kategoria: A500
[#1] Zeus68k - jak to z nim jest ?
Witam ponownie :P
Powoli przymierzam się do "rozbudowy" mojej "pięćsetki" i szukając różnych rozszerzeń (o rozszerzenie pamięci chip już pytałem i odpowiedzi były bardzo pomocne -dzięki :) ) trafiłem w necie na informacje o PROTOTYPIE karty "turbo" do A500 - Zeus68k. Jednakże nigdzie nie znalazłem informacji o jej dostępności :( Mój angielski jest średni wiec mogłem coś przegapić :( A zależy mi na informacjach bo coraz bardziej "wsiąkłem" i chciałbym moją 500 lekko udoskonalić , a ta karta wydaje się sensowną alternatywą dla aca500(tak tak wiem że to "nieopłacalne" i lepiej mieć a1200 itp. Nad a 1200 sie zastanawiam ale na razie nic ciekawego nie widziałem :( poza tym z sentymentu chce rozbudowywać na razie 500tke):)
PS - jeśli są DOSTĘPNE jakieś "stare" rozwiązania dla 500setek dające mi dostęp do kart pamięci (ew. dysków twardych) i możliwość przełączania kikstartów to także byłoby oki - mnie mam jednak konta na zagranicznych portalach handlowych i nie mam doświadczenia w kupowaniu online za granicą :(

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2014 08:58:48 przez sunater
[#2] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@sunater, post #1

Dzień dobry nie wiem czy cie to zainteresuje ale masz tu link http://eab.abime.net/showthread.php?t=65047
[#3] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@sunater, post #1

A o tym http://retroami.com.pl/product.php?id_product=80 nie myślałeś?
Fajne, ma to sporo osób (ja też).

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2014 09:21:40 przez wali7
[#4] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@wali7, post #3

Rzeczywiście fajne
[#5] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@wali7, post #3

ACA500 to był mój pierwszy typ :) Ale trafiłem na sporo negatywnych opinii na temat innych kart tej serii (aca 1232 i aca 1230) dlatego myślałem nad alternatywą.. no i 2 MB na pokładzie to trochę maławo - 8 mega o którym piszą w specyfikacji Zeusa byłoby w sam raz na początek :)
[#6] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@sunater, post #5

jeszcze elbox 530 bedzie...
[#7] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@twardy, post #6

Mam poważne wątpliwości ale obym się mylił. Elbox nie odpowiada na maile. Telefony też milczą od prawie tygodnia... no albo mam wyjątkowego pecha.
[#8] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@_arti, post #7

Z Elboxem to standard, że ciężko się z nimi skontaktować.
[#9] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@BULI, post #8

Ja też pisałem do Elboxa jak będzie wyglądała kompatybilność tej turbo z rozszerzeniami bocznymi Amigi, bo mnie z pewnych względów zależy na SCSI, które mam w moim rozszerzeniu.
Niestety do dzisiaj zero odpowiedzi.

Może projekt już umarł nie rodząc się za bardzo ? :D Możliwe, że Jens wysłał rakiety ziemia-Elbox. nigdy nie wiadomo...

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2014 13:41:10 przez Azzorek
[#10] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@Azzorek, post #9

W tym tygodniu otrzymałem towar z Elbox, a w zeszłym miałem kontakt telefoniczny, bez żadnego problemu. Z tego co wiem karta jest w mocno zaawansowanym stadium, ale oczywiście opóźnienie to standard. Postaram się ustalić co i jak i dać znać na forum.

Co do kart ACA. Tutaj do pobrania dokument opisujący timing fix dla płyt Amigi 1200 jeżeli ktoś ma problem z niestabilnością podczas używania kart ACA12xx.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2014 15:18:46 przez ITU
[#11] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@ITU, post #10

Na jaki numer dzwonisz?
[#12] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@ITU, post #10

To tylko fragment Timing fixa - całość dobrze jest opisana tutaj: link - łącznie z numerami części w Farnell i wyjaśnieniem dlaczego stosuje się timing fix.
[#13] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@sunater, post #1

Jeżeli chcesz maksymalnie dopalić A500, i w gruncie rzeczy taniej też, to zaczekaj na turbinę od Elboxa,
dostaniesz to samo co z ACA500+ACA12xx a dodatkowo ty wybierzesz co chcesz podpiąć do niej:
karty CF czy twarde dyski (w ACA tylko CF), ponad to dostaniesz FAST ATA dla pięćsetki i mam
wrażenie że będzie to lepiej działać niż ACA (to opieram na swoim doświadczeniu z produktami z Elboxu).
Oczywiście nikt nie musi się z tym zgodzić, to jest tylko moje zdanie.
[#14] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@Radek_Cz, post #13

Produkty Elboksu są fajne, też mam z nimi jak najlepsze doświadczenia. Jednak ACA500 ma dwie niezaprzeczalne zalety: jest tanie i JEST. Elbox ma na koncie już kilka reklamowanych produktów, a jednak nigdy nie sprzedawanych. Jeden z nich miałem nawet okazje obserwować w działaniu.
Goła ACA500 daje już przyzwoite przyspieszenie (jest szybsza od gołej A1200), a dołożenie dowolnej karty z 68020 przyspieszy ją dodatkowo 4-5 razy. I dodatkowo będzie 128 MB RAM extra.
Prócz tego pamięć na ACA500 ma fajną, unikalną cechę - można ją zamapować w obszarze slow ram, dzięki czemu komputer "myśli" (a właściwie każdy soft który konkretnie wymaga tej pamięci) że ma rozszerzenie "pod klapką", a pamięć ta działa z pełną prędkością fast ram.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2014 20:35:33 przez wali7
[#15] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@wali7, post #14

ACA500 jest fajna, ale w sumie... czy nie lepiej kupić A600 i dołożyć do niej ACA620? Więcej pamięci i trochę szybciej, poza tym 020 czasem się przydaje (np. przy odpaleniu karty sieciowej Wi-Fi). Mam kolejny dylemat
[#16] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@tOMashBe, post #15

Ja nie lubię A600, nigdy jej nie miałem. Ale wielu ludzi sobie ją ceni (mała i PCMCIA). Jeśli jesteś jednym z nich to pewnie warto.
[#17] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@wali7, post #16

Mi się A600 podoba z wyglądu Mogę spytać dlaczego jej nie lubisz? Oprócz braku bloku numerycznego (który rzadko się przydaje) widzę więcej zalet niż wad.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2014 22:45:29 przez tOMashBe
[#18] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@tOMashBe, post #17

pewnie dlatego, że moją pierwszą Ami (jeszcze w 1991) była A500 i do niej mam olbrzymi sentyment - mam w domu 3 egzemplarze
[#19] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@wali7, post #14

Jednak ACA500 ma dwie niezaprzeczalne zalety: jest tanie... a dołożenie dowolnej karty z 68020 przyspieszy ją dodatkowo 4-5 razy
Jest tańsze to fakt, ale tylko pozornie bo musisz dokupić kartę
turbo do A1200, a wtedy już nie jest tańsze

Jeśli zaś chodzi o szybki slow ram, to czy to jest wymagane przez jakieś gry/programy, czy ta możliwość
to sztuka dla sztuki? Poza tym turbina od Elboxa ma być zgodna z rozszerzeniami pod klapką, czy to slow
czy chip.

Oczywiście z faktem dostępności ACA500 nie ma co dyskutować, tu bije kartę z Elboxu po całości.
ITU wspominał wyżej że ma się dowiedzieć co i jak, ja wstrzymałbym się z decyzją przynajmniej
do momentu otrzymania od niego wieści.
[#20] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@Radek_Cz, post #19

SlowRAM bywa wymagany przez niektóre starsze gry, które ignorują fakt istnienia prawdziwego RAMu i przy braku pamięci w obszarze SlowRAM traktują taką maszynę jak A500 z 512 MB RAM. O ile mnie pamięć nie myli, jedną z takich gier jest Utopia.
Jeśli produkt Elboxu bedzie obecny na półkach sklepowych, to będzie bił ACA500 na głowę: jak dla mnie przesądzający będzie montaż urządzenia w środku Ami. Inne cechy np. FastATA dla mnie są nieistotne, ponieważ w A500 transfery do HDD nie są specjalnie ważne. Co do ceny, to za kartę Elboxu przyjdzie zapłacić jakieś 1230 zł, w przypadku ACA500 jest to 330 zł + 663 zł za ACA1232 40 MHz - razem 993 zł. Czyli nadal tańsze, tym bardziej, że ja do mojej ACA500 planuję dokupić ACA1220 25 MHz. Sporo taniej a przyrost prędkości i tak spory, nie zapominajmy, że to tylko A500. Dla harkorowców istnieje zawsze możliwość podpięcia BlizzardaPPC do ACA500 (były newsy o tym), chociaż jest to zdecydowany przerost formy nad treścią. :)
Reasumując - jak dla mnie, trudno przesądzić co lepsze. Urządzenia są dosyć różne, tu każdy musi wybrać co dla niego jest ważniejsze. A obecność jednego produktu, a drugiego brak na rynku jest póki co czynnikiem kluczowym. Jak wiemy, Elbox wypuścił już sporo "wirtualnych" urządzeń.
PS. Nie krytykuję Elboxu, jestem dumny że topowa firma amigowego osprzętu jest polska, do tego w moim mieście. Życzę im jak najlepiej. Zresztą Dragona miałem okazję trzymać w ręce i obserwować w działaniu.... ale na rynek nie trafił. Po prostu wyrażam pewne wątpliwości związane z ich polityką komunikacyjną.
[#21] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@wali7, post #20

Urządzenia są dosyć różne, tu każdy musi wybrać co dla niego jest ważniejsze.
Oczywiście, kolega sam musi wybrać co, my możemy mu tylko "pomóc"
ACA500 jest to 330 zł + 663 zł za ACA1232 40 MHz - razem 993 zł.
Tu nie do końca napisałeś prawdę, bo wersja ACI za 663zł nie ma MMU, natomiast wersja z MMU - taka jak w TB530 Elboxa, kosztuje 750zł. Według retroami.pl, co podnosi cenę do 1088zł.

jak dla mnie przesądzający będzie montaż urządzenia w środku Ami
Tak, tu się zgadzam w stu procentach, dla mnie te wszystkie wystające potworki z boku A500 to porażka.

Dodam jeszcze tylko że z ACA500 nie podepniemy CD-Romu, przynajmniej nie bezpośrednio (nie wiem czy
są albo będą planowane jakieś rozwiązania na to pozwalające), z TB530 nie będzie problemu, co pozwoli
na udawanie CDTV, no i cztery urządzenia zamiast dwóch kart CF też robi różnicę - plus 10 do lansu.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2014 19:32:15 przez Radek_Cz
[#22] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@Radek_Cz, post #19

Chyba masz rację - poczekam na wieści w sprawie karty elboxu i wtedy zdecyduje (nie ukrywam że coraz bardziej mnie "korci" i coraz mniej chce czekać - chciałbym na przykład pobawić się systemem 3.1 którego nigdy nie poznałem :P ) - bo o ile dobrze rozumiem tytułowy "zeus" nie wyszedł poza prototyp ??

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2014 21:31:16 przez sunater
[#23] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@Radek_Cz, post #21

Dlaczego nie do końca napisałem prawdę w przypadku procka bez MMU? A do czego przyda się MMU w A500? To weźmy też pod uwagę że w zestawie ACA plus ACA dostajesz 130 MB RAM, a w przypadku produktu Elboxu 16 MB :) RAM bardziej użyteczny jest. Zresztą jak pisałem, dla mnie 68030 40 MHz to zupełnie niepotrzebny bajer. 68020 25 MHz jest całkowicie wystarczające, a kilkaset złotych w kieszeni zostaje. Za zestaw z 68020 25 MHz i 130 MB RAM zapłacimy jedynie 785 zł.
CD-ROM to prawda, jednak kto używa dzisiaj CD do przenoszenia danych? Tu całkiem wygodne jest rozwiązanie w ACA500 w postaci drugiego slotu dla karty pamięci. Jest ona hot-plug (chociaż nie z każdą kartą ten ficzer zadziała).
Jak napisałem, to są zupełnie różne urządzenia, dają podobne bonusy naszej A500, ale w zupełnie inny sposób. Mają zupełnie odrębny zestaw plusów i minusów :)

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2014 23:15:09 przez wali7
[#24] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@sunater, post #22

System 3.1 dostajesz razem z ACA500. Możesz go sobie wybrać z poziomu menu startowego karty ACA500.
Karta od Elboxu tego nie ma.
[#25] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@wali7, post #23

CD-ROM to prawda, jednak kto używa dzisiaj CD do przenoszenia danych? Tu całkiem wygodne jest rozwiązanie w ACA500 w postaci drugiego slotu dla karty pamięci.

Sporo ludzi ma kolekcje softu na płytkach CD, łatwiej podpiąć do Ami czytnik krążków optycznych i czytać bezpośrednio z płyt niż czytać te płytki na PC, tam kopiować na CF a potem przenosić kartę na Amigę.

Pozdrawiam
[#26] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@RadoslawF, post #25

Prawda, ale jest też sporo osób (np. ja), które bardziej zainteresowane są wygodnym przenoszeniem w OBIE strony niewielkich (a czasem i dużych) plików. To raczej z CD i A500 jest zdecydowanie mniej wygodne. A do kolekcji wspomnianych płyt CD na krążkach, to co za problem przekopiować je na kilka 4 GB kart pamięci? Mniej miejsca zabierają, od razu jest dostęp do kilku płyt jednocześnie.... wygoda.
Do tego możliwość wyboru systemu 3.1 lub tego na ROMie w Amidze w przypadka ACA jest supersprawą.

I na koniec, ilu spośród zachwalaczy karty Elboxu ją ma i ją sprawdziło? Pytanie retoryczne, bo wiemy że NIKT :) . A ja ACA500 mam i jestem zadowolony. I nie tylko ja....

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2014 23:43:34 przez wali7
[#27] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@wali7, post #26

Problem wygody kopiowania archiwów (nie tylko do Amigi) rozwiązałem stawiając NASs, karty pamięci są za małe i za łatwo się gubią (przynajmniej u mnie).

Ja "zachwalaczem" nie jestem, może się okazać że z tą kartą będą większe problemy niż z ACA500 ale niemożliwość użycia równocześnie napędu optycznego uważam za wadę.

Pozdrawiam
[#28] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@RadoslawF, post #27

Ja na małej czy dużej Amidze wolę przenoszenie danych za pomocą pendrive lub karty CF, napęd CD jest prawie na samym końcu, bo za nim są tylko dyskietki.

Jeżeli bierzemy na tapetę A500, to dla mnie łatwiej jest korzystać z kart CF w ACA500, gdzie mogę wymieniać dane w dwie strony, niż z CD, gdzie dane mogę tylko odczytać, ale już ich nie nagram i nie przeniosę na inną Amigę. Robienie tego za pomocą dyskietek to dla mnie w chwili obecnej czysty masochizm.

Karta Elboxu będzie zajefajna dla ludzi modujących swoje Amigi, bo wrzucenie napędu CD-RW (DVD-RW?) slim do obudowy A500, podpięcie zewnętrznego gniazda na karty CF i wrzucenie np. dysku 2,5" na system i dane, to będzie coś OK

Obie z tych kart mają w mojej ocenie innych odbiorców, ACA dla ludzi, którzy chcą łatwo, szybko i przyjemnie mieć efekty, TurboFlyer dla bardziej ambitnych użytkowników A500 oraz jako bardzo fajne turbo do A2000, gdzie od strzału dostaniemy turbo i kontroler IDE.
[#29] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@ITU, post #28

Dane z A500 wymienia się przeważnie w jedna stronę czyli przesyła do Amigi ADFy. Nie twierdze że użycie kart jest złe, niewłaściwe czy niewygodne, twierdzę że taka możliwość istnieje dopiero "od wczoraj" i cała masa Amigowców ma swoje zbiory/dane na płytkach optycznych a niemożliwość ich odczytu jest utrudnieniem.

Pozdrawiam
[#30] Re: Zeus68k - jak to z nim jest ?

@ITU, post #28

A ja myślę, że tworzenie kolejnej karty 030 nie jest do końca dobrym pomysłem. Życzę Elboxowi sukcesu z całego serca (w końcu to ostatnia "stara gwardia" z czasów supremacji Amigi), ale zamiast iść w 030, powinny zrobić zasłonę dymną i wypuścić 040 - to dałoby im sukces i zmiotło Jensa z rynku - a to z nim muszą walczyć, bo ryneczek nie jest duży. Dzisiaj mamy nasycenie wśród Amig nowymi 020 / 030 dla a1k2, a wydanie takiego kombajna z 040 (a najlepiej z podstawką bez proca - do 040 i 060) dałoby projektowi duży zwrot inwestycyjny. Powiem więcej do 2 koła sam bym kupił taką kartę, mimo posiadania 060 w a1k2, a tak szybkość mam w 1200 a a500 to używam łącznie ze stacją (teraz emulatorem) - rozważałem jeszcze zakup aca500, ale montaż wykluczył u mnie to rozwiązanie (że nie wspomnę na żałosne 2 mb).
Na końcu i tak jedni lubią brunetki, a inni ....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem