[#1] Amiga i CRT
Do mojej A500 chcę podłączyć telewizor CRT, żeby mieć w 100% klasyczny zestaw.
Jaki najlepiej kupić? Wiem, że najlepszy byłby monitor typu C1084, ale chcę coś o większej przekątnej.
Chodzi mi o jakieś uwagi kogoś, kto praktycznie używa takiego zestawu, na co zwrócić uwagę itd.
Bo teoretycznie to wszystko wiem

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2014 17:19:25 przez tOMashBe
[#2] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #1

Chodzi ci o telewizor czy monitor?
[#3] Re: Amiga i CRT

@glichtanski, post #2

Właściwie wszystko jedno, ale chciałbym większą przekątną (powiedzmy 20-21 cali), więc chyba monitory amigowe odpadają.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2014 17:45:23 przez tOMashBe
[#4] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #3

Odpowiedź jest jedna.
SONY Trinitron.
[#5] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #3

[#6] Re: Amiga i CRT

@glichtanski, post #5

Albo ten

No ten byłby świetny szeroki uśmiech Tylko raczej go nie trafię, albo będzie kosztował fortunę
[#7] Re: Amiga i CRT

@iZi, post #4

SONY Trinitron.

No właśnie ja nie bardzo mam doświadczenie z CRT. Wiem z obiegowych opinii, ze Trinitrona ponoć warto kupić.
A tak w praktyce w czym one są lepsze? Ostrość, odwzorowanie kolorów, mniej zniekształceń?
Mam kolegę, który namawia mnie na Thomsona, bo podobno też są dobre. Sony będzie lepszy?

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2014 18:40:39 przez tOMashBe
[#8] Re: Amiga i CRT

@iZi, post #4

Sam używam takiego w 21 calach i chętnie oddałbym go za dawnego wiernego kompana mojej amigi czyli Elemisa Monitor (którego też jeszcze posiadam w piwnicy, jednak nie używam bo stracił on synchronizację czy tam odbicie pionowe).
Sony trinitron jest dobry... ale ich jakość zaczyna się dopiero od high-endowych telewizorków powyżej 21 lub 24 cali. Ten mój 21 calowy po tych wszystkich latach działa, ale obraz trochę pływa i jest rozmazany i nie wiem czy to zimny lut czy co. Mój tata który kupował i elemisa i tego sony trinitronka mówił że elemis jednak miał lepszą jakość obrazu (mieliśmy ten model elemisa który już był robiony na licencji philipsa czy czegoś jeszcze, czyli jeden z tych lepszych elemisów).
[#9] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #1

Jak już jeden z kolegów sugerował - Sony Trinitron. Mam dwa - 21 i 29 cali. Obydwa - mimo wieku - sprawują się bez zarzutu we współpracy z A500, A2000 i A1200. Obraz żyleta, bardzo dobry dźwięk. No i są łatwe w naprawie/regeneracji.

Serdeczności
Des
[#10] Re: Amiga i CRT

@Des, post #9

Mam dwa - 21 i 29 cali.

Czyli opinia się potwierdza i już wiem czego szukać szeroki uśmiech
[#11] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #1

Ja do starych komputerów używałem philipsa 21'', działał w porządku.
[#12] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #1

Odkąd mam Bravię mój poprzedni telewizor (Thomson 29'') poszedł do piwnicy pod Amigę i C64. Podłączyłem go przez złącze Euro. Ekran w WB jak żyleta no i wielki. Siedzieć trzeba jakieś 2 metry od telewizora.I wszystko było by OK gdyby nie artefakty jakie powstają przy ruchomym obrazie.
Najpierw zauważyłem to w demach (np scrolle, albo wektory) a potem w grach. Pomyślałem że to może kwestia kiepskiego kabelka, ale na innym kablu wygląda to to tak samo. Tzn każda ruchoma rzecz na ekranie pozostawia jakieś jakby dodatkowe pixele. Nie bardzo umiem to opisać ale wygląda to trochę denerwująco.

Zastanawiam się czy to kwestia jakiejś "natywnej rozdzielczości" telewizora innej niż Amigowe 320x256, ale na CRT chyba nie ma czegoś takiego jak natywna rozdzielczość?
Czy po prostu na tak dużym ekranie takie efekty to norma?

Ktoś miał coś podobnego?

aha
BTW: takie "artefakty" są genrowane zarówno z Amigi jak i z C64. Amiga przez Euro złącze a C64 przez antenowe złącze.
[#13] Re: Amiga i CRT

@retronav, post #12

Stawiam na układ poprawiania obrazu który głupieje przy niektórych ekranach czy efektach komputerowych.

Tani, prosty i mały telewizor bez bajerów i stada pułapek na różne systemy nadawania a do tego kineskop trynitron od sony i nie ważna jest wielkość tyko technologia produkcji kineskopu.

Pozdrawiam
[#14] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #1

Witam serdecznie kolegów.
(pierwszy post to się przywitam ; )

Tak jak wyżej, Trinitron jest OK. Inne nowsze CRT też dadzą radę ale ja sobie do amigi zakupiłem:
SONY TRINITRON KV14LT1K (za 130 PLN na allegro)
SONY TRINITRON KV21LS30 (za 150 PLN z olx )
Oba wyglądają jak nóweczki.

Obecnie podpięty jest KV14 przez RCA (lepszej jakości) a na EURO jest LCD.
( KV21 czeka na zakup większego biurka)
Do dynamicznych gier Sony zjada LCD. Kolory i oldscholowa jakość wyświetlania.
Jedynie w grach gdzie trzeba czytać tekst , patrze na LCD.
Workbench - tylko LCD, a szczególnie jak się ma tryb Laced , to wtedy CRT jest nie do użycia (przy RCA).
Jakby ktoś potrzebował, mam gdzieś opis jak wejść do menu serwisowego Sony, można więcej ustawień zrobić pod siebie.

Aha , w niektórych demach , czy grach gdzie są białe pixele na czarnym tle (jak gwiazdy w intro Stardusta) też zauważyłem delikatne smugi od tych jasnych pixeli. Ale to mały detal. Nie przejmować się.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2014 12:31:38 przez Ankuz MkOne
[#15] Re: Amiga i CRT

@Ankuz MkOne, post #14

Jakby ktoś potrzebował, mam gdzieś opis jak wejść do menu serwisowego Sony, można więcej ustawień zrobić pod siebie.

Witam na pokładzie.
Oo widzisz, menu ST jest bardzo ubogie w ustawienia obrazu (geometria) poproszę o namiary jak uzyskać menu servisowe.
[#16] Re: Amiga i CRT

@Ankuz MkOne, post #14

Fajnie, że podałeś konkretne modele,spróbuję znaleźć coś ciekawego. Szkoda tylko, że CRT tyle miejsca zajmują.
[#17] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #16

Ciesze się , że mogłem pomóc. Pewnie już to widziałeś:
PHILIPS CM8833II vs SONY
Z komentarzy wyczytałem że to Sony KV14LT1E (nie wiem tylko jaki sygnał ale chyba RGB).
Tak naprawdę to polowałem na KV21LT nie LS. LT seria wygląda z przodu po prostu najlepiej, jak wypasiony monitor (osobista opinia). LS ma dodatkowe głośniki. Powodzenia w poszukiwaniach!
[#18] Re: Amiga i CRT

@BULI, post #15

Mam to w domu.
Tak na szybko, to tak naprawdę spisałem to sobie z tego filmiku pokazującego moją 14" Sony:
Sony CRT
Gościu pokazuje wejście do menu od od 9:28 , ale polecam posłuchanie całego filmiku.
Mam nadzieje że zadziała z ST (aha , nie wiem czy go dobrze zrozumiałem ale wpisuje się kod z trybu standby)

Jak nie, to znalazłem coś takiego dla KV-27S46:
1.Press DISPLAY
2.Press Channel 5
3.Press Music Volume- (+)
4.Press POWER TV.
5.SELF CHECK SCREEN
6.Press 0, MUTING WRITE, 8 RESET, ENTER/PLAY
7.PRESS AND MUSIC VOLUME + (-)
8.AUTO PROTRAMMING SEARCH FOR CRT TV
[#19] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #1

ja mam do a 500 22 calowy link

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2014 17:26:31 przez Dorian3d
[#20] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #1

Jako że naprawiam telewizory to wiem czego Ci trzeba.

Najpewniejszy obraz z najdziesz w Sony i Philipsie, z tym, że ten pierwszy ma jedną wielką wadę - szybko zużywający się kineskop w przypadku całodziennego oglądania. Wada ta zaczęła występować odkąd Sony przestało produkować w Japonii, czyli 100 lat temu. Jeśli chcesz kupić Sony - czego w zupełności nie odradzam, to kupuj z głową. Telewizor kupowany musi być "zimny" - nie załączany najlepiej cały dzień. Po załączeniu ma się pojawić czysty kolorowy obraz. Sony ze zużytym kineskopem załącza obraz od kilkunastu sekund do kilkunastu minut z przewagą różowego koloru a niewielką ilością zieleni. Niestety kineskopy Sony nie są podatne na regenerację, pomaga na bardzo krótko. Za to mają bardzo ładny obraz póki są dobre.
[#21] Re: Amiga i CRT

@Esio, post #20

No to bardzo ciekawa informacja, wielkie dzięki. Staram się znaleźć jakąś ofertę blisko mnie, bo koszty ew. wysyłki mogą zabić Teraz wiem jak zrobić wstępny test OK
[#22] Re: Amiga i CRT

@Dorian3d, post #19

Ale ten Twój z tego co widzę to LCD?
[#23] Re: Amiga i CRT

@tOMashBe, post #22

A rozważałeś kupno monitora kineskopowego VGA i połączenie z Amigą przez Scandoubler? Myślę, że wygoda pracy na takim monitorze będzie większa. Telewizor to jednak telewizor, a monitor VGA oferuje o niebo lepsze parametry i dba o wzrok.

Ja dzisiaj będę testował monitor kineskopowy VGA z moją Amigą i Scandoublerem. Jestem dobrej myśli.

Jednak doświadczyłem, że monitory ciekłokrystaliczne (LCD) oferują dosyć kiepski obraz z Amigi w porównaniu z monitorami kineskopowymi VGA. Obie technologie różni technika wytwarzania obrazu na korzyść kineskopowych w przypadku Amigi.
[#24] Re: Amiga i CRT

@Esio, post #20

No sam mam takiego trinitrona kv-m2171k i właśnie, włączam amigę i zamiast białego na kickstarcie 1.3 jest taki bardziej różowy i obraz nie ma zbyt dobrej ostrości. gdybym np. oglądał na tym jakiś mecz to odczytanie wyniku lub kto z kim gra jest nie możliwe, no chyba że coś jest napisane naprawdę dużymi literami... I nie jestem pewny ale wydaje mi się że możliwe że są czasami jakieś np. małe zielone krzaki tj. łapka kickstarta od dołu wokół czarnych konturów jest też drugi lekko zielony kontur.

I czy da się to jakoś łatwo pozbyć tego różowego i jakoś poprawić ostrość? słyszałem że czasami wystarczy poprawić luty w odpowiednim miejscu...

I co do opinii to zgadzam się i mówiłem wyżej że trinitrony do 21 cali to masówka średniej jakości i póki działa to działa i jest super jednak jak już wcześniej wspominałem, wolałbym siedzieć przy elemis monitor który chyba był na licencji chyba właśnie philipsa i był naprawdę dobry jeśli chodzi o jakość obrazu.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2014 09:22:02 przez jogg
[#25] Re: Amiga i CRT

@jogg, post #24

W pececie miałem ekran, który raz na jakiś czas piszczał i przybierał różowe barwy. Winne było wadliwe połączenie na barwie zielonej, najpewniej spwodowane przez tzw. zimne luty.
Alternatywnie, jeżeli rozkład barw nie jest równomierny, można pokusić się o zweryfikowanie sprawności układu rozmagnesowywującego.

Jednak doświadczyłem, że monitory ciekłokrystaliczne (LCD) oferują dosyć kiepski obraz z Amigi w porównaniu z monitorami kineskopowymi VGA. Obie technologie różni technika wytwarzania obrazu na korzyść kineskopowych w przypadku Amigi.

Mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego?
Na Allegro często można wyrwać kilkunastocalowe LCD-ki z demobilu za marne grosze, do Amigi aż się prosi! szeroki uśmiech
[#26] Re: Amiga i CRT

@Geekboy68k, post #25

Mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego?
Na Allegro często można wyrwać kilkunastocalowe LCD-ki z demobilu za marne grosze, do Amigi aż się prosi! szeroki uśmiech

LCD nie ma sprzętowego aliasingu. Oczywiście do workbencha i programów lcd nie przeszkadza ale włóż grę i na lcd będziesz się zastanawiał "jak mogłem w to kiedyś grać" albo "czy to ja czy to moja nostalgia że pamiętam te gry że wyglądały kiedyś lepiej" ale taka prawda że na telewizorze crt nie ma pikselozy w grach.
[#27] Re: Amiga i CRT

@jogg, post #26

Niezupełnie chodzi o wydatność pikseli w LCD. Monitory kineskopowe CRT również mają ziarniste piksele. Podam za przykład posiadany przeze mnie monitor CRT typu Multisync (wyświetli wszystkie tryby z Amigi) M1438S. Jest to monitor dedykowany Amidze. Obraz jest ostry (wbrew opiniom, że CRT to jest rozmyty).

Z tego co się orientuję chodzi o skalowanie obrazu w CRT i LCD. Monitory LCD składają się z matrycy - czyli prostokątnego pola z miniaturowymi lampkami o stałej szerokości i wysokości. Owa szerokość i wysokość nie pasuje do natywnych rozdzielczości Amigi (320x256, 640x256, 640x512 itd.). Skalowanie w przypadku monitora LCD prowadzi do tragicznych rezultatów. Skalowanie za to jest prawidłowe w przypadku monitorów wyposażonych w kineskop oraz działko fotonowe. Z tego względu monitory CRT mają ostry, przyjemny obraz.
[#28] Re: Amiga i CRT

@Hexmage960, post #23

Ale takie rozwiązanie: VGA + scandoubler , to już trochę inna pólka cenowa przecież.

Ja chyba raczej kupię przejściówkę RGB na VGA i ustawię WB na jakiś tryb double (ale nie za wysoki) np: High Res Laced No Flicker 640x512 albo Productivity 640x480 i do zwykłego monitora PC LCD (powinno działać bez migotania?)
A gry i dema dalej przez RCA na CRT (bo jednak to wygląda tak jak kiedyś).

Obecnie mam High Res Laced 640x512 na LCD przez RGB, jednak dalej mruga na oknach, niby się przyzwyczaiłem ale skoro można mieć lepiej i ładniej ?
Alternatywa to Indi Mk2 (ale to może w przyszłym roku ; )
[#29] Re: Amiga i CRT

@jogg, post #26

co do Elemisów to miałem dwa - jeden w "starej" obudowie z taka szybką przed ekranem (filtr?!?)
eurozłączem i "na pilota" z wczesnych lat 90, i drugi w nowszej obudowie, młodszy o jakieś 2-3 lata. Ten pierwszy obraz miał żyleta nawet pod koniec użytkowania ok 5-6 lat temu, nic poważnego się w nim nie psuło (choć często zapadały się klawisze czy guziki sterujące na przednim panelu i pod koniec wysiadło gniazdo euro) - obraz był naprawde ostry, idealny ! Ten drugi młodszy psuł się często i obraz miał o wiele gorszy, taki rozmazany ... niestety nie pamiętam jakie to były konkretnie modele, ale wyglądały mniej więcej tak :
1.

2.

pozrawiam szeroki uśmiech
[#30] Re: Amiga i CRT

@retronav, post #12

A propos "artefaktów/smug/pozostałości po wyświetlanym obrazie z Amigi na TV LCD...
Posiadam dość stary (7- lat) już TV Samsung 37" (LCD) i też taki efekt występuje przy włączonych opcjach korygujących (cyfrowa redukcja szumów chyba się to nazywa). Po całkowitym wyłączeniu efekt znika i nie ma żadnych pozostałości na czarnym tle po wcześniej wyświetlanym obrazie.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2014 12:03:41 przez Jacques
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem