kategoria: Sprzęt
[#1] Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę
Witam
Wiem że widziałem taki tutorial gdzieś na PPA, jednak za chorobę nie mogę znaleźć. Podrzuci ktoś link? Z góry dziękuje, przepraszam i proszę nie bić ;)

Dobra mam, ale pod amige 600 a nie 1200 (która posiadam), czy to jakaś różnica?

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2015 03:06:05 przez Szynsz
[#2] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Szynsz, post #1

Znalazłem inny tutorial (chyba właściwszy) pod linkiem: link teraz tylko proszę o odpowiedź na kilka pytań

Teraz może przejdźmy do innych przydatnych informacji. Załóżmy, że ściągnęliśmy kilka starszych dyskietkowych gier amigowych. Okazuje się jednak, że gra jest w postaci plików .adf. Jak teraz taką grę uruchomić? Pliki .adf są niczym innym jak obrazami dyskietek, podobnie jak może bardziej kojarzące się pliki .dms. Aby taki obraz rozpakować na dyskietkę, trzeba posłużyć się odpowiednim programem. Polecam skorzystać z programu TransDisk (jest dołączony do WinUAE), sposób postępowania jest bardzo prosty: program najlepiej jest przegrać do katalogu C: na partycji systemowej oraz uruchamiać z poziomu Shella: transdisk -w "ścieżka do pliku adf" wpisanie powyższego spowoduje rozpakowanie podanego pliku adf na dyskietkę w stacji DF0:.

Źródło: http://www.ppa.pl/programy/amiga-pc-przenoszenie-danych.html
Copyright Š Polski Portal Amigowy

Mam kilka pytań a propos tego fragmentu jako amigowy laik. Po pierwsze moja A1200 nie ma dysku twardego, wiec gdzie mam przenieść obraz dyskietki i program transdisk? Drugie pytanie jak uruchomić transdisk z poziomu shella? Ostatnie pytanie jak przenieść obraz dyskietki z PC na amigę? Niestety żaden z opisanych w tym artykule sposobów przenoszenia danych nie jest wykonalny u mnie. Myślałem za to o tym sposobie: CF PCMCIA gdzieś migneło mi się też że jest kabel dzięki któremu można transferować pliki z PC na amigę. Prosiłbym o rozświetlenie tematu

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2015 03:33:14 przez Szynsz
[#3] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Szynsz, post #2

możesz kupić sobie GOTEK'a - taka współczesna stacja dysków, którą wkładasz do Amigi zamiast oryginalnej.
Wtedy pliki adf nagrywasz na byle jakiego pendrive'a, wkładasz do Amigi i działa.
Chyba najszybszy sposób w Twojej sytuacji, ale powiem Ci jedno. A1200 bez dysku to grzech

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2015 03:53:03 przez zmiennik
[#4] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@zmiennik, post #3

Taką mam jeszcze z czasów dzieciństwa, a o goteku myślałem. Niestety ten emulator nie jest w stanie zapisywać save'ów w niedosowych grach.

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2015 05:04:09 przez Szynsz
[#5] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Szynsz, post #1

Zanim zaczniesz uczestniczyć w forum przeczytaj FAQ. Odpowiedz na Twoje pytanie jest na samym początku listy pytań początkujących - link
[#6] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@mailman, post #5

Chciałem zauważyć że cytat w moim drugim poście właśnie pochodzi z artykułu do którego podałeś link. I właśnie ten artykuł a raczej jego fragment wymaga dla mnie wyjaśnienia. Dokładnie interesuje mnie fakt czy i jak mogę użyć programu transdisk bez twardziela
[#7] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Szynsz, post #6

Witaj,
kolego, zainwestuj niewielka kasę na taśmę i dysk twardy.
Zainstaluj sobie system na HDD - bardzo dużo jest filmików na YT.
Ja mam A600 ale też zielony w temacie poradziłem sobie z instalacją itd.

Wszystko instalujesz za pomocą WINUAE na PC.
Jak jest dysk i Workbench wtedy masz dużo łatwiej.
Wrzucasz sobie interesujące .adf do jakiegoś katalogu
Potem nagrywasz adf'y np. tym tsgui.lha - dostępne na aminecie.

Jak nie chce Ci się szukać dysków i taśmy - sa na allegro czasem gotowce - karty SD pod Amigę.

Wszystko jest trudne z pozoru.
Powoli jak sobie poczytasz czy też pooglądasz kilka filmików na YT bez problemów zaczniesz sobie radzić.

Ja zaczynałem z dyskietką Workbench od kolegów tu z forum...
Reszta jakoś idzie :)

Pozdrawiam.OK
[#8] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Fiszer18, post #7

Dzieki za dobre słowo :) Myślę nad dyskiem w postaci sd lub cf, jednak głównym problemem chyba staje się przerzucanie plików z PC na amigę bo wszystkie programy z aminetu tez jakoś trzeba wrzucić na dysk. W każdym tutorialu tutaj na forum są odnośniki do do programów z aminetu, problem pozostaje jeden jak przenieść je z PC na amige. Problem w tym że większość sposobów na to jest dla mnie nie osiągalna, chciałem użyć karty CF z adapterem PCMCIA ale to też wymaga wgrania sterowników na dysk. Dlatego ponownie rozważam zakupienie GOTEKa, problem w tym ze chyba nie da się zapisać na nim stanu gry w niedosowych grach, o czym pisałem wcześniej.
[#9] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Szynsz, post #8

To kup Hxc Slim, napisz do Sprzedającego kiedy będą i daj znać co odpisał. Bo teraz nie ma ale wydaje mi się że będą jeszcze na allegro.

Przenosić dane to najlepiej przez sieć zainwestuj w kartę na PCMCIA.
[#10] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Szynsz, post #8

Gotek z niektórymi amigami 1200 nie działa poprawnie...
[#11] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Szynsz, post #2

o pierwsze moja A1200 nie ma dysku twardego, wiec gdzie mam przenieść obraz dyskietki i program transdisk?

Powyższy opis zakłada, że masz dysk twardy. Jeśli nie to będzie zdecydowanie bardziej problematycznie.

jak uruchomić transdisk z poziomu shella?

Uruchamiasz shella np. poleceniem newcli z wiersza poleceń (execute command z górnego menu), albo np. z dyskietki/partycji systemowej (szuflada System, program Shell).

Niestety żaden z opisanych w tym artykule sposobów przenoszenia danych nie jest wykonalny u mnie. Myślałem za to o tym sposobie: CF PCMCIA gdzieś migneło mi się też że jest kabel dzięki któremu można transferować pliki z PC na amigę. Prosiłbym o rozświetlenie tematu

Żaden z tych artykułów nie rozświetla?
[#12] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Szynsz, post #8

Jak już będziesz miał na karcie CF lub na dysku twardym zainstalowany system to użyj sobie w systemie narzędzia włóż do DEVS a następnie DosDrivers narzędzie PC0.

Po restarcie komputera lub dwukrotnym kliknięciu na tej ikonce masz możliwość stosować rzadkie dyskietki od PC. Wkładasz np gęstą dyskietkę do Amigi, formatujesz pod ikoną PC0. Następnie (lub wcześniej) zaklejasz otwór w dyskietce informujący, że jest to gęsta dyskietka. Tak spreparowaną dyskietkę wkładasz do stacji dyskietek w PC. Taką to dyskietkę widzi i obsługuje nawet Windows 8.

Ja używam do PC stacji dyskietek na USB, gdyż moja płyta główna takowego już nie posiada. Taka możliwość pozwoliła na Amigę skopiować sterowniki potrzebne do obsługi karty CF w gnieździe PCMCIA.
[#13] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@gilban, post #12

Może o mój manual Ci chodziło? Wklejam:

Może pomoże Ci mój manual (premiera):

Przed przystąpieniem do poniższych czynności najpierw musisz się zaopatrzyć w :

- kabel "null modem" COM1 PC - SERIALPORT AMIGA
- Przygotuj potrzebne oprogramowanie (Twin Express PC - 1 dyskietka, oraz Twin Express Amiga - 1 dyskietka)
- Nagraj wcześniej w WinXP na dyskietki interesujące Cię tytuły gier lub/i programów amigowych. Jeden plik adf "wchodzi" na jedną dyskietkę.

Masz już wszystko? Zatem do dzieła !!! :)

1. Podłącz oba komputery cablem null modem (COM1 PC - SERIALPORT AMIGA). Komputery muszą być bezwzględnie wyłączone.

2. Uruchom PC botując go z dyskietki startowej MS-DOS (można ją wykonać korzystając z opcji formatowania dyskietki w windows XP). Jeśli partycje Windows są sformatowane na FAT32, to mamy do nich dostęp z poziomu DOSU (nie trzeba nagrywać obrazów ADF na dyskietki PC, tylko kopiować je bezpośrednio z tych właśnie partycji do RAMU Amigi).

3. Po załadowaniu potrzebnych plików na pc pojawi się A:

4. Wyjmij z PC dyskietkę startową MS-DOS i włóż dyskietkę z Twin Express, wpisz "TWIN" (bez cudzysłowia) i naciśnij ENTER.

5. Jeśli kabelek jest sprawny wyświetli się na PC "TWIN>".

Teraz zajmijmy się Amigą (na PC będziemy już tylko wkładać i wyjmować kolejne dyskietki do zgrania w formacie .ADF . Ewentualnie będziemy wpisywac komendą "DIR" aby się upewnić jaka nazwę ma dokładnie dyskietka z adf.

6. Włącz Amigę

7. Włóż dyskietkę z Twin Express przeznaczoną dla Amigi.

8. po załadowaniu programu uruchamiamy "TWIN". Jeśli wszystko jest ok na obu komputerach wyświetli się napis "Connection is established with the remote computer".

9. Teraz wpisujemy w okienku Twin'a:

copy df0:adf2disk.ex ram:adf2disk.ex

i naciskamy enter (między ".ex" a "ram:" jest spacja). Tym sposobem wgraliśmy do pamięci RAM Amigi program adf2disk.ex który przekształci nam późniejsze obrazy adf zgrane z PC na format zrozumiały dla Amigi, oraz nagra je na dyskietki, które będzie można uruchamiać normalnie na Amidze. Jeśli posiadamy Amigę z twardym dyskiem i zainstalowanym na nim systemem AmigaOS, możemy skopiować plik "ADF2DISK.EX" na stałe do katalogu "C" w katalogu systemowym. Dzięki temu nie będzie trzeba kopiować pliku "ADF2DISK.EX" za każdym razem do pamięci RAM Amigi.

10. Wyjmujemy z PC program Twin Express i wkładamy dyskietkę za nagranym wcześniej w WinXP obrazem .ADF (dla pewności wydajemy na PC komendę "dir" aby zobaczyć dokładna nazwę pliku .adf znajdującego się na taj dyskietce)

11. Na Amidze wpisujemy dalej w tym samym oknie co wcześniejsze polecenie (patrz punkt 9) następującą komendę:

copy ~a:****.adf ram:****.adf

i naciskamy enter.
Przykład:

copy ~a:lotus2.adf (spacja) ram:lotus2.adf

Teraz rozpocznie się proces kopiowania obrazu adf z dyskietki w PC do pamięci RAM w Amidze. Trwa to około 1 minuty.Jeśli wszystko przebiegnie sprawnie zostanie wyświetlony odpowiedni komunikat. Jeśli mamy jeszcze inne dyskietki z obrazami adf to wkładamy je do PC postępując zgodnie z punktami 10-11. Niestety ilość dyskietek zgranych z PC do pamięci RAM Amigi zależy od jej pojemności. W przypadku Amigi z rozszerzeniem 4 MB Fast RAM będzie to około 6 dyskietek.
Warto pamiętać, że znak "~" przed ścieżką (lokalizacją) pliku oznacza, że ta właśnie ścieżka znajduje się w komputerze z którego plik będzie kopiowany. Ma to duże znaczenie, zwłaszcza w przypadku operacji odwrotnej (kopiowania obrazu ADF z Amigi na PC).

12. Kiedy zgramy wszystko co możemy do RAMU'u Amigi przystępujemy do nagrywania poszczególnych pozycji na dyskietki Amigowe. Dyskietki na które będziemy nagrywać nie muszą być sformatowane. Aby tego dokonać wydajemy komendę "quit" w oknie Twin i tym samym rozłączamy oba komputery. Wkładamy do Amigi dyskietkę na którą ma być nagrana gra (program) - pamiętajmy o przesunięciu kwadracika :). Następnie klikamy LPP gdzieś na pulpicie tak aby naciskając nastęnie PPM uaktywnić menu górne powłoki systemowej. Wybieramy w niej Workbench-Execute command. Po otwarciu się okienka wydajemy następujące polecenie:

adf2disk.ex ****.adf

gdzie "****" - nazwa kolejnego obrazu adf np: Lotus2, Settlers, Frog, itp.

Przykład:

adf2disk.ex (spacja) lotus2.adf .

Proces nagrywania trwa krócej niż proces importu pliku z dyskietki w PC do RAM'u Amigi.

Pozdrawiam

Azzorek

P.S.

Ten opis jest dobry jeśli masz w Amidze przynajmniej 1MB RAM co w 1992r. było już standardem i większośc gier korzystała z 1MB RAM.
[#14] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@amizet, post #9

Najlepszy emulator ze wszystkich dostępnych to zwykły HxC. Gotek nie może zapisywać sejwów na niedosowych grach, a slim nie ma wyświetlacza.
I od siebie dorzucę do poczytania.
[#15] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@recedent, post #11

Po przyjrzeniu się poradnikom stwierdziłem, że ten sposób http://www.ppa.pl/programy/amiga-pc-przenoszenie-danych-2.html będzie najlepszy. Jak rozumiem ta metodą można przenieść pliki np sterowników do adaptera PCMCIA na dysk. Myślę że zacznę od zrobienia dysku z karty CF lub SD i za pomocą tego kabla zrobię CF na PCMCIA. I dalej to już z górki. Prosiłbym tylko o potwierdzenie czy tak się da.
[#16] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Szynsz, post #15

Najlepszy sposób na zgrywanie gier na dyskietki to Gotek jako stacja wewnętrzna w amidzie i do tego stacja zewnętrzna podłączona do tej samej amigi , Na pendrive ładujesz adefy, odpalasz X copy i nagrywasz co chcesz. Sam stosuje takie rozwiązanie super sprawa a nie dłubanie się kablami i podpinanie pc z amiga.
[#17] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@QkiZ, post #14

A jak sobie poradzić jak plik adf jest z bad blockiem ? Mam taką gierkę dwu dyskową pierwsza dyskietka jest ok - uruchamia się, a druga pojawia się na dyskietce bad block którego wcześniej nie było bo sprawdzałem dyskietkę fdiskiem ?
[#18] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Szynsz, post #15

osobiście uważam że najprościej byłoby zainwestować 20 zł w adapter kątowy IDE->CF, z wypowiedzi kolegi wnioskuję że posiada już jakąś karte CF, więc następne 20 zł adapter PCMCIA->CF, i w końcu jakieś 20 zł na jakąś mniejszą kartę CF do przenoszenia danych. Czyli kosztem około 60 zł jest wszystko co potrzebne. Teraz pod WinUAE instalujemy system na CF, tutoriali jak to zrobić jest pełno,z Aminetu pobieramy sterowniki do PCMCIA i zgrywamy w odpowiednie katalogi zainstalowanego systemu, wkładamy kartę w adapter IDE->CF, wpinamy do AMIGI i gotowe do działania.
[#19] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@KrisbA, post #17

To napraw adfa lub nagraną dyskietkę z grą.
Możesz też znaleźć dobrą kopie gry

Próbowałeś sposobu z NoClick?

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2015 14:52:35 przez Norbert
[#20] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Norbert, post #19

Podpinając się pod temat chciałem zapytać o odwrotną czynność, czyli czym najlepiej zrobić obraz .adf z normalnej dyskietki. Chcę porobić cyfrowe kopie zapasowe swoich programów i gier na dyskietkach. Do dyspozycji mam gołą A1200 kik 3.0 z HD
[#21] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@zeter, post #20

TransADF-GUI

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2015 18:12:19 przez Norbert
[#22] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@KrisbA, post #17

To sobie sciagne inny plik ADF :D
[#23] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@seth, post #22

próbowałem już kilku, w każdym plik dyskietki nr 2 jest uszkodzony
[#24] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Norbert, post #19

a jak i czym się naprawia ?
[#25] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@KrisbA, post #24

Chodzi mi o plik gry "GODS" , może ktoś to sprawdzi ?
[#26] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@Norbert, post #21

Jak zwykle Norbert dziękóweczka ;)
[#27] Re: Szukam tutorialu jak przegrac plik .adf na dyskietkę

@zeter, post #26

Adf ma plusy i minusy, tak samo jak dms.
Dms jest lepszy, bo jest kontrola poprawności pliku, czego nie ma adf.
Z adf za to można, mimo uszkodzenia odzyskac niektore pliki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem