kategoria: A1200
[#1] A1200 + Blizzard 1220/4
Witam
Jestem posiadaczem A1200 z ww kartą rozszerzeń czy "turbo" jak kto woli.
Po wyjęciu jej z Amigi okazało się ,że brakuje jakiegoś chipa.
Po przeszukaniu sieci udało mi się namierzyć taki chip PLCC FPU 68882 @ 40 MHz
1.Chciałem się zapytać czy po zamontowaniu go do karty będzie jakaś wyraźna różnica w pracy amigi, czy do takiego amatorskiego użytku nie jest to w ogóle wymagane?
2.Gdzie mogę kupić to opcjonalne rozszerzenie 4 mb ramu które jest dedykowane do tej karty.

pozdrawiam
Diteer
[#2] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@diteer, post #1

1. FPU przydaje się przy renderingu 3D, niektórych operacjach graficznych i niektórych grach (jak Quake). Przy 020 moim zdaniem nie ma sensu, jeśli potrzebujesz FPU to potrzebujesz co najmniej 040...
2. Stawiam że jest to niedostępne prawie nigdzie - śledź Amibay, Ebay i Allegro.
[#3] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@diteer, post #1

1. Jedyną różnicą będzie działanie programów wymagających kooprocesora. Przy tak słabym procesorze nie zawracałbym sobie głowy kooprocesorem.
2. RAM do tej karty to biały kruk, szybciej znajdziesz simmy GVP niż to rozszerzenie. Najlepsza rada sprzedaj to kolejnemu naiwnemu (lub niewymagającemu) klientowi a sobie kup coś innego.

Pozdrawiam
[#4] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@diteer, post #1

Jeśli dobrze pamiętam to gilban ma takiego Blizzarda i kupował ostatnio Sakurę, żeby dołożyć kolejne 4MB. Można go zapytać jak się sprawują razem .

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 16:39:08 przez strim_
[#5] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@RadoslawF, post #3

Nic nie sprzedawaj. Ten blizzardzik ładnie pracuje a jak chcesz mieć 8 mb dokup sobie sakurę i będzie po problemie. Będziesz miał kartę turbo i 8mb fastu. Jeżeli posiadasz trochę umiejętności manualnych na aminecie jest schemat jak podpiąć simma 4mb do tego rozszerzenia. Ale to takie mało estetyczne lutowanie i psuje wygląd karty.

Dlaczego ktoś jest naiwny jak kupuję tę kartę? Cena jak 4mb samego fastu a zegar 28mhz i możliwość dokupienia koproca.
[#6] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@strim_, post #4

Witam. Sakury nie kupiłem. Jednak mimo posiadania tylko 4 Mb fast z karty jestem zadowolony. I nie planuję jej sprzedawać. Dodatkowej pamięci 4 Mb do niej nie mam. Jednak do większości gier wystarcza. System to wb 3.1 oraz Magic wb. Mam natomiast koprocesor taktowany 25 Mhz tak samo jak procesor na karcie i biblioteki matematyczne do niego. Karta cf sandisk w gnieździe pcmcia 4 gb działa bardzo ładnie.
[#7] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@Sosabowski, post #5

Dlaczego ktoś jest naiwny jak kupuję tę kartę? Cena jak 4mb samego fastu a zegar 28mhz i możliwość dokupienia koproca.

I z powodu zegara i procesora cena była wyższa, a gniazdo na kooprocesor miało sporo rozszerzeń pamięci.
Natomiast jako turbo same wady:
1. Wolny i słaby procesor procesor
2. Kiepska konstrukcja, pamięć adresowana w obszarze zorro co oznacza ograniczenie do 8MB i konflikt z PCMCIA
3. Nietypowy moduł rozszerzający pamięć, kiedyś niepotrzebnie podnoszący koszty a dzisiaj bardzo trudny do znalezienia.

Pozdrawiam
[#8] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@RadoslawF, post #7

Taką kartę można wychaczyć już za 65 euro. Myślę że mimo wszystko to dobra inwestycja dla niewymagających. Sam mam taka w drugiej amidze i spisuje się znakomicie. Do tego mam sakurę i jeżeli potrzeba więcej ramu to dokładam i już. Wsadzony Gotek i liga amiga do whdload.
[#9] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@Sosabowski, post #8

Myślę że mimo wszystko to dobra inwestycja dla niewymagających.

Powiedział bym że taka sobie. Ale wcześniej napisałem to co w cytacie poniżej.

sprzedaj to kolejnemu naiwnemu (lub niewymagającemu) klientowi a sobie kup coś innego.

Pozdrawiam
[#10] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@RadoslawF, post #9

Mi taki zestaw wystarczy. Sprawdzałem sobie prędkość tej karty z prędkościami kart ACA 12xx z zainstalowanym procesorem 68030/25 MHz i doszedłem do wniosku, że moja karta różni się tylko tym że ma mniej pamięci, ale za to ma koprocesor. Więc tak się pozostanie. Zakupiłem sobie do koprocesora biblioteki HSMathLibs 881/82, czyli (mathtrans.library, mathieeesingtrans.library, mathieeedoubtrans.library, mathieeedoubbas.library) i wszystko co z nich korzysta, korzysta z koprocesora. Ja wiem, że 4 MB Fast to nie jest dużo, ale ja tę Amigę mam głównie do starych gier, części dem scenowych działających na tym sprzęcie, do słuchania modułów. I naprawdę to mi wystarcza. Jak chcę coś więcej to mam Maca Mini z MorphOS oraz w razie czego WinUAE.

Może kiedyś jak wyjdzie karta ACA z miejscem na koprocesor to pomyślę o przesiadce, jak cena będzie w miarę normalna.

Jeszcze jedna zaleta. Gotek z tym zestawem działa mi bezproblemowo, Również przenoszenie danych między Amigą a PC też jest bezproblemowe.

Oczywiście jak ktoś chce wydawać tysiąc czy 2 tysiące złotych na kartę turbo do Amigi to ma pełne prawo. Ja nie mam takiego zamiaru.
[#11] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@gilban, post #10

Dziękuje chłopaki za odpowiedzi i dyskusję.
Ja swoją A1200 z tą kartą kupiłem parę ładnych lat temu za 200zł
Przyszedł czas kiedy człowiek chce wrócić do starych czasów i tak jak kolega napisał wyżej pobawić się w stare gry,dema i posłuchać modułów.
Zakupiłem przejściówkę na kartę CF i będę próbował swoich sił na postawienie WB na tej karcie.
Głównie chodziło mi o ten kooprocesor bo mam możliwość kupienia za 15 euro a w związku z tym, że nie będę go wykorzystywał lepiej zainwestować tą kasę na coś bardziej pożytecznego.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2014 14:29:48 przez diteer
[#12] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@Sosabowski, post #5

Jak jest schemat, to zawsze można sobie zaprojektować płytkę i zrobić to elegancko.
[#13] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@sanjyuubi, post #12

Bardzo chętnie, tylko, że trzeba mieć o tym jeszcze jakieś pojęcie. A ja niestety nie mam. Ale jak na tym forum znalazła by się taka osoba, to zapewne większe zainteresowanie by było taką płytką, a nawet całą pamięcią. Oryginalna płytka widziałem, nawet była dobrze pomyślana, ponieważ na zworkę do jej wyłączania i włączania w razie potrzeby.
[#14] Re: A1200 + Blizzard 1220/4

@gilban, post #13

To by było dobre mam brata elektronika robi różne cuda.
kiedyś z nim gadałem,że jest forum Amigowe i ludzie nieraz potrzebują pomocy w sprawach elektronicznych ale on chyba nie wierzy w swoje możliwości. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem