[#1] Dwa komputery jedna para głośników
Na moim biurku od niedawna stoi Pecet i Amiga 2000 czy moge za pomocą takiego rozdzielacza podlaczyc dwa komputery do jednego wyjscia mini jack w glosnikach ?
linkaktywne zrodlo tylko jedno raz pecet raz amiga , czeste wyciaganie mini jacka predzej czy pozniej doprowadzi do uszkodzenia gniazdka
[#2] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@madwawa, post #1

A ja mam głośniki Logitech Z323 które mają możliwość podpięcia do 2 urządzeń na raz. Przez chinche mam podpiętą Amigę - nie potrzeba dodatkowych przejściówek, a przez minijacka PC. Jak korzystam z 2 kompów na raz to dźwięki się nakładają.

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2013 16:06:29 przez glichtanski
[#3] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@madwawa, post #1

Rozdzielacz minijack x2 kosztuje około 2 pln.
[#4] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@madwawa, post #1

mam takie coś. Wydaje mi się, że nie i że możesz przez to popsuć Amigę, jak pójdzie dźwięk z pieca (ale się nie sugeruj, bo mi się tylko wydaje ;) ).
[#5] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@snajper, post #4

p.s. Jak masz włączonego pieca 24h na dobę, to możesz zrobić sobie hybrydę, podpiąć wyjście audio Amigi do wejścia liniowego pieca i wtedy będziesz miał dźwięk z Ami i pieca jednocześnie. :P Ja w ten sposób zrobiłem sobie softłerowy equalizer z Amigi.
[#6] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@glichtanski, post #2

A ja mam głośniki Logitech Z323 które mają możliwość podpięcia do 2 urządzeń na raz

O spoko, już kiedyś szukałem głośników z dwoma wejściami.
Z tego co piszesz dźwięki się nakładają, czyli jest wbudowany mikser (nie ma żadnych trzasków jak grają dwa źródla dźwięku na raz?
[#7] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@BULI, post #6

nie ma żadnych trzasków jak grają dwa źródla dźwięku na raz?

Nie ma. Dźwięk jest czysty.
[#8] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@madwawa, post #1

Chyba potrzebujesz odwrotny, bo w tym podepniesz do jednego komputera dwa zestawy głośników.
[#9] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@madwawa, post #1

Nie zalecam łączyć dwóch urządzeń równolegle do głośników. Jeśli umiesz lutować to zrób sobie prosty przełącznik źródeł, np. na isostacie.
[#10] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Maniu, post #9

Wystarczy użyć diod na wejściach i sprawa załatwiona. No chyba ze używasz tak jak ja zestaw nagłaśniający Creative Dolby Surround 7.1 i podłączysz się do wejścia AUX. I wtedy słyszysz Amige oraz PC naraz.
[#11] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@madwawa, post #1

Niedawno kupiłem sobie głośniki Logitech Z323. Mają trzy niezależne wejścia, więc można podłączyć trzy komputery na raz. Rewelecja cenowa i podobnej klasy co Creative. Na Allegro znajdziesz za około 150 zł.
[#12] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@glichtanski, post #2

A ja mam głośniki Logitech Z323 które mają możliwość podpięcia do 2 urządzeń na raz

Trzech. Jest jedno wejście chinch (tam podłączyłem Amigę), jednen kabelek mały jack (tam podłączyłem peceta), a przy jednym głośniku jest gniazdo mały jack do podłączenia jakiejś mpetrójki, ale równie dobrze można je wykorzystać do trzeciego kompa. :)

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2013 19:10:41 przez Andrzej Drozd
[#13] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Andrzej Drozd, post #12

To jeśli podłączyłeś Amigę do chincha, to masz dźwięk Mono. Lepiej użyć wejście stereo jack.
[#14] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Drupi77, post #13

Mam stereo. :)

Dodam jeszcze że kupiłem "siepnięte". Dałem 108 + wysyłka i wysłałem je do serwisu Logitecha (serwis jest online, bardzo sprawny zresztą). Dodatkowo zapłaciłem 15 zł za wysyłkę. Razem z dodatkową wysyłką wydałem niecałe 150 zł za całość. Jeżeli coś ci nie gra na chinchach, a masz jeszcze gwarancję, to ślij czym prędzej. :)

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2013 19:27:14 przez Andrzej Drozd
[#15] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Andrzej Drozd, post #12

Trzech

Oj tam oj tam. Szczegół

EDIT: A ja byłem szybszy

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2013 19:35:16 przez glichtanski
[#16] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@madwawa, post #1

[#17] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Drupi77, post #10

Wystarczy użyć diod na wejściach i sprawa załatwiona.

Diody przy sygnale audio? Czy Ty wiesz jak działa dioda? Przy sygnale zmiennym (a takim jest sygnał audio) zostanie obcięta połowa przebiegu. Dodatkowo sygnał audio z wyjścia liniowego ma mniejszą wartość niż napięcie przewodzenia diody, więc podłącz sobie taką diodę i wiele nie usłyszysz.
[#18] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Maniu, post #17

Myślałem ze można. Ale jak to się mówi. Uczy się człowiek cale życie. ;)
[#19] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Dorian3d, post #16

Nie polecam takiego przełącznika. Mam identyczny i niestety daje duże zakłócenia podczas odtwarzania. Mogę oddać za darmo jak ktoś jest chętny :)

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 19:18:06 przez Tom3k
[#20] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Tom3k, post #19

Kurcze. Ze się komuś wogóle opłaca robić coś takiego za 5 zl.
[#21] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Drupi77, post #20

robić coś takiego za 5 zl

U Chińczyków kosztuje 50 gr ;)
[#22] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@madwawa, post #1

link

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2013 10:30:23 przez AndrECHO
[#23] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@AndrECHO, post #22

To też może być ale na początek 4 rezystory 1k i po sprawie. Jak będize za cichy to wtedy można pomysleć o czymś aktywnym.
[#24] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@madwawa, post #1

Podłącz pc pod lewy głośnik a Amige pod prawy.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2013 21:03:31 przez Norbert
[#25] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Tom3k, post #21

Ja z powodzeniem używam czegoś takiego od jakiś 2 lat i przyznam, że nie zauważyłem żadnych przekłamań w dźwięku, mam tam podpięte głośniki Creative 2.1 (AmiParty XI i XII -"Krencik, dawaj głośniki!!!") oraz monitor 1084, jak się robi mocno późno co by sąsiadów nie denerwować basami przełączam się na głośniki z monitora :), ale może akurat trafiłem na tą "lepszą" wersję za 60 groszy zamiast 50 :D
[#26] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Krencik, post #25

U mnie są straszne szumy i trzaski, ale słychać to dopiero mocno, gdy podepnę wszystkie 3 źródła dźwięku. Przewody podłączone bez tego ustrojstwa nie dają takich zakłoceń. Może mam pecha ;)

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2013 23:53:00 przez Tom3k
[#27] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Norbert, post #24

??? Ja bym poszedł na ryby, a Trabanta bym sprzedał na giełdzie. :D
[#28] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Andrzej Drozd, post #27

Udało Ci sie coś złowić? Ręcznik sie przydał? :)
Trabanty są teraz w cenie. Za ile sprzedałes ?
[#29] Re: Dwa komputery jedna para głośników

@Norbert, post #28

Wiesz, ani nie łowię, ani nie mam Trabanta, ale zamiast słuchać jednego kanału z dwóch na jednym głośniku z Amigi i drugiego z dwóch z peceta na drugim głośniku, to jednak wołałbym zacząć łowić ryby i pośredniczyć w sprzedaży jakiegoś Trabanta. :)
To miałoby na pewno większy sens. :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem