kategoria: A500
[#1] amiga 500 rozpiska pinów ROM (kikstart)?
Witam

To jest moj 1 post na forum - proszę o wyrozumiałość.

Q1- Czy ktoś posiada dokładną rozpiske dip40 romu amigi 500? Schematy w sieci są bardzo niewyraźne. Czy te rewizje są 3? do 8? kompatybilne? Chodzi mi o wymienność rom-ów - przekładanie kości.

Q2. Czy można włożyć wyższy rom do a500 (wyższy od np. 1.3?)- modyfikacje nie mają znaczenia.

Q3. Czy można jako kopie romu zastosować eeprom lub flashrom jako zamiennik?

Q4. Czy jest mozliwość zastosowania tzw. multibanku wybór ze swicha np. 2mb flash eeprom i start z wybranego romu?

OK. czy ma to wogóle jakiś sens jeżeli chodzi o gry? Jak się to ma do programów?

Pozdrawiam
[#2] Re: amiga 500 rozpiska pinów ROM (kikstart)?

@janekdrukarz, post #1

A1. Pinout ten sam co Eprom 27C400
A2. tak (np. 3.1)
A3. tak
A4. tak

Dla gier dyskietkowych nie ma sensu. Można nawet pogorszyć sobie sytuację.
Dla workbencha warto.

Wszystko było na forum - jest opcja szukaj pomysł
[#3] Re: amiga 500 rozpiska pinów ROM (kikstart)?

@janekdrukarz, post #1

Ad Q2 - tak, można włożyć w zasadzie każdą wersję ROMu;
Ad Q5 - jeśli chodzi o gry, przynajmniej na A500, nie ma to znaczenia. Niektóre programy wymagają zaś Kicka 2.0, inne - 3.0/3.1;
[#4] Re: amiga 500 rozpiska pinów ROM (kikstart)?

@_arti, post #3

Witam

Dzięki panowie za odpowiedź.

W temacie -A500 i dysk twardy- link @zyga64 napisał
Jeśli chodzi o kickstart, to nie dodawałem scsi.device do Kicka 1.3, kupiłem sobie w Elliptorze taką pamięć: 29F800 oraz taką przejściówkę do Willema: adapter flash i zaprogramowałem w jednej połówce kick 1.3, a w drugiej 3.1. Prosty przełącznik podający GND lub VCC na linię A18 układu dopełnił dzieła (wybieranie górnej lub dolnej połówki układu). W zasadzie to dałem VCC przez rezystor podciągający na stałe do A18, a GND przez przełącznik MTS101 (2 pin), który dostałem zamiast zamówionego MTS102 (3 pin). Wsad powstał w następujący sposób:
copy kick13.rom /B + kick13.rom /B + kick31.rom /B kickstart.rom
Oczywiście trzeba pamiętać przed programowaniem o zamianie kolejności bajtów w słowie 16 bitowym (swap bytes).

Q1. Jak to ma się do Amigi 500 rev5, czy taki flash 29f800 z przełącznikiem zda egzamin?
Q2. Czy jest wogóle jakaś wersja kickstart 1.3 z scsi.device, która działa na amidze 500 i bootuje dysk? Jeżeli nie to czy jest gdzieś gotowa wersja 1Mb romu 1.3/3.1 którą można zaprogramować np. poprzez Willem.

Pozdrawiam
[#5] Re: amiga 500 rozpiska pinów ROM (kikstart)?

@janekdrukarz, post #4

Układ 29f800 sprzedawany przez firmę Eliptor http://www.eliptor.pl/p86,pamiec-flash-29f800-amd-z-adapterem-dil42-z-mozliwoscia-emulacji-eprom-a-27c800.html

Przeróbek można dokonywać bezpośrednio na nim i nie trzeba lutować żadnych przewodów, już to robiłem parę razy, użytkownik ITU ma takie ode mnie, więc jak poprosisz to może ci zrobi zdjęcie, albo odsprzeda jeden.

Nie ma takiej wersji w internecie, bo to jest nielegalne, jakaś firma ma wciąż do niego prawa, ale jest taka u mnie na dysku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem