kategoria: A500
[#1] Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?
Witam, pytanie oczywiście jak w temacie. Czy scandoubler jest tzw. "musem" by to poszło? Sprawdzałem dane techniczne w instrukcji swojego tv i najniższa częstotliwość pozioma to 31.46khz... i tak słyszałem że w tym wypadku tylko scandoubler...
[#2] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #1

Jeśli LCD przyjmuje nie mniej niż 31 kHz, to musisz mieć scandoubler. Ew. szukaj modelu który łyka 15 kHz (jeśli są takie na rynku... może mały TV LCD).
[#3] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@wali7, post #2

yhm... A jeszcze takie pytanie, czy tylko Amigi 1200 powinny mieć wbudowany scandoubler? bo takiego scandoublera ciężko dostać...
[#4] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #3

Najprościej poszukać zewnętrznego - taki będzie pasował do każdej Amigi.
Dodane: tu http://retroami.com.pl/product.php?id_product=28 masz wewnętrzny scandoubler z flickerfixerem do A500. Cena jednak powalająca. Ale kupić można :)
Chyba najtaniej wyjdzie znaleźć mały TV LCD, poszukaj takiego niepanoramicznego (chociaż wiele panoramicznych potrafi wyświetlić obraz z Ami prawidłowo dodając czarne pasy po bokach) i byle miał Euro złącze (SCART).

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2014 10:08:47 przez wali7
[#5] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #1

podpinałem A500 pod TV LCD samsunga bez modulatora czarno biały obraz z modulatorem kolor, bez problemu wyświetla
[#6] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@Fortis, post #5

No dobrze, widze że wszyscy twardo twierdzą że bez scandoublera koloru w kosmicznej jakości obrazu nie będzie.... Więc ja też nei będę przedłużał (choć chciałem poczekać na wszystkich tutejszych amigowych specjalistów z doświadczeniem dłuższym i większym niż moje) którzy prawdopodobnie powiedzieli by mi to samo co wy.

Jednak na jakimś anglojęzycznym forum wyczytałem że Amigi z końca produkcji które były fabrycznie z super fat agnusem oras super denise (dokładnie ten sam który jest na tym indivision ECS) posiadają coś takiego jak możliwość wyświetlania obrazu w 31khz bez pomocy scandoublera i to w kolorze jak należy, jednak do wczoraj dla mnie była to tylko legenda (w której mówili też że owszem jest 31 khz ale tylko workbench pójdzie bo większość gry mają tzw "hard-coded 320x256/240 z 15 khz hsync).

Otóż posiadam taką Amigę 500 z końca produkcji o której gdzieś tu na forum opowiadałem że wykopałem ją po 15 latach (na linku widać że ma ten sam chip denise co indivision ecs tyle że rok starszy niż ten na zdjęciu sklepu z indivision ecs):

amiga 500 8A full ECS (prawdopodobnie rok produkcji 1992)

No i mój super komputer który NIGDY mnie nie zawiódł i nie miał żadnych nie kompatybilności z grami podłączyłem do samsunga lcd 37 cali w którym w instrukcji wyraźnie znalazłem że poniżej 31.46 khz hsync nie zejdzie. Telewizor ma złącze euro więc podpiąłem Amige poprzez kabel RGB>Euro (fabryczny dołączany do chyba każdej Amigi w zestawie) włączyłem...

Moim oczom ukazała się łapka z dyskietką kickstart 1.3 w jakości obrazu jak żyleta, żadnego migania skakania czy przesuwania się z obrazem na lewo i prawo (choć na 37 calach w panoramie było tak rozciągnięte że można policzyć każdy piksel)

Więc jak głosi legenda że powinienem odpalić tylko Workbencha i nic więcej, stwierdziłem że nie ma sensu sprawdzać czegoś co jest oczywiste więc sięgnąłem po pierwszą lepszą grę pod ręką:

Padło na tytuł Prime Mover który jak na gry amigowe jest chyba jedną z tych lepszych produkcji (jeśli chodzi o grafike i dynamike).
Moim oczom ukazało się rozciągnięte na cały ekran intro które mimo to było świetnej jakości więc poprostu przestawiłem tryb wyświetlania w tv z 16:9 na 4:3 i zaczęło już to wyglądać bardzo dobrze tak jak być powinno... wchodzę do gry wszystko działa śmiga, gra nie protestuje amiga teższeroki uśmiech

Jednak głupie było by nie sprawdzić kilku innych gier by sprawdzić mit o tym że niektóre gry właśnie mają te zakodowane twardo 15 khz.

I tak włączyłem jeszcze "F16 combat pilot" oraz "oh no more lemmings" i co? wszystko śmiga bez problemu, obraz jak żyleta JEDNAK okazało się że niestety super klasyk amigowy "dyna blaster" ma tzw. hard-coded 15 khz i po włączeniu na mojej Amidze dyna blastera szybko okazało się że gra walczy z ECSem i nie może sie zdecydować czy ma działać w 15 khz czy w 31 khz i tu prawdopodobnie dodatkowy scan doubler by pomógł.

Wygląda to tak, że dyna blaster mniej więcej jest na środku ekranu i wyświetla sie bardzo dobrze, kolory itd bez zarzutu jednak poprostu wyraźnie "ucieka" ze środka i skacze na boki, pół okienka normalnie a górna połowa skręca w prawo lub w lewo lub jest normalnie po czym dolna połowa płynie na lewo i prawo itd.

Podsumowując: Legenda o tym że ostatnie 500tki miały coś w rodzaju wbudowanego scandoublera jest prawdą, jednak nie wszystkie tytuły działają jak naleźy (i prawdopodobnie mogą być też takie które się nie wyświetlą)

Nie mam żadnych dowodów w postaci filmu, ale myślę że gdyby ktoś dalej mi nie wierzył i chciał to zobaczyć to moge to nagrać cyfrówką w przyszłym tygodniu jak Amiga 500 bez modulatora/ scandoublera chodzi w kolorze z jakością jak żyleta i są tytuły które pięknie chodzą jednak są wyjątki jak np. dyna blaster.

Pewnie po tym co tu opowiadam może wkrótce okazać się że 500tki z Płytami 8A i 8A1 ze swoimi cenami pójdą w górę na allegro
[#7] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #6

Nie mam żadnych dowodów w postaci filmu, ale myślę że gdyby ktoś dalej mi nie wierzył

Ale co tu udowadniać. Podłączyłeś Amigę do telewizora. I działa. Tak jak milionom innych użytkowników w tatach 80-90.
Ja też używam telewizora. Bez scandoublera.

Podłącz tą samą Amigę do konitora VGA. To dopiero sztuka!
Podpowiedź: są monitory VGA które akceptują 15kHz.
[#8] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #6

Mi A2k wyświetlała kolorowy obraz przez wyjście mono /rca/ ale nie robiłem z tego jakiejś sensacji, wiesz o co chodzi krach na giełdach załamanie gospodarki kraj mógł by tego nie przyjąć, w głównej mierze nie chciałem dobijać zbieraczy którzy by dużo stracili gdy by to wyszło na jawOKok, racja

Wydaje mi się że na forum powinna być nagroda, chociaż raz w miesiącu coś w stylu "Odkryłem Amerykę" albo "Złoty Dżojstik" OK
[#9] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #6

Stachu już odpowiedział, ale Stachu, jak większość profesjonalistów lubi lakoniczne odpowiedzi ;)
Ja jestem amatorem, więc odpowiem bardziej rozwlekle:
NIE istnieją kości do A500 (ani OCS, ani ECS) które umożliwiają wyświetlenie obrazu >15 kHz z pełnymi swoimi możliwościami. Owszem, kości ECS umożliwiają wyświetlenie obrazu 31 kHz, ale z uwagi na ograniczenia owych kości, wyłącznie w 4 kolorach (jeśli otworzysz Ami, to pełny zestaw kości ECS to Fat Agnus 8375, oraz Super Denise 8373, w A500 montowanych na płytach A500+ rev 8 jest tylko 8375). Takie kości znajdziesz w A500+ oraz w A600. I w A500 rev 8 (pewnie to nazwano "A500 z końca produkcji"... mam taką :) , więc wiem co piszę), ale Super Denise musisz sobie wymienić. Ale jak pisałem - w VGA tylko 4 kolory. Żadna gra z A500 nie wykorzysta tych trybów, bo po pierwsze za mało kolorów, po drugie gry z A500 niezwykle rzadko pozwalają na wybór trybu wyświetlania.
Inna sytuacja jest w A1200 i A4000, gdzie tryby 31 kHz obsługują również pełny zestaw kolorów, ale generowane wtedy obciążenie DMA przycina możliwości komputera (zwłaszcza bez fast ram), więc gry dla AGA rzadko umożliwiają przełączenie w tryb VGA, bo mocno spadają osiągi komputera. Oczywiście gdy gra wykorzystuje w pełni system operacyjny, wtedy da się. Ale gry mocno wykorzystujące możliwości graficzne Amig zazwyczaj omijają AmigaOS szerokim łukiem.
A to że twoja A500 działa podpięta do TV LCD za pomocą SCART to normalne. Specyfikacja złącza SCART to sygnał 15 kHz (chociaż wyższe zazwyczaj przepuszcza) i w tym trybie MUSI chodzić. Zresztą sygnał wizyjny PAL to 15 kHz, i każdy TV go obsługuje. A jeśli masz na tym TV napisane 31 kHz, to dotyczy złącza VGA, które zapewne też tam masz.
Obraz z Ami na ekranach LCD jest bardzo ładny i stabilny, moje A500 i ostatnio zbudowaną GBA1000 podpinam właśnie do LCD TV przez SCART.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2014 13:30:03 przez wali7
[#10] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@amizet, post #8

Hmm... znaczy wnioskując z 2ch ostatnich wypowiedzi wychodzi na to że:

milion innych użytkowników miało w latach 80 i 90 telewizor lcd 30/40 może nawet 50 cali który wyświetlał 31 khz hsync i nie mógł obsłużyć 15 khz amigi a mimo to chodziło im to bez scan doublera do zawsze (od lat 80 i 90) tylko że każdy ktogo nie zapytasz na forum mówi kup scan doubler bo telewizor lcd czy monitor lcd tego nie odpali (choć co do monitora lcd vga pewności nie mam, bo poprostu nie mam przelotki by to sprawdzić, ale skoro na 31 khz telewizorze lcd amiga wyświetla obraz bez wspomagaczy to czemu na monitorze vga miała by tego nie robić... może przelotka pogorszy obraz ale w każdym razie coś tam pewnie wyświetli.)

W takim razie jak wszystkim działa bez scandoublera i "odkryłem już dawno odkrytą amerykę" to bardzo wszystkich przepraszam że wystartowałem z taką głupotą i chętnie przyjmę ten "złoty joystick" za forumową głupotę miesiąca (jeśli to faktycznie taka głupota lub oczywista oczywistość o której każdy wiedział)
[#11] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #10

Nie.
KAŻDY telewizor PAL, niezależnie od tego czy CRT (kineskopowy), czy LCD wyświetli obraz z Amigi 500. Bo Amiga 500 generuje sygnał wizyjny w standardzie PAL (lub z nim zgodny, bo akurat na złączu video sygnał nie jest kodowany), a każdy TV PAL ten obraz wyświetli. Bo każdy telewizor sprzedawany w naszej części świata, obsługujący analogową TV, niezależnie od tego, czy pochodzi z lat 70, 80, 90, czy XXI wieku musi być z tym standardem zgodny. A ten standard mówi między innymi, że częstotliwość synchronizacji poziomej wynosi 15 kHz z groszami (sam standard pochodzi z roku 1967).
A obraz który wyświetlasz z tych gier jest generowany w 15 kHz. Jest to pewne na 100%. Na TV masz napisane 31 kHz, bo twój telewizor potrafi wyświetlić obraz w stanrdzie (S)VGA, podobnie jak chyba każdy inny LCD. Ale przede wszystkim twój TV wyświetla obraz 15 kHz bo jest TELEWIZOREM. A jest on stabilny i ładny, bo obraz RGB z Ami jest dobrej jakości, a obraz na LCD jest zazwyczaj ładny i stabilny.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2014 14:06:26 przez wali7
[#12] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #1

Ja napisze inaczej. Jeśli masz TV LCD (a nie monitor) to niemal na pewno z tyłu masz wejścia sygnału wizyjnego po niskiej czyli tzw. czincze. Poza tym powinno być złącze scart (euro). Zapewne też jest VGA aby móc podać sygnał z komputera. No chyba , że to jednak nie TV , a monitor. Wtedy zapewne będzie tylko VGA z tych trzech. Co zrobić najprościej w tych konkretnych opcjach opisuję:

1. czincz - po stronie A500 masz już wyjście (niestety czarno białe) po niskiej. Kupujesz kabelek czincz-czincz i cieszysz się monochromatycznym obrazem z Amigi. W takiej opcji polecam dokupienie modulatora TV na allegro (bodaj A520)

który podpinasz do złącza RGB Amigi a potem czinczem

z czinczem TV

2. EURO/scart. Kupujesz na allegro kabel RGB-Scart

i cieszysz się kolorowym obrazem o podwyższonej ostrości z Amigi.

3. VGA (opcja również gdy masz jednak monitor nie TV). Kupujesz na allegro za ok. 100zł zewnętrzny tuner TV dla monitorów LCD/VGA

- zwróć jednak uwagę by miał on wejście wideo czincz (mam taki model). Wtedy tunerek ten pozwala poza oglądaniem TV analogowej na monitorze również zapodanie sygnału wideo z czincza zewnętrznego urządzenia analogowego. W tej opcji jeśli chcesz mieć na A500 kolor też musisz mieć dodatkowy modulator.

W każdym razie ta opcja i tak jest tańsza od zewnętrznego scandoublera.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2014 14:21:47 przez xtro
[#13] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@wali7, post #11

no dobrze, w porządku.
Tylko widzisz, sam przyznaj że troche wprowadziłeś mnie na początku w błąd bo fakt, może nie napisałem że chciałbym podłączyć to przez SCART, jednak sam w swoich postach napisałeś że powinienem kupić scandoubler, potem mały telewizor lcd bo to może lub wogóle nie pójdzie. Potem gdy ja wystartowałem z moją "Ameryką" bo jak ktoś napisał że może nie pójść lub że na pewno nie pójdzie i tak byłem przekonany że ma nie ruszyć a ruszyło, i gdy o tym napisałem że ruszyło a teoretycznie nie powinno to nagle każdy mi mówi że przecież to telewizor i zawsze powinno pójść
Trudno ośmieszyłem się, nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz i po tym co teraz pisze sam rozumiesz jak to wygląda z mojej strony

Tak swoją drogą skoro może i faktycznie te 31 khz telewizora tyczy się tylko trybu vga/ibm i obraz oraz telewizor miały obraz w 15 khz który jest w 100% kompatybilny to dlaczego 3 gry szły normalnie a jednak dyna blaster miał problem ze złapaniem częstotliwości poziomej? Normalnie używam starego telewizora kineskopowego i tam niby sygnał też jest 15 khz i tego problemu nie ma, a na nowym już jest problem synchronizacji...
[#14] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #10

nic :)

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2014 14:24:09 przez wali7
[#15] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@xtro, post #12

@xtro - faktycznie, warto wiedzieć. Dzięki za dobrą radę
[#16] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@wali7, post #14

@wali - W takim razie no coż, na samym początku tematu poprostu trochę się nie zrozumieliśmy i tyle, ale wszystko się sprostowało.
[#17] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #13

być może masz wersje NTSC gry.... przeczytaj co wyżej zapodałem tez pare fotek
[#18] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #13

Tak swoją drogą skoro może i faktycznie te 31 khz telewizora tyczy się tylko trybu vga/ibm i obraz oraz telewizor miały obraz w 15 khz który jest w 100% kompatybilny to dlaczego 3 gry szły normalnie a jednak dyna blaster miał problem ze złapaniem częstotliwości poziomej? Normalnie używam starego telewizora kineskopowego i tam niby sygnał też jest 15 khz i tego problemu nie ma, a na nowym już jest problem synchronizacji...

Dynablaster jest w NTSC
[#19] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #13

Z sygnałami i standardami i kośćmi jest tak jak napisałem. Tego jestem pewien.
Pewnie się nie zrozumieliśmy :)
Reasumując (ale to chyba już napisał przedmówca):
1. aby podpiąć monitor 31 kHz (czyli typowy VGA do PC) potrzebujesz do ami scandoubler (on konweruje sygnał z 15 kHz na 31 kHz)
2. aby podpiąć Ami do czegokolwiek co się nazywa telewizor (najlepiej aby miał SCART) to potrzebujesz kabla RGB>>SCART. Scandoublera NIE, tylko kabel.
Możliwe że twój DynaBlaster delikatnie zmienia częstotliwości wyświetlania, każdy układ wizyjny Amigi to potrafi (z tym że OCS w najmniejszym zakresie, a AGA w największym), a monitory LCD, jako układy sterowane cyfrowo często miewają wpisane na sztywno parametry graniczne, przy przekroczeniu których odmawiają współpracy. Tutaj stare kineskopowe telewizory i monitory są dużo bardziej tolerancyjne.
PS. koledzy odpowiedzieli, twoja gra generuje NTSC, a twój TV nie lubi tego standardu (co jest dziwne, bo większość współczesnych TV łapie NTSC).

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2014 14:34:55 przez wali7
[#20] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@xtro, post #17

Niby moja amiga ma automatyczne dopasowywanie się do gier NTSC czy Pal, jednak pewnie zmierzasz do tego ze telewizor jest Palowy i gubi synchronizacje bo w amidze wszystko ok ale telewizor nie ogarnia... w sumie to może być to, i pewnie masz rację.

Edit: Mam na myśli ze na amidze kablu złączu itd sygnał jest NTSC i wszystko tu jest ok, a Telewizor jest Palowy i tego sie nie zmieni i będąc w palu ma problem z podawanym mu sygnałem NTSC a przynajmniej tak to rozumiem.

Edit2: Aha czyli teraz już wszystko jasne czego tam obraz skakał na boki, dzięki za wyjaśnienie tego wszystkiego chłopakiOK

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2014 14:40:07 przez jogg
[#21] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #1

Do telewizora nie potrzeba żadnych scandoublerów, chyba, że nie ma SCART ale to nie jest regułą, bo telewizory zazwyczaj i tak potrafią akceptować sygnał 15kHz czy to przez złącze VGA, czy przez jakieś fabryczne przejściówki SCART-HDMI. Scandoubler jest potrzebny do monitora, choć tak jak wspomniano, zdarzają się monitory obsługujące 15kHz, ale o te jest ciężko i nawet nie zawsze jest to opisane w instrukcji.
[#22] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@wali7, post #9

Tak trochę odkopuję własny temat, ale teraz jestem trochę mądrzejszy w tym temacie (poczytałem tu i ówdzie) dlatego sprostuję kilka niejasności w temacie, pewnie większość o tym wie ale dla tych co niewiedzą a ktoś może chciałby skorzystać to proszę:

By wyświetlić bez żadnego scandoublera jaki kolwiek obraz na monitorze VGA potrzebna jest przelotka z ami na VGA oraz Amiga (nawet 500) z zestawem kości: super denise, super agnus 2mb oraz minimum kickstart 2.0 oraz workbench 2.x (co do ramu nie jestem pewny ale możliwe że minimum 1mb). Taki zestaw prawdopodobnie pod jakimś telewizorkiem trzeba ustawić tryb Multiscan w storage/monitors potem Multiscan:Productivity w Prefs/Screenmode i użyć go.
Jeśli nie ruszy trzeba wybrać VGAOnly w Storage/Monitors a dopiero potem Multiscan. Jeśli zadziała to przenieść oba do Devs/Monitors. Moja niestety nie ruszy w takim trybie bo brakuje mi tylko kicka 2.0 i odpowiedniego workbencha.

Po czymś takim powinno być możliwe podpięcie amigi zwykłą przelotką pod prawdopodobnie każdy monitor VGA w LCD lub CRT i można cieszyć się 640x480 w 4 kolorach z bodaj 59hz odświeżania (to powinno być wystarczająco blisko by ruszyć pod takimi monitorami) z częstotliwością poziomą 31khz. Powinien ruszyć workbench i kilka programów w tym trybie i jak pisali przedmówcy mało która gra w tym ruszy.
Nie mniej jednak myślę że warto wiedzieć o takim "trybie awaryjnym" w amidze .
[#23] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #22

Nie każdy monitor lcd wyłapie "amigowe" vga.
Jesli brak Ci kick2.x to mozesz go remapowac z dyskietki. Workbencha2.x znajdziesz na necie.
Wystarczy "okrojony" WB zeby cieszyc sie obrazem na VGA nawet z A500
[#24] Re: Czy Amiga 500 ruszy na tv lcd bez modulatora/scandoublera?

@jogg, post #22

Tajemnicy nie odkryłeś, jedyne co mnie dziwi to te 4 kolory, w czasach kiedy miałem pluskwę to były 4 odcienie szarości. No i zamiast pisać A500 napisał bym że dotyczy A600, A500+ lub A500 z końca produkcji z chipsetem ECS.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem