kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] BPPC i błędy klawiatury - problem z mapowaniem klawiszy
Witajcie!

Jakiś czas temu dane mi było powrócić "do łask" nabywając płytę A1200, aby poskładać wreszcie do kupy mój zestaw. Amiga ładnie działała przez zeszły weekend odpalając od gier WHDLoad na AmigaOS4.1 kończąc. Wszystko śmiga stabilnie jak na tak wiekowy sprzęt.
Wczoraj po podłączeniu amigi zauważyłem pewien problem, który dotyczy zestawu z BPPC + BV + FastATA MKII + PCKey v2 GIFTu.
Otóż, Amiga rozpoznaje prawidłowo tylko kilka klawiszy z obłożenia, a w miejsce pozostałych podmienia znaki tylko na te rozpoznane.
Czyli dla przykładu (nie zapisałem dokładnego rezultatu, ale w razie potrzeby to zrobię) - przyciskam klawisze "p" i "l" (które są prawidłowo rozpoznane), po czym "idąc w lewo" po klawiszach, wypisując kolejne znaki, wyświetlają się głupoty jak cyfry w miejscach liter. Widać też, że obłożenie podmienia wartości tylko z określonego zbioru co daje taki efekt, że wpisywane znaki się powtarzają (nie jestem pewien, czy efekt ten jest stały, czy losowy po wł/wył amigi). Dzisiaj postanowiłem sprawdzić temat głębiej. Wyczyściłem nakładkę z interfejsu klawiatury. Odłączyłem BPPC i BVision. Ciekawe jest to, że problem po wyjęciu BPPC nie występuje.
Tej samej klawiatury PS2 używam na co dzień z piecem, więc tutaj problemu nie szukam (chociaż, jeżeli znajdę inną klawiaturę na to złącze to profilaktycznie sprawdzę). Zasilacz Fortron 300W ATX nowy, mało używany (chociaż dobrze byłoby sprawdzić również pod innym... ).
Musiałbym jeszcze sprawdzić co się stanie po wyjęciu kontrolera FastATA, ale na to znajdę chwilę dopiero w nadchodzącym tygodniu lub w przyszły weekend.

Do tego czasu jakieś pomysły i sugestie mile widziane! ok, racja

Pozdrawiam!

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 11:50:33 przez Lokaty
[#2] Re: BPPC i błędy klawiatury - problem z mapowaniem klawiszy

@Lokaty, post #1

Za niskie napięcie 5V, i mikrokontroler w interfejsie klawiatury "głupieje".
[#3] Re: BPPC i błędy klawiatury - problem z mapowaniem klawiszy

@stachu100, post #2

Dzięki stachu100 za podpowiedź! Czy proponujesz jakieś rozwiązanie problemu?
W którym miejscu płyty najlepiej zmierzyć napięcia??
Dziwi mnie to, że wszystko ładnie działo jeszcze w zeszłym tygodniu, natomiast zasilacz prawie nówka sztuka. Jak widać, nie jest to gwarant poprawnej pracy. Płyta ma wymienione kondziołki, co jeszcze można poprawić??
[#4] Re: BPPC i błędy klawiatury - problem z mapowaniem klawiszy

@Lokaty, post #3

[#5] Re: BPPC i błędy klawiatury - problem z mapowaniem klawiszy

@PrzemasIII, post #4

Cześć! Mam świadomość istnienia tej przeróbki, ale w moim wypadku to raczej na niewiele się zda. Skoro AOS4 działa bez zastrzeżeń to nie sądzę, aby "dokarmianie" BPPC tu coś pomogło. Chyba, że odciąży to płytę A1200 w znacznym stopniu. Stachu, czy warto to zrobić??
[#6] Re: BPPC i błędy klawiatury - problem z mapowaniem klawiszy

@Lokaty, post #1

Dzieje sie tak samo bez s-s, czy po odpaleniu Amigi z dyskietki ?
Czy po wylaczeniu BPPC (klawisz 2) tez masz takie objawy ?
[#7] Re: BPPC i błędy klawiatury - problem z mapowaniem klawiszy

@Norbert, post #6

Bez s-s z BPPC też wariuje. Po wyjęciu karty jest ok. U mnie amiga != stacja dysków. ;) Nie sprawdzałem, ten nośnik w moim amigowym ekosystemie przestał koegzystować kilka lat temu. Poza tym nie wiem co miało by to zmienić? Dobry pomysł, żeby wyłączyć kartę softowo, dzięki, sprawdzę w nadchodzącym tygodniu!OK
[#8] Re: BPPC i błędy klawiatury - problem z mapowaniem klawiszy

@PrzemasIII, post #4

Blizzard PPC działa stabilnie nawet przy napięciu 4,80 a BVision 4,75, to nie Apollo 1260 że napięcie nie może być niższe niż 4,95V
[#9] Re: BPPC i błędy klawiatury - problem z mapowaniem klawiszy

@Lokaty, post #7

Po wyjęciu karty jest ok.

Dopompowanie zasilania do płyty głównej za pomocą kabelka do stacji dysków jest konieczne. Wzrośnie także stabilność całego komputera (brak losowych zwiech systemu).
W moim przypadku bez dodatkowego zasilania nie uruchamiała się karta graficzna BVision.
[#10] Re: BPPC i błędy klawiatury - problem z mapowaniem klawiszy

@Lokaty, post #5

Tak, warto.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem