kategoria: A500
[#1] Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.
Witajcie...to znowu ja - młody i zamotany :D Potrzebuję Pomocy odnośnie połaczenia z PC przez kabel null modem. Nagranie jakiejś gierki z adf'a byłoby dla mnie wielkim sukcesem na początek. Ale do rzeczy...Mam co trzeba - (kabelek RS232 oraz przejściówkę z db9 na 25, WB v.1.3. i paczkę plików z poradnika - http://www.ppa.pl/programy/amiga-pc-przenoszenie-danych-2.html)

Mój problem polega na tym że podczas przesyłania pliku "transwarplong" kopiowanie stoi na 20 albo na 7% i koniec. Natomiast jak ponownie wpiszę komendę: type ser..... to skopiuje znów parę % i stoi. Muszę tak kilkanaście razy wpisywać polecenie żeby skopiować cały plik ale później nie ma już komunikatu BREAK...i na tym koniec mojej przygody w czym może być problem ?? Nie chcę śmiecić forum i czytałem wnikliwie poradnik ale może ktoś mnie pokieruje co jest nie tak
[#2] Re: Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.

@roton, post #1

Tak na początek powiedz czym przenosisz dane na pececie i czy masz prawdziwy port COM czy jakąś magiczną przejściówkę na usb?

Stacjonar czy laptop? Gdzieś czytałem że w laptopach warto w menedżerze urządzeń wyłączyć monitor baterii, czy cuś.
[#3] Re: Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.

@teh_KaiN, post #2

Tam mam prawdziwy port COM i robię to na stacjonarnym blaszaku.

czym przenosisz dane na pececie
- mam rozumieć że chodzi Ci o kabelek tak ? Czyli rs232 z dwoma żeńskimi db9 a przy Amidze dałem przejściówkę na db25.
[#4] Re: Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.

@roton, post #1

Jaką ustawiłeś prędkość transmisji portu szeregowego na Amidze ?
[#5] Re: Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.

@Norbert, post #4

Wszystko zgodnie z poradnikiem czyli :

Baud Rate 19200
Buffer Size 1024.
[#6] Re: Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.

@roton, post #1

Może układy CIA są uszkodzone. Warto podstawić 100% sprawne.
[#7] Re: Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.

@stachu100, post #6

A cóż to są układy CIA ?? Chodzi o kabel czy porty w komputerach ?
[#8] Re: Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.

@roton, post #7

Układy CIA to układy scalone w A500.
[#9] Re: Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.

@stachu100, post #8

Nie chcę nawet tak myśleć. Szkoda by było bo dopiero co kupiłem Amigę. Nie było w niej grzebane bo plomba była na obudowie nie ruszona. Ale kto wie...Dzięki. Jeszcze rz spróbuję a jak się nie uda to trudno. A jeszcze jedno bo mi się przypomniało - czy kabel rs232 jest uniwersalny bo coś słyszałem o jakichś przeplotach żył w środku ??
[#10] Re: Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.

@roton, post #9

Z jakiego kabla nullmodem korzystasz?
Podaj rozpiskę połączeń.
[#11] Re: Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.

@Norbert, post #10

Korzystam z typowego kabla rs232 ze sklepu komputerowego. Nie zwracałem uwagi na połaczenia żył w kablu...wydawało mi się że wszystko ma być git Jutro pomierzę żyły na wtyczkach i dam schemat.
[#12] Re: Połączenie PC z Amigą 500 przez RS232...kłopot.

@roton, post #11

Witam po dłuższej przerwie bo nie było zbyt wiele czasu na Amigę. Wczoraj trochę posiedziałem i temat kopiowania ADF z PC rozpracowany - wszystko działa. Kabel RS który mam jest ok i przejściówka też. Problem był w tym że robiłem wszystko zgodnie z opisem z działu FAQ i tam jest po prostu błąd. W ustawieniach Serial w Amidze opcję "Buffer size" należy ustawić na 4096 a nie jak tam jest podane 1024. Po zmianie wielkości buforu na 4096 wszystko ruszyło...kabelek ładnie kopiuje! Nagrałem już z 20 dyskietek bez żadnego błędu. Myślę że warto byłoby skorygować ten błąd w artykule w dziale FAQ.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem