kategoria: A500
[#1] Mega Ram HD a ilość partycji
Witam.
Może ktoś poradzi; a mianowicie :
Gdy zakładam jedną partycję na dwu gigowym dysku do wszystko jest OK. Można ją sformatować, nagrać pliki, itd
Jednak jak chcę założyć więcej partycji, to pierwsze dwie są OK a pozostałe nie można sformatować (No DOS Disc)
Dlaczego
Czy ktoś może mi w tym pomóc???
[#2] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@KRISS, post #1

Problemem jest MegaRAM HD
[#3] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@_arti, post #2

Czyli?????????
[#4] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@KRISS, post #3

Radosna twórczość programistów Elsatu, piszących sterownik do IDE.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2014 21:56:50 przez _arti
[#5] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@KRISS, post #3

Czyli jak Elsat tworzył ten swój wynalazek to w Polsce wtedy dyski twarde były bardzo drogie i jak ktoś sobie do Amigi kupił dysk 850 mega to już był gość. Ja wtedy gdy miałem Mega ram HD to miałem chyba dysk o pojemności 850 Mega więc też nie było sensu tworzyć większej ilości partycji. To znaczy może miałem 2 lub 3. Ale jednak im mniej pojemny był dysk, tym w Mega RAM HD było mniej z nim problemów.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2014 10:23:51 przez gilban
[#6] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@gilban, post #5

Chyba więcej jak 1Gb dysku MegaRamHD nie widzi dobrze, bo partycje, które robiłem właśnie do tej pojemności można było sformatować, a te rozpoczynające się od 1Gb - już nie.
[#7] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@KRISS, post #6

No to widzisz. Masz odpowiedź. Musisz jakiś dysk do 1 GB poszukać. Szczególnie że na Alledrogo takie rodzynki jeszcze się trafiają. Lub kupić sobie ACA 500. Choć mega ram HD jest przelotowe i można podpiąć A570 do niego. Jednak na czas kopiowania danych (granie w gry CDTV) Trzeba wyłączać pamięć Fast. Bo kiedyś dawno temu w latach 90-siątych miałem taki zestaw: A500 + MegaRAM HD + A570. Był to istny potworek typu jamnik. Ale wtedy zaczynało mi brakować pamięci i miałem wtedy dość i całość zaniosłem na giełdę przy Grzybowskiej w Warszawie i wymieniłem na A1200. Do niej z początku trafiło Rozszerzenie pamięci też Elsatu pod klapkę + 8 MB FAST + w późniejszym czasie jakiś koprocesor + Elsatu adapter ze złącza IDE 44 pin na 40 pin. Do tego dostałem dyskietkę do konwersji dysku ze standardu MegaRAM HD, tak aby go A1200 widziała.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2014 20:28:58 przez gilban
[#8] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@KRISS, post #6

możesz operować w ramach 2GB powierzchni dysku, może to być dysk 500GB, ale powyżej 2GB nic nie zawalczysz
możesz założyć jedną partycję ~2GB lub dwie w ramach ~2GB o dowolnych wielkościach
robiłem różne kombinacje na różnych kartach CF, np. karta 2GB z jedną partycją 2GB, karta 4GB z partycją 200MB i 1.7GB itd. wszystko hula bez problemu
a no i jedna sugestia... nie używaj HDPrep tylko HDTB, nie wykryje Ci co prawda parametrów dysku, ale można je wpisać "z ręki"

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2014 20:25:07 przez Kilos
[#9] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@Kilos, post #8

Próbowałem z kartą 2Gb i nic takiego mi nie wychodziło jak piszesz. Jedna partycja 2Gb - OK ale już więcej to tak jak pisałem wyżej, do 1Gb a powyżej nie można sformatować.
Dysków/kart 4Gb i więcej to mi w ogóle nie widzi
[#10] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@gilban, post #7

Mam parę takich dysków; zamontowałem stary 3.5" 1.25Gb z tym że wykorzystałem właśnie 1Gb podzielony na cztery partycje i wszystko gra............
[#11] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@KRISS, post #9

nie napisałeś czy używasz HDPrep czy HDTB
mam w tej chwili w Mega Ramie podwójny adapter CF, jedna karta 2GB Sandisk Ultra II podzielona na dwie partycje 200MB i 1.7GB, druga karta 1GB w fat do przenoszenia danych
więcej niż dwie partycje nie zakładałem, bo nie potrzebuję więc niewiem jak to tam wygląda na dobrą sprawę

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2014 21:09:54 przez Kilos
[#12] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@Kilos, post #11

Nie napisał. Ale też nie wiadomo jaki ma Rom. Bo jak 1.3 to zostaje się tylko HDPrep.
[#13] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@gilban, post #12

Mega Ram 1.1
Używałem HDPrep bo inne nie widziały dysku
[#14] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@KRISS, post #13

musisz w tool types HDToolBox zmienić SCSI_DEVICE_NAME=elsat.device
[#15] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@Kilos, post #14

czy Elsat HD analogicznie się obsługuję?
[#16] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@x86, post #15

analogicznie, Elsat AT-BUS HD to się chyba zowie, raczej na pewno używa elsat.device, miałem AT-BUS polskiej manufaktury, ale nie od Elsatu i ten miał device pt. AT-On.device
[#17] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@gilban, post #7

Do tego dostałem dyskietkę do konwersji dysku ze standardu MegaRAM HD, tak aby go A1200 widziała.

masz jeszcze gdzieś tą dyskietke?
[#18] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@KRISS, post #10

A tak przy okazji.......... ma ktoś może zaślepkę do MrgaRam, tą z boku
[#19] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@KRISS, post #18

nie widziałem nawet na zdjęciach
[#20] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@KRISS, post #18

Takiej zaślepki nigdy nie było. Należało oryginalną zaślepkę z A500 przełożyć do MegaRamu, ale to średnio się trzymało.
[#21] Re: Mega Ram HD a ilość partycji

@Kilos, post #19

Czyli nie była produkowana???
Będę musiał jakoś dorobić
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem