kategoria: Sprzęt
[#1] drżący obraz Samsung 741MP (SCART)
Hej,

nabyłem ów monitor LCD TV 17" (Samsung741MP) i obraz (oczywiście nie chodzi o interlace) przy podłączeniu Amigi przez złącze EURO-SCART delikatnie drży w pionie. A500, A1200, takie samo zachowanie...

Czy ktoś miał taki problem z tym monitorem i czy ewentualnie da się to jakoś skorygować?
[#2] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@Jacques, post #1

ten typ tak ma, na 941mp jest to samo i raczej nie da się tego skorygować, ale da się do tego przywyknąć, ja już tego nie widzę
[#3] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@Kilos, post #2

Rozkręć kabel RGB-SCART i sprawdź zgodność z schematem. Ja miałem z tym problem.Kupiłem nowy kabel Euro za 7 zł, odlutowałem jedną wtyczkę, przylutowałem wtyczkę RGB ze starego kabla i mam teraz obraz żyleta. Zero drgań, przebarwień, itp.

PS
Schemat z rezystorami.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2014 10:40:17 przez chicago
[#4] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@chicago, post #3

Mialeś z tym problem na 741/941 MP?
I sugerujesz, żeby zrobić tak:
link
...czy jakiś inny schemat?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2014 10:58:40 przez Jacques
[#5] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@Jacques, post #4

Miałem ten schemat. link. Z tej strony. I powiem szczerze, że zrobiłem go bez rezystorów na próbę. I jest wszystko ok. Mam monitor z tunerem TV. I jak pierwszy raz podłączyłem to byłem w szoku. Nowy monitor, kupiony specjalnie pod Amigę. Myślałem, że może wejście Euro jest padnięte, ale obraz z DVD odpalił się normalnie. Zrobiłem dwa kable, pierwszy z innego schematu, ale nic to nie zmieniło. Dopiero ten schemat naprawił wszystko.
[#6] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@chicago, post #5

Ja się tak podczepię do tematu... Mógłby ktoś w swojej łaskawości pokazać zdjęcia z trybu 640x512 na 71xMP? Najlepiej z Helveticą jako czcionką od WB ;)

Po prostu szukam takiego monitorka do pracy pod systemem i do gier jednocześnie, a nie chcę pchać się w scandoublery czy inne migaczonaprawiacze...
[#7] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@Skrzyp, post #6

Zdjęcie niewiele Ci da (a zdjęcie trybu w interlace to już w ogóle nie ma sensu), w przypadku Samsungów 710/711/741 MP interlace drży jak interlace. Te monitory nie korygują tego. Choć jest zdecydowanie mniej uciążliwie niż w przypadku CRT, a obraz jest subiektywnie bardzo dobry.
Jedyne co, to problem o którym pisałem w przypadku 741MP, ale okaże się czy jest to do obejścia kabelkiem z rezystorami.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2014 14:23:09 przez Jacques
[#8] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@Jacques, post #1

Mam dokładnie ten monitor, ale takiego efektu nigdy nie zaobserwowałem. Pamiętam, że zaraz po zakupie cały obraz miarowo "podskakiwał" (co ca 1 sekundę) - problem rozwiązał nowy kabelek z allegro, zapewne ze wspomnianymi rezystorami.
[#9] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@HiMark, post #8

U mnie jest delikatne drżenie w osi pionowej...
Dolutowałem rezystor 330 do sygnału CSYNC (pin 20 w EURO-SCART), niestety nadal to samo

Myślicie, że te 75 oraz 1K coś zmienią: http://www.amigalog.com/wp-content/uploads/2012/08/SCART_cable.png ?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2014 20:38:12 przez Jacques
[#10] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@Jacques, post #9

Mam Samsunga 941MP i u mnie też drżą tryby natywne Amigi (np 640x256). Jest tak na wejściu Scart/Euro jak i Chinch. VGA natywnych nie wyświetla, jedynie DblPAL/NTSC które wyglądają dobrze.
[#11] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@Jacques, post #9

mam różne przewody... z rezystorami i bez, a wcześniej miałem 741MP i było to samo co na 941MP, także jeśli ktoś twierdzi, że mu nie drży to albo tego nie widzi, albo ma bardzo wyjątkową sztukę tego monitora u mnie jest to bardzo delikatne, wzrok po chwili się przyzwyczaja, jeśli się obrócę na krześle i popatrzę przez chwilę na pecetowe full hd to potem znowu przez chwilę widzę drżenie
[#12] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@Kilos, post #11

Otóż to, niestety ten monitor bardzo średnio się nadaje do RGB poprzez EURO-SCART
[#13] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@Jacques, post #1

To może ktoś wie jak zmusić monitor LCD DELL z wejściem S-Video i Compositive do współpracy z C64/ Amiga?

W ogóle nie łapie synchronizacji i nie ma obrazu :( Sprawdzane na 2 sztukach i na obu tak samo :(
[#14] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@chicago, post #5

Te rezystory poza tym że nic nie dają, poza efektem placebo, to psują obraz i napięcie +5V potrafi zniknąć na porcie VIDEO przez spalenie bezpiecznika.

Wystarczy jedynie rezystor 470-680R między 8 a 16 pin wtyczki SCART.

Kable na allegro są różnej jakości (często najniższej) robione z kabli "pełnych" 21 pin. Jest to najgorszej jakości kabel który do niczego się nie nadaje a kosztuje aż 3 zł.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2014 09:17:06 przez 11111olo
[#15] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@11111olo, post #14

Dokładnie. I dlatego warto samemu taki kabel zrobić.
[#16] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@chicago, post #3

Mam też ten efekt ale podłączyłem dekoder pewnej stacji na C* i tam obraz jak skała więc coś chyba musi być w kabelku/Ami. Będę z tym walczył w miarę możliwości.
[#17] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@pong777, post #16

Czekam na kabelek z AmigaKit może on coś poradzi. W międzyczasie zdenerwowany kupiłem Indi AGA mk2 i problem rozwiązał się samoistnie ;) Chociaż tryb interlace lepiej wygląda bo jest na całym ekranie a lowres obcina po 1 cm z lewej i prawej i lekko przesuwa obraz w prawą stronę.
[#18] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@pong777, post #17

[#19] Re: drżący obraz Samsung 741MP (SCART)

@Art, post #18

Chciałem coś z 4:3 i biały albo szary no i max 17 cali. Lepiej z Amigą jako zestaw wygląda ale to już kwestia gustu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem