kategoria: A4000
[#1] Koszty przesyłki z USA
Być może wybór forum nie jest najwłaściwszy, ale nie wiem gdzie zapytać. Pytanie brzmi, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z przesyłaniem dużych paczek z USA? Potrzeba przerzucić A4000T z USA do PL. Problem jest taki, że estymacje na stronach FedEx czy UPS pokazują, że trzeba liczyć się z kwotami od 1100$ do nawet 3000$. Pytanie, czy jest jakakolwiek możliwość puszczenia tego w normalniejszych pieniądzach, czy nie ma szans? Czy ktoś to robił? Jeżeli ktoś chce udzielić odpowiedzi na prv, również chętnie przyjmę :).
[#2] Re: Koszty przesyłki z USA

@baderman, post #1

Polamer Twoim przyjacielem. Polecam!
[#3] Re: Koszty przesyłki z USA

@baderman, post #1

Ale ludzie mają pomysły, czy w Europie jest za mało Amig?

Nie znam cen paczek z USA ale niedawno kupowałem coś nowego z Chin, i nieco się zdziwiłem że przed odbiorem musiałem zapłacić podatek i tzn opłatę portową gdyż to było z poza UE. A firma skąd kupowałem tylko drobnym druczkiem poinformowała, że opłata za przesyłkę do niektórych krajów może wzrosnąć jeśli tak wynika z lokalnych przepisów.
Dlatego jeśli paczkę wysyła ci ktoś znajomy, spodziewaj się że dopłacisz tylko to drugie, a jak od firmy której za to płaciłeś to także podatek Vat od wartości paczki.
[#4] Re: Koszty przesyłki z USA

@baderman, post #1

ja preferuse usps.com, przychodzi do .ie migusiem cena porownaywalna z wysylka wewnatrz EU.
fedex odradzam, oni standardowo puszcza to przez odprawe celna, ups niekoniecznie ale tez duza szansa ze tak zrobia. cla raczej nikt ci nie policzy, ale vat moga. dlatego wyraznie kaz opisac ze to uzywane, i niesprawne :)
[#5] Re: Koszty przesyłki z USA

@ZbyniuR, post #3

Akurat takich Amig brakuje. Widziałem ją na Amibay, wersja tower z 2006 roku.

Ale rzeczywiście VAT 23% może zaboleć, szczególnie, że liczą od całości kwoty, tj. również od kosztu wysyłki do Polski i chyba ubezpieczenia (które jest również dodatkowym wyznacznikiem wartości paczki) Przerabiałem to osobiście kupując sprzęt z Kanady.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2013 08:30:05 przez ITU
[#6] Re: Koszty przesyłki z USA

@ZbyniuR, post #3

Czy jest za mało Amig? Ta jest dość rzadka. W dodatku kart którą ma w środku, pewnie w europie jest tyle co palców u ręki emerytowanego drwala. I jest to karta która kręci kółka dookoła każdej znanej mi karty do A3/4K, w tym oczywiście csppc/mk3. Choć cena buduje mi się dość zaporowo. Muszę pogadać z tymi z Polamer, bo to faktycznie jest najbardziej konkurencyjna oferta. Z klasycznych firm to USPO robi 40% taniej niż FedEx, a ten i tak jest dużo tańszy UPS.

Dzięki za wszystkie rady, będę knuł :)
[#7] Re: Koszty przesyłki z USA

@baderman, post #6

Kupując w USA musisz zapłacić cło i to wcale niemałe
[#8] Re: Koszty przesyłki z USA

@Valwit, post #4

Takie opisy nic nie znaczą dla UC. Ja zamawiam części do samochodu z USA i w przypadku przesyłek, które ważą powyżej 1 kg zawsze płaciłem cło (2,5% chyba) + VAT 23% i to nie od ceny towaru, ale od całkowitego kosztu zakupu, czyli koszt zamawianej części + przesyłka do Polski. I nie ważne czy wysyłane było UPS-em czy przez pocztę amerykańską USPS. Jednak koszt wysyłki pocztą jest kilkanaście razy niższy niż kurierem.
Na przykład amortyzatory kazałem wysłać UPS-em, żeby było szybciej - nie chciałem czekać miesiąc czasu - bo pewnio płynęłyby statkiem i zapłaciłem chyba z 300 USD. Wysyłka USPS kosztowałaby niecałe 80 USD.
RJeżeli coś jest wysłane kurierem, to firma kurierska automatycznie zajmuje się procedurami związanymi z odprawą celną i cło z podatkiem płaci się przy odbiorze przesyłki.
W przypadku zakupu np. z USA i wysyłką pocztą USPS musiałem UC przedstawić dowód zakupu (wydruk z aukcji, faktura, paragon) na którym widniała cena towaru i koszt przesyłki. Wysyła się do nich dokumenty pocztą (co trwa kilka dni) albo faxem. Cała instrukcja postępowania przychodzi specjalną przesyłką z UC do odbiorcy paczki. Nie pamiętam tylko, czy trzeba im zrobić przelew, czy płaci się przy odbiorze paczki. Po podesłaniu dokumentów, których wymagają, paczka jest wysyłana do odbiorcy.
[#9] Re: Koszty przesyłki z USA

@sebbb, post #7

W teorii. Sciagnalem w ciagu ostatnich 5 lat ponad 200 przesylek z USA i clo placilem tylko raz, a byly to przesylki od kilku plyt CD, po sprzet stereo, koncertowy i instrumenty muzyczne. W praktyce wyglada to tak, ze sprawdzaja losowo wybrane paczki oraz najwieksze gabaryty. Zakladajac pecha, ze wylosowali Twoja - o clo upomna sie tylko wtedy, gdy bedzie wyraznie widac, ze jest to przedmiot nowy lub o znacznej wartosci lub gdy na podstawie paragonu/rachunku uda sie ustalic jego wartosc. W przypadku zakupow na osobe prywatna, starym trickiem jest proszenie sprzedawcy o niedolaczanie paragonu i dorzucenie kilku bezwartosciowych drobnych przedmiotow, tak aby przesylka wygladala na zawartosc osobista, a nie handlowa. Voila!

Warto tez pamietac, ze paczki przechodza czesto przez rozne urzedy celne, czasami po sortowni UC Warszawa, a czasami w miejscowosci docelowej. Z doswiadczenia zauwazylem, ze w Warszawie "czepiaja sie" najrzadziej, co zapewne podyktowane jest relatywnie wieksza iloscia przesylek, ktore musza w danym urzedzie sprawdzic.

FedEx jest drogi, ale maja dobre uslugi. Zwykle korzystalem z tradycyjnego USPS International - nic nigdy nie zginelo, ani nie zostalo uszkodzone. Koszty bywaja, niestety, spore.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2013 11:14:05 przez F7sus4
[#10] Re: Koszty przesyłki z USA

@stachu100, post #2

Też korzystałem z ich usług. Może nie takie duże paczki, ale póki co było ok.
[#11] Re: Koszty przesyłki z USA

@ZbyniuR, post #3

A czy próbowałeś w Polsce albo Europie kupić Amigę 4000T? Jasne że jest ich za mało szeroki uśmiech W USA da się takie cacka często kupić za połowę ceny z Europy, tylko właśnie przesyłka potrafi później zabić. Choć w przypadku tak drogich rzeczy i tak warto. Kolejna rzadka przyjaciółka będzie w Polsce szeroki uśmiech
[#12] Re: Koszty przesyłki z USA

@sebbb, post #7

lipa ja kupowałem od części do samochodów i nigdy więcej jak 300 zł nie płaciłem za przesyłkę morską.
Co prawda czekalem do 6 tygodni, ale paczki mogły ciężkie być. znajomy mi wysyłał z usa i wielkich cel nie było...
[#13] Re: Koszty przesyłki z USA

@baderman, post #6

I jest to karta która kręci kółka dookoła każdej znanej mi karty do A3/4K, w tym oczywiście csppc/mk3.

zaciekawiło mnie, jaka to karta?
[#14] Re: Koszty przesyłki z USA

@pawelini, post #13

[#15] Re: Koszty przesyłki z USA

@flops, post #14

No ładne cacko OK
[#16] Re: Koszty przesyłki z USA

@baderman, post #1

A kto doręcza po odprawie przesyłki USPS International w Polsce? Normalnie poczta?

Sprawdź cenę w w Fedexie (były opek - chociaż nie wiem czy już fuzja się skończyła) - od kumpla słyszałem, że zaczynają psuć rynek i zaniżać ceny m.in w imporcie na koszt importera. A abstrahując od drogich kurierskich usług to w grę wchodzi tylko poczta i morska spedycja.

Od 10 lat siedzę w branży kurierskiej ale nawet z moim rabatem pracowniczym to w 1000 pln paka by się nie zamknęła i gwarantowany rentgen paczki na dwóch lotniskach. Wartości też byśmy do 22 eur nie zaniżyli i doszedłby vat+cło.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2013 19:10:53 przez avionik
[#17] Re: Koszty przesyłki z USA

@avionik, post #16

A kto doręcza po odprawie przesyłki USPS International w Polsce? Normalnie poczta?

Tak, Poczta. Chyba, ze korzystasz z uslug np. DHL, FedEx i innych kurierow, ktorzy maja swoje placowki na terenie naszego kraju.
[#18] Re: Koszty przesyłki z USA

@F7sus4, post #17

Czyli podsumowując działanie USPS paka trafia na UC w PL, po procedurze papierkowej jest zwalniana i importer podejmuje decyzję, czy kurierem, czy pocztą (na swój koszt) ściąga paczkę do siebie?

A czy gdzieś po drodze importer zwraca się po usługi agencji celnej (prywatnej firmy, nie urzędu)?
[#19] Re: Koszty przesyłki z USA

@avionik, post #18

Obsluzenie przesylki USPS przez Poczte po stronie polskiej wynika z obustronnych umow w tym zakresie. Kurier natomiast (DHL, FedEx, UPS itd.) realizuje zagraniczna przesylke po polskiej stronie tylko wtedy, jesli jego filia wystepuje w kraju nadania i odbioru. Jesli nie, dostarczy ja Poczta.

Ma to swoje dobre i zle strony. Dla przykladu, paczki z Singapuru zamiast leciec po prostej do Polski, potrafia wrocic do USA, stamtad zas do Europy do sortowni w Niemczech, skad dopiero przywozone sa do nas. Spotkalem jeszcze kilka innych, pokretnych tras, ale ta wybitnie wyrozniala sie z tlumu - stemple i nalepki w prawie kazdym mozliwym alfabecie swiata.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2013 20:46:13 przez F7sus4
[#20] Re: Koszty przesyłki z USA

@F7sus4, post #19

Teraz już jasne. Mówiąc branżowo chciałem się dowiedzieć kto wozi w Polsce dla USPS - odpowiedź poczta :)

Nie zgodzę się, że firmy kurierskie wożą tylko między krajami, w których mają swoje filie. Tutaj też występuje sieć obustronnych umów. Mimo braku oddziałów w Polsce takich firm jak Chronopost czy China Express ich przesyłki są importowane do Polski, a odprawy importowe i doręczenia na terenie naszego kraju realizuje firma kurierska (dpd, tnt, gls itp.).

Jako doświadczony importer napisz czy w procesie takiego "prywatnego" importu masz konieczność korzystania z usług agencji celnej - czy wszystko idzie automatem. Zaciekawiło mnie to bardzo.

Co do pokrętności tras to powiem, że działa u nas firma, która sprzedaje usługi transportu lotniczego, a paczki na niektórych kierunkach nie odrywają się od ziemi, bo taki sam czas tranzytu (realnie od 24h) oferuje sieć połączeń drogowych... To dopiero ściema :)

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2013 21:11:43 przez avionik
[#21] Re: Koszty przesyłki z USA

@avionik, post #20

Nie zgodzę się, że firmy kurierskie wożą tylko między krajami, w których mają swoje filie. Tutaj też występuje sieć obustronnych umów.

Nie przecze temu - to calkiem logiczne, ze takowe wystepuja. Niestety, nigdy sie na taka nie natknalem, wolalem korzystac z przetartych szlakow transportowych.

Nie jestem tez zadnym "importerem" w handlowym rozumieniu tego slowa. Najzwyczajniej przytloczyla mnie znikoma dostepnosc poszukiwanych produktow na polskim rynku.

Wszystkie "doswiadczenia" rozbijaja sie jedynie o wezwania do Urzedu Celnego, w zalatwianiu formalnosci nie braly udzialu instytucje posredniczace. UC nakladal 23% VAT na podstawie paragonu zakupu z przesylki, wydruku PayPal lub deklaracji wlasnej (z ostrzezeniem o odpowiedzialnosci karnej). Nie byli jednak szczegolnie wnikliwi, a odprawa zalatwiana byla w ok. 30 minut.

Jesli chodzi o profil importowanych rzeczy: antyki, ksiazki, muzyka (vinyle, CD), oprogramowanie, instrumenty muzyczne, sprzet muzyczny, sprzet naglosnieniowy, elektronika (retro-komputery), gry planszowe. Wspomniany patent na symulacje przesylki prywatnej (niezalaczanie rachunku, ew. dorzucenie drobnych, bezwartosciowych przedmiotow) skutkowal w 99% przypadkow - to jedyna prosba, jaka sugerowalbym zlozyc zagranicznemu sprzedawcy.
[#22] Re: Koszty przesyłki z USA

@avionik, post #20

Jest dokładnie jak napisał F7sus4. Przesyłki USPS w Polsce obsługuje zawsze Poczta Polska (działa też tracking). Z cłem jest tak jak koledzy pisali - jeśli do paczki będzie dołączana faktura z konkretnie wymienioną wartością i kosztami przesyłki, wtedy zapłacisz VAT (nie cło... przynajmniej tak wynikało z papierków które dostawałem razem z paczką). Jeśli paczka oznaczona jest jako "gift", to wtedy paczkę losują, ew. wybierają gdy (z wiadomych tylko UC powodów) wbudzi ich podejrzenia. W przypadku gdy przejdzie przez cło, to papiery dostajesz razem z paczką. Jeśli ich dostałeś, to znaczy że miałeś szczęście i cła nie będzie.
Na kilkanaście moich przesyłek z poza UE płaciłem cło tylko dwa razy - w obu przypadkach był to sprzęt elektroniczny kupiony w sklepie wystawiającym na ebay, w obu przypadkach były faktury.
Miałem okazję poznać procedurę z drugiej strony, bo przez kilkanaście miesięcy mieszkałem też w USA i z tego co wiem, to nikt ze znajomych którym wysyłałem paczki nie płacił cła. Za każdym razem wysyłałem USPS. Przesyłka była dosyć kosztowna. Możesz sobie sprawdzić ceny na ich stronie. Ciekawą ofertę ma też Polamer, wysyłający w US musi przesłać paczkę do ich siedziby w Chicago, a oni wysyłają kontenerem do Polski. Nie wiem jak wygląda wtedy sprawa nieuchronności cła - ja wysyłałem przez nich samochód, ale wtedy z automatu idzie przez UC (akurat ja się łapałem na mienie przesiedleńcze, wtedy masz zwolnienie z cła i akcyzy).
[#23] Re: Koszty przesyłki z USA

@wali7, post #22

@F7sus4 - właśnie dlatego Ciebie tak wypytuję, bo ciekawi mnie prywatny (na mikro skalę) import z poza UE. Kiedyś poległem w temacie, bo próbowałem ściągnąć z USA artykuły tytoniowe (0,5 kg) i alkohol (5l) i się poodbijałem od grubszych restrykcji. Z tego co piszecie to w mniej reglamentowanych dobrach jest o wiele łatwiej i może jeszcze zajrzę na dx.com :)

@Wali7 - gifty i sample tylko do deklarowanej wartości 22 eur i max do 1000 kg Może być faktura pro-forma (wydruk z e-bay, paypal itp), a nawet zwykły handlowy invoice (ale kto by importował piasek za 21,99 eur:). Wtedy idzie na sadzie zbiorczym i odbiorca nie ma zobowiązań celno-podatkowych.

Ostatnie pytanie... Dokument SAD jaki dostajecie z paczką z polskiego UC - jest z pieczątkami, podpisami(tradycyjny) czy bez (elektroniczny) - Sięgajcie pamięcią tylko gdzieś ok. rok wstecz (wcześniej wszystkie były tradycyjne).
[#24] Re: Koszty przesyłki z USA

@avionik, post #23

Poszukam w domu, w maju kupowałem na ebay Kindla, paczka szła z Nowego Jorku i płaciłem należności celne. Jeśli odkopię te papiery, to opiszę. Jak wrócę do domu z pracy :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem