[#1] Amiga 1200 Tower - doradźcie!
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad przesiadką z desktopa do towera. Głównym powodem jest niemożność lub trudność zainstalowania w desktopie kart dźwiękowych i mocniejszych kart turbo od 030 :/. Odwiedziłem więc sobie sklep Efunzine i skorzystałem z kreatora konfiguracji sprzętowej zakupu A1200 w towerze. Mam jednak pewne wątpliwości co do wyposarzenia. Głównym zadaniem mojej AMIGI ma być komponowanie muzy w Digiboster Pro 2.x. Oprócz tego chciałbym oczywiście jak każdy amigowiec korzystać z gierek (również tych starszych), dem, programów biurowych itp. Teraz pytania:

1.) Jaki wybrać port rozszerzeń, Zorro IV czy Mediator PCI ? (poniższe pytanie w większości wiążą się bezpośrednio z tym pytaniem).
2.) Czy karta SB128 PCI jest lepsza np od Toccaty czy Delfiny na Zorro? Która ma lepszą kompatybilność z najnowszym Digiboosterem Pro?
3.) Którą obudowę wybrać? Infinitiv czy Elbox ?
4.) Czy inwestowanie w kartę PPC ma sens jeśli będę korzystał z tego co napisałem (oglądanie filmów i MP3 mnie nie interesuje) czy wybrać 040? Jaka jest kompatybilność procesora Motoroli zamontowanego w PPC ze starszymi programami?
5.) Jak z kartami graficznymi? Czy lepiej mieć kartę na Zorro (np. Picasso, CybreVision 64) czy inwestować w mediatora PCI i kupić Virge lub Voodoo?
6.) Rozumiem że interfejs FastATA II jest niezbędny do przyjemnej pracy z taką Amigą?
7.) Chciałbym aby taka Amiga miała już nagrywarkę CD. Czy to co napisałem wcześniej wystarczy do płynnego jej działania?

To na razie wszystko. Jak mi się coś przypomni dopiszę. Z góry dzięki za info.
Oto co wybrałem w wariancie PCI:

a. Płyta główna A1200 3.1
b. Tower Infinitiv
c. Fast ATA 1200
d. Obudowa klawiatury Infinitiv
e. Infinitiv - nadbudowa
f. Stacja DD 880 kB do obudowy tower
g. BlizzardPPC 603e+/200 - 040/40 (karta turbo)
h. Mediator PCI 1200
i. Voodoo 3 3000 (karta graficzna)
j. Terratec 512i (karta dźwiękowa)
k. Ethernet 10 Mbit (karta sieciowa)

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 02.04.06 20:32
[#2] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@Azzorek, post #1

Infinitiva odradzam calkowicie. Malo do czego to sie tak naprawde nadaje (tak wersja 1, jak i 2).

[#3] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@Azzorek, post #1

To może ja napisze:

ad1.
Zorro IV to zwykłe sloty ZorroII + dwa dziwaczne wymysły Elboxa (właśnie to Zorro IV). Pod ZorroIV jest tylko fast ATA. Lepiej brać Mediatora PCI.

ad2.
A tutaj nie wiem, ja mam SB Live! i nie narzekam, ale DigiBoostera nie uzywam.

ad3.
Zdecydowanie E/Box, nie dość że jest to knstrukcja metalowa, to jeszcze ma więcej miejsca niż Infinitiv

ad4
Jaka jest kompatybilność procesora Motoroli zamontowanego w PPC ze starszymi programami?

Którego procesora?68k czy PPC?. Bo 68k jest raczej w 100% zgodny z normalnymi kartami 68k, a PPC to wiadomo, tylko to co jest napisane pod PPC :)

ad5
Zdecydowanie lepiej pod PCI :) ale polecam Voodoo a nie Virge, bo ten ma coś skopane sterowniki i pod PCI jest koszmarnie wolny :D

ad6
Fast/Ata jest na pewno przydatna, szybsze transfery, możliwość podpięcia czterech urządzeń.

ad7
Wystarczy, ale Fast/ata jest mocno zalecana :D
[#4] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@Azzorek, post #1

> 1.) Jaki wybrać port rozszerzeń, Zorro IV czy Mediator PCI ?

Ja mam Mediatora (a w nim m.in. SB128) i jestem z niego zadowolony. Daje wg mnie większą możliwość rozbudowy.

> 3.) Którą obudowę wybrać? Infinitiv czy Elbox ?

Moim zdaniem Elbox - całkiem sympatyczna i funkcjonalna obudowa.

> 5.) Jak z kartami graficznymi?

Polecam Voodoo.

> 6.) Rozumiem że interfejs FastATA II jest niezbędny do
> przyjemnej pracy z taką Amigą?

Z FastATA to różnie bywa, problem generuje tu głównie sposób połączenia jej z płytą A1200 - jest dosyć karkołomny.
Kilka razy musiałem rozkręcać swoją A1200 bo FastATA nie łączyła.
Innym problemem może okazać się jej współpraca z kartami turbo z procesorami 040 (nie z każdymi, ale się zdarza).
Ja bym Ci polecił kartę turbo z kontrolerem SCSI (tylko nie Apollo) np. jakiś Blizzard PPC.

[#5] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@Azzorek, post #1

Co do kupna karty graf. to lepiej kup voodoo 3 na allegro zamiast na efunzine. zaoszczedzisz ok 40-50 zl.

Ostatnia modyfikacja: 03.04.06 00:50
[#6] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@nex_t, post #4

Zamiast FastATA kup kartę z SCSI - kontrolery w Blizzardach są bardzo dobre (zarówno ten dodatkowy do 68k, jak i ten wbudowany w PPC). Transfery są szybkie, obciążenie procesora b. małe, możliwość zainstalowania większej liczby urządzeń (wszystkie zalety w porównaniu do FastATA).... i obecnie ceny SCSI-2 są niskie.
Infinitiva odradzam (jedynkę, dwójki nie znam), cała konstrukcja gnie się, jest względnie mała i ma tendencję do rozpadania się. Elbox jest na pewno lepszym rozwiązaniem.
[#7] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@Azzorek, post #1

Odradzam SB 128. Jeśli karta muzyczna pod PCI to Teratec 512i (parametry na pewno porównywalne do Delfiny, wiem, bo kiedyś miałem obie naraz i mogłem sobie porównać). I proponuję procek 060, dlatego, że AHI na 040 w tybach HiFi (a tylko w tych trybach uzywanie karty muzycznej ma sens) to tylko 6-7 kanałów odtwarzanych w czasie rzeczywistym w 44100 (dla porównania 060/50 pociągnie grubo powyżej 20- tu ścieżek z DSP).
[#8] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@yackar, post #7

Dzięki vackar za info. Czyli lepiej Terratec? A już bym kupował SB 128 :/. Chciałem właśnie żeby się wypowiedział z dźwiękówek ktoś kto komponuje na Ami w DB 2.x PRO. Co do turbo z SCSII to pewnie że wolałbym takie tylko pytanie gdzie kupić? PPC może dostanę ale bez SCSII. Pozostaje mi tylko mediator PCI. Niestety :(.

[#9] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@Azzorek, post #1

Azzorek napisał(a):

> Od dłuższego czasu zastanawiam się nad przesiadką z desktopa do
> towera.
nie ma się nad czym zastanawiaę - zmieniaj!

> turbo od 030 :/. Odwiedziłem więc sobie sklep Efunzine i
> skorzystałem z kreatora konfiguracji sprzętowej zakupu A1200 w
> towerze. Mam jednak pewne wątpliwości co do wyposarzenia.
Co do produktów to raczej nie powinieneś mieę żadnych wątpliwośęi, są i to duże jeśli chodzi o sumę jaką konfigurator wyświetli.

> Głównym zadaniem mojej AMIGI ma byę komponowanie muzy w
> Digiboster Pro 2.x. Oprócz tego chciałbym oczywiście jak każdy
> amigowiec korzystaę z gierek (również tych starszych), dem,
> programów biurowych itp. Teraz pytania:
Programy biurowe, nie ma problemu.
Starsze gry, dema i gfx?! tutaj troszkę trudno będzie; jeśli jednak się upierasz to powinieneś zaopatrzyę się w tunerTV lub TV lub scan dubler (z ew. flicker flicker'em)

> 1.) Jaki wybraę port rozszerzeń, Zorro IV czy Mediator PCI ?
zdecydowanie Medek

> (poniższe pytanie w większości wiążą się bezpośrednio z tym
> pytaniem).
> 2.) Czy karta SB128 PCI jest lepsza np od Toccaty czy Delfiny
hmm, nie wiem nie miałem delfiny czy toccaty; ze względu na cenę na pewno coś PCIowego będzie bardziej interesujące. Suma sumarum Zorro czy Medek to i tak karty rozszerzeń, więc osiągi kart muzycznych powiny byę podobne.

> 3.) Którą obudowę wybraę? Infinitiv czy Elbox ?
Gdybyś dodał jeszcze jedną możliwośę - obudowa Gift. Zdecydowanie wybrałbym ją.

> 4.) Czy inwestowanie w kartę PPC ma sens jeśli będę korzystał z
Jeśli masz kasę i dostaniesz taką kartę to zdecydowanie tak - będziesz zadowolony + świadomośę, że posiadasz jednego z najszybszych klasyków.

> czy wybraę 040? Jaka jest kompatybilnośę procesora Motoroli
> zamontowanego w PPC ze starszymi programami?
Taka sama jak kart turbo bez procesora ppc.

> 5.) Jak z kartami graficznymi? Czy lepiej mieę kartę na Zorro
> (np. Picasso, CybreVision 64) czy inwestowaę w mediatora PCI
zdecydowanie medek

> kupię Virge lub Voodoo?
voodoo 3

> 6.) Rozumiem że interfejs FastATA II jest niezbędny do
> przyjemnej pracy z taką Amigą?
Czytałeś zapewne o problemach z fatą? Odpowiedz sobie sam.
Ja dodam, że miałem duże przekopy z tym czymś, lecz tak czy siak nie zrezygnowałbym z faty. Mam scsi na bppc, ale szkoda mi napędów IDE, więc fata została i używam.

> 7.) Chciałbym aby taka Amiga miała już nagrywarkę CD. Czy to co
> napisałem wcześniej wystarczy do płynnego jej działania?
Na np. apollo 040 +fata - będzie śmigaę.

> Oto co wybrałem w wariancie PCI:
>
> a. Płyta główna A1200 3.1
> b. Tower Infinitiv
> c. Fast ATA 1200
> d. Obudowa klawiatury Infinitiv
> e. Infinitiv - nadbudowa
> f. Stacja DD 880 kB do obudowy tower
> g. BlizzardPPC 603e+/200 - 040/40 (karta turbo)
> h. Mediator PCI 1200
> i. Voodoo 3 3000 (karta graficzna)
> j. Terratec 512i (karta dźwiękowa)
> k. Ethernet 10 Mbit (karta sieciowa)

btw z tego co wiem to medek a1200 (ten sprzed sx'a) nie obsługuje Terrateków (chyba, że coś się zmieniło w ostatnim czasie).

[#10] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@11MASTEr, post #9

Wićkszość mądrych rzeczy już napisano, ale nie wszystkie są prawdziwe. Co do problemów z fast atą to mogą one dotyczyć jedynie strarszych wersji, wićc kupując poproś o tą obsługującą allegro CDFS (!! jest to też ważne w związku z pracą CDRW !!) Co do problemów z kartami Apollo, to jest jak z Yeti, wszyscy wiedzą że istnieje, ale nikt nigdy nie widział... Ja od lat używam kart Apollo (030/40, 040/33, 040/25, 060/50) i NIGDY nie miałem ŻADNYCH PROBLEMÓW, podobnie zresztą z FAST-ATĄ. A i nie wybrzydzają te karty na pamićci, jak Blizzardom sić zdarza.
[#11] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@elt, post #10

Zgadzam się z eltem... miałem trzy różne karty Apollo1240 (trzy z powodu odpływów i przypływów gotówki) i z żadną nie miałem żadnych problemów.
Z FastATA nie miałem również problemów, ale FastATA nie ma żadnej przewagi nad SCSI (no może z wyjątkiem dostępności) - mogłem porównać, bo spośród trzech BlizzardówPPC które w różnych okresach u mnie gościły :) dwa były wyposażone w SCSI i miałem okazję skonfrontować "wypasione" IDE w FastATA z SCSI2 w Blizzardach. Nie mam wątpliwości - w Amidze tylko SCSI. Głównie z powodu obsługi tegoż przez DMA - mimo teoretycznie podobnych transferów do FastATA, wszelkie operacje na plikach trwają WIELOKROTNIE krócej przy dużo niższym obciążeniu procesora.
Jeśli nie znajdziesz PPC z SCSI (jednak nie wydaje mi się, na rynku jest ich trochę), a pisałeś że nie zależy Ci na PPC - kup Blizzarda 1240 (lub 60) i dokup moduł SCSI - w tych kartach jest to osobne urządzenie i na dodatek ma dodatkowy slot na Simma.
[#12] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@elt, post #10

elt napisał(a):

> Wićkszość mądrych rzeczy już napisano, ale nie wszystkie są
> prawdziwe. Co do problemów z fast atą to mogą one dotyczyć
> jedynie strarszych wersji

To że nie miałes problemów z FastATA, to nie znaczy że ich nie ma. Ja miałem MK II i "gryzła się" z procesorem 040 w Apollo, jak też później z 040 z Blizzarda PPC (aktualizacja softu nic nie zmieniła).
Inna sprawa że zarówno stare wersje jak i nowe są mocowane tak samo, czyli w miejsce Kickstartów + 2 plastikowymi paskami do płyty - to na dłuższą metę nie może łączyć.

> Co do problemów z kartami Apollo, to jest jak z Yeti, wszyscy
> wiedzą że istnieje, ale nikt nigdy nie widział...

Tak? Ja musiałem się pozbyć Apollo 40/33 bo nie chciała mi współpracować z Zorro 3.
Sama karta pracuje stabilnie, o ile się o nią dba (przeczyściłem styki, łącznie z pinami machów i pracowała bardzo fajnie).
[#13] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@nex_t, post #12

Dlatego napisałem, że FAST-ATA musi być ta ostatnia czyli MKIII, soft to za mało, kości MACH muszą być przeprogramowane...
A co do kart Apollo to Ty zobaczyłeś to Yeti ;), ja nie. Nigdy nie miałem z nimi problemów, a kart miałem kilka, używam 2. Używam obu z FAST ATĄ.
A jedna z moich kart Apollo 060/50 przeżyła bez uszczerbku nawet wyjćcie ze złącza podczas pracy...
[#14] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@elt, post #13

elt napisał(a):

> A jedna z moich kart Apollo 060/50 przeżyła bez uszczerbku
> nawet wyjćcie ze złącza podczas pracy...

Czyli sprawa jest jasna, masz niesamowite szczęście :D

[#15] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@Azzorek, post #1

Yo,Azzorrek!
Po co ci ta obudowa do klawiatury?W dobie zajefajnych klawiatur "pUpCiOwYcH" chcesz sie bawić z takim rozwiązaniem? Klawiatury od PC mają dużo wyższą trwałość,jakość wykonania i wygląd sto razy lepszy. Poza tym możesz sobie podpiąc klawiaturkę "multymedyalnom" i sterować np.szufladą od cd'ka,odtwarzaczką muzyczną,przeglądarką WWW,itd.(zobacz mojego posta "Interface MMKeyboard").Jak chcesz to wejdź na revoltec.net i tam zobaczysz jak może wyglądać klawiaturka. Znajomy PC-towiec będzie zaskoczony! Ja już takiego keyboard'a mam i... jak chcesz to fotkę wyślę.

Pozdro!
[#16] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@Snake, post #15

Witajcie Ludziska :) ,

Odświeżam temat. Otóż po kilku jak widać latach "dorobiłem" się wreszcie mediatora :D . Mam wersję 1.0 taką jak ta:

Mediator A1200

Nabyty w eFunzine (pozdrawiam Marcina Staniszewskiego - troooochę żeśmy pogadali ;) ), przy okazji mojego świątecznego pobytu u rodziny w Łodzi.
Czeka mnie przeróbka zasilacza od towerki (nie ma wtyków zasilania AT), ale nie o tym chciałem... . Proszę wszystkich, którzy instalowali tego mediatora z kartami turbo (zwłaszcza Blizzardami 1260/50MHz) o ewentualne porady na co zwrócić uwagę przy instalacji. Wiem, że Benio opisał co nie co w dziale "Sprzęt", ale może ktoś wniesie jeszcze coś nowego w temat.

Docelowo Mediator ma obsługiwać następujące karty (które już mam):

- Dźwiękową (Terratec 512i Digital)
- Sieciową (obsługiwany Realtek - głównie do Aminetu)
- Graficzną (Voodoo 3 2000 16MB - to jeszcze rozważam czy go wsadzić - problemy z PALem) .

Najbardziej zależy mi na dźwięku. AHI mam już zainstalowane, ale jak skonfigurować sterowniki aby odbierał najlepiej? Zastosowania dla Terratec'a to Digibooster 2x i MP3, oraz Audiotracki z gier (nielicznych).
Chciałbym zdążyć z modernizacją sprzętu przed SACP 9, który odbędzie się 15-go stycznia 2011r ;) .

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 31.12.2010 22:42:29

Ostatnia modyfikacja: 31.12.2010 22:42:50
[#17] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@Azzorek, post #1

FastATA to dobro jakich malo. Mam wersję MKI od Madmana i działa bez problemu. Jeżeli jednak miałbym wybierać to wział bym opcję SCSI. Nie zajmuje czasu proca i to jest chyba fajne. Na FastATA przy kopiowaniu nawet desktop mozolnie działa.

[#18] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@Azzorek, post #16

Nie przejmuj sië, jak nie zdâűysz przed SACP 9 to zaîatwimy to na spotkaniu. Co "n" gîów to nie jedna. A tym czasem sugerujë grzecznie zarejestrowaę sië w Elbox wysyîajâc maila do nich z numerem Mediatora i poprosië o najnowszâ wersjë sterowników.

Turbiacz - jeűeli jeszcze masz moűliwoôë doposaűyë turbinkë w kontroler SCSI to koniecznie to zrób, nie poűaîujesz!. W póîce wala mi sië kilka dysków SCSI, byîo by co robië na spotkaniu ;)

FastATA - Jak juű to koniecznie wersja GOLD, fajna sprawa ale trzeba naprawdë dobrze go zamontowaë (styki) i tuű przed zaîadowaniem systemu w preferencjach FastATA ustawië PIO0 i zapisaë. To waűne na wypadek gdyby coô poszîo nie tak w trybach PIO3,4,5. Najczëôciej sypie sië system plików tak űe straty sâ spore wiëc nie zapomnij przed uruchomieniem sterownika Fastata.driver zrobië kopii bezpieczeďstwa caîego dysku. Rada poparta empirycznym doôwiadczeniem.

Zasilacz - jak juű przerabiasz i cokolwiek robisz to zwróë uwagë na przekrój kabla. Dobrze by byîo aby byî doôë gruby (spadki napiëcia).

SFX - sugerujë ustawië Unit 0 AHI na HiFi 16 bit stereo++, 48000Hz, 2 kanaîy do odsîuchiwania MP3. U mnie takie ustawienie dziaîa wyômienicie. Unit 1 AHI na DMA 8 bit stereo, kanaîy 4 i przez to puszczaë moduîy np. Hippo. U mnie sprawdza sië.

GFX - Voodoo3 jest fajnâ kartâ graficznâ na klasyku. Bëdziesz zadowolony. Do rozwiâzania problemów z PAL-em sugerujë zastosowaë TV LCD, ja tak mam i caîkiem nieúle to dziaîa. Normalnie mam obraz puszczony przez kartë GFX ale gdy potrzebujë AGA to wciskam na pilocie 1 przycisk i juű obraz leci z Amiga RGB po SCART :) W obu przypadkach naprawdë dobry obraz.

Tyle ode mnie. Sië rozpisaîem...

Ostatnia modyfikacja: 02.01.2011 20:00:33
[#19] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@pekdar, post #18

Pekdar- istnieje możliwość byś zmienił w końcu ustawienie kodowania znaków. Ciężko się czyta Twoje komentarze.

[#20] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@pekdar, post #18

Wielkie dzięki Pekdar za wskazówki. Myślę, że na SACP coś podziałamy z tą moją Amigą ;) . Kontroler SCSI na Blizzardzie mam, tylko nigdy nie testowany (nawet nie wiem czy działa :) ). Z FastAta na razie zaczekam, bo z kasy się wyczyściłem, ale dysk na SCSI to ciekawy pomysł (o ile SCSI zadziała).
Pozdrawiam i do zobaczenia na SACP!

Azzorek

[#21] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@waldiamiga, post #19

Raz komentuję z FF a raz z AWeba. Zależy co mam w danej chwili włączone.
Ciągle zapominam o przełączaniu kodowania. Szkoda że serwis sam nie rozpoznaje z jakiego systemu i przeglądarki korzysta się i ustawia automatycznie konwersję.

Przypomniałem sobie że zdarzyło mi się też z IBrowse coś napisać kilka razy.

Spróbuję zrobić z tym porządek.

[#22] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@Azzorek, post #8

Co do turbo z SCSII to pewnie że wolałbym takie tylko pytanie gdzie kupić? PPC może dostanę ale bez SCSII

Jest rozwiązanie.
Mam Blizzarda PPC ze SCSI do naprawy. Daj znać jeżeli interesowałby Ciebie Blizzard PPC 060@66MHz/PPC@330MHz ze SCSI z defektami kosmetycznymi. W tej chwili nie działa (kupiłem go jako uszkodzony - do naprawy) ale mogę przysiąść i może uda mi się go zrobić.
[#23] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@Azzorek, post #1

Towerka Elbox lub Gift PRO ,plyta dla mnie dowolna bo nigdy nie mialem problemow . .czemu piszesz ze nie mozna turbiacza zainstalowac w desktopie w dwoch mam 060 i smigaja az milo z FAST ATA II i dyskiem.

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2011 10:15:59
[#24] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@HOŁDYS, post #23

Te z 030 i 060 bez wiatraków wprawdzie się mieszczą ale i tak nagrzewają niepotrzebnie płytę Amigi, jak nie masz karty GFX i używasz podkręconego PALa to ma to spore znaczenie. Te z 040 lub z PPC wymagają dodatkowych wiatraków i często się nie mieszczą w desktopa.

Pozdrawiam
[#25] Re: Amiga 1200 Tower - doradźcie!

@RadoslawF, post #24

mialem Powerke 060/50 + 603/240 + 128 MB RaM rowniez w desktopie :-]
bez wiatrakow OK jednak PPC SUX ;-]

Ostatnia modyfikacja: 04.01.2011 11:26:47
[#26] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@Azzorek, post #20

Jakie zlacze masz w tym SCSI? 50pin czy 68? Najlepiej jak zrobisz kilka zdjec i podeslesz na moj mail. Chodzi o to aby dobrac odpowiednia tasme, terminatory i ewentualne adaptery 50<->68pin jezeli w ogole takie beda potrzebne.

[#27] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@pekdar, post #26

Najprościej będzie chyba dać linka do mojego Blizzarda na Fotosiku (najlepiej odpalić pokaz slajdów ;) ). Myślę, że te zdjęcia rzucą nieco światła na tę sprawę.

Azzorek Fotosik

Przy okazji. Mediator zainstalowany. Widzi kartę ethernet, Voodoo 3 2000 i SB 128 (mixer działa) - wszystko sprawdzone poleceniem pciinfo. Niestety nie widzi karty Terratec 512i :( (mimo że sterowniki Fortemedia FM-801 są zainstalowane). Z tymi najnowszymi sterami z Elboxu to też będzie chyba problem, bo karta nie jest nowa, a co najgorsze ma zatarty numer :( . A tak się cieszyłem na tego Terrateca... . W dodatku przeczytałem na tym forum:

http://www.exec.pl/forum/posts/list/536.page#7748

że Mediator 1200 (ja mam ver.1.0) nie obsługuje Terrateca (mimo, że na stronie eFunzine jest napisane że obsługuje). Na razie jednak nie zadziałało żadne z w/w urządzeń w AmigaOS 3.9. Pewnie to kwestia konfiguracji, na której też nie bardzo się znam. Nawet z tym SB128 są jakies problemy (jak odpalam DigiBooster 2.12 to wyskakuje że nie może znaleźć AHI (jakoś wczesniej widział). Ehhh.... :( :( :(

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2011 00:20:00

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2011 00:20:39

Ostatnia modyfikacja: 09.01.2011 00:20:57
[#28] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@Azzorek, post #27

Ja mam też Blizzarda 1260 + SCSI kit w swojej A1200T.

Obecnie połączenie SCSI wygląda u mnie tak:

kontroler -> kabelek DB25 -> przejściówka DB25 do taśmy 50 pin -> przejściówka taśmy 50pin do 68pin -> taśma 68pin -> urządzenia -> aktywny terminator 68pin

Dysk jest wpięty bezpośrednio w taśmę 68pin, gdyż takie właśnie ma złącze. CD ma złącze 50pinowe i jest podłączony do taśmy 68pin poprzez odp. przejściówkę 68-50 ;). Wszystkie te potrzebne przejściówki można zakupić w eFUNZINe.

[#29] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@strim, post #28

Jaki dysk 68pin działa bez problemu z tym kontrolerem ?
Możesz podać nazwę i typ ?

Pozdrawiam
[#30] Re: Amiga 1200 Tower - doradúcie!

@RadoslawF, post #29

HDToolBox identyfikuje go jako COMPAQ BF03699BC6. Podejrzewam, że tak naprawdę producentem jest Fujitsu i jest to jakiś OEMowy dysk. Sorry, ale nie chcę mi się rozkręcać znów całej Amigi, żeby sprawdzić co jest na naklejce ;).

W każdym razie jestem z niego bardzo zadowolony bo jak na Amigowe warunki jest szybki i duży (36GB).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem