10] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@groovebox, post #9

To ze nie ma portów to spoko, to nie ma znaczenia chyba w tym momencie… Usterka? . Taką płytę wczoraj kupiłem za przysłowiową flaszkę, wiedziałem że jest nie sprawna a temat założyłem po to by uzyskać ew. pomoc. Dzięki za sugestie. Czyli bez drugiego agnusa 8375 do podmiany nie będe wstanie tego sprawdzic ?
Dobra to jeszcze podlutuje kondensator w to miejsce i zobacze czy coś się zmieniło. Napewno procek też sprawny. Poprzepinam jeszcze wszystko inne co jeszcze mogę…
[#11] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #10

Jaki obraz jest przez wyjście mono video? Ja bym wlutował brakujący kondensator przeczyścił podstawki, odświeżył miejsca lutownicze w podstawkach i pamięci. Zostawił uruchomioną na jakieś 15-20 minut płytę, poczekać zobaczyć czy będzie coś lepiej. Zapodać jakiś test pamięci.

I zapodał bym jakieś zdjęcie tego obrazu. A uszkodzony może być chyba ten podłużny czarny układ, który jest nad Denis pomiędzy tymi dwoma kondensatorami. Ale to takie moje przypuszczenie.
[#12] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #7

Jak już napisano, nie możesz wymienić 8375 na 8372.... generalnie masz dwa rodzaje Agnusów, o lekko zmienionych obłożeniach nóżek - "stare" - czyli wszystkie starsze od 8375 i między nimi mozesz wymienieć (chociaż mając np 8372AB może być problem z obsługą 2 MB chip RAM po wymianie na pospolity 8372A). No i "nowe", czyli 8375 (tak naprawdę jest tam kilkanaście podwersji tego układu) - on nóżkowo jest zgodny tylko sam ze sobą, czyli z 8375 mozesz zmienić wyłącznie na 8375
[#13] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@amizet, post #11

Tak na szybko, obraz przez czincz: czarno jak w D, czyli praktycznie bez reakcji.
Po podłączeniu klawiatury pali sie zielona dioda.
Przez scart pokazuje fotka poniżej. Może warto zaznaczyć że przy odpaleniu sprawnej amigi przez scart, TV sam się przełącza w tryb pracy z amiga, tutaj po włączeniu obraz na TV lata (fotka)- ukośne paski i trzeba przełączyć tv samemu w tryb AV. W trakcie pisania posta plytka caly czas była podłączona do sieci, co jakis czas wyłączając i wlączając ją i…
i raz odpala się na czerwono, raz na zółto, raz na szaro/biało ale brudna biel…
po czincz po 30 minutach takiego choddzenia i przełączania obraz na tv się pokazal (ruchome paski jak na focie) w trybie av czarno. Oto fotki (niech nie myli wpięty czincz, a500+ podłączona była w tym momencie przez scart
Nie zauważyłem żeby coś się grzało. To tyle moich spostrzeżeń na tą chwilę.

pozdro!

ogolnie nie ma rególy, na scart wiekszosci przypadków odpala się na czerwono, zadziej żołto, raz odpalił się na szaro, czasem tez czarno :)

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 14:35:57 przez zeter
[#14] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #13

Z pierwszego postu wnioskowałem że "łapka się pojawia" tylko w innych kolorach.

Czerwony - błąd sumy kontrolnej ROM lub błąd sprzętowy. Oznacza to, że uszkodzony został Kickstart albo któreś z podłączonych urządzeń (kart).

Żółty - sygnalizacja błędu w uruchamianym programie przed instalacją obsługi błędów.

Możesz spróbować podmienić ROM, ale jak coś jest uszkodzone i się spali podmieniony ROM...

Co do klawiatury to chyba nie dobrze że pali się cały czas CapsLock, nie wpiąłeś jej przypadkiem źle?

Chociaż jak popatrzy się na płytę główną Amigi 500, i pomyśli się że to prosta konstrukcja i łatwo można ją naprawić to nie zawsze może tak być.

Może warto się zastanowić czy nie wysłać płyty do naprawy.
[#15] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@amizet, post #14

O romie juz pisalem a świecąca zielona lampka nie jest od caps locka tylko power :)
Co oznaczają te kolory to juz kolega w 2 poscie dal link, nie wiem jednak jak zrozumiec opis koloru żółtego :) i dlaczego te kolry się tak zmieniają?? Co za kazdym razem jak ją włączam co innego jej dolega??

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 17:05:17 przez zeter
[#16] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #15

Niestabilna praca. Czasem udaje się przejść pomyślnie i zatrzymuje się na "czerwonym" innym razem wyburacza się już na "żółtym". Spójrz jeszcze raz na tabelę z kolorami. Najpierw "instalacja obsługi błędów" a po niej dopiero jest test hardwaru. Tak na logikę by się wydawało.
[#17] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@groovebox, post #16

Żółty czasami też wskazuje błąd pamięci fast (tego pewny nie jestem) lub pamięci slow pod klapką i tego jestem pewien bo moja 500tka raz miała taki przypadek z żółtym jak mi styki zaśniedziały od rozszerzenia pod klapką. Ja bym zadał pytanie jak wygląda ten obraz przy uruchamianiu, bo zwykle jeśli tor video jest sprawny to w przypadku gdy coś innego jest nie tak to powinieneś mieć coś w stylu:
1.czarny
2. szary
3. biały (lub np. czerwony jeśli jest problem)
lub
4. (np. czerwony gdy jest problem)

Jeśli jesteś pewien że nie było pierwszych dwóch to jest jakiś problem z wyświetlaniem obrazu wtedy możliwe że ten kondensator mógł być potrzebny.
Patrząc na tę płytę wydaje mi się że nie była dobrze przechowywana i nie zdziwiłbym się gdyby jakiś inny element nie był wygięty lub wyłamany albo zwarty.

Edit:

Wydaje mi się też że gdy jest kolor błędu to dioda power na klawiaturze powinna migać. A jeśli świeci stałym światłem (w sensie jak najlpierw lekko świeci a potem mocniej i po np. 1 minucie pracy amigi i dłużej bez zmian świeci stałym światłem to wydaje mi się że na ekranie powinna być łapka z dyskietką lub białe tło).

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2015 17:39:18 przez jogg
[#18] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #15

sygnalizuje błąd w uruchamianym programie przed instalacją obsługi błędów.

Obsługa błędów jest pewnie z poziomu kicksartu, programem przed instalacją jest komunikacja pomiędzy układami specjalizowanymi Amigi.

Czyli jeśli jest żółty to Amiga w ogóle się nie może zebrać i komunikuje to tym kolorem. Jeśli jednak powstała i pojawiły się inne kolory to wtedy program do obsługi błędów załadował się i sygnalizuje nam to innym kolorem niż żółty.

Jeśli jest żółty to raczej wszystkie z układów specjalizowanych zgłosiły swoją obecność tylko coś im gdzieś dolega.

Zawsze możesz przeanalizować strukturę kickstaru. Dowiedzieć się jak wygląda start Amigi który układ zgłasza swoją obecność jako pierwszy, opisać to z chęcią przeczytam.

Oczywiście może być na odwrót, całkowicie inaczej jak napisałem a to co napisałem wtedy będzie bez sensu.
[#19] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@groovebox, post #9

Kondensator zwyczajnie wyciągnięty na siłę, czasami da się ze starych sprzętów właśnie tak wyciągnąć zostawiając jedynie dziurki w cynie :) (lubię jak tak wychodzą jak dostaję jakaś płytę z kondensatorami do wymiany)

Na początek na pewno musisz tam wlutować odpowiedni kondensator może być wyższego napięcia ale pojemność ma być jak w oryginale i nie pomyl polaryzacji !

Na płycie dokładnie to zdjęcie http://www.fotoszok.pl/upload/034032d1.jpg widać zadrapania laminatu być może przypadkowe ale możliwe też, że ktoś coś tam mierzył, wnioskując po braku portów i ładnym ich usunięciu podejrzewam, że płyta posłużyła jako dawca bo kto by się bawił w wyciąganie ich bez żadnych uszkodzeń ? do tego trzeba sprzętu i trochę doświadczenia więc nie wróżyłbym tej płycie szybkiego powrotu do sprawności ale próbuj :)

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2015 02:07:22 przez kataklysm
[#20] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@kataklysm, post #19

No tak, ten kondensator wpadnie na swoje miejsce ale raczej 99% że bark jego nie dawał by jednak takich objawów.
Tu widać jeszcze więcej zarysowań http://www.fotoszok.pl/upload/e13e065e.jpg
Nie kupowałem jej z myślą naprawiania ale grzechem by było nie podjąć próby ;), bez ciśnienia.
[#21] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #1

Osobiście zrobiłbym tak:

1 dolutować kondensator.
2 powyciągać wszystkie układy z podstawek
3 sprawdzić jak jest możliwość ich sprawność w działającej płycie
4 potraktować podstawki jak i sprawne układy IPA (oczyścić z utlenionego materiału)
5 zamontować ponownie w podstawki
6 cieszyć się sprawną Amigą
7 dolutować porty joyów
8 lub jak nie wstanie zachować jako dawcę.
[#22] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@damianx, post #21

ad1, dolutowane, bez zmian :)
ad6, no naszczęście stoi tu obok mnie taka perełka co cieszy mnie co dzień :):)
A tak na marginesie, jak prawidłowo powinien siedziec rom w takiej płycie? jak tu http://amiga.resource.cx/photos/gallery/a500rev8a.jpg chodzi mi o tą różnicę w ilości nóżek.
Mam tez 2 płytytę 8A ale ona z kolei ma taki objaw że po włączeniu nic nie ma (czerń), a dioda power oraz flopp palą się na stałe. No nic co 2 zwalone plyty to nie jedna :), może się uda z 2 zrobic jedną :) pzdr
[#23] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #22

Na zdjęciu widzisz jak powinien siedzieć, Na płycie głównej narysowane jest 1 i strzałeczka że ten pierwszy rząd pinów trzeba pominąć. Bo jeśli włożyłeś kicka od 1ki (czyli nie tak jak jest na tym zdjęciu) i włączyłeś amigę to można uwalić kicka.
Edit: co do drugiej płyty, jeśli poklikasz caps lockiem i będzie się zapalał i gasił jak trzeba to znaczy że układy CIA i procesor działają.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2015 16:49:23 przez jogg
[#24] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@jogg, post #23

A dzięki za cenne info. Caps zapala się na obu płytach. Z tym że tamta choruje dodatkowo na czerwono, czarno, zółto, szaro :) Natomiast palą się normalnie kontrolki. Jeszcze stacje podłącze.
Zacze podmianki, począwszy od Agnusa, tylko muszę wykombinowac coś do wyjęcia :)
Nie wierze że ja się za to zabieram :):)
[#25] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #24

Z tą co się pali na różne kolory to ja bym zaczął od wyjęcia układów z podstawek spsikał nóżki i podstawki preparatem kontakt spray (lub podobnym na zaśniedziałe styki) i jak to nie pomoże to jak masz możliwość to sprawdź układy kolejno w innej amidze czy są sprawne. Jeśli są sprawne to płyta ma gdzieś przerwaną/przerwane ścieżki lub zimne luty w być może obszarze rom, cpu, agnus. Bo (przypuszczam) wygląda że proc jest sprawny i się zgłasza jednak nie idzie odczytać poprawnie kicka albo jakaś ścieżka od procka do innych układów gdzieś nie łączy lub nie zawsze łączy i stąd ten żółty lub zatrzymanie na szarym i czarnym. Nie wykluczone że może być uszkodzony częściowo Agnus i nie puszcza sygnału dalej.
[#26] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@jogg, post #25

No ten kontakt spray może profilaktycznie powinien być grany, muszę się zaopatrzyć. Z dugą płytą sprawa się nieco rozjaśniła i to w dodsłownym tego słowa znaczeniu :) Uzyskałem piękny jasny zieloniutki obraz, a oznacza on uszkodzony chip ram. Ale pokolei. Z "pierwszej" nazwijmy ją czerwoną :) wyjąłem DENIS i zasadziłem do drugiej, wsadziłem też do niej rom 2.0 37.175 i po włączeniu uzyskałem czerwony ekran ( do tej pory tylko czerń na tej płycie ) Coś mnie tknęło i zamieniłem ten rom na 1.3, po włączeniu zieloniutki ekran, coprawda pożniej po wył/wł pojawiał się czerwony ale zaczyna mieć to jakieś ręce i nogi. Póżniej jeszcze na plycie 6A sprawdzilem te romy czy nie ulegly uszkodzeniu ale są OK.

Pytanie przy okazji, czy można i gdzie można takie kości nabyć?? Niby mam płyty z których mogę wyciągnąć ale nie zabardzo też wiem jak wogóle odlutować coś takiego?? tyle lutów naraz ? :) No i czy jest jakaś możliwość, wogóle sprawdzenia tych kości na płycie?? Nie jestem elektronikiem ale mam takiego bliskiego w rodzinie co zawsze pomoże :) pzdr

Oczywiście zabieg będzie prowadzony po szerszym zbadaniu jeszcze czerwonej - pierwszej płyty :) Choć jak z dwuch ma być jedna to wole tą drugą bo jest w stanie wizualnym dużo lepsza - bez zarzutów do tego wiem że leżała ostatnie 20 lat w suchym…

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2015 20:40:35 przez zeter
[#27] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #26

Light green (jasno zielony) - CIA problem - nie wiem na ile test caps locka jest wiarygodny ale jeśli caps lock nie działa tak jak powinien każdy normalny capslock w każdym komputerze to któryś z CIA (A lub B lub oba) jest nie halo.

Edit: Na próbę możesz z innej amigi przełożyć do tej zielonej układy cia na chwilę i zobaczymy czy będzie jakaś różnica.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2015 20:53:56 przez jogg
[#28] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@jogg, post #27

Dzięki za pomoc, Tak jak ty i kolega powyżej sugerował, na pewno musze to przeczyścić wszystko, bo sprawdziłem oba denise na sprawnej 6A i działają, więc to problem w sygnałach, to że wymieniłem to coś tam poruszyłem i jest jakiś tam efekt… Więc ponieważ jestem zielony to co polecasz do tego? To się tak nazywa właśnie? "kontakt spary?
I co, mam wyjąć wszystko z podstawek i walić śmiało sprayem na to ??

Zaraz przełoże wszystko co moge do sprawnej 6A, Rozumiem że poza Agnusem wszystko inne bez problemu ? procki i kiki juz sprawdzone
[#29] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #28

"Kontakt S" się to dokładnie nazywa o ile się nie mylę. Psikasz w miejsca podstawek w których znajdowały się nóżki układów, na same nóżki układów też w sumie możesz popsikać troszkę. Preparatu zalecam by nie wdychać. Nie wielka ilość powinna wystarczyć, po psiknięciu to sobie tak musi postać przez 10-15 minut "zrobić swoje" i odparować w tym czasie. W zasadzie to chyba wszystko oprócz Agnusa w 6A powinno działać bo o ile się nie mylę poza Agnusem i Denise (choć denise jest kompatybilne) wszystko jest takie samo we wszystkich amigach 500. Także sprawne układy CIA odd i Even na próbę do tej świecącej na zielono płyty możesz wstawić i zobaczyć czy zieleń zniknie, jeśli nie to pewnie Ram jest coś nie teges (lub ścieżki do układów CIA).
[#30] Re: REV. 8A czerwony ekran, brak kondensatora?

@zeter, post #28

No to pospieszyl bym się z tą pamięcią :) 1 płyta uratowana! Troche to chaotycznie robiłem z braku czasu ale właśnie przełożyłem wszystko (prucz agnusa oczywiście) z 6A i dziala płyta nr2 (czyli ładna) Ależ jestem szczęśliwy :):) No to teraz zacze od wyjmowania pojedyńczo co by zobaczyć co to było. Jak CIA to masz piwo, jak nie to też oczywiście za wsparcie ;)
pozdro
edit, no i pcham na allegro - nigdy nie otwierana, nie grzebana, perełka --- taki żarcik :):):) ofkors ;)

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2015 22:01:24 przez zeter
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem