[#1] Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso
Jakim programem najlepiej archiwizować zawartość płyt CD do postaci ISO pod Amigę a jakim pod PC (amigowe płytki)? Chodzi szczególnie o to aby w obrazie dobrze były zachowane długie nazwy plików czy też specyficzne litery używane w innych językach.

Na sieci można spotkać trochę obrazów, gdzie np foldery są puste, pliki mają złe atrybuty, brakuje jakichś plików.

Chciałbym zapobiec właśnie tego typu sytuacjom.
[#2] Re: Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso

@pong777, post #1

MakeCD pod Amigą?
[#3] Re: Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso

@pong777, post #1

Na PC używam UltraISO 9.5 i działa dobrze. To, czy nazwy plików będą prawidłowo zachowane, zależy tylko od wybrania odpowiednich opcji, tj. system plików Joliet oraz 31-znakowe nazwy plików ISO 9660. W końcu płyty CD (nieważne czy dla Amigi, czy dla PC), są nagrywane w jednym standardzie - ISO właśnie.
[#4] Re: Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso

@pong777, post #1

Na PC nigdy nie nagrywałem amigowych płyt. Zaś na Amidze mojej podstawowej, czyli A1200 z Blizzardem 1260 używam MakeCD.
http://www.ppa.pl/programy/kurs-obslugi-makecd-czesc-1.html

Serdeczności
Des
[#5] Re: Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso

@Des, post #4

Ja na PC nagrywam programem Nero - już 2014. Nagrywa wszystko, jak leci. Pod MorphOS, albo MakeCD albo, najczęściej FryingPan.
[#6] Re: Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso

@pong777, post #1

Pod Windowsem jak zainstalujez emulator CD o nazwie WinCDemu, to kliknąwszy na wybrany napęd prawym klawiszem otrzymujesz dodatkową opcję Create ISO image.
[#7] Re: Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso

@RomanWorkshop, post #3

To przy zapisie obrazu płyty program nie zgrywa danych z płyty ,jak leci'' tylko też buduje drzewo i system plików? Czy może czegoś nie zrozumiałem?
Wydawało mi się, że system plików PC gryzie się z Amigą, tylko w przypadku składania płyty z plików i katalogów (budowanie drzewa) i zapisaniu tych danych na CD lub w obrazie. Przy robieniu samego obrazu płyty, program nie powinien raczej ingerować w jej system plików.
[#8] Re: Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso

@Rafał A-3000, post #7

Wiadomo, że program odczytuje takie dane jak są zapisane na płycie. Chodzi mi o to, że przy tworzeniu obrazów lub wypalaniu Amigowych płyt, należy wybrać odpowiednie opcje żeby m.in. obciąć zbyt długie nazwy plików z PC.
[#9] Re: Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso

@RomanWorkshop, post #8

To ja pozwolę sobie rozszerzyć powyższą wypowiedź, aby uporządkować temat.
Jeśli od początku do końca operujemy na obrazach płyt, to nie ma problemu. Czyli jeśli tworzymy iso z cd bezpośrednio (opcja kopiuj dysk albo podobna), a potem nagrywamy ten obraz na cd, to wszystko działa.
Jeśli skopiujemy pliki i katalogi z cd na dysk, potem zbudujemy z tych plików iso i je nagramy, bądź , wypalimy te pliki i katalogi bezpośrednio na płycie, to jeśli nie ustawimy odpowiednich opcji dla formatu iso, to będą jajca.
[#10] Re: Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso

@RomanWorkshop, post #8

To o czym piszesz tyczy się tylko nagrywania płyt, albo budowania ISO z plików. Przy tworzeniu obrazu płyty nie ma żadnych opcji do wyboru, bo po co skoro to obraz sektorowy płyty, chyba, że ktoś zaznacza pliki na płycie i każe programowi zrobić z nich obraz płyty, wtedy jest to równoważne z nagrywaniem i odpowiednie opcje trzeba zaznaczyć, ale to nie jest wtedy "tworzenie obrazu płyty", tylko "tworzenie ISO z zaznaczonych plików".
[#11] Re: Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso

@sanjyuubi, post #10

A przepraszam, co napisałem powyżej?
[#12] Re: Jaki program najlepszy do konwersji CD-iso

@gegu, post #11

Zawsze możesz wystąpić z wnioskiem do sądu o podejrzenie plagiatu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem