kategoria: A600
[#1] Mysz ps2 do Amigi
Witam ponownie.
Na forum znalazłem link do strony ze schematem jak podłączyć mysz ps2 do Amigi. Więc zrobiłem sobie taką przejściówke i, mówiąc krótko, nie działa. Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego ( nawet laser się nie zapala)?
[#2] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #1

W przejsciowce potrzebny jest zaprogramowany uklad. Samo przepiecie przewodow nic nie da.
[#3] Re: Mysz ps2 do Amigi

@eross, post #2

Dzięki za szybką odpowiedź. W takim razie zostaje tylko allegro.
[#4] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #1

Spróbuj tego / a myszkę możesz przerobić z coma chyba do amigi po polsku jest nawet opis.
[#5] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #1

Popełniłeś jeden z najczęstszych błędów zakładając, że port mysz/joysticka w Amidze to RS232, co nie jest prawdą, poza tym przejściówka, którą pokazałeś będzie działać w przypadku myszy P/2, które potrafią też pracować jako RS232.

Jeśli chcesz podłączyć mysz PS/2 do Amigi to potrzebujesz interfejsu (są na allegro - ok 35zł) takiego jak ten: http://aminet.net/package/docs/hard/ps2m, chyba, że chcesz się bawić w "chirurga", wtedy proponuję rozwiązanie z postu powyżej.

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2014 19:33:13 przez sanjyuubi
[#6] Re: Mysz ps2 do Amigi

@sanjyuubi, post #5

Właśnie widze co zrobiłem źle, po prostu nie wszystkie myszki ps/2 można podbiąć pod COM. A tamta solucja podana przez amizeta troche dla mnie zbyt skomplikowana.
Mam taki adapter myszy na USB, ale przestał mi działać. i nie wiem czy to czasem ja go nie rozwaliłem. A konkretnie to jak ten adapter się podbina do A600 to ciężko go włożyć bo kawałek blaszki od tej wtyczki wadzi o obudowe amigi, więc stwierdziłem, że tą blaszke zagne kombinerkami, jednak samego układu nie uszkodziłem, nie udeżyłem, nie zgniotłem, ale adapter przestał działać.
[#7] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #6

To co rozwaliłeś adapter/ ale tam w środku jest ten pic i kondensator/ ale w ogóle to używałeś go w tej amidze wcześniej jak go tam włożyłeś, czy od razu go wziąłeś na tuning, masz oryginalną myszkę może masz problem z portem ja w A2k muszę ruszyć wtyczką w lewo żeby zaczął działać prawy przycisk, w ogóle to amizet się nie odmieniaOKok, racja
[#8] Re: Mysz ps2 do Amigi

@amizet, post #7

Zanim zacząłem kombinować z wyginaniem tej blaszki to działało, mam też oryginalną myszkę do amigi i ona działa, więc port jest w porządku. Jak adapter i tak nie działa to spróbuje jakoś wtyczkę wymienić.
[#9] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #8

To nie lepiej włożyć ten adapter do myszki, na allegro była taka niedawno czarna hp.
[#10] Re: Mysz ps2 do Amigi

@amizet, post #9

... włożyć ten adapter do myszki ...

Szczerze powiem, że nie wiem o co chodzi.
[#11] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #10

Normalnie zamontować tego pic-a do myszki i nie mieć żadnych przejściówek tylko nową myszkę usb/ps2 adapter w środku /myszki/ kabel wtyczka db9.
[#12] Re: Mysz ps2 do Amigi

@amizet, post #11

Brzmi nieźle, ale moja lutownica nie da raczej rady z wlutowaniem czegokolwiek z płytki z układem bo to taka najtańsza 40W. Ale pomysł zacny.
[#13] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #12

Lutownica jest tylko narzędziem ograniczonym ludzką wyobraźnią. Nawet nie wiesz co mógłbyś nią zrobić.

Patrzałeś, czy ci jakiś lut nie pękł? Tą zawadzającą blaszkę to powinieneś całkowicie zdjąć i zostawić tylko plastikowy rdzeń z stykami, albo zrobić przedłużkę z takiego rdzenia i męskiego gniazda DB9.

Jakieś zdjęcia? Trzeba by sprawdzić, czy układ na Twoim adapterze jeszcze żyje w programatorze.
[#14] Re: Mysz ps2 do Amigi

@sanjyuubi, post #13

Próbowałem tą lutownicą wylutować ps/2 z jakiejś starej płyty głównej i luty ani drgnęły. Co do pęknięć na adapterze to żadnych nie ma. Co do zdjęć to mogę wrzucić, ale nie mam na razie dostępu do aparatu lepszej jakości. I w sumie to zapomniałem o tym, ale sprawdziłem ten adapter raz jeszcze i myszka nie działa tylko w poziomie, w sensie mogę jeździć kursorem góra, dół oraz działają oba przyciski, ale lewo i prawo już nie.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 12:35:27 przez glon
[#15] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #14

No to pierwsze cztery piny odpowiadają za ruch myszki chyba / na tej stronie z myszką diy jest pinout / w ogóle to taki pic kosztuje parę groszy zrobienie do tego programatora też nie jest drogie/ płytka ci nie potrzebna pic-a możesz włożyć do podstawki i zrobić to na spajderka i zamontować w myszceOKok, racja
[#16] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #14

Luty na płytach głównych są z innego stopu (pewnie twardego), sam miałem problem z wymianą kondensatorów z użyciem 60W lutownicy.

Te zdjęcia nic nie mówią, bo są rozmyte, z twojej wypowiedzi wynika, że na drodze mysz->PIC jest wszystko ok, posprawdzaj miernikiem czy są przejścia pomiędzy układem a złączem amigi. Sprawdź na jakiejś grze, czy działają wszystkie kierunki joysticka, gdy masz go wpięte w port myszy, jeśli nie to być może masz pęknięte luty w Amidze.
[#17] Re: Mysz ps2 do Amigi

@sanjyuubi, post #16

No to pierwsze cztery piny odpowiadają za ruch myszki chyba / na tej stronie z myszką diy jest pinout / w ogóle to taki pic kosztuje parę groszy zrobienie do tego programatora też nie jest drogie/ płytka ci nie potrzebna pic-a możesz włożyć do podstawki i zrobić to na spajderka i zamontować w myszceOKok, racja

Brzmi zachęcająco, ale to chyba ponad moje możliwości, nie mam pojęcia jak miałbym się do tego zabrać.

Luty na płytach głównych są z innego stopu (pewnie twardego), sam miałem problem z wymianą kondensatorów z użyciem 60W lutownicy.

Te zdjęcia nic nie mówią, bo są rozmyte, z twojej wypowiedzi wynika, że na drodze mysz->PIC jest wszystko ok, posprawdzaj miernikiem czy są przejścia pomiędzy układem a złączem amigi. Sprawdź na jakiejś grze, czy działają wszystkie kierunki joysticka, gdy masz go wpięte w port myszy, jeśli nie to być może masz pęknięte luty w Amidze.

Jak podłączam oryginalną myszkę od amigi to wszystko jest OK, więc z Amigą wszystko w porządku. Co do miernika to nie mam bo nigdy nie potrzebowałem.

Cóż, chyba będzie lepiej jak jednak kupię gotowca na allegro.
[#18] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #17

Masz miernik?

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2014 17:38:14 przez sanjyuubi
[#19] Re: Mysz ps2 do Amigi

@sanjyuubi, post #18

niestety nie mam, z resztą próbowałem coś z tym adapterem zrobić i jeszcze bardziej go rozwaliłem . Dałem ogłoszenie na giełdzie, może ktoś się odezwie.
[#20] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #19

w sumię to mam jeszcze 1 pytanie, czy ta myszka ( link do ebay )będzie działać z A600?
[#21] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #20

Nie, to jest mysz szeregowa na RS232, port myszy w Amidze to nie RS232. Kup sobie od użytkownika mata24 na allegro interfejs, tylko najpierw z nim pogadaj, że chcesz z gniazdem na PS/2.
[#22] Re: Mysz ps2 do Amigi

@sanjyuubi, post #21

w sumie to mi obojętne czy z gniazdem ps/2 czy z usb. Nie mniej jednak dzięki za informację, nie znalazłem wcześniej tej aukcji.
[#23] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #22

Kup sobie z takim gniazdem na jakie masz mysz, w przypadku gniazda USB, mysz musi obsługiwać PS/2 przez USB, inaczej nie będzie działać.
[#24] Re: Mysz ps2 do Amigi

@amizet, post #11

Normalnie zamontować tego pic-a do myszki i nie mieć żadnych przejściówek tylko nową myszkę usb/ps2 adapter w środku /myszki/ kabel wtyczka db9.

Rozumiem, że aby dokonać takiej przeróbki to jedyne co muszę zrobić to obciąć kabel od myszki, następnie pozostałe kable od strony myszki wlutować w płytkę z pic-em, z drugiej strony płytki wlutować kable na końcu których jest wtyczka db9, wcisnąć pic-a pod obudowę i wszystko??

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2014 10:21:11 przez glon
[#25] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #24

"wcisnąć pic-a pod obudowę i wszystko??" ale jak go chcesz wlutować z tej płytki, pisałeś że się nie da tą twoją lutownicą, tak musiał byś zrobić /ps2/usb-w stronę myszki-db9-wstronę amigi/ zostaw go z tą płytką możesz ją poprzycinać szlifierką kątową do odpowiednich rozmiarów/ albo kupić pic-a kondensator o podstawkę, wtyczkę db25, i parę drobnych elementów i robisz programator i interfejs i to by cie wyszło pewnie w granicach tego co zapłacisz na allegro i ci zostanie jeszcze /jeśli masz gdzieś w okolicy sklep z elektroniką że się przejdziesz i kupisz to wszystko w jednym miejscu/
[#26] Re: Mysz ps2 do Amigi

@amizet, post #25

Ale ja go nie chcę z tej płytki wlutowywać, przylutuje tylko do płytki kabelki, zamiast wtyczek, a potem wetknę wszystko pod obudowę.
[#27] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #26

Tylko go nie spal /moje chinskie stacja 936D jak i 858DH są ESD safe/ chciałem cie o tym poinformować, ale na pewno twoja też jest bezpieczna pewnie takiego pic-a tak łatwo nie spalisz ale wiedz o tymOKok, racja
[#28] Re: Mysz ps2 do Amigi

@amizet, post #27

I niech ci ktoś napiszę jak zrobić "miernik" do mierżenia obwodów w układach IC /tzn. dioda zenera/dioda led/ i bateria paluszek/ i jak to odpowiedni połączysz i odpowiednio będziesz przykładał sondy pomiarowe /wykonane z dwóch kabli z gold pinami na końcach/ to twój pomiar powinien być rzeczywisty i bezpieczny. Oczywiście mogę się mylić, więc jeszcze tego nie rób niech ci to ktoś potwierdzi, albo da swój schemat.
[#29] Re: Mysz ps2 do Amigi

@glon, post #26

Nic Ci to nie da jeśli problem leży po stronie Amiga->PIC, gdyby problem leżał na drodze PIC->Mysz, to nie działałaby ci ona w ogóle.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2014 12:59:23 przez sanjyuubi
[#30] Re: Mysz ps2 do Amigi

@sanjyuubi, post #29

Jak piszą koledzy wyżej, mysz z wtyczką USB musi obsługiwać protokół PS/2 lecz z doświadczenia wiem że mimo obsługi tego protokołu nie zawsze działają. Przerobiłem to z kilkoma współczesnymi myszkami i z takimi które mają już swoje lata. Zadziałała "od kopa" mysz która miała wtyczkę PS/2.

Chowając intrface do myszki pamiętaj że standardowe amigowe kabelki do myszki mają 8 żył i nie obsługują trzeciego przycisku. Stosując kabelek 9 żyłowy możesz wykorzystać trzeci przycisk konfigurując go np. w programikiem FreeWheel. Obsługa rolki to większa kombinacja, potrzebne są sygnały z poru joysticka.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2014 15:15:56 przez iZi
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem