kategoria: A500
[#1] Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?
Witam,jestem tu nowy na forum, posiadam Amgę 500,doczepiona płytka 2MB Ramu,kiedyś jakieś 20 lat temu bawiłem się trochę muzyką na Protrackerze plus oczywiście gry.Nadszedł czas reaktywacji ulubionej maszyny ( obok C-64).Tematów na forum mnóstwo,ciężko się połapać.

Do czego zmierzam? Widze że sporo ludzi pracuje nawet na C-64 na kartach SD zamiast dysków, a karty flash widze od A600 w góre? Czy istnieje możliwość podłączenia pod amige jakiegoś zestawu 500 żeby wygodnie i szybko bawić się grami itd? Oczywiście coś na SD/CF lub jeszcze inne rozwiązanie.I pytanie odnośnie mojego ramu-kiedyś miałem Amigę 500 i pod spodem było dołączone 0,5M a u siebie mam 2MB czy to jest od Amigi 500?
[#2] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #1

Możesz dodać nowsze kickstarty i do tego przełącznik. Ostatnio wyszło rozszerzenie aca 500 - możliwość podpięcia karty cf jako dysku, podłączenia turbo z a1200 do tego ma to też jakąś wbudowaną pamięć .

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 14:15:40 przez mikser
[#3] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #1

Czy istnieje możliwość podłączenia pod amige jakiegoś zestawu 500 żeby wygodnie i szybko bawić się grami itd?

W przypadku A500 zainteresuj się emulatorem stacji np gotek.

I pytanie odnośnie mojego ramu-kiedyś miałem Amigę 500 i pod spodem było dołączone 0,5M a u siebie mam 2MB czy to jest od Amigi 500?

Może jakieś zdjęcie?
[#4] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #1

To moja Amiga 500 Movie
[#5] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@Skiba, post #3

A już chciałem zakupić a600 lub 1200 do rozbudowy.co do RAM-u podsyłam zdjęcia.
link
link
link

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 14:32:26 przez KrystianPoland

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 14:35:35 przez KrystianPoland
[#6] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #5

To jest rozszerzenie do A500. Możesz też kupić kartę turbo ACA500. To chyba bardziej będzie się opłacać.Szczegóły tutaj
[#7] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@Skiba, post #6

Czyli nie ma moźliwości podłączenia karty SD/CF?
[#8] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #7

Pod kartę ACA możesz podłączyć kartę cf. Możesz też zakupić emulatory stacji HxC i Gotek .
Są jeszcze inne rozwiązania, ale te dwa powyższe są ogólnodostępne i chyba najlepsze:)
[#9] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #5

Z tego co widzę, aby rozszerzenie zadziałało jako 2MB w 500-ce brakuje do niego adaptera na układ gary który podłącza się pod to rozszerzenie link.
[#10] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #5

Z tego co widzę, aby rozszerzenie zadziałało jako 2MB w 500-ce brakuje do niego adaptera na układ gary który podłącza się pod to rozszerzenie link.
[#11] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #7

Napisałem Ci w drugim poście że jest możliwość podłączenia cf.
[#12] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #1

Kup kartę ACA 500, zyskasz trochę więcej ram-u i parę hertz-ów. Kupowanie samego kontrolera IDE do A500 większego sensu nie ma bo co z tego, że dysk (lub CF) sobie podepniesz jak pamięci Ci nie przybędzie więc i tak za dużo sobie nie pouruchamiasz.
A poza tym A500 + ACA 500 to już tak jakby A1200, a co za tym idzie będziesz mógł w późniejszym czasie podpiąć sobie do niej karty pasujące do A1200.

Do tego jeszcze jakiś joystick, adapter myszy ps2, jak odpuścisz sobie kartę ACA 500 to moim zdaniem Gotek jest niezbędny.

Ale jak chcesz uruchamiać gry spod AmigaOS za pomocą WHDLoad (to jemu zawdzięczamy możliwość uruchamiania gier z dysku twardego) to bez ACA 500 się nie obejdzie.

Takie moje skromne zdanie.

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 17:27:30 przez glon
[#13] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@glon, post #12

Dzięki za odpowiedzi sytuacja powoli się klaruje w kierunku ACA 500.Cena również ciekawaszeroki uśmiech.Widze że do ACA 500 dołączane są kolejne moduły-cóż to takiego?
[#14] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #13

To karty turbo od A1200
[#15] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@robertos231, post #9

Możecie podesłac coś bliżej o tym adapterze? Czyli te 2MB w mojej amidze na razie nie zadziałają?
[#16] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #15

A masz do tego rozszerzenia dodatkową płytkę pod układ Gary (wewnątrz amigi oczywiście) ?? Taką 40 pinową ?
Rozszerzenie jest z nią połączone 2ma kabelkami :)

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2014 11:22:02 przez sunater
[#17] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@sunater, post #16

WItam układ Gary oryginał,nic pod nim nie ma,a te dwa goldpiny wolne na ramie to pod ten adapter? Wersja REV. 6A. Można prosic jakies informacje odnośnie tej wersji?Dodaje zdjęcia Garego.

GARY

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2014 17:19:12 przez KrystianPoland
[#18] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #17

Obawiam się że w prosty sposób bez podstawki pod Garego nic nie zrobisz :( Są posty na forum sugerujące że komuś się udało wykorzystać same rozszerzenie pod klapką ale to raczej wyższa szkoła jazdy i nie bardzo wiem jak to zrobić :(
Rev 6a to stosunkowo popularna wersja płyty A500. Masz więc najprawdopodobniej układ Fat Agnus 8372 i możesz mieć 1 MB chip ramu bez super kombinacji. Nie wiem jaki układ graficzny - najprawdopodobniej OCS - ale w sumie różnica między ocs a ecs nie jest dla zwykłego zjadacza dyskietek istotna :P
Na tą chwilę najsensowniejszą metodą rozbudowy tej ami jest IMO kupno aca500 i ew. 0,5 MB rozszerzenia pod klapke. To rozszerzenie które masz spróbuj sprzedać - ew. spróbuj dokupić płytkę z podstawką pod Garego tak by mieć te dodatkowe 2mb ale to będzie troche loteria...

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2014 20:40:30 przez sunater
[#19] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@sunater, post #18

Tak jest tam FAT AGNUS 8372 a układ DENISE ma oznaczenia CSG 8362R8 czy to ocs a ecs nie mam pojęcia.
[#20] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #19

To jest OCS, ECS by miał 8375 i Super Denise C= 8373.
Dla możliwości zaadresowania 2MB CHIP ram ma znaczenie Agnus, ale i tak chyba bez kombinacji z liniami od Garego, nie zaadresuje się 2MB. Super Denise odpowiada za nowe tryby graficzne w ECS.
W A500+ chyba od razu miałbyś 2MB CHIP z tym rozszerzeniem, można by zrobić upgrade płyty głównej (wymienić na nowszą wersję) na rev 8.1.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2014 09:26:20 przez flops
[#21] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@flops, post #20

Rozumiem że uprgrade to fizyczna wymiana płyty głównej?
[#22] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #21

Niestety tak, albo lutowanie ręcznie kabli na tej, bo chyba jakoś da się to pociągnąć od Garego do płytki prowizorką.
[#23] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@flops, post #22

Cholera miałem kiedyś Amigę 500+,z dodatkowym ramem, niestety prawdopodobnie jej los nie jest znany.Lutowania się nie boje tylko ciagle się zastanawiam czy nie kupić innego modelu Amigi? Istnieje jakiś schemat tej modyfikacji a Garym?

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2014 09:40:01 przez KrystianPoland
[#24] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #23

tylko ciagle się zastanawiam czy nie kupić innego modelu Amigi?

Wszystko zależy do czego chcesz jej używać :) jeśli do retro gierek i ew jakiegoś wspominkowego modowania na protrakerze to zestaw a500 (nawet w Twojej wersji płyty głównej) + 0,5 ramu pod klapką + aca 500 i ew. gotek w zupełności wystarczy (moim zdaniem). Niemniej większość "starych wyg" (ja jestem tu raczej nowy :P) preferuje A 1200 - inne, nowocześniejsze tryby graficzne i dużo większe możliwości rozbudowy. No i wbudowana obsługa dysków twardych/kart cf (tu potrzebna przejściówka).
[#25] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #1

Teraz używam 6a tylko mam na razie mało chipu bo tylko 512, ale podoba mi się jak gra. I 6a jest spoko, tylko mam już Gotka i dwie ACA-e. Amiga z tego zestawu była najtańsza.

W dziale giełda jest fajna Amiga 500

Sprzedam A500+ 2MB CHIP, z kartą turbo Derringer 030@50MHz + koprocesor + 32MB FAST, Indivision ECS i zewnętrznym twardym dyskiem GVP SCSI.
A500+ z oryginalnym kartonem (stan 4) i akcesoriami.
[#26] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@KrystianPoland, post #1

Pierwszy dubel

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2014 11:13:50 przez amizet
[#27] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@amizet, post #25

Amiga fajna, dodatki jeszcze fajniejsze ale cena zabija.

Pozdrawiam
[#28] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@Skiba, post #3

W przypadku A500 zainteresuj się emulatorem stacji np gotek.

Albo HxC, większa kompatybilność pracy stacji.
[#29] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@amizet, post #25

Za ACA500+turbiacz z 030+2MB pod klapkę zapłacisz mniej:)
[#30] Re: Aniga 500- jak zmodyfikować,jak zacząć?

@dez3, post #29

Jeżeli sobie sam przerobisz ACA-e z 020 na 030.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem