kategoria: A600
[#1] rom 37.350 do amigi 600
Witam Serdecznie.Ile kosztuje taki rom do amigi 600 i czy wymiana wymaga duzej wiedzy w tym temacie?Pozdrawiam i Dziekuje za odpis .Mam rom 37.299 i chcilabym podlaczyc do niego karte 4G.Pomoze ktos mi i poda jakie sa to ceny?Pozdrawiam
[#2] Re: rom 37.350 do amigi 600

@NONinja, post #1

35-80 PLN, zaleznie od sprzedajacego. Wymiana to po prostu wyjecie jednej kostki i wlozenie drugiej. Poza tym, w tej cenie mozna tez kupic 3.1 ale gdybym mial wybierac, to do golej 600-etki wolalbym 2.x.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2013 09:19:04 przez _arti
[#3] Re: rom 37.350 do amigi 600

@NONinja, post #1

Na poczatku sprobuj czy karta zadziala.
Uzyj dyskietki z nowszym scsi.device

http://thomas-rapp.homepage.t-online.de/download/A600Boot.dms
[#4] Re: rom 37.350 do amigi 600

@NONinja, post #1

Mozna tez takie kosci zrobic samemu, zachecam do rozmowy na kanale prywatnym.
[#5] Re: rom 37.350 do amigi 600

@NONinja, post #1

Ja także obecnie wymieniam Kickstart 37.299 w mojej Amidze 600, jednak nie mam odpowiedniego programatora (np. Willem z adapterem 16-bit). Znalazłem inne rozwiązanie. Zamówiłem dzisiaj taką pamięć: Flash 29F400 z adapterem DIP42 (29 zł) oraz usługę zaprogramowania jej przesłanym plikiem (5 zł) + koszty przesyłki priorytetowej Pocztą Polską (16.61 zł). Całkowity koszt z dostawą do domu: 50.61 zł, czyli znacznie mniej niż cena używanego Kickstartu. Dodatkowo to ja wybieram sobie, jaką wersję Kickstartu potrzebuję.

UWAGA 1: Zgodnie z prawem operacja taka jest legalna tylko, jeśli posiadasz oryginalny układ scalony z Kickstartem, którego obrazem programujesz pamięć.
UWAGA 2: Trzeba uważać na właściwe zamontowanie tej pamięci w podstawce Amigi.

Właśnie otrzymałem maila, że pamięć jest w drodze. Jak do mnie dotrze, to napiszę czy wszystko się pomyślnie udało.

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2013 16:52:06 przez RomanWorkshop
[#6] Re: rom 37.350 do amigi 600

@RomanWorkshop, post #5

Akurat to się tak średnio opłaca bo za 30 zł można mieć kość - tylko trzeba cierpliwie poczekać.

Co do tej firmy to kupowałem dwie kości 29F160 też w adapterach i jedna nie działa. Nie idzie się z nimi dogadać bo twierdzą że przed wysyłką działała.
Zmarnowałem 30 zł - to nie majątek ale więcej u nich nie kupię.

Chcę podkreślić że nie zniechęcam do kupowania w tej firmie. Może to odosobniony przypadek ale ich podejście to bezcenne doświadczenie.
[#7] Re: rom 37.350 do amigi 600

@RomanWorkshop, post #5

Pamięć dotarła dziś do mnie. I jak by to powiedzieć... po prawidłowym zamontowaniu... nie działa :( Albo jest uszkodzona, albo nie zaprogramowana, albo obraz Kickstartu, który wybrałem nie był prawidłowy (ale działa na WinUAE i jest przeznaczony dla Amigi 600). Sprawdziłem wszystkie połączenia, stany na wejściach pamięci oraz 3 elementy bierne w adapterze. Jak zdobędę programator, to sprawdzę samą pamięć... dogłębnie :)

11111olo napisał:
Co do tej firmy to kupowałem dwie kości 29F160 też w adapterach i jedna nie działa. Nie idzie się z nimi dogadać bo twierdzą że przed wysyłką działała.

No cóż, takie przypadki się zdarzają. W takiej sytuacji nie da się udowodnić racji, ani jednej, ani drugiej strony.

Prawdopodobnie te pamięci są używane (z demontażu), np. moja ma datę produkcji "9650", co oznacza 50 tydzień 1996 roku, bo nie wierzę żeby leżały przez tyle lat w magazynie. Tak samo, ta na zdjęciu reklamowym na stronie sklepu (data 9705). Producent (Fujitsu) podaje minimalną liczbę 100000 cykli kasowania/zapisu tych pamięci, więc nie jest tak źle, nawet jeśli byłyby używane. Zwłaszcza, że takie pamięci zwykle nie są wielokrotnie przeprogramowywane w urządzeniach, w których pracują.

Na razie nie polecam tego sposobu wymiany Kickstartu.
[#8] Re: rom 37.350 do amigi 600

@NONinja, post #1

Wal 3.1
link
[#9] Re: rom 37.350 do amigi 600

@Dorian3d, post #8

Tak przy okazji tematu w/w aukcji, ciekawe po co ktos zrobil tam 37.175, skoro jest 37.350.
[#10] Re: rom 37.350 do amigi 600

@F7sus4, post #9

Bo było miejsce i taki był w A500+ ? :)
[#11] Re: rom 37.350 do amigi 600

@stryker, post #10

Thank you, Captain, nie wpadlbym na to. Gdybym byl zlosliwy, dopytalbym jaki dostrzegasz w tym cel uzytkowy. Przelacznik v1.3/v2.05/v3.1 - OK, ale co robi tam v2.04 to juz wyzsza filozofia, rozumiana jedynie przez nierozumiejacych wiele.

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2013 22:34:54 przez F7sus4
[#12] Re: rom 37.350 do amigi 600

@F7sus4, post #11

A jak ktoś robi uniwersalny w kilku egzemplarzach tak żeby można go było dać do A500/500+/600/2000 to zrobił byś bez v2.04 ?

Pozdrawiam
[#13] Re: rom 37.350 do amigi 600

@RadoslawF, post #12

Jakis problem z odpaleniem v2.05 na w/w platformach w jego miejscu? I jesli nie, po co starszy? "Kolekcjonersko"?
[#14] Re: rom 37.350 do amigi 600

@F7sus4, post #13

Dla programistów - w celach testowych, aby sprawdzić czy nasz program zadziała na różnych, z pozoru podobnych Kickstartach.
[#15] Re: rom 37.350 do amigi 600

@RomanWorkshop, post #14

Probujac obronic te teze, mogles zaproponowac Kickstart 33.180 (v1.2) jako czwarty ROM. Downgrade z 37.350 do 37.175 nie daje Ci absolutnie zadnych korzysci programowych, natomiast tracisz support IDE i CC0: przez PCMCIA.
[#16] Re: rom 37.350 do amigi 600

@F7sus4, post #15

Jak ktoś potrzebuje 37.350 niech pisze PW mam 2 sztuki.
[#17] Re: rom 37.350 do amigi 600

@F7sus4, post #13

Bo są ludzie którzy chcą mieć do wyboru oryginalny i 3.x, w przypadku pluskwy i A2000 z końca produkcji oryginalny to ten który tak bardzo ci przeszkadza. Dlaczego mieli by z niego rezygnować ?

Pozdrawiam
[#18] Re: rom 37.350 do amigi 600

@RadoslawF, post #17

Te proby udowodnienia swoich "racji" traca juz o desperacje, Radku. Z v3.0 "zrezygnowano" w tym switchu i jakos nie masz z tym problemu.
[#19] Re: rom 37.350 do amigi 600

@F7sus4, post #18

Nie dostrzegłeś że z listy wymienionych żaden nie miał 3.0 natywnie w odróżnieniu od 2.04. Teraz to desperacją trąci twój post.

Pozdrawiam
[#20] Re: rom 37.350 do amigi 600

@RadoslawF, post #19

Widze, ze argumentu, dla ktorego warto uzytkowo zachowac v2.04 przy v2.05 nadal nie potrafisz przedstawic. Sens w tym jeszcze mniejszy, niz wracanie do v3.0 przy v3.1 w A1200/4000; znaczenie v1.2 rowniez zignorowales, mimo ze taka implementacja jak najbardziej mialaby sens. Ustalilismy zatem, ze wcale nie chodzi Ci o wymiane wiedzy i argumentow, tylko rozwolnienie subiektywnymi opiniami, dlatego pozwol, ze zrezygnuje z dokarmiania...

nie karmić trolla!

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2013 16:11:52 przez F7sus4
[#21] Re: rom 37.350 do amigi 600

@F7sus4, post #20

1. argument przedstawiłem, możesz go oczywiście przemilczeć ale nie pisz że go nie było, a brzmiał - zachowanie oryginalnego kikstartu z pluskwy i A2000 z końca produkcji.
2. Tyle że nie rozmawiamy o kikstarcie do A1200/4000 a do A600 i pokrewnych a to oznacza że najlepiej dać 3.1 zamiast 3.0 i nie ma specjalnego sensu dawania obu, sens zachowania w zestawie oryginalnego pozostaje niezmienny.
3. Nic takiego nie ustaliliśmy, natomiast ja zauważyłem że z braku argumentów zaczynasz wymyślać, niestety bez własnych argumentów.
4. Chodzi mi o wymianę wiedzy, na argumenty z twojej strony już nie liczę, przypomnę że zadałem dwa pytania w tym wątku, odpowiesz na któreś lub na oba ? czy strzelisz focha i zrezygnujesz z "dokarmiania" i wykazania się wiedzą ?

Pozdrawiam
[#22] Re: rom 37.350 do amigi 600

@RadoslawF, post #21

Jedyny argument, jaki widze to taki, ze byl ten Kickstart umieszczany w Amigach "fabrycznie" i nie wnosi on nic merytorycznego. "Fabrycznie" to dinozaury zyly na Ziemi. :P

Roznice miedzy v2.04, a v2.05 masz raptem w jednej bibliotece, w ktorej zaimplementowano obsluge CC0: pod PCMCIA i support IDE (wspominalem juz o tym). Watpie, ze znajdziesz oprogramowanie, ktore ruszy na jednym, a wykrzaczy sie na drugim.

Skoro taki switch ma sluzyc zwiekszeniu kompatybilnosci Amigi, predzej warto pomyslec o v1.2. Kto uruchamial oprogramowanie sprzed v1.3, ten doskonale wie, o czym mowa. Kto nie, ten najwyrazniej nie.

Ba, nawet v3.0 + v3.1 jednoczesnie ma programowo wiecej sensu, chociazby z powodu kwestii obslugi portu PCMCIA przy rozszerzeniach powyzej 4MB i model Amigi nie ma tutaj nic do rzeczy.

To wszystko z mojej strony.
[#23] Re: rom 37.350 do amigi 600

@F7sus4, post #22

1. Masz pokrętne podejście do merytoryczności.
2. I zapominasz że jak ktoś ma podejście podobne to wygrzebuje kicka oryginalnego a wkłada 3.x, ale są ludzie z innym podejściem którzy wybierają przełącznik i chcą mieć możliwość wybrania kicka oryginalnego dla danego modelu Amigi jaki używają. Kwesta czy znajdziesz oprogramowanie które zobaczy różnicę między 2.04 a 2.05 nie ma dla nich specjalnego znaczenia.
3. Przełącznik dzisiaj rzadko ma służyć zwiększeniu kompatybilności w celu uruchamiania starych gier, częściej ma umożliwić uruchomienie oprogramowania wymagającego 3.x.
4. W komputerach bez PCMCIA też 3.0 plus 3.1 ma więcej sensu ? pytanie dla kogo ?
5. Odpowiesz na zadane teraz i wcześniej pytania czy będziesz udawał że nie padły ?

Pozdrawiam
[#24] Re: rom 37.350 do amigi 600

@RadoslawF, post #23

ad. 1. Zamieszczenie jedynej merytorycznej wypowiedzi w temacie nie jest pokretnoscia, jesli rozmowca odroznia opinie od faktow.
ad. 2. Od poczatku wypowiadam sie z pozycji uzytkowej i zaznaczylem to tutaj. Jezeli czyjas wola zrobic sobie przelacznik kazdego istniejacego ROMu - jego sprawa, natomiast niech nie udaje, ze dodawanie v2.04 do v2.05 ma znaczenie uzytkowe i inne, niz "kolekcjonerskie". Zreszta, zgodnosc fabryczna i tak nie jest zachowana, poniewaz korzystasz z customowych kosci.
ad. 3. Nie mowilem o zwiekszeniu kompatybilnosci wylacznie wstecz, tylko kompatybilnosci ogolnie - i do tego sluzy implementacja 3.x.
ad. 4. Downgrade v3.1 do v3.0 moze miec znaczenie wlasnie dla uzytkownikow PCMCIA. Downgrade v2.05 do v2.04 - dla nikogo.
ad. 5. Odpowiedzialem, nawet wielokrotnie - kwestia umiejetnosci nieselektywnego rozumienia wypowiedzi.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2013 19:32:32 przez F7sus4
[#25] Re: rom 37.350 do amigi 600

@F7sus4, post #24

1. pokrętnością jest twierdzenie że twoja wypowiedź była jedyna i merytoryczna.
2. ale właśnie nie każdego istniejącego co było jednym z twoich zarzutów.
4. nie może a ma tylko dla użytkowników PCMCIA, a z czterech modeli do których można kicka o którym dyskutujemy zainstalować PCMCIA ma tylko jeden.
5. Chyba tak samo jak wielokrotnie odpowiedziałeś na zadane pytania. :(

Pozdrawiam
[#26] Re: rom 37.350 do amigi 600

@Dorian3d, post #8

I pomyśleć, że wystarczyło napisać "Wal 3.1" i podać link, aby rozpętać tak gorącą dyskusję... :)
[#27] Re: rom 37.350 do amigi 600

@RomanWorkshop, post #26

Nie mialbym nic przeciwko, gdyby dyskutant podal jakas rzeczowa informacje, zamiast mantry "byl, wiec ma byc", ale wyszlo jak zawsze. Urok internetu i syndrom zabierania glosu "przy publicznosci".

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2013 21:25:35 przez F7sus4
[#28] Re: rom 37.350 do amigi 600

@RomanWorkshop, post #7

Skonstruowałem prowizoryczny programator i wszystko się wyjaśniło. Pamięć była prawidłowo zaprogramowana przesłanym przeze mnie obrazem Kickstartu i jest sprawna. Problem polegał na tym, że kolejność bajtów w fabrycznym Kickstarcie jest odwrócona (tzn. najpierw jest zapisany bajt nieparzysty, a później parzysty). Emulator WinUAE nie obsługuje takich odwróconych obrazów, dlatego wszystkie ROM'y mają postać nieodwróconą. Myślałem, że tak są one zapisane w pamięci Kickstartu, ale okazało się inaczej. Stąd całe zamieszanie.

Po tych przejściach polecam wszystkim chętnym ten sposób wymiany Kickstartu.

A tu zdjęcia ilustrujące, jak zainstalować taką pamięć w podstawce Kickstartu na płycie głównej Amigi 600:

Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Zdjęcie 3

Najpierw wyposażyłem adapter w dodatkową podstawkę precyzyjną DIP40, aby piny 1 i 42 adaptera nie stykały się z wyprowadzeniami podstawki Kickstartu na płycie głównej (pin 42 to wejście WE aktywujące zapis pamięci, pin 1 nie jest podłączony - NC). Następnie z tą podstawką zainstalowałem całość w miejscu starego Kickstartu. Niestety obudowa A600 nie zamknie się, ale takowej nie używam. Zamiast dodatkowej podstawki można przeciąć ścieżki prowadzące do pinów 1 i 42 na płytce adaptera i włożyć go bezpośrednio do podstawki Kickstartu. Wtedy obudowa A600 zamknie się bez problemu (należy zaizolować luty na adapterze, aby metalowa obudowa klawiatury nie spowodowała zwarcia). Ścieżki należy przeciąć tak, aby dało się je z powrotem połączyć lutownicą, w razie gdyby zaszła potrzeba przeprogramowania pamięci.
[#29] Re: rom 37.350 do amigi 600

@RomanWorkshop, post #28

Roman co ty pitolisz?
Wkładałem 29F800 w 42 pinowym adapterze bez żadnych kombinacji i to działa.
Nie wystarczy tylko linię WE ustawić w stanie niskim aby zacząć programowanie więc ten cały cyrk z podstawką jest bezcelowy.
[#30] Re: rom 37.350 do amigi 600

@11111olo, post #29

Ja też to sprawdzałem i działa, ale dla 200% pewności można ten pin 42 odłączyć. Chyba, że ktoś nie lubi "cyrku", no to nie musi :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem