[#1] Monitor i tryb 50Hz
Ustawiam w moim monitorze tryb 50Hz (różne rozdzielczości) i wyświetla bez problemu. Czy to znaczy, że wyświetli też obraz z Amigi przez zwykłą przelotkę DSub tak jak monitory Benq kiedyś opisywane? Wiem, że ważne są obie częstotliwości (tzn. pozioma i pionowa), ale jak to sprawdzić bez podłączania Amigi?

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2014 01:25:25 przez tOMashBe
[#2] Re: Monitor i tryb 50Hz

@tOMashBe, post #1

Dowcipniś.
Jak przestawisz pionową z 31 czy 30kHz na 15,6kHz to będziesz mógł podłączyć każdą, jak przestawisz na 29,3kHz to możesz podpiąć te z AGA i chyba z ECS w trybie Productivity.

Pozdrawiam
[#3] Re: Monitor i tryb 50Hz

@tOMashBe, post #1

Jak to sprawdzić bez podłączania to nie wiem, ale podłączyłem kiedyś przez zwykłą przelotkę db15-db23 i monitor łapał któryś z trybów, chyba Multiscan.
[#4] Re: Monitor i tryb 50Hz

@RadoslawF, post #2

Tyle to ja wiem Tylko chciałem sprawdzić jakie tryby łapie monitor PRZED podłączeniem Amigi. Teoretycznie nie obsługuje 50Hz, a po przełaczeniu trybu wszystko działa ładnie. Tylko jak się zjedzie poniżej tego co ma w oficjalnej specyfikacji to OSD wyświetla bzdury. Dlatego jak podłączę Amigę będę musiał wszystko robić na wyczucie i lepiej byłoby wiedzieć z góry jaki zakres monitor wyświetla (a nie to co piszą w instrukcji, bo nie piszą prawdy).

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2014 09:50:05 przez tOMashBe
[#5] Re: Monitor i tryb 50Hz

@tOMashBe, post #4

Napisz jaki to model monitora, może ktoś taki już testował.
[#6] Re: Monitor i tryb 50Hz

@BULI, post #5

Samsung SyncMaster 2333HD z tunerem TV, ale Amigę chcę podłączyć przed D-Sub.

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2014 09:54:34 przez tOMashBe
[#7] Re: Monitor i tryb 50Hz

@tOMashBe, post #6

Tak wszystkich zaskoczyłeś że ścichli.
Masz trzy możliwości:
1. Pokazać że cię stać, kupić aktualnie produkowany drogi SD i będzie działać.
2. Nic nie pokazywać, podpiąć amigę i i samemu sprawdzić a potem kupić stary i tani SD, bez gwarancji ze zadziała a jak zadziała to ze obraz będzie zgodny z oczekiwaniami.
3. Napisać dlaczego chcesz Amigę podpiąć pod DSub, może coś ktoś jednak poradzi.

Pozdrawiam
[#8] Re: Monitor i tryb 50Hz

@RadoslawF, post #7

No dobrze, to się trochę wytłumaczę

Chcę podłączyć Amigę pod D-Sub, żeby uzyskać lepszą jakość obrazu niż przy Scart. Na razie nie kupuję SD, bo jeśli monitor zadziała to SD nie będzie przecież potrzebny. Nie mam przelotki RGB-VGA, dlatego chciałem najpierw sprawdzić na tyle ile to możliwe, czy w ogóle jest szansa na obsługę trybów PALowych. Skoro nikt nie wie jak to zrobić to najwyżej kupię/zrobię przelotke i sprawdzę sam, ale myślałem, że jest jakiś inny sposób. Ogólnie nie mam jakiegoś ciśnienia, a postawa "zastaw się, a postaw się" jest mi raczej obca, dlatego sobie "dłubię"

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2014 12:51:26 przez tOMashBe
[#9] Re: Monitor i tryb 50Hz

@tOMashBe, post #8

Moje doświadczenie z panelami LCD mającymi tunery TV podpowiada że widocznej różnicy normalnie nie ma przy podłączaniu przez RGB, te które się trafiają to ewidentne wady konstrukcyjne.
Żeby sprawdzić trzeba fizycznie podpiąć Amigę pod dany panel, lub przeczytać parametry techniczne i porównać z tymi które generuje Amiga, te wartości już podawałem.
Na wyświetlenie PAL nie licz, na DblPal lub Productivity szansa jest, ale użyteczność takiego rozwiązania kończy się w momencie kiedy chcesz pograć. Więc dorabianie przelotki RGB-DSub będzie opłacalne tylko do zabawy systemem i programami użytkowymi.

Pozdrawiam
[#10] Re: Monitor i tryb 50Hz

@RadoslawF, post #9

Ja wiem jaka jest różnica w wyświetlaniu obrazu przez Amigę i pecety, ale chodzi mi o to co poniżej:

Na wyświetlenie PAL nie licz

Nigdy nie wiadomo, bo niektóre monitory to potrafią. I właśnie to chcę sprawdzić, bo odkryłem, że monitor ma zakres szerszy niż podany w instrukcji. Pokazuje nie tę rozdzielczość i odświeżanie niż faktycznie uruchomione, o ile zejdę niżej z częstotliwością (tj. trochę poniżej 30kHz lub do 50Hz), ale obraz jest poprawny.

Z tego rozumiem, że nie ma innej opcji jak podłączyć Amigę. Dobre i to, człowiek uczy się całe życie

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2014 13:36:17 przez tOMashBe
[#11] Re: Monitor i tryb 50Hz

@tOMashBe, post #10

Moj EIZO m1700 wyświetla tryb PAL i NTSC ale:
W prawym górnym rogu wyświetla sie komunikat, że przekroczono parametry monitora,
Nie można wyregulować rozmiaru obrazu, a jest za bardzo rozciągnięty w pionie,
Mogę tylko przesuwać obraz na boki i w górę i w dół.
Wiec niektóre monitory wyświetlą PAL/NTSC ale bedzie sie dodatkowo wyświetlał komunikat o błędzie, a niektóre monitory takich trybów nie wyświetlą i tez pokażą błąd.
[#12] Re: Monitor i tryb 50Hz

@glichtanski, post #11

No nic, pozostaje sprawdzić. A może mój Samsung będzie zachowywał się tak jak niektóre monitory Benq, czyli wyświetli wszystko poprawnie bez błędów. Zobaczymy

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2014 13:53:37 przez tOMashBe
[#13] Re: Monitor i tryb 50Hz

@tOMashBe, post #12

Mój LG posiada wbudowany tuner i pomimo tego łapie PAL przez VGA i dla mnie jest tutaj lepsza jakość obrazu niż prze tuner (nie ma tych denerwujących filtrów "poprawiających obraz" PAL na LCD).

Jeśli nikt nie ma doświadczenia z tym monitorem zostaje Ci sprawdzić to empirycznie ok, racja
[#14] Re: Monitor i tryb 50Hz

@tOMashBe, post #10

Oczywiście ze są monitory które to potrafią, na pierwszy rzut oka poznaje się je po wejściu video przy równoczesnym braku tunera TV. Twój nie spełnia tego warunku więc i tak musisz sprawdzić.

Pozdrawiam
[#15] Re: Monitor i tryb 50Hz

@BULI, post #13

Podasz nazwę tego LG ?, taka informacja zawsze się komuś przyda.

Pozdrawiam
[#16] Re: Monitor i tryb 50Hz

@RadoslawF, post #14

Wszystko jasne, dam znać gdy sprawdzę, może się to komuś potem przyda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem