Witam serdecznie!
Niedawno nabyłem używany komputer Amiga 500 z akcesoriami, m. in. zewnętrzną stacją dyskietek, więc historia tego sprzętu nie jest mi znana.
Zewnętrzna stacja 3.5 cala (firmy GoldenImage) wygląda tak:
Na wyświetlaczu siedmiosegmentowym z lewej strony wyświetla się aktualna ścieżka, nad którą jest głowica.
Niestety stacja była w kiepskim stanie - chyba ktoś próbował już ją wcześniej naprawiać- dyskietka w ogóle do niej nie chciała wejść, ktoś ją rozebrał, złożył i to krzywo.
Na szczęście udało się wszystko naprawić i cały mechanizm działa już poprawnie. Silnik kręcący talerzem działa. Silnik krokowy odpowiedzialny za przesuw głowicy działa. Niestety stacja nie chce czytać żadnej dyskietki. Po przetestowaniu programem pod Amigą (X-Copy v3.1) przy próbie odczytu, dla każdego sektora daje kod błedu 2 (nosecchdr, prawdopodobnie no sector header), czasami dla pierwszych kilku daję kod błędu 5. Zarówno dla sektorów z górnej strony jak i dolnej strony oraz z początku, środka czy też końca.
Mam duże podejrzenie, że głowice mogły się rozjustować przez co nie są w stanie odczytać sekwencji synchronizacyjnych sektorów i w związku z tym samych sektorów także. Chętnie podejme się naprawy, uwielbiam dłubać w takim sprzęcie retro, ale nie bardzo nawet wiem od czego rozpocząć naprawę.
Na tę chwilę wyjąłem nawet cały mechanizm głowic i włożyłem, ale to nic nie daje.
Kilka godzin już to reguluje, na dwa sposoby:
odkręcam lekko śrubkę od silnika krokowego i przesuwam go ułamki milimetrów w jedną, albo w drugą stronę (gdy stacja cały czas czyta w programie X-Copy). Niestety cały czas są błędy 2.
Poluzowałem też śrubkę od suwnicy z lewej strony, i przesuwałem ją też trochę w jedną i drugą stronę - chyba wystający z niej element daję znać mechanizmowi, w którym miejscu od zewnątrz (ścieżka 0) głowica ma się zatrzymać.
Głowice czyściłem też izopropanolem, bez rezultatu.
Oto drobne podsumowanie:
- gdy w środku nie ma dyskietki, ale stacja jest `oszukana` że jest i głowice dotykają siebie, to wtedy podczas odczytu X-Copy zawsze jest kod błedu 2 dla każdego sektora. Gdy dyskietka jest w środku, to sporadycznie pojawiają się inne kody (np. 6)
- testy odbywały się na kilku różnych dyskietkach, które dostałem razem z amigą (wewnętrzna stacja Amigi czyta je bez problemu)
- testowałem tez na standardowych dyskietkach od PC 1.44 MB, tj. sformatowałem je w wewnętrznej stacji amigi, a potem próbowałem odczytac na zewnętrznej - bez rezultatu
- jeśli dyskietka jest sformatowana na zewnętrznej stacji to i tak nie da się jej odczytać na zewnętrznej
- jeśli dyskietka była sformatowana na wewnętrznej stacji,a później na zewnętrznej, to jej odczyt w wewnętrznej stacji także zwraca same błędy, więc głowica coś tam jednak zapisuje.
Tak właściwie to podobne testy przeprowadzałem też na drugiej amidze 500 i wyniki identyczne, więc wewnętrzne stacje w obu Amigach są sprawne.
Przejrzałem już chyba każdą możliwą stronę o regulacji. Me ktoś coś podpowie?
Stacja posiada z tyłu przełącznik 0-1-2-3, ustawiony jest na 1.
Jedna rzecz która mnie zastanawia to jeśli z programu x-Copy wybiorę opcję SPEEDCHK, to dla wewnętrznej stacji w amidze (dla obu) podawana jest wartość:
Traclength: 12460 bytes (MG) (lub coś około tego),
natomiast dla tej felernej zewnętrznej stacji podawane jest:
Tracklength: 7170 bytes (MFM),
czyli jakoś dziwnie mało.